icon

Je bývanie v záhradnej chatke dlhodobým riešením?

21. máj 2026

Zaujala ma tu diskusia o byvani v zahradnej chatke. Co myslite je to riesenie do buducna ohladom bytovej otazky, alebo by to mohol byt docasny unik pri nezhodach v domacnosti, kym nastane vysporiadanie majetku, je to vobec realne a bezpecne?

anonym_e02b04
21. máj 2026

zavisi od lokality...nie kazda moze mat status TP...napriklad...nie vsade su IS...

anonym_231cb5
21. máj 2026

Veľmi záleží od toho kde a aká chatka, poznám aj také, ktoré sú prerobené na úplne plnohodnotné bývanie, len teda tam človek nemôže mať pobyt

anonym_879cab
21. máj 2026

Máš aj celoročne chaty ktoré už dnes ľudia bežne používajú ako RD. Kamarátka si prerobili chatu a mali ju na celoročne bývanie. Nikdy by si nepovedala, že to bola kedysi chata. Vznikol z toho krásny dom, akurát prístupová cesta bola strašná. 30m k ich domu do kopca a bez 4x4 si nevyšla. Nehovoriac o tom že mi raz skočil skoro 4m jeleň do auta 😅 mali aj kamery keby náhodou niekto chcel kradnúť

frflos_nespokojny
21. máj 2026

v mojom okoli su chatove oblasti kde ludia bezne celorocne byvaju. prijazdova cesta sam vymol. potraviny par kilometrov a v zime cakat na zazrak kedy autom prejdem. samozrejme tu pod tatrami je sneh uz viac menej rarita 🙂
zabudol som dodat, ze kurenie elektrika, alebo drevo- pevne palivo

btus
21. máj 2026

@anonym_autor akurát minule sme sa nad tým zamýšľali s manželom. Že teoreticky by sa tak dalo žiť. Ak si to vieš pekne upraviť, kompostovacie WC ( predpokladám, že kanalizácia by tam nebola a vývoz žumpy by bol komplikovaný), fotovoltaika alebo nejaká elektrika tam isto je, voda - navŕtať studňu. Dobrý projekt na chatku, ak nie si náročná, že potrebuješ 30m2 na obývačku s kuchyňou, tak by sa dalo žiť. Veď záhradky mávajú okolo 300m2, čo je v podstate pozemok v okolí BA. Takže my sme sa doma zhodli, že by sme si to vedeli predstaviť.

anonym_053bc4
21. máj 2026
@frflos_nespokojny

v mojom okoli su chatove oblasti kde ludia bezne celorocne byvaju. prijazdova cesta sam vymol. potraviny par kilometrov a v zime cakat na zazrak kedy autom prejdem. samozrejme tu pod tatrami je sneh uz viac menej rarita 🙂
zabudol som dodat, ze kurenie elektrika, alebo drevo- pevne palivo

@frflos_nespokojny sneh je pod tatrami rarita?

btus
21. máj 2026
@anonym_879cab

Máš aj celoročne chaty ktoré už dnes ľudia bežne používajú ako RD. Kamarátka si prerobili chatu a mali ju na celoročne bývanie. Nikdy by si nepovedala, že to bola kedysi chata. Vznikol z toho krásny dom, akurát prístupová cesta bola strašná. 30m k ich domu do kopca a bez 4x4 si nevyšla. Nehovoriac o tom že mi raz skočil skoro 4m jeleň do auta 😅 mali aj kamery keby náhodou niekto chcel kradnúť

@anonym_879cab jelene, srnky medvede, líšky máme aj my, a to bývame klasicky v dome. 🙂

anonym_f7baf4
21. máj 2026

známa tak býva. je to pekne od ruky, a v zime je problém o snehom. Neďaleko cesty svieti tabuĺa že cesta je ďálej neudržiavaná a bez auta sa nepohneš.

anonym_979fc2
21. máj 2026

Bratranec tak býval asi dvadsať rokov ( po rozvode) možno by tam stále býval, keby nedostal infarkt následne porážku, dnes je na ID ťažko mobilný a bývanie tam už nedával. Kedy sa nad ním neľutoval syn, tak asi by nedopadol dobre

danieli
21. máj 2026
@anonym_053bc4

@anonym_053bc4 nebyva ho uz tolko ako ked som bola dieta napriklad, ked je sneh suvisle mesiac vkuse otvaram 🍾, inak je to len sem tam vlocka a hned sa vsetko topi, to sa vsak netyka lokalit ako Zdiar napriklad, vyslovene mesta pod Tatrami maju snehu menej

sissy27
22. máj 2026

@anonym_autor v zmysle ci sa tam da normalne fungovat - urcite ano, zalezi od narokov dotycnej osoby a vybavenia chatky, ale vies z toho spravit plnohodnotne byvanie, resp dom.
Druha vec je, ze si tam nemozes dat trvaly pobyt, nedostanes hypo na zahradnu chatku atd, take byrokraticke veci.

anonym_a90e83
22. máj 2026

@anonym_autor zalezi aka chata, tu kde byvam idu zahradne chaty aj po 250tis.
A dlhodobo tam byva kopec ludi.

anonym_b0d57d
22. máj 2026
@anonym_a90e83

@anonym_autor zalezi aka chata, tu kde byvam idu zahradne chaty aj po 250tis.
A dlhodobo tam byva kopec ludi.

@anonym_a90e83 fúúú, to je aká chata? Veď za tie peniaze mám dom.

zuzanka.zuzu
22. máj 2026

veeeeľa domov v bratislave sú "chaty" 😀 nedávno skolaudovali na konci dúbravky chaty za 600 000e 😂 a vybavovali špeciálnu výnimku aspoň v jednej banke aby na to ľudia dostali vyššie percento hypotéky než tuším 40% lebo sa im slabo predávalo 🙈 zdá sa mi že vybavili 70% ale nie som si istá

simca06022011
22. máj 2026

Byvaju takto ludia, zalezi od oblasti. Trvale pobyty tam nemaju, oficialne to nie su nehnutelnosti na trvale obyvanie. Vsetko da da uoravit. Ked ludia vedia byvat v karavanoch, kontajnerkcych domoch, tak myslim, ze je jasne ze byvat sa da... za mna, akurat sme mali diskusi o tom vcera, za tieto ceny dnes by som si nekupila nehnutelnost, ved len tie ceny pozemkov su dost, kupit pozemok a postavit tam stan je akurat 😂 je to ale o zvyku, u nas ludia maju hlboko zakorenene mat byvanie -- "riadne". Takze chce to taku slobodnu mysel trosku.

maca1984
22. máj 2026

Máme chalupu mimo obce pri záhradkárskej osade. Niekoľko ľudí tam v tej záhradkárskej časti v chatkách/chatách býva. Nemajú odvoz odpadu, nemajú tam Tp ale bývajú tam.

anonym_d1440f
22. máj 2026

Mám množstvo kamarátov a známych, čo bývajú v chatách a v "chatách" (všetko okolie Bratislavy). Niektorí to majú ako letné sídla a na zimu idú do bytu, iní bývajú takto celoročne. Aj tie chaty sú v rôznych štandardoch, do niektorých z nich by som sa kľudne hneď presťahovala (a to máme rodinný dom), niektoré nie sú úplne pre ľudí zvyknutých na pohodlie. Viem aj o dvoch manželských pároch, kde po rozvode išiel jeden z páru do záhradnej chatky. Každopádne problémom býva obvykle trvalý pobyt a odpad. Potom samozrejme podľa oblasti doprava, niektorí ani auto nemajú, iní musia mať 4x4 (za tie parádne výhľady čo majú to ale stojí).

alenka58
22. máj 2026

v bratislave v niektorých záhradkarských oblastiach je už veľa domov bývajú tam ľudia trvale a majú aj trvalý pobyt, je tam voda, elektrina, olo, všade majú blízko, je tam veľa mladých rodín s deťmi

anonym_db656d
22. máj 2026

Zavisi od toho kde je ta chata a aka je ta chata. Tam kde mame my zahradu, zahradkarska osada v dostupnosti 10 minut MHD a aj autom dobre pristupna, je par takych co byvaju v chate od jari do jesene a v meste maju byt. Poznam takych co tam byvaju celorocne aj s detmi a tomu zodpoveda aj vybavenie chaty, studna, zumpa, elektrina, kurenie...

frflos_nespokojny
27. máj 2026
@anonym_053bc4

@anonym_053bc4 ak na vianoce nebol sneh, tak rusnacke sviatky to istili. ale co bolo to bolo. snehu je stale menej a menej.