icon

Je možné kombinovať hypotéku a stavebný úver?

vikzinho
Včera o 16:56

Dobrý deň
Chcem s priateľkou kúpiť byt, spoločný príjem máme 2500 v čistom.

Chceme 80% financovat z hypotéky a 20% cez stavebný úver.
Je to takto možné. Nemáme žiadne stavebné šporenie nič. Chceli by sme si aj zobrať viac na renováciu. 25k by sme potrebovali k hypoteke avsak chcem 45k stavebného.

Je to takto reálne?

Ďakujem

pe_mi
Včera o 17:10

@vikzinho to uvidíš , keď vám vyčíslia sumu hypotéky+spotrebák, teraz vam to pôjde, čo keď príde rodina, manželke/partnerke vypadne príjem.
Podľa popisu nemáte nič našetrené, keď idete financovať plných 100perc.
Prerábajte postupne
Ja viem , každý chce mať hneď všetko pekne a nové a hneď
Dobrá rada, šetrite si od izby k izbe
Tak to viac zvládnete a naučíte sa aj viac šetriť

anonym_3cd332
Včera o 17:34

@vikzinho vieš ze musis svojich 20% z hodnoty kúpnej ceny vediet vydokladovat?...predtým ako vam banka uvolni zvysnych 80%. Ked uvidia ze vlastne beriete ďalší uver tak sa im to samozrejme páčiť nemusi. Záleží nakoniec od vasho celkoveho dlhu, uroku, splatnosti...a samozrejme od konkrétnej banky.
Nie kazda banka to ma rada, nie kazda to bude tolerovat.

anonym_30727e
Včera o 18:51

@vikzinho z 2500€ vám to asi najskôr nevyjde. Záleží od výšky hypotéky.
Dám ti môj príklad: Brali sme 25k spotrebák 140k hypotéku a dokopy to vyšlo 1100€ splátka.
Takže pri 45k spotrebáku rátaj splátku okolo 600-700€ + hypotéka a to nevyjde ani keby čo… po refinanci (160k) platíme okolo 730€ splátku. A to by vám možno vyšlo len tak tak s odretými ušami… mali by ste asi klesnúť trošku na zem a prikryť sa takou perinou, na akú máte. My sme spotrebák riešili len preto, že sme potrebovali vyriešiť prvú “splátku” nového bytu ešte pred predajom predošlého a nechceli (nemuseli) brať z úspor.

//tu podotknem, že náš príjem nie je podstatný, lebo manžel nie je tpp//

janiex81
Včera o 20:18

@vikzinho Možné to je, závisí už len od sumy, ktorú potrebujete. Musíte totiž bonitne prejsť aj u hypotekárnej banky, aj u PSS. Pokiaľ teda príjmovo prejdete, viete si dofinancovať aj potrebných 20% k hypotéke, aj úver na rekonštrukciu. Maximálna suma bez záložného práva, ktorú vám vie PSS poskytnúť je 50 000 eur, pri splatnosti 30 rokov by mohla byť splátka úveru okolo 300 eur.

vikzinho
autor
Dnes o 07:08

Ďakujem za odpovede. Mali by sme záujem o hypoteku v sume 102k(80%) a stavebny 25k(20%) + keby sa dalo tak viac stavebneho ako som pisal do 45k. Celkovo by to vyslo okolo 700euro splátka pre dva osoby. Preco by to nebolo realne pri dnesnych cenach?

janiex81
Dnes o 07:59
@vikzinho

Ďakujem za odpovede. Mali by sme záujem o hypoteku v sume 102k(80%) a stavebny 25k(20%) + keby sa dalo tak viac stavebneho ako som pisal do 45k. Celkovo by to vyslo okolo 700euro splátka pre dva osoby. Preco by to nebolo realne pri dnesnych cenach?

@vikzinho Pri týchto sumách prejdete príjmovo úplne v pohode. Odporúčam ako prvú vyriešiť hypotéku (nechať schváliť), následne na to požiadať o úver v PSS, pričom je potrebné na pobočke vysvetliť, že budete dofinancovávať kúpu a plus žiadať o úver na rekonštrukciu. Ten najvhodnejší produkt v tomto prípade bude Môj úver k hypotéke, len ho budete mať rozdelený na 2 časti, prvá na kúpu, druhá na rekonštrukciu (v prípade úverov bez záložného práva nie je možné zmiešať dokopy účel kúpy a modernizácie), takže budete mať 1 úver na výšku 25000 a druhý na výšku 20 000. Pri týchto sumách dokopy (ak budete mať schválený úver na 30 rokov) by mala byť celková splátka v PSS okolo 280 - 290 eur (závisí od konečnej úrokovej sadzby, tá sa posudzuje individuálne u každého klienta). Splátka hypotéky tipujem tak do 500 eur.

vikzinho
autor
Dnes o 08:15
@janiex81

@vikzinho Pri týchto sumách prejdete príjmovo úplne v pohode. Odporúčam ako prvú vyriešiť hypotéku (nechať schváliť), následne na to požiadať o úver v PSS, pričom je potrebné na pobočke vysvetliť, že budete dofinancovávať kúpu a plus žiadať o úver na rekonštrukciu. Ten najvhodnejší produkt v tomto prípade bude Môj úver k hypotéke, len ho budete mať rozdelený na 2 časti, prvá na kúpu, druhá na rekonštrukciu (v prípade úverov bez záložného práva nie je možné zmiešať dokopy účel kúpy a modernizácie), takže budete mať 1 úver na výšku 25000 a druhý na výšku 20 000. Pri týchto sumách dokopy (ak budete mať schválený úver na 30 rokov) by mala byť celková splátka v PSS okolo 280 - 290 eur (závisí od konečnej úrokovej sadzby, tá sa posudzuje individuálne u každého klienta). Splátka hypotéky tipujem tak do 500 eur.

@janiex81 Ďakujem, toto nás potešilo. Áno aj my sme to tak rátali. Okolo 450 hypoteka + 280 SPP. To by sme dvaja vedeli pri prijem 2500 zvladnut. Je pri SPP potreba nejakych faktur? Lebo aj take som pocul ze nie vzdy, oni si to interne vyriesie.

janiex81
Dnes o 08:59
@vikzinho

@janiex81 Ďakujem, toto nás potešilo. Áno aj my sme to tak rátali. Okolo 450 hypoteka + 280 SPP. To by sme dvaja vedeli pri prijem 2500 zvladnut. Je pri SPP potreba nejakych faktur? Lebo aj take som pocul ze nie vzdy, oni si to interne vyriesie.

@vikzinho SPP sú plynárne 🙂. Ku kúpe budete potrebovať len kúpnu zmluvu. K rekonštrukcii sú dve možnosti. Buď budete do 12 mesiacov dokladať doklady (pokladničné doklady, faktúry) alebo existuje možnosť tzv. modulovej obhliadky. Urobíte fotografie pôvodného stavu nehnuteľnosti pred rekonštrukciou. Po vykonaných prácach oznámite, že práce sú ukončené, príslušný územný riaditeľ príde, nafotí, urobí prepočet (používame ohodnotenie cez Cenkros, takže ozaj relevantné sumy) a odošle na centrálu. Tu vám už žiadne bločky, faktúry netreba 🙂.

vikzinho
autor
Dnes o 09:03
@janiex81

@vikzinho SPP sú plynárne 🙂. Ku kúpe budete potrebovať len kúpnu zmluvu. K rekonštrukcii sú dve možnosti. Buď budete do 12 mesiacov dokladať doklady (pokladničné doklady, faktúry) alebo existuje možnosť tzv. modulovej obhliadky. Urobíte fotografie pôvodného stavu nehnuteľnosti pred rekonštrukciou. Po vykonaných prácach oznámite, že práce sú ukončené, príslušný územný riaditeľ príde, nafotí, urobí prepočet (používame ohodnotenie cez Cenkros, takže ozaj relevantné sumy) a odošle na centrálu. Tu vám už žiadne bločky, faktúry netreba 🙂.

@janiex81 A v prípade že suma výjde na menej ako keď sme žiadali? Napriklad sa minulo 4tisic z 20 tisic.

janiex81
Dnes o 09:12

Tak toto si treba premyslieť vopred. Na zdokladovanie máte 12 mesiacov (prípadne sa dá ešte požiadať o predĺženie) ale zdokladovať musíte minimálne 90% sumy, zvyšných 10% môže ostať nedočerpaných. Takže žiadajte toľko, čo reálne plánujete do rekonštrukcie investovať.

vikzinho
autor
Dnes o 09:30
@janiex81

Tak toto si treba premyslieť vopred. Na zdokladovanie máte 12 mesiacov (prípadne sa dá ešte požiadať o predĺženie) ale zdokladovať musíte minimálne 90% sumy, zvyšných 10% môže ostať nedočerpaných. Takže žiadajte toľko, čo reálne plánujete do rekonštrukcie investovať.

@janiex81 dakujem pekne za odpovede velmi ste pomohli. V plane bude len zobrat 20% na hypo zo stavebneho a este nejakych max 10k na kuchynu spotrebice a nabytok. Dakujem

janiex81
Dnes o 09:33
@vikzinho

@janiex81 dakujem pekne za odpovede velmi ste pomohli. V plane bude len zobrat 20% na hypo zo stavebneho a este nejakych max 10k na kuchynu spotrebice a nabytok. Dakujem

@vikzinho Nie je za čo 🙂