icon

Dajú sa ceny nehnuteľností v realitkách zjednať?

9. júl 2026

Predávajú sa nehn. za ozaj tak strelené ceny ako sú v real. kanc.? Či sa dá niečo zjednať? Hoc aká stará búda ktorá potrebuje veľkú rekonštrukciu stojí obrovské paniaze?

anonym_4e1503
9. júl 2026

podla mna cez realitku trocha nadhodene...ved aj ta nieco stoji

anonym_bedf4c
9. júl 2026

Toto je výkrik do tmy? Veď záleží od niekoľkých faktorov. Najmä lokalita.

,,Hoc aká stará búda ktorá potrebuje veľkú rekonštrukciu stojí obrovské paniaze?,, dom na ulici odkiaľ pochádzam je v realite za 30k

Ak je pre teba 30k tak obrovské peniaze tak niekde sa stala chyba.

tilly
9. júl 2026

Ako kedy. Niekedy sa dá zjednať, niekedy nie.
Cenu udáva majiteľ, nie rk. A za tie ceny, čo momentálne sú, môže trh. Základné pravidlo cena sa určite dopytom a ponukou. Keďže je momentálne veľmi slabá ponuka a silný dopyt, sú ceny vyššie.

bambulka79
9. júl 2026

@anonym_autor nepredáva sa väčšinou za inzerovanú cenu,ale zľavu v desiatkach tisíc neočakávaj...skôr ide o dohodu a korekciu do pár tisíc (5-10 tisíc pri nehnuteľnosti do 200k)

tilly
9. júl 2026
@bambulka79

@anonym_autor nepredáva sa väčšinou za inzerovanú cenu,ale zľavu v desiatkach tisíc neočakávaj...skôr ide o dohodu a korekciu do pár tisíc (5-10 tisíc pri nehnuteľnosti do 200k)

@bambulka79 5-10tis je slušná zľava. Väčšinou ti dajú dole max tisícku a ak je dobrá nehnuteľnosť a viac záujemcov, tak sa môže kľudne stať, že presne naopak sa bude licitovať a cena pôjde hore.

anonym_ea6b59
9. júl 2026

Provízia realitnej kancelárie je odmena za sprostredkovanie predaja sa v roku 2026 najčastejšie pohybuje medzi 3 % a 5 % z dohodnutej kúpnej ceny, plus DPH.

anonym_407e6d
9. júl 2026
@anonym_bedf4c

,,Hoc aká stará búda ktorá potrebuje veľkú rekonštrukciu stojí obrovské paniaze?,, dom na ulici odkiaľ pochádzam je v realite za 30k

@anonym_bedf4c sorry ale ten dom za 30k asi ani nechcem vidiet. 300 rocny sypanec niekde v Snine?

anonym_88ad4f
9. júl 2026

niekedy sa da zjednat inokedy nie zalezi od majitela. Kazdopadne lacnejsie ta vzdy vyjde byt bez realitky ako s nou ona tam ma aj svoju proviziu ktorej sa nevzda.

anonym_1358dc
9. júl 2026
@bambulka79

@bambulka79 aj mas takú skúsenosť osobne alebo si dala sumy len tak od buka?

tarvika
9. júl 2026

zavisi ako kde a aky je dopyt. ja teraz kupijem byt v okresnom meste, kde je velky nedostatok bytov a skoro ziadne nove. Uz dva mi vyfukol iny zaujemca, len preto ze bol na obhliadke skor ako ja a hned sa s majitelom dohodol. treti byt som bola prva na obhliadke, dala mi par hodin na rozmyslenie a uz mi potom pisala ze dalsi zaujemca to rovno zoberie aj bez obhliadky. takze tak. ziadna korekcia ceny sa nekonala.

anonym_1358dc
9. júl 2026
@tarvika

zavisi ako kde a aky je dopyt. ja teraz kupijem byt v okresnom meste, kde je velky nedostatok bytov a skoro ziadne nove. Uz dva mi vyfukol iny zaujemca, len preto ze bol na obhliadke skor ako ja a hned sa s majitelom dohodol. treti byt som bola prva na obhliadke, dala mi par hodin na rozmyslenie a uz mi potom pisala ze dalsi zaujemca to rovno zoberie aj bez obhliadky. takze tak. ziadna korekcia ceny sa nekonala.

@tarvika presne tak. Dnes si väčšinou kupujúci ešte vyberajú komu predajú a nie ešte ísť s cenou dole 5 - 10 000€, ako tu nado mnou jedna píše.

anonym_bedf4c
9. júl 2026
@anonym_407e6d

@anonym_bedf4c sorry ale ten dom za 30k asi ani nechcem vidiet. 300 rocny sypanec niekde v Snine?

@anonym_407e6d nie, BBkraj, dokonca v obci nie aj termálne kúpalisko. Autorka spomína ,,hocakú starú búdu,, nie dom do ktorého sa dá zajtra nasťahovať. A to značný je rozdiel, nie?

anonym_a6aa60
9. júl 2026
@anonym_bedf4c

@anonym_bedf4c ak vo Vranove nad Topľou, alebo Stropkove tak ďakujem 😀 A je pravda, že sa predávajú staré, plesnivé búdy za 200 000. Aj za 500 000 , búda sa zbúra a investuješ minimalne 600 000 do nového. Nech už to konečne celé padne a predáva sa za reálne ceny. Aby 60 ročné byty stáli 200 000 tak to je vrchol

anonym_a6aa60
9. júl 2026
@tilly

@bambulka79 5-10tis je slušná zľava. Väčšinou ti dajú dole max tisícku a ak je dobrá nehnuteľnosť a viac záujemcov, tak sa môže kľudne stať, že presne naopak sa bude licitovať a cena pôjde hore.

@tilly my sme si všetko predali sami. Kedysi keď sme kupovali chatu realiťák nevedel absolútne nič. Ale províziu hrabať to áno. Ináč máloktorý realiťák vie odpovedať na otázky, ktoré sme sa pýtali pri kúpe. Nikdy som nepochopila, za čo chcú 10 tisíc. Ak budem predávať v blízkej dobe, predávam sama opäť.

anonym_a6aa60
9. júl 2026
@anonym_1358dc

@tarvika presne tak. Dnes si väčšinou kupujúci ešte vyberajú komu predajú a nie ešte ísť s cenou dole 5 - 10 000€, ako tu nado mnou jedna píše.

@anonym_1358dc záleží od mesta, lokality. A vždy sa uprednostní ten, ktorý má cash. Cash is king! Taký čo špekuluje, potrebuje predať garzónku, ešte si pozičiať od rodičov a rozvádza sa, na takého kupcu ani nespolieham a nemyslìm.

anonym_0a68f0
9. júl 2026

Uz nie je doba,ze doba,ze stara buda stoji 50tisic,dnes za tu istu staru budu bez rekonstrukcie das 150tisic.Taky je rozdiel pred vyse 10r a dnes.

anonym_7281cf
9. júl 2026
@anonym_a6aa60

@tilly my sme si všetko predali sami. Kedysi keď sme kupovali chatu realiťák nevedel absolútne nič. Ale províziu hrabať to áno. Ináč máloktorý realiťák vie odpovedať na otázky, ktoré sme sa pýtali pri kúpe. Nikdy som nepochopila, za čo chcú 10 tisíc. Ak budem predávať v blízkej dobe, predávam sama opäť.

@anonym_a6aa60 u nas detto, vzdy sme predavali sami. A dalo sa ovela lepsie dohodnut na vsetkom so zaujemcami. Priamo. Dokumenty boli zabezpecene priamo pravnikom. Vsetky nase skusenosti cez realitku boli len spekulacie.

anonym_a6aa60
9. júl 2026
@anonym_7281cf

@anonym_a6aa60 u nas detto, vzdy sme predavali sami. A dalo sa ovela lepsie dohodnut na vsetkom so zaujemcami. Priamo. Dokumenty boli zabezpecene priamo pravnikom. Vsetky nase skusenosti cez realitku boli len spekulacie.

@anonym_7281cf hlavne realitka nemala tušenia o zameraní pozemku, či reálne kupujem to čo vidím, vlastnícke vzťahy. Alebo pri byte či je z tehly, alebo panelu, kto je správca, aké rozvody sú v byte, samostatná anténa, spoločná. Keď sme kupovali pozemok, zisťovala som všetko sama, ani len netušili že také úrady existujú. Kartografický, Banský úrad, Mestská správa cintorína, VZN, zákony, vyhlášky, roky od kedy platia, ochranná zóna cintorína atď. Keď to videl aj predávajúci akí sú to motáci, predal nám to potom súkromne. Zmluvy mám v compe na ploche, všetko si dohľadávame sami, potom ideme cez notárku

katkaseiner
9. júl 2026

Podla mna kazda nehnutelnost je trolinku nadhodnotena, aby ti mohli poskytnut 'zlavu'. Plus aj realitka si nieco nahodi, ta samozrejme nezlavni...
Vzdy zavisi od toho kde to je a v akom stave. Kazdy sa snazi predat za co najviac a kupujuci sa snazi kupit za co najmenej. Darmo budes pytat zlavu na nehnutelnost ktora ma kopec zaujemcov - nema ti preco zlavnit ked o tu nehnutelnost maju zaujem.

tilly
9. júl 2026
@anonym_a6aa60

@anonym_a6aa60 10tis je trošku prehnané. A práve preto si treba vybrať dobrého realiťáka, nie rychlokvasky

tilly
9. júl 2026
@katkaseiner

Podla mna kazda nehnutelnost je trolinku nadhodnotena, aby ti mohli poskytnut 'zlavu'. Plus aj realitka si nieco nahodi, ta samozrejme nezlavni...
Vzdy zavisi od toho kde to je a v akom stave. Kazdy sa snazi predat za co najviac a kupujuci sa snazi kupit za co najmenej. Darmo budes pytat zlavu na nehnutelnost ktora ma kopec zaujemcov - nema ti preco zlavnit ked o tu nehnutelnost maju zaujem.

@katkaseiner zlavnuju aj realitky. Ak ide cena % dole, to isté % dá dole aj rk. Alebo maklér individualne. Veď chce predať. Radšej dostanem o niekoľko stoviek menej, ako nepredať vôbec...

rozculena
9. júl 2026

Ja keď som predávala,tak realiťák znížil svoju províziu,ja som potom znížila cenu pre kupujúcu o tisícku,lebo som s tým počítala.
Ak budem predávať súčasný veľký byt a následne kupovať menší,pôjde zase cez neho.

abbey1
9. júl 2026

Tie staré búduy takú hodnotu nemajú, ale pozemky áno.

anonym_8e3fb3
9. júl 2026
@rozculena

Ja keď som predávala,tak realiťák znížil svoju províziu,ja som potom znížila cenu pre kupujúcu o tisícku,lebo som s tým počítala.
Ak budem predávať súčasný veľký byt a následne kupovať menší,pôjde zase cez neho.

@rozculena 2
@anonym_autor
Jasne ze sa da ,ale daco co maju cerstve nie , leziak bez problemov potrebuju svoje percenta

tinka_1807
10. júl 2026

@anonym_autor Robila som v realitke. Zjednať sa da, pokiaľ chce majiteľ. Štandardne to funguje väčšinou tak, že najskôr sa to postoje za nejakú úvodnú vyššiu cenu. Pokiaľ sa to nepredá, jw tam zarezervovať napr. Cca do 10 tisíc, zw môžu ísť dole. Ale niektorí majitelia nechcú zlacnieť ani o tisícku. Takže záleží aj od majiteľa nehnuteľnosti.

anonym_a6aa60
10. júl 2026
@tilly

@anonym_a6aa60 10tis je trošku prehnané. A práve preto si treba vybrať dobrého realiťáka, nie rychlokvasky

@tilly nevyberali sme realitného makléra. Kupovali sme chatu v lokalite, ktorá sa nám páčila a mali akože výhradné zastúpenie . Miesto hotový raj. Že on bol blbý, nebola moja chyba.

tilly
10. júl 2026
@anonym_a6aa60

@tilly nevyberali sme realitného makléra. Kupovali sme chatu v lokalite, ktorá sa nám páčila a mali akože výhradné zastúpenie . Miesto hotový raj. Že on bol blbý, nebola moja chyba.

@anonym_a6aa60 tvoja chyba to nebola, ty si si ho nevyberala, predávajúci si vybral. Ty za to nemôžeš, ani som to netvrdila. Žiaľ aj takí sú q potom to vrhá zlé svetlo na všetkých.