icon

Dedenie pozemkov: Čo urobiť po zápise do katastra?

4. feb 2026

zdedila som dake pozemky - orna poda, lesy
avsak este cakame na uzatvorenie dedenia u notara.
potom je postup prosim aky
ideme na kataster a az po zapise do katastra a Lista vlastnictva mam pisat na prislusny mestksky urad a poziadat ich, aby by mi vyratali dan?
Prvy krat dedim taketo, netusim ako to funguje.

draik
4. feb 2026

Podať daňové priznanie do 30 dní od začiatku mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom nadobudlo rozhodnutie v dedičskom konaní právoplatnosť.

autor
4. feb 2026
@draik

Podať daňové priznanie do 30 dní od začiatku mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom nadobudlo rozhodnutie v dedičskom konaní právoplatnosť.

@draik ale prv musim poriesit ten kataster ze? dakujem

draik
4. feb 2026

Nie. Zápis v katastri má len evidenčnú funkciu v prípade dedičstva. V podstate by ste tak už na podklade rozhodnutia o dedičskom konaní mohli nehnuteľnosť previesť a nečakať na formálnu zmenu na LV.

autor
4. feb 2026
@draik

Nie. Zápis v katastri má len evidenčnú funkciu v prípade dedičstva. V podstate by ste tak už na podklade rozhodnutia o dedičskom konaní mohli nehnuteľnosť previesť a nečakať na formálnu zmenu na LV.

@draik takze akonahle budeme mat rozhodnutie, treba zaplatit tu dan ako si pisal. dakujem

autor
4. feb 2026
@draik

@draik to iste prosim plati ak dedime aj cast bytu ze? ( aj ked sme uz jeho vlastnici ale dedime 1/3 podiel)

anonym_37f3ef
4. feb 2026

do 30 dní od dedenia u notára je potrebné podať daňové priznanie na úrade v mieste kde sa nehn. nachádza.
Nás upozornil nato notár.

autor
4. feb 2026
@anonym_37f3ef

do 30 dní od dedenia u notára je potrebné podať daňové priznanie na úrade v mieste kde sa nehn. nachádza.
Nás upozornil nato notár.

@anonym_37f3ef fiha ale to je od nas 400km. to nejde inac?

anonym_2014bb
4. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_37f3ef fiha ale to je od nas 400km. to nejde inac?

@anonym_autor Postou..

autor
Včera o 05:24
@anonym_2014bb

@anonym_autor Postou..

@anonym_2014bb dakujem, napisala som na mestsky / dedinsky urad. ale to je taka dedina ze riadne ani stranku nemaju. no ale uvidime, dakujem vsetkym za rady

anonym_2014bb
Včera o 14:14
@anonym_autor

@anonym_2014bb dakujem, napisala som na mestsky / dedinsky urad. ale to je taka dedina ze riadne ani stranku nemaju. no ale uvidime, dakujem vsetkym za rady

@anonym_autor Ja som to tiez teraz riesila, tiez zdedene pozemky, ako trvaly travny porast a pod, tiez mala dedina, ktora mi nevedela dat ziadne info, musela som si vsetko vyguglit. Ale u mna nol problem, ze som na to po dedicskom konani uplne zabudla a riesila som to 2 a pol roka po lehote 🙈. Cize len preto som chcela od nich info ze ako postupovst. Ale nedockala som sa. Proste klasicke danove priznanie treba podat. A poslala som im to postou, kedze tiez 350 km od mojho bydliska.