Bývanie v centre alebo väčší dom za mestom?
S mužom už dlhšie pozeráme bývanie a stále sa točíme medzi dvomi možnosťami. Buď menší byt bližšie k centru, kde máme školu, obchody aj prácu relatívne po ruke, alebo väčší dom za mestom so záhradou.
Máme dve deti, takže ten priestor navyše by sa zišiel, ale zároveň sa bojím, že potom budeme všetko riešiť autom a ja budem polovicu dňa niekoho niekam voziť.
Teraz bývame v byte a práve tá dostupnosť mi veľmi vyhovuje. Len neviem, či by sme o pár rokov neľutovali, že sme kvôli tomu obetovali väčší dom a záhradu. Ako ste sa rozhodovali vy? Ľutujete, že ste napr. takúto zmenu spravili?
Co je "za mestom"? 3 km alebo 20? To mesto je velke alebo male? To su vsetko pre mna zasadne otazky. My sme volili dom za mestom (ale velkym a tie 3km) presne preto, lebo sme odmietali nekonecne dochadzanie a rozvazanie. Aj tak je to rozdiel voci bytu v centre, ktory sme mali. Urcite by som ho nevymenila za dom 15km od velkeho mesta kde by sme v spicke dochadzali tristvrte hodinu a taxikovali deti cele dni, aj ked to vyzera ze je to "za mestom".
@anonym_31f102 Väčšie mesto a dom cca 15–20 km od neho. Práve toho dochádzania sa bojím najviac, hlavne ráno a poobede s deťmi. Tých 3 km za mestom by som brala asi úplne inak, to je za mňa ešte super kompromis.
Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja by som nedokazala byt v ruchu mesta. Nam vyhovuje 7-10km od mesta. Ak nieco zbehneme ak nie mame svoj klud. Dvor. Len neviem ci vy ste niekedy v dome byvali? Tam mas vzdy co robit.
ako máš veľké deti?? ak okolo 10r už sa ti moc na dvore neodhrajú, lepšie im bude v centre pri škole kde sa vedia stretnúť s kamarátmi sami obehať krúžky obchod... naša skúsenosť
Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja by som nedokazala byt v ruchu mesta. Nam vyhovuje 7-10km od mesta. Ak nieco zbehneme ak nie mame svoj klud. Dvor. Len neviem ci vy ste niekedy v dome byvali? Tam mas vzdy co robit.
@anonym_bbfbcf Obaja sme vyrástli v dome, potom sme bývali v byte, teda opäť by to bol návrat do domu.
Ja som zila aj aj. Po 3 rokoch som sa prestahovala niekde kde mam vsetko po ruke. Absolutne mi nevyhovovalo, ze aj do obycajnych potravin na nejaky normalny nakup sa neviem dostat a celkovo mi to nevyhovovalo. Ale na druhej strane centrum by som tiez nevybrala, teraz zijem v lokalite kde par minut odomna je priroda ale zaroven opacnym smerom vsetko co potrebujem - potraviny, poliklinika, lekaren, ZUS, ZS, gymnazium, posta, MS, jasle vsetko v pesej dostupnosti max 10-15min.
@anonym_autor
My sme pred 20 rokmi kúpili dom vo „vyhnalovciach“, 9 km od centra. Lenže mesto sa odvtedy rozrástlo, veľa kancelárií sa presunulo na predmestia, v centre sa nedá parkovať, cena domu sa zvýšila päťnásobne a „vyhnalovce“ sa posunuli na 25 – 30 km od mesta.
My byvame v dome 20min od hlavneho mesta. Zahradu mame obrovsku, nielen taku "predzahradku", ako sa teraz predava.. obaja sme podnikatelia, nedochadzame nikam do zamestnania. V okoli su skolky, skoly. A rozvazanie mi nevadi, kedze do prace nechodim ako bezny clovek. Ale tak ci tak, aj keby sme byvi v centre, tak do toho auta proste clovek sadnut musi, nie vsetky skoly, ci kruzky su na peso, takze je to prakticky jedno, to je moj nazor.
Za mna byvanie v byte je priserna kralikaren, vsetkych susedov pocut, je tam hluk z ulice. Nic nie je lepsie, ako rano vstat, ist si na zahradu natrhat domace rajciny na ranajky a zjest ich na terase svojej zahrady bez hluku aut
Ja som bývala väčšinu života v meste v byte, kde som mala všetko (škôlku, školu, poštu, obchody, úrady, ...) do 10 minút pešo. Teraz bývam na dedine 25km od najbližšieho mesta a 60km od okresného mesta. A šla by som ešte ďalej pre väčší pokoj 😅 a to som neni dôchodkyňa, mám 28 😅
najskôr vysvetli tú vzdialenosť za mestom. Tá môže byť od 5 do 40 km a viac.
@anonym_autor ak pôjdete preč z centra budete ľutovať. Deti si nevystačia v záhrade stále. Skôr budú potrebovať krúžky, kamarátov zo školy a tak. Ono je fajn odhadnúť presun z dediny do mesta na 20 , 30 minút, ale. Ale deti tak, či tak budú dochádzať dopravou z mesta do dediny a to je omnoho viac, so zastávkami a čakaním a chodením na stanicu a za stanice, celé poobedia budú venovať presunom v doprave. Kamaráti budú v meste a v dedine možno nenájdu iných. O čase navyše strávenom neustále cestovaním a náklady na dopravu ani nehovorím. A záhrada je reálne využiteľné, len v lete, ostatné mesiace je nanič. Okrem teplejších dní v jari a jeseni.
My byvame v dome 20min od hlavneho mesta. Zahradu mame obrovsku, nielen taku "predzahradku", ako sa teraz predava.. obaja sme podnikatelia, nedochadzame nikam do zamestnania. V okoli su skolky, skoly. A rozvazanie mi nevadi, kedze do prace nechodim ako bezny clovek. Ale tak ci tak, aj keby sme byvi v centre, tak do toho auta proste clovek sadnut musi, nie vsetky skoly, ci kruzky su na peso, takze je to prakticky jedno, to je moj nazor.
Za mna byvanie v byte je priserna kralikaren, vsetkych susedov pocut, je tam hluk z ulice. Nic nie je lepsie, ako rano vstat, ist si na zahradu natrhat domace rajciny na ranajky a zjest ich na terase svojej zahrady bez hluku aut
@anonym_98e980 Cez dediny snad nechodia auta?
@anonym_98e980 Cez dediny snad nechodia auta?
@anonym_7f74a4 chodia, ale ja nikde v zapchach nikdy nestojim. Treba si dobre vybrat, kde kupit dom.
@anonym_autor ak pôjdete preč z centra budete ľutovať. Deti si nevystačia v záhrade stále. Skôr budú potrebovať krúžky, kamarátov zo školy a tak. Ono je fajn odhadnúť presun z dediny do mesta na 20 , 30 minút, ale. Ale deti tak, či tak budú dochádzať dopravou z mesta do dediny a to je omnoho viac, so zastávkami a čakaním a chodením na stanicu a za stanice, celé poobedia budú venovať presunom v doprave. Kamaráti budú v meste a v dedine možno nenájdu iných. O čase navyše strávenom neustále cestovaním a náklady na dopravu ani nehovorím. A záhrada je reálne využiteľné, len v lete, ostatné mesiace je nanič. Okrem teplejších dní v jari a jeseni.
@anonym_1637d2 presne. Dom a dvor je možno dobrý keď sú deti malé že sa budú na Tom dvore aj hrať ale keď budú väčšie tak tam ani nepáchnu. Iné veci ich budú zaujímať. Budú mať kamarátov v meste a oni budú strácať čas cestovaním po autobusoch ktoré kto vie ako často budú chodiť + náklady na cestovanie. Nedajbože že by si ešte ty robila taxikára a sedela v aute, vozila ich pričom ten zabitý čas by sa aj inak dal využiť - napríklad pre seba. Čím su deti väčšie tým je lepšie podľa mňa byť v meste lebo deti majú iné záujmy, rôzne krúžky ktoré môžu mať po ruke a nie cestovať z dediny do dediny a strácať čas.
Ja by som dobrovoľne na dedinu nikdy nešla. Naši postavili dom a keď som mala 16 tak sme sa tam presťahovali z mesta. Asi 25 km od okresneho mesta kde sme bývali predtým a išlo ma skoro poraziť psychicky. Kamaráti všetci v meste, všetci mali blízko domov len na som musela všetko plánovať aby so sa dostala na autobuse z mesta domov. Nejaké aktivity ani nehovorím... Po škole tam bolo vždy nejaké okno medzi školou a aktivitou/krúžkom a čo som mala robiť za ten čas? Som sa flakala po meste zbytočne lebo som si nemohla len tak ísť domov MHDckou a počkať doma a potom ísť na krúžok. To bolo dačo strašné tak fungovať. Toľko strateného času. Rodičia mi taxikárov nerobili tak som musela fungovať len tak že som vždy musela niekde čakať lebo domov nebol blízko v meste. To bolo pre mňa strašné obdobie a som neskutočne šťastná že som uz dávno dospelá a bývam bol byte vo veľkom okresnom meste kde mám všetko po ruke v pešej dostupnosti. Úplne všetko občianske vybavenie par minút pešo. Nikdy by som toto nevymenila za dedinu a byť odkázaná na auto aby som sa v pohode a pohodlne mohla dostať kam chcem.
Autorka - Lenže každý má inú predstavu o živote a ty/vy sa musíte rozhodnúť či chcete ostať v meste alebo pôjdete na dedinu. Bude to váš život. Možno vám tam bude dobre na dedine 🤷
Sadnem do auta a za 15min.som v meste,a to niekedy aj niekolko krat,tak mi to lezie na nervy.Ale nie ta dialka,ci autom.Pracu mame tiez v meste,deti skolu v inej dedine,chodia autobusom.Starsi zase vlakom,do dalsieho mesta.Mame klud a pokoj,dom na komplet na elektrinu takze ziadne prikladanie.Zahradka malicka,vsetko skoro beton,travnik ma syn za 10 min.pokoseny.Da sa urobit aj tak,aby si nemusela byt otrokom domu.Nam to sice trvalo vyse 10r ale ta kava v altane,bazen a stale vonku na dvore,toto by som nikdy nemenila.
No musite sa len vy rozhodnut,tu budete mat zastancov bytov a zastancov domov.2 tabori,co vam aj tak nepomozu k rozhodovaniu.
Ak si deti naucis sebestacnosti,nepotrebujes byt ani ich otrokom,a vozenia hore,dole.Staci,aby dedina mala autobus,vlak kazdu chvilu a deti naucis cestovat,mobil do ruky pre kontrolu.A ani nevies,ze mas deti.Sebestacne,lebo rodicia este aj v meste vozia deticky,aby nahodou km neurobili svojimi vlastnymi nohami,ci autobusom.
Sadnem do auta a za 15min.som v meste,a to niekedy aj niekolko krat,tak mi to lezie na nervy.Ale nie ta dialka,ci autom.Pracu mame tiez v meste,deti skolu v inej dedine,chodia autobusom.Starsi zase vlakom,do dalsieho mesta.Mame klud a pokoj,dom na komplet na elektrinu takze ziadne prikladanie.Zahradka malicka,vsetko skoro beton,travnik ma syn za 10 min.pokoseny.Da sa urobit aj tak,aby si nemusela byt otrokom domu.Nam to sice trvalo vyse 10r ale ta kava v altane,bazen a stale vonku na dvore,toto by som nikdy nemenila.
No musite sa len vy rozhodnut,tu budete mat zastancov bytov a zastancov domov.2 tabori,co vam aj tak nepomozu k rozhodovaniu.
@anonym_1d6104
To o tých záhradách vypisujú takí zabudnutí, čo stále strácajú čas. Pestujú doma aj zemiaky, a pritom sa dajú kúpiť 10 kg za 5 €.
@anonym_1d6104
To o tých záhradách vypisujú takí zabudnutí, čo stále strácajú čas. Pestujú doma aj zemiaky, a pritom sa dajú kúpiť 10 kg za 5 €.
@anonym_7859bd pestujeme max rajciny,papriky,uhorky a to polievanie trva fakt chvilu.Tiez mame 10ks sliepok,rano pustit,vecer zatvorit.To su chvilkove zalezitosti,co zvladnu aj deti.
@anonym_autor zavisi ako daleko je to od mesta ci centra mesta a tiez zavisi, kolko rokov maju deti. Ak uz chodia do skoly a maju kruzky a zaujmy v meste, tak tu zahradu si velmi neuziju. Cim vacsie su deti, tym viac chcu byt v meste, blizko skoly a kamaratov, pripadne sportoveho klubu kam chodia alebo ineho hoby kluby, co maju. Ta zahrada pubertiakom nie je potrebna 😉
Ako mala som bývala na dedine. Po škole som odišla do Viedne. Ale to bolo otrasne niečo. Veľmi rýchlo sme postavili dom na dedine. Poviem ti, že toto bolo najlepšie rozhodnutie. Dokonca s pribúdajúcim vekom chcem aj záhradkárčiť. 🙈 vyjdeš z domu, si na svojom dvore…klud, ticho, terasa, oáza stromov, bazén, gril… vyjdeš z bytu a už nie si doma. Pár malých izieb, malý balkón=depresia.
@anonym_7f74a4 chodia, ale ja nikde v zapchach nikdy nestojim. Treba si dobre vybrat, kde kupit dom.
@anonym_98e980 Ale ty si zo napisala tak, ako keby bol kazdy dom v oaze ticha a kazdy byt na rusnej ulici.
Rôzne životné etapy, rôzne potreby.
Na materskej, deti v škôlke, dom so záhradou mimo mesta. Deti v škole, krúžky, stredné školy, frajerky, frajeri, kamaráti, diskotéky, kino apod radšej byt v meste. Deti odídu z domu, život sa spomalí, začiatok dôchodku, dom so záhradou niekde v okolí prírody na prechádzky.
Vyšší vek, mesto s lekármi, pripadne aj deťmi poruke.
Podla toho ako ste na tom. My sme vo velmi dobre vybavenej obci, ja to mam15 min. Do prace v meste, muz 30 minut (ano v zapchach).
Mame na dnesne pomery maly bungalov (120m2) a malu zahradu. A este extra parcelu vedla, ktora sa len kosi.
Ale my nemame k tomu vztah (obaja sme z domu a zhodli sme sa, ze ziadne poschodove 250m2 opachy nechceme), ale nas zivotny styl je mestsky ludia. Nam sa nechce pestovat, ani zveladovat vkuse cosi, preto sme si aj druhu parcelu oddelili ako samostatny pozemok, nech na to cez plot nevidime 😂
Ak nad tym uvazujem, pre nas by bol byt niekde v meste ideal. Ale uz sme tu nechali kopu energie a casu, a nie je vola menit pohodlnost a zvyk 😂
Takze moja rada je ostat v meste - v centre. Urcite by som nemenila dom za nejake sidlisko a panelak, ak uz, tak fakt nech to stoji zato.
@anonym_98e980 Ale ty si zo napisala tak, ako keby bol kazdy dom v oaze ticha a kazdy byt na rusnej ulici.
@anonym_7f74a4 nie, ja som napisala, ze aky mame my dom

Co je "za mestom"? 3 km alebo 20? To mesto je velke alebo male? To su vsetko pre mna zasadne otazky. My sme volili dom za mestom (ale velkym a tie 3km) presne preto, lebo sme odmietali nekonecne dochadzanie a rozvazanie. Aj tak je to rozdiel voci bytu v centre, ktory sme mali. Urcite by som ho nevymenila za dom 15km od velkeho mesta kde by sme v spicke dochadzali tristvrte hodinu a taxikovali deti cele dni, aj ked to vyzera ze je to "za mestom".