icon

Ako určovať cenu nehnuteľnosti pri kúpe alebo predaji?

jan_rudlovsky
22. jún 2026

Ahojte, chcel by som sa opýtať – podľa čoho ste určovali cenu nehnuteľnosti pri kúpe alebo predaji?

Pozeral som inzeráty, ale mám pocit, že realita a ponukové ceny sú dosť rozdielne.

Skúšal som si to porovnať aj cez dáta (počet podobných nehnuteľností, vývoj cien v čase atď.) a dosť ma prekvapilo, že v niektorých lokalitách ceny ešte stále rastú.

Zaujímalo by ma, či ste to riešili skôr pocitovo alebo podľa konkrétnych dát?

anonym_2e2432
22. jún 2026

@jan_rudlovsky odsledovali sme podobne ponuky = lokalita, rozmer, stav.
Plus realitka nám potvrdila, ze je naša cena adekvátna

anonym_2734b9
22. jún 2026

Dvaja makleri boli nezavisle pozriet a dali odporucanie, pozerala som si podobne domy v nasej lokalite a isla 10% pod, lebo sme potrebovali predat rychlo... do dvoch mesiacov bol dom predany...

anonym_3cd67d
22. jún 2026

@jan_rudlovsky napr.ak ma clovek na dome hypo,nemoze to predat pod tu cenu,je to nepredajne.A k tomu hypo je len 80percent,takze predavajuci si moze k tomu pridat tych 20percent na viac.Alebo ak ma starsi odhad,urobi novy a podla toho preda.
Uz zalezi na tom,ci kupujuci ma pracby alebo nema,tak nech hlada potom dalej,alebo nech si kupi pozemok a sam si postavi.

anonym_f5cb2b
22. jún 2026

@jan_rudlovsky zaujalo ma, ze si sa pocudoval, ze "ceny stale rastu"... nesledujes spravy? Pisali niekde, ze nerastu / klesaju?
A teda ano, pozries podobne v okoli, zohladnis tvoju situaciu a nejak to plus minus odhadnes... Ak to potrebujes presne, 250-300 eur stoji odhadca...

chrobak7
22. jún 2026

@jan_rudlovsky V prvom rade by som dal urobiť znalecký posudok na nehnuteľnosť. Potom by som porovnal podobné ponuky v okolí a nakoniec by som zohľadnil atraktívnosť mojej nehnuteľnosti a podľa toho by som stanovil moju požiadavku - či už navýšil oproti prvým dvom zdrojom alebo znížil.

V konečnom dôsledku cenu tvojej nehnuteľnosti určí trh. Ak nájdeš kupcu na tebou stanovenú cenu, tak to je cena tvojej nehnuteľnosti. Ak nie, tak musíš znižovať až kým niekto nebude ochotný kúpiť za zniženú cenu.

anonym_8861b1
22. jún 2026

@jan_rudlovsky podla trhu, ale jedna vec je kolko stoji m2 a uplne odlisna vec je za kolko to realne predas. Spustili sme 30tis

tilly
22. jún 2026

realitaci majú rôzne nástroje a skenery, k tomu samozrejme skúsenosti, kde ti vedia určiť cenu, odporúčam, obrátiť sa na realitku
a áno, ceny v niektorých lokalitách stále rastú. Napr. taká Petržka, časti, kde dorobili električku, išli ceny oveľa vyššie, ako v častiach, kde je električka trošku ďalej.

tilly
22. jún 2026

Ešte aj samozrejme záleží od toho, o akú nehnuteľnosť sa jedná. Pri bytoch je to pomerne jednoduché, tam nie je veľký priestor, pozemky sa tiež väčšinou nelíšia, ale určiť cenu pri domoch je občas náročné. Tam odporúčam znalecký posudok, veď ho potom využiješ pri samotnom procese predaja.

jan_rudlovsky
autor
22. jún 2026

Dík všetkým za reakcie, dosť mi to pomohlo si to ujasniť!
Vidím, že väčšina ide cez inzeráty alebo maklérov, ale mne to prišlo dosť nepresné.

anonym_4214a7
22. jún 2026
@chrobak7

@jan_rudlovsky V prvom rade by som dal urobiť znalecký posudok na nehnuteľnosť. Potom by som porovnal podobné ponuky v okolí a nakoniec by som zohľadnil atraktívnosť mojej nehnuteľnosti a podľa toho by som stanovil moju požiadavku - či už navýšil oproti prvým dvom zdrojom alebo znížil.

V konečnom dôsledku cenu tvojej nehnuteľnosti určí trh. Ak nájdeš kupcu na tebou stanovenú cenu, tak to je cena tvojej nehnuteľnosti. Ak nie, tak musíš znižovať až kým niekto nebude ochotný kúpiť za zniženú cenu.

@chrobak7 Znalecký posudok je na míle vzdialený od trhovej ceny. V BA lokalitách rozdiel robí aj viac ako 100tisic.

jan_rudlovsky
autor
22. jún 2026
@anonym_4214a7

@chrobak7 Znalecký posudok je na míle vzdialený od trhovej ceny. V BA lokalitách rozdiel robí aj viac ako 100tisic.

@anonym_4214a7 Presne toto je problém – aj medzi znalcami vie byť veľký rozdiel. Každý použije inú metodiku, takže výsledky často nesedia s realitou. Mne dávalo väčší zmysel pozrieť sa na dáta (vývoj cien + podobné nehnuteľnosti), to mi prišlo realistickejšie než jeden posudok.

tilly
22. jún 2026
@anonym_4214a7

@anonym_4214a7 podľa toho, ako sa dohodneš so znalcom. Vie ti urobiť aj presný posudok a vie sa aj pohybovať do súm, ktoré potrebuješ, ale to záleží aj od samotného znalca, mám aj jedného takého, čo ti neurobí inú sumu ani za nič na svete, len tak, ako mu to vyjde.

jan_rudlovsky
autor
22. jún 2026

Ja som si to skúšal porovnať aj podľa dát z trhu (vývoj cien atď.) a celkom mi to otvorilo oči. Tu som to skúšal ja rekom.sk

tilly
22. jún 2026

Český kataster vraj zhŕňa aj dáta s predajnými cenami, náš nie. Škoda

anonym_4214a7
22. jún 2026
@tilly

@anonym_4214a7 podľa toho, ako sa dohodneš so znalcom. Vie ti urobiť aj presný posudok a vie sa aj pohybovať do súm, ktoré potrebuješ, ale to záleží aj od samotného znalca, mám aj jedného takého, čo ti neurobí inú sumu ani za nič na svete, len tak, ako mu to vyjde.

@tilly Len taký posudok kde ti vie upraviť cenu, je ti na dve veci pokiaľ sa kúpa financuje cez hypo, banka má zoznam znalcov od ktorých akceptuje posudok a taký špekulanti ako píšeš na tých zoznamoch väčšinou už nie sú. Dnes musí každý počítať, že min 30 % by mal vedieť zafinancovať z iných zdrojov, keďže banka vychádza zo znaleckého a tie nekorešpondujú s trhovými cenami.
Treba sledovať lokalitu ako sú nastavené ceny, či sa znižujú alebo zmizne inzerát. Každý predávajúci očakáva zjednávanie a 5 až 10 %nadhodí cenu, za mňa sa dnes predá najviac dobre na fotená a upravená nehnuteľnosť. Tie trápne AI úpravy niektorých realitiek sú už na zaplakanie.

tilly
22. jún 2026
@anonym_4214a7

@tilly Len taký posudok kde ti vie upraviť cenu, je ti na dve veci pokiaľ sa kúpa financuje cez hypo, banka má zoznam znalcov od ktorých akceptuje posudok a taký špekulanti ako píšeš na tých zoznamoch väčšinou už nie sú. Dnes musí každý počítať, že min 30 % by mal vedieť zafinancovať z iných zdrojov, keďže banka vychádza zo znaleckého a tie nekorešpondujú s trhovými cenami.
Treba sledovať lokalitu ako sú nastavené ceny, či sa znižujú alebo zmizne inzerát. Každý predávajúci očakáva zjednávanie a 5 až 10 %nadhodí cenu, za mňa sa dnes predá najviac dobre na fotená a upravená nehnuteľnosť. Tie trápne AI úpravy niektorých realitiek sú už na zaplakanie.

@anonym_4214a7 áno, taký, kde mu povieš je ti na prd, vyššie píšem, že mám aj znalca, ktorý sa mimo svojich tabuliek nepohne nikam. Čo mu vyjde, to tam dá. Ale aj tak cenu určí trh, posudok je len na také odpichnutie sa. Čo sa samozrejme neoplatí dať robiť bežne, ale napríklad pri veľkých, luxusných domoch už môže pomôcť.
Tiež mi vadia do oči bijuce úpravy cez AI. Mám rada elegantné inzeráty a ponuky.

anonym_893718
22. jún 2026

Dala som si vypracovat znalecky posudok a za tu cenu + nieco malo navyse som predavala. Po troch mesiacoch som uz vedela, ze kupcu za tu cenu nenajdem, tak som predala za cenu podla znaleckeho posudku. Asi by som tak postupovala aj do buducna. Skusit s vyssou cenou a ked sa nikto nenajde, znizit.

Alebo naopak. Ponuknut za smiesnu cenu, aby som mala co najviac zaujemcov, a predat najvyssej ponuke, ak by mi to surilo.

anonym_9756cc
22. jún 2026
@anonym_893718

Dala som si vypracovat znalecky posudok a za tu cenu + nieco malo navyse som predavala. Po troch mesiacoch som uz vedela, ze kupcu za tu cenu nenajdem, tak som predala za cenu podla znaleckeho posudku. Asi by som tak postupovala aj do buducna. Skusit s vyssou cenou a ked sa nikto nenajde, znizit.

Alebo naopak. Ponuknut za smiesnu cenu, aby som mala co najviac zaujemcov, a predat najvyssej ponuke, ak by mi to surilo.

@anonym_893718
Naco mi je znalecky posudok ked predavam, vyhodene peniaze, cena v kapitalizme je trhova cena ktora moze lietat ako jo jo.Znalecky potrebujem ked ziadam o financie.
PS: Neteoretizujem predal som viacero domov nikdy som cenu neznizil radsej som stiahol pockal znova som inak inzeroval.

tilly
22. jún 2026
@anonym_9756cc

@anonym_893718
Naco mi je znalecky posudok ked predavam, vyhodene peniaze, cena v kapitalizme je trhova cena ktora moze lietat ako jo jo.Znalecky potrebujem ked ziadam o financie.
PS: Neteoretizujem predal som viacero domov nikdy som cenu neznizil radsej som stiahol pockal znova som inak inzeroval.

@anonym_9756cc ale asi si vedel, akú sumu chceš, mal si predstavu. Tu ide o to, keď nevieš určiť cenu, vtedy môže byť znalecký dobrá pomôcka na odpichnutie a aj tak ho neskôr potrebuješ pre banku.
Tiež som vedela, aké sumy chcem a pod čo nejdem, ale vždy som mala dobre nastavenú sumu, keďže ani jeden predaj netrval dlhšie ako mesiac. To boli naše domy.
Horšie je to s klientami, ktorí majú nereálne predstavy a spravia zo svojej nehnuteľnosti ležiak.

anonym_9756cc
22. jún 2026
@tilly

@anonym_9756cc ale asi si vedel, akú sumu chceš, mal si predstavu. Tu ide o to, keď nevieš určiť cenu, vtedy môže byť znalecký dobrá pomôcka na odpichnutie a aj tak ho neskôr potrebuješ pre banku.
Tiež som vedela, aké sumy chcem a pod čo nejdem, ale vždy som mala dobre nastavenú sumu, keďže ani jeden predaj netrval dlhšie ako mesiac. To boli naše domy.
Horšie je to s klientami, ktorí majú nereálne predstavy a spravia zo svojej nehnuteľnosti ležiak.

@tilly
Ja som zase flexibilny nikde sa neponahlam, teraz mam kupca co nema zorganizovane financie, ale dom chce a moze zaplatit az koncom novembra a tiez aby som dom nereklamoval, tak sme sa dohodli zaplatil 50 tisic nenavratnu zalohu a ja som zvysil cenu o 30tisic.