Ako ste si vyberali stavebný pozemok?
Keby ste dnes vyberali pozemok na stavbu domu znova, čo by ste urobili inak?
My sme na začiatku pozerali hlavne na cenu a lokalitu, ale postupne zisťujeme, že dôležitých vecí je oveľa viac. Čo vás po kúpe napr. prekvapilo alebo sklamalo?
Pre mna bolo rozhodujuce:
1, prva dedina pri meste, s minimalnymi kolonami
2, pozemok uzsi a dlhsi /sukromie na zahrade/
3, svetove strany J a Z na zahrade
4, inzinierske siete a pozemok urceny na vystavbu
5, prevazne mlade rodiny
- mam nevyhody ako nizka vybavenost obce/iba obchody a skolka/, taktiez mierny zapach z blizkej spalovne
Rozhodni sa Ty, co jw pre Teba dolezite..
Okrem spomínaného - susedia. Raz, keď sme boli na obhliadke, prišiel "sused" domov autom z práce, hneď zobral bicykel a veeeľmi nenápadne sa bicykloval dookola po ulici. Žena s deťmi celý čas pozerali z okna. Tam by som bývať nechcela.
@anonym_autor my sme pozerali na miesto či nás nejako ešte neobstavaju a nebudú nám tienit. Od obce sme chceli potvrdenie že siete v blízkosti pozemku sa môžu použiť na pripojenie. Samozrejme siete tam museli byt. A to že je u nás skolka škola obchod.
Lokalita, lokalita, lokalita. To je alfa a omega v bývaní.
Keď máme dobrú, tak nech je to nová štvrť, alebo aspoň novšia zabývaná, alebo ak staršia, tak nech nie je v blízkom okolí ruina na spadnutie. Samozrejme, zloženie obyvateľstva zaváži. Ak je v tej štvrti bordel, nee. A také, že blízko diaľnice alebo priemyselnej štvrte, apod neuvažujem.
Všetky siete na pozemku, nie v dosahu. Nepotrebujem plyn, ale elektriku, vodu a kanalizáciu áno. Studňu chcem, ale nie ako jediný zdroj vody. A čističku alebo žumpu nechcem riešiť, kanál musí byť. Prístupová cesta musí byť osvetlená, asfaltka s kanalizaciou a dostatočne široká. Nie, že sa budem na vlastný pozemok vytáčať na trikrát a nebudem vedieť parkovať na ulici.
Rozmery musia mať hlavu a pätu. Pod šírku 17m ani neuvažujem.
Samozrejme na katastri musí byť všetko čisté cesta musí patriť obci alebo k nej musí byť vecné bremeno. A musím poznať regulativ výstavby.
To asi taký základ, čo mi napadol.
Ťažko sa teraz hľadajú dobré pozemky. Kedysi som vedela kúpiť hneď, teraz som hľadala aj pár mesiacov a naposledy sme kúpili na náhodu posledný pozemok v novej štvrti.
Pozemky hľadám a kupujem cez 20 rokov.
@anonym_autor bol blízko nášho domu, netrebalo moc cestovať, pozemok bol na kopci. To boli priority. Teraz som jeden zdedila, ešte netuším, ako to tam vypada, nechám ho dcére, ak bude chcieť stavať. Keď nie, postavím si chatku

My sme nakoniec síce nekúpili, ale cena, lokalita, obchody, školy, škôlky, príroda, neprítomnosť fabriky, smetiska, dostupné siete, dostupné komunikácie a pod. Pozerali sme 1 pozemok, mala sa tam vybudovať cesta v dohľadnej dobe, doteraz tam nič nie je. Takže na zelenej lúke by som pozemok nekupovala.