Ako získať vlastné bývanie pri nízkom príjme?
Ahojte, sme mladý pár s malým dieťaťom a bývame v okrese LC. Ja som učiteľka v materskej škole, priateľ robí vo výrobe a sťahujeme sa z jedného bytu do druhého (nájom, samozrejme). Chceli by sme mať niečo vlastné, či je to dom alebo byt, nechceme žiaden luxus, novostavbu, proste niečo "naše", pre našu malú rodinku. Naši aj priateľova rodina sú na dedine, u našich by sme bývať nemohli, tam sa nezmestíme. Priateľova rodina žije v starom poschodovom dome, ale je to malá dedinka, kde nemajú ani školu, ani škôlku, obchody proste nič, nerada by som tam išla ale asi nemáme inú možnosť. Nezarábame luxusne, ale obaja pracujeme.. no na hypo by sme mali mať našetrené aspoň tých 20%, čo je asi nereálne.. Prosím vás dajte mi nejaké typy ako šetriť alebo ako by ste riešili vy bývanie v tejto situácii... Ďakujem! 🙂
@anonym_autor brigády obaja, partner nejaké po práci a ty si nájdi sobotný job, aby ste sa prestriedali pri dieťatku. Veľa ľudí má aj 2 -3 práce aby našetrili na základ pri kúpe bytu.
@anonym_autor Hm. Ak si nedokážete odkladať, dokázali by ste splácať nejakú hypo? 🤔 chápem, ak platíte vyšší nájom, je rozumne toľko si platiť hypo radšej… jedine riešenie vidím v tom, ak by rodina pomohla (založili by ste ich nehnuteľnosť), ale to musíte prebrať s nimi, nie na koňovi. Ak nemáte nič našetrené, choďte radšej do bytu, je to lacná alternatíva. 🤷♀️ novostavba domu je luxus, ktorý si nemôže dovoliť každý.
@anonym_56f22b prečo by nefungovalo. u nás to funguje
@biba_18 neviem si to predstaviť. Mám tri sestry, že by naši predali všetky pozemky a dali by prachy iba jednej z nás. A čo ostatné?
Jedna vec je že si za života môžu robiť s majetkom čo chcú ,ale spravodlivé to nie je. 20% z 30k nie je suma ktorá by sa nedala ušetriť. Lc nie je BA kde neter musela mať pred 5r 25k vlastne zdroje. Mama predala dom po rodičoch v ok LC za 6k, len to.bol starý dom v zapadakove
@anonym_ee9aa6 možno tvoje sestry by to nepotrebovali 🤷♀️ moja mama tiež dala bratovi keď potreboval. a mne až o 20 rokov neskôr, aby to bolo spravodlivé, ja som to vtedy nepotrebovala…
Ja som v roku 2017 kúpila na hypotéku byt v Lc.Este staré zlaté časy trojizbaku za ani nie 30 tisíc . Samozrejme som tých 20% nemala ako zrejme väčšina ľudí tak mi banka zložila hypotéku z hypotekárny úver na bývanie+spotrebný úver
@anonym_ee9aa6 možno tvoje sestry by to nepotrebovali 🤷♀️ moja mama tiež dala bratovi keď potreboval. a mne až o 20 rokov neskôr, aby to bolo spravodlivé, ja som to vtedy nepotrebovala…
@biba_18 všetky tri sestry mám rozvedené, jedna s malými deťmi došla bývať naspäť, každá by prijala pomoc. Najstaršia novým partnerom museli zobrať úver aby vyplatili jeho sestru z rodičovského domu. Je hoden na rozsiahlu rekonštrukciu. Druhá horko ťažko spláca hypo na byť, čo vzali dvaja s ex.
@biba_18 https://www.realitybemi.sk/nehnutelnost/4221058...
Obec okr Lc, kde je aj mš a zš. Je podľa teba 20% pre dvoch zárobkovo činných nereálna?
@anonym_ee9aa6 neriešim či je pre nich reálne alebo nereálne zarobiť. ty si sa ozvala ohľadom toho či by vedeli alebo nevedli pomôcť rodičia…
@anonym_ee9aa6 neriešim či je pre nich reálne alebo nereálne zarobiť. ty si sa ozvala ohľadom toho či by vedeli alebo nevedli pomôcť rodičia…
@biba_18 keby vedeli /chceli pomôcť tak to tu asi nerieši
Obec okr Lc, kde je aj mš a zš. Je podľa teba 20% pre dvoch zárobkovo činných nereálna?
@anonym_ee9aa6 tak zas na druhej strane tento "domček" podľa mňa je tak pre úplne slabú sociálnu vrstvu, určite nie plne obývateľný bez akejkoľvek investície, plus lokalita teda nič moc
@anonym_ee9aa6 chcela tipy. možno ju to nenapadlo, lebo čo keď sestry…
@anonym_ee9aa6 tak zas na druhej strane tento "domček" podľa mňa je tak pre úplne slabú sociálnu vrstvu, určite nie plne obývateľný bez akejkoľvek investície, plus lokalita teda nič moc
@huxy čo nič moc, oni si predsa vyskakovať veľmi nemôžu. V Rapovciach je predsa zš aj mš, dokonca čisto nová. 6km od okr mesta. Majú termálne kúpalisko, wellness s toboganom.
Taký čo si môže vyskakovať nech si kúpi dom hoc aj priamo v meste , alebo vilu nad mestom.
@huxy čo nič moc, oni si predsa vyskakovať veľmi nemôžu. V Rapovciach je predsa zš aj mš, dokonca čisto nová. 6km od okr mesta. Majú termálne kúpalisko, wellness s toboganom.
Taký čo si môže vyskakovať nech si kúpi dom hoc aj priamo v meste , alebo vilu nad mestom.
@anonym_ee9aa6 nesúhlasím s týmto čo píšeš, ako obec je to nič moc. A k tomu domu, do toho treba vela investovať a to sa im potom ozaj oplatí byt v meste hoci i v horšej lokalite. Ale toto sorry, nie a určite nie rodine s malým dieťaťom.
@anonym_ee9aa6 ako vizualizacia bola super,ale na to treba dalsich min.100tisic eur ak nie aj viac.
@anonym_ee9aa6 nesúhlasím s týmto čo píšeš, ako obec je to nič moc. A k tomu domu, do toho treba vela investovať a to sa im potom ozaj oplatí byt v meste hoci i v horšej lokalite. Ale toto sorry, nie a určite nie rodine s malým dieťaťom.
@huxy nuž ona s partnerom si mohli sporiť a kúpiť niečo až potom plánovať rodinu, ale neurobil tak.
Teraz veľmi nemôžu vyskakovať.
Môžu do nekonečna bývať v nájme ako moja sesternica , ktorá sa nasťahovala v roku 2008 do bytu po babke s partnerom a 3r dcérou a mali časom odkúpiť by od vlastníkov. Ani len nájom neplatia máme a strýkovi načas nie že by mali vlastné zdroje na hypo. Sesternica je minimálne päť rokov na úrade, mladá nechala školu, 18 tich šla s frajerom do Nemecka ale ani tam není všetko med lízať treba makať tak prišla domov tiež je na to úrade.
Ale Ano staci aj nejaky lacnejsi uplne stary dom ale obyvany, a ten sa da postupne prerabat. Ak je sikovny
@samo789 a cely zivot do haraburdy ivestovat
@huxy poznám Lc aj okolie. Čo by vyhovovalo tebe, ak.by si nemala ani ,,deravého groša'' ?
@anonym_autor Štátny fond rozvoja bývania....úrok 1% po celú dobu splácania a vedia vám požičať aj 100% potrebnej sumy, do max. výšky 180 000€
Hypoteka + spotrebny uver. Ak ste schopni to splácať.
Statny fond rozvoja byvania ako tu vyssie spomenul anonym je dobry tip. A ak by majitel nebol ochotny cakat na schvalenie, tak bud spotrebny uver na 20% a zvysok hypo. Ak by ani to nevyslo, tak zalozit nejaku rodicovsku nehnutelnost (mozno nejaku zahradnu chatku, nikto nechce mat zalozenu vlastnu strechu nad hlavou). Ved najdite si nejakeho dobreho financneho poradcu a ten Vam poradi.
@huxy poznám Lc aj okolie. Čo by vyhovovalo tebe, ak.by si nemala ani ,,deravého groša'' ?
@anonym_ee9aa6 si prestav že pred 3 rokmi som tiež musela riešiť svoju bytovú situáciu a sama s dieťaťom a 1 príjmom. Kde píšu, že nemajú nič?.akurát nemajú 20% na začiatok. Ale obaja pracujú a zarabajú
@huxy nuž ona s partnerom si mohli sporiť a kúpiť niečo až potom plánovať rodinu, ale neurobil tak.
Teraz veľmi nemôžu vyskakovať.
Môžu do nekonečna bývať v nájme ako moja sesternica , ktorá sa nasťahovala v roku 2008 do bytu po babke s partnerom a 3r dcérou a mali časom odkúpiť by od vlastníkov. Ani len nájom neplatia máme a strýkovi načas nie že by mali vlastné zdroje na hypo. Sesternica je minimálne päť rokov na úrade, mladá nechala školu, 18 tich šla s frajerom do Nemecka ale ani tam není všetko med lízať treba makať tak prišla domov tiež je na to úrade.
@anonym_ee9aa6 už je teraz neskoro teoretizovať, čo mali či nemali urobiť skôr. Situácia je takáto. Ja by som nešla s dieťaťom do domu postavenom v 40-tych rokoch, všetko pôvodné, ani nevieš či funkčné, strechu meniť...veď to by boli ešte horšie na tom, ako teraz.
Tvoja sesternica ale nie je tento prípad, veď autorka píše, že obaja pracujú.
@anonym_autor hlavne nekupujte starý dom. To si každý myslí, že je výhodná kúpa a potom plačú lebo na opravách sa minie neskutočne. Sami sme túto chybu urobili a dodnes banujem. Za to, čo sme dali do opráv by som mala nový dom.

@anonym_autor https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
Tu ti môžu poradiť, popripade vezmi potvrdenie o prijme tvoje aj mužove a chod do banky,ale FP ti vie povedať kde by ti čo mohlo vyjsť a ako dofinancovať zvyšok.