Ako vypočítať preplatok z vyúčtovania elektriny?
Zdravim vás ako by ste vypocitali toto ? som v podnájme nasťahoval som sa v polke apríla (18.aprila 2025)
Prišlo vyúčtovanie z elektriny v novembri 2025, v nájomnej zmluve mám rozpísané energie elektrina je na 24€
mesačne, ale majiteľka platila za mňa len 4€ mesačne čiže jasne že vznikol nedoplatok, keďže som začal bývať od polky aprila do novembra som mal teda 7,5 splátky čiže (180€) oni za cely rok aj s nedoplatkom zaplatili 152€, môžem požiadať majiteľku o preplatok podľa týchto splátok ? Či podľa spotreby ? Lebo vlastne oni za 7,5 mesiaca zaplatili za mňa 95€ a ja som im dal 180€ čiže preplatok 85€, ale podľa spotreby to vychádza o dosť menej ten preplatok, kebyže to ide podľa spotreby tak na mne vlastne zarobia nie ? V preberacom protokole mám zapísané že som začal pri 570kwh keď bolo na elektromeri
Posielam aj vyúčtovanie a nájomnú zmluvu Vďaka
Nie, nemôžeš. Lebo ty platíš za elektrinu 24€, majiteľke, to koľko ona na ňu minie je jej vec. Ty sa riadiš zmluvou, s ktorou si súhlasil a určite tam je napísané, či sa preplatok/nedoplatok rieši s nájomcom alebo je to v kompetencii majiteľa.
Nie, nemôžeš. Lebo ty platíš za elektrinu 24€, majiteľke, to koľko ona na ňu minie je jej vec. Ty sa riadiš zmluvou, s ktorou si súhlasil a určite tam je napísané, či sa preplatok/nedoplatok rieši s nájomcom alebo je to v kompetencii majiteľa.
@anonym_41798e preplatok aj nedoplatok sa rieši somnou s nájomcom, a áno ja som suhlasil so znluvou ale aby tá suma sedela s vyúčtovanim, nie že ja platím o 20€ viac na elektrinu, žiadal som majiteľku až to nastaví na jednu osobu nech to zvýši na tých 24€ no napísala mi to len do zmluvy, v elektrárňach si to nezmenila
ako mozes byt taky hlupy, a spotrebu a sadzbu mas kde? pocita sa: spotreba v kWh od zacatia najmu do 31.12.2025: vtedy platil cennik za rok 2025, a spotreba od 1.1.2026 do dna odpoctu: cennik za rok 2026, v cenniku pozeraj koncovu cenu elektriny za prislusnu sadzbu, nezabudni na mesacne distribucne poplatky, ved vo fakture to mas tiez napisane: rekapitulacia sa to vola, ale to je cele obdobie fakturacie, tebe treba za obdobie najmu, od celkovej ceny spotrebovanej elektriny odpocitas zaplatene preddavky a vyjde ti preplatok alebo nedoplatok, to za teba tu nikto pocitat nebude
@zdeno525 Máš preplatok cca 60 eur, počíta sa ako rozdiel TVOJICH zaplatených záloh a tvojej spotreby
Prenajímatelia majú nedoplatok 104 eur. V tomto na tebe nezarobia
@zdeno525 Máš preplatok cca 60 eur, počíta sa ako rozdiel TVOJICH zaplatených záloh a tvojej spotreby
Prenajímatelia majú nedoplatok 104 eur. V tomto na tebe nezarobia
@anonym_b5f1a8 zarobia cca 30€ keď počítame podľa spotreby, lebo podľa záloh som im dal 180€ za 7,5 mesiaca oni majú ten nedoplatok za cely rok nie len za moje obdobie ja som nebýval cely rok v tom byte
@anonym_b5f1a8 zarobia cca 30€ keď počítame podľa spotreby, lebo podľa záloh som im dal 180€ za 7,5 mesiaca oni majú ten nedoplatok za cely rok nie len za moje obdobie ja som nebýval cely rok v tom byte
@zdeno525 Podľa teba majú oni platiť tvoju spotrebu? Nie, zaplatíš si ju sám. Preplatok ti vrátia.
@anonym_b5f1a8 ja som zaplatil 180€ za 7,5 mesiaca oni za cely rok s nedoplatkom 152€
@zdeno525 V poriadku, zaplatil si 180. 120 spotreboval, 60 máš preplatok
Čo je na tom nepochopiteľné?
@anonym_b5f1a8 zaplatil som 180€ ale oni za mňa zaplatili len 95€ z tej sumy 152€
@zdeno525 Je šuma fuk, čo zaplatili oni, Musíš počítať čo si zaplatil a spotreboval ty.
Vzdávam sa, inak vysvetliť neviem. Najlepšie bude, keď sa na výpočet opýtaš priamo u dodávateľa, hádam dostaneš pre teba pochopiteľnú odpoveď
@zdeno525 Je šuma fuk, čo zaplatili oni, Musíš počítať čo si zaplatil a spotreboval ty.
Vzdávam sa, inak vysvetliť neviem. Najlepšie bude, keď sa na výpočet opýtaš priamo u dodávateľa, hádam dostaneš pre teba pochopiteľnú odpoveď
@anonym_b5f1a8 ja tomu chápem ale mne to jedno nieje čo oni zaplatili, však by som mal platiť presne to čo oni zaplatili nie nad sumu , ale tým pádom zarobili majitelia na mne 30€ za to vyúčtovanie
@anonym_b5f1a8 ja tomu chápem ale mne to jedno nieje čo oni zaplatili, však by som mal platiť presne to čo oni zaplatili nie nad sumu , ale tým pádom zarobili majitelia na mne 30€ za to vyúčtovanie
@zdeno525 Nemali, máš zaplatiť čo si minul, to je celé. Ak ti preplatok vrátia, nezarobia ba tebe ani cent.
@zdeno525 Ty si musíš zaplatiť svoju spotrebu za celé vyučovacie obdobie. Je úplne nepodstatné, koľko platili oni. Vypočítajú si spotrebu za obdobie, v ktorom si bol v nájme a tú sumu odrataj od tvojich platieb za elektrinu. Rozdiel v cene je tvoj a bodka. Čo tu Dookola riešiš?
@zdeno525
Ja svojim nájomníkom vyrátam spotrebované kwh * jednotková cena + poplatok za odberné miesto= ich náklady na elektrickú energiu. Potom spravím rozdiel medzi zalohovymi platbami nájomníka v tom období a rozdiel je preplatok/nedoplatok. Akurát že ja to počítam všetko spolu - energie, poplatky za správu bytu, KO, ... A je úplne jedno koľko ako majiteľ platím preddavky za energie, aj keby som platil 100€ a preplatok by bol 700€, tak to pre nájomcov nič neznamená.
@zdeno525
Ja svojim nájomníkom vyrátam spotrebované kwh * jednotková cena + poplatok za odberné miesto= ich náklady na elektrickú energiu. Potom spravím rozdiel medzi zalohovymi platbami nájomníka v tom období a rozdiel je preplatok/nedoplatok. Akurát že ja to počítam všetko spolu - energie, poplatky za správu bytu, KO, ... A je úplne jedno koľko ako majiteľ platím preddavky za energie, aj keby som platil 100€ a preplatok by bol 700€, tak to pre nájomcov nič neznamená.
@miro25 aha však aj moji to chcú naraz so všetkým áno, čiže vy v nájomnej zmluve by ste si pýtali napríklad aj 50€ za elektrinu skutočne by ste platili mesačne 30€ ? Tak tým pádom zarobíte na nájomcoch či, za mňa to moc neni jedno jasne pre majiteľa ideál
@miro25 aha však aj moji to chcú naraz so všetkým áno, čiže vy v nájomnej zmluve by ste si pýtali napríklad aj 50€ za elektrinu skutočne by ste platili mesačne 30€ ? Tak tým pádom zarobíte na nájomcoch či, za mňa to moc neni jedno jasne pre majiteľa ideál
@zdeno525 Ty si stále ideš svoje a nechápeš, čo ti tu všetci píšu. Teraz ti to i Miro vyššie vysvetľoval. Keď si vyrátaš svoju spotrebu a odpočíta š ju od tebou zaplatených platieb, nikto na tebe ani cent nezarobí.
@miro25 písal som ti aj súkromnú správu ale je tam všetko len treba si to preklikať
@zdeno525
Keď som sa prepol do režimu zobraziť ako na PC, tak už vidím fotky.
Zjednoduším to a budem používať hodnoty za rok 2025, ako sú zobrazené na faktúre. Potom za časť vyučovacieho obdobia bude spotreba za 130€. Zaplatených bolo 180€, teda teoreticky preplatok 50€.
@zdeno525
Keď som sa prepol do režimu zobraziť ako na PC, tak už vidím fotky.
Zjednoduším to a budem používať hodnoty za rok 2025, ako sú zobrazené na faktúre. Potom za časť vyučovacieho obdobia bude spotreba za 130€. Zaplatených bolo 180€, teda teoreticky preplatok 50€.
@miro25 čiže o 35€ menej ako keď som to počítal podľa záloh, podľa záloh to vychádza tých 95€ za mňa k tomu som došiel takto, férovejšie by bolo toto či ? Koľko zaplatili za mňa toľko zaplatim aj ja, podľa spotreby by som sa riadil keby zálohy sedia s nájomnou zmluvou vtedy jasne podľa spotreby
Zaplatené zálohy: 44 €
Mimoriadna platba: 4 €
Spolu zaplatené: 48 €
Nedoplatok: 104,19 €
Celková ročná cena elektriny:
48 € + 104,19 € = 152,19 €
Moje obdobie bývania
(18.4. – november) je približne 7,5 mesiaca z 12.
Priemer na mesiac:
152,19 € ÷ 12 ≈ 12,68 €
Moja spotreba za obdobie:
12,68 € × 7,5 ≈ 95 €
Ja som zaplatil:
7,5 × 24 € = 180 €
Rozdiel:
180 € – 95 € ≈ 85 € preplatok
@miro25 čiže o 35€ menej ako keď som to počítal podľa záloh, podľa záloh to vychádza tých 95€ za mňa k tomu som došiel takto, férovejšie by bolo toto či ? Koľko zaplatili za mňa toľko zaplatim aj ja, podľa spotreby by som sa riadil keby zálohy sedia s nájomnou zmluvou vtedy jasne podľa spotreby
Moje obdobie bývania
Priemer na mesiac:
152,19 € ÷ 12 ≈ 12,68 €
12,68 € × 7,5 ≈ 95 €
Ja som zaplatil:
7,5 × 24 € = 180 €
Rozdiel:
@zdeno525 Dookola ti tu všetci píšeme, že musíš zaplatiť za svoju spotrebu. Je úplne irelevantné, aká je mesačná spotreba. Platíš za spotrebu za obdobie, ktoré tam bývaš. Je úplne jedno, koľko oni platili. Skús to už pochopiť. Všetci tí tu píšeme to isté.
Moje obdobie bývania
Priemer na mesiac:
152,19 € ÷ 12 ≈ 12,68 €
12,68 € × 7,5 ≈ 95 €
Ja som zaplatil:
7,5 × 24 € = 180 €
Rozdiel:
@zdeno525 Počítaš zle, všetci ti píšeme, že musíš zaplatiť svoju spotrebu, nie priemer.
Kto zaplatí, čo si spotreboval nad priemer?

Včera si tu riešil to isté.