Je potrebný znalecký posudok pri darovaní nehnuteľnosti?
Ahojte prosim ked chcem darovať nehnuteľnosť detom s ponechaním vecného bremena, musim dat urobit aj znalecky posudok na zistenie hodnoty nehnuteľnosti a z tej hodnoty platit poplatok?
Poplatok mi notarka povedala, ze je okolo tisíc EUR v Bratislave, nema niekto tip ci sa to da vybaviť lacnejšie? Dakujem
Nepotrebuješ znalecký. Advokát si zoberie plus mínus 300 - 500 eur aj s vkladom do katastra. Skus advokáta alebo iného notára
@anonym_autor Nepotrebuješ znalecký posudok a v podstate ani notárku. Spíšeš darovaciu zmluvu, tlačíš 2 ks na kataster + 1 pre každého účastníka, svoje podpisy overíš na matrike a podáš s Návrhom na vklad na kataster. Poplatok 100 eur + overenie podpisov 2 e jeden za podpis
@anonym_06a016 ak sa zriaďuje vecné bremeno, u notára musí podpísať (resp. podpisy overuje) aj povinný z vecného bremena, čiže aj obdarovaný a na katastri to budú dve konania.
Dakujem, ano deti su samozrejme plnoleté, ja som uz dochodca
Ak ide o tvoju druhú nehnuteľnosť, je to úplne v poriadku.
Ak je to však tvoj jediný domov, treba postupovať veľmi opatrne.
Môže nastať situácia, keď budeš potrebovať celodennú opateru v zariadení a tvoj príjem to nepokryje. V takom prípade vieš nehnuteľnosť prenajať alebo predať a získať z nej financie.
Dieťa alebo partner dieťaťa sa môže dostať do problémov - neúspešné podnikanie, dlhy, exekúcie, závislosti.
Nový vlastník nehnuteľnosti nebude riešiť, že tam máš vecné bremeno. Ak sa rozhodne nasťahovať tam neprispôsobivých ľudí, sama odtiaľ odídeš.
Ak chceš majetok po smrti odovzdať deťom a vynechať manželského partnera, môžeš spísať závet. Tak si ponecháš kontrolu nad nehnuteľnosťou počas života a po tvojej smrti ju získajú len deti.
Môže nastať situácia, keď budeš potrebovať celodennú opateru v zariadení a tvoj príjem to nepokryje. V takom prípade vieš nehnuteľnosť prenajať alebo predať a získať z nej financie.
Dieťa alebo partner dieťaťa sa môže dostať do problémov - neúspešné podnikanie, dlhy, exekúcie, závislosti.
Nový vlastník nehnuteľnosti nebude riešiť, že tam máš vecné bremeno. Ak sa rozhodne nasťahovať tam neprispôsobivých ľudí, sama odtiaľ odídeš.
Ak chceš majetok po smrti odovzdať deťom a vynechať manželského partnera, môžeš spísať závet. Tak si ponecháš kontrolu nad nehnuteľnosťou počas života a po tvojej smrti ju získajú len deti.
@anonym_1271ab dakujem toto som sa nepytala
@anonym_06a016 ak sa zriaďuje vecné bremeno, u notára musí podpísať (resp. podpisy overuje) aj povinný z vecného bremena, čiže aj obdarovaný a na katastri to budú dve konania.
@tilly dá sa to spraviť aj v rámci jedného konania za 100e
Dakujem, ano deti su samozrejme plnoleté, ja som uz dochodca
@anonym_autor tak potom darovacia zmluva so zriadením vecného bremena podľa príslušného zákona ( ak dom podľa oz, ak byt podla 182), overené podpisy aj darcu aj povinného z vecného bremena, na kataster dve zmluvy, návrh a 2 x 100 eurovy kolok za dve konania. Ale ak o tom nič nevieš, nájdi si advokáta, on ti to aj poda konverziou do katastra. Toto nie je sranda, radšej nech to robí odborník.
@anonym_autor tak potom darovacia zmluva so zriadením vecného bremena podľa príslušného zákona ( ak dom podľa oz, ak byt podla 182), overené podpisy aj darcu aj povinného z vecného bremena, na kataster dve zmluvy, návrh a 2 x 100 eurovy kolok za dve konania. Ale ak o tom nič nevieš, nájdi si advokáta, on ti to aj poda konverziou do katastra. Toto nie je sranda, radšej nech to robí odborník.
@tilly dakujem
@anonym_06a016 sú tam dve konania. Jedno je darovanie, druhé je zriadenie vecného bremena. To, že je to na jednej zmluve neznamená, že to je jedno katastrálne konanie.
@tilly Sú tam 2 úkony v rámci jedného konania, mám vlastnú skúsenosť
Nám v rovnakej situácii právnik poradil, aby sme radšej urobili kúpnopredajnú zmluvu so symbolickou cenou. Ak vlastníte nehnuteľnosť viac ako 10 rokov, pri predaji neplatíte žiadnu daň.
@anonym_06a016 veď to píšem.
@tilly Píšeš 2 konania za 200 eur. Ja píšem jedno konanie za 100 eur a v rámci neho 2 úkony
Nám v rovnakej situácii právnik poradil, aby sme radšej urobili kúpnopredajnú zmluvu so symbolickou cenou. Ak vlastníte nehnuteľnosť viac ako 10 rokov, pri predaji neplatíte žiadnu daň.
@hytal Poradil úplnú hlúposť
@hytal naozaj právnik poradil zastieraný právny úkon?
opomenutý dedič to môže napadnúť
náhodou dieťa to bude potrebovať predať, lebo bude v dlhoch tak zaplatí veľkú daň lebo veľa zarobil lacnou kúpou a drahým predajom
predajca sa oberá o právo "vrátenia daru" ak by sa dieťa začalo zle správať
Fiktívny predaj je hazard, kde rodina riskuje neplatnosť zmluvy, stratu rodičovskej poistky a likvidačné dane, len aby sa vyhla slovíčku "darovanie".
@hytal naozaj právnik poradil zastieraný právny úkon?
opomenutý dedič to môže napadnúť
náhodou dieťa to bude potrebovať predať, lebo bude v dlhoch tak zaplatí veľkú daň lebo veľa zarobil lacnou kúpou a drahým predajom
predajca sa oberá o právo "vrátenia daru" ak by sa dieťa začalo zle správať
Fiktívny predaj je hazard, kde rodina riskuje neplatnosť zmluvy, stratu rodičovskej poistky a likvidačné dane, len aby sa vyhla slovíčku "darovanie".
@anonym_1271ab potrebujem to darovať, práve pre to aby to po mojej smrti nemohol nikto napadnúť. Len som chcela vediet, ci sa na tom oplatí šetriť, nechcela som za to tolko platit
@anonym_1271ab potrebujem to darovať, práve pre to aby to po mojej smrti nemohol nikto napadnúť. Len som chcela vediet, ci sa na tom oplatí šetriť, nechcela som za to tolko platit
@anonym_autor Každá darovacia zmluva sa dá napadnúť, Nezáleží na tom, kým je spísaná
@anonym_autor Každá darovacia zmluva sa dá napadnúť, Nezáleží na tom, kým je spísaná
@anonym_06a016 samozrejme viem. Nechcem tu pisat detaily
určite netreba platiť žiaden posudok. proste daruješ a bude darované.
treba ale dôsledne posúdiť možné komplikácie ktoré by mohli nastať v budúcnosti. moja mama nám darovala byt, ale vedela že k nej jej tam nenasťahujeme nikoho a aj že budeme platiť opatrovanie…
@anonym_autor ak nechces prist o par stoviek €, napis si po vzoore z Googlu darovaciiu zmluvu, aj navrh na vklad sama. Dnes mas super pomocnika AI. Ja to takto robim, neidem cez notarov, ani realitky. Raz som sa pomylila, kataster ma vyzval na opravu. A pomylil sa aj notar, ktoreho si platila kupujuca, ked sme predavali nehnutelnost.
@anonym_autor Nasi v zime platili notarke 700 eur - prepisovali na mna byt a asi 5 pozemkov + vecne bremena - Bratislavs. Cena bola za vypracovanie zmluv, overenie, vklady do katastra. Jasne, ze by to slo aj lacnejsie, ale takto to mali bez starosti.
@anonym_autor Nasi v zime platili notarke 700 eur - prepisovali na mna byt a asi 5 pozemkov + vecne bremena - Bratislavs. Cena bola za vypracovanie zmluv, overenie, vklady do katastra. Jasne, ze by to slo aj lacnejsie, ale takto to mali bez starosti.
@anonym_238b67 nevies prosim odporučiť notárku?
@anonym_238b67 nevies prosim odporučiť notárku?
@anonym_autor Tu sme boli https://share.google/nbkvhVkMgurWvvNKf, skuste zabolat, ci vam da nizsiu cenu
@anonym_1271ab No toto je dost skreslene, ako to vidis... asi nepoznas ani jedneho stareho cloveka, co by vypratal byt a dohodol si prenajom, alebo sa pobalil, byt predal a odviezol sa taxikom do zariadenia 🙂. Lebo ja nepoznam. Je to takto - do zariadeni vo vacsine chodia klienti s tazkym stupnom demencie alebo imobilni. Ano, rodina dedi, ale vacsinou pokryvaju aj vacsinu nakladov pokial v zariadeni su. Samozrejme, mozu byt pripaady, ze rodina sklame, o nehnutelnost pride exekuciou alebo akokolvek - no to si uz musi kazdy sam rozhodnut, aku ma rodinu. Ak su tam zavislosti, hracstvo, dlhy a pod - tak samozrjeme ze neprepisovat na to dieta (tiez nie je riesenie, aby taky dedic ohrozil napriklad druheho zijuceho rodica exekuciou svojho dedickeho podielu. Zavetom dedica v priamom rade len tak jednoducho neopomenies - aj ked teraz nejake zmeny urobili, klamala by som, ak by som to na 100% tvrdila) - ale ak su vztahy dobre, je dobre si veci poriesit za zivota, udrzat si dobre vztahy a detom nekomplikovat zivot este dedicskymi zalezitostami. Ze sa dieta postara o rodica (alebo o zariadenie), v takom prirpade beriem ako samozejmost.

@anonym_autor Nepotrebuješ znalecký posudok a v podstate ani notárku. Spíšeš darovaciu zmluvu, tlačíš 2 ks na kataster + 1 pre každého účastníka, svoje podpisy overíš na matrike a podáš s Návrhom na vklad na kataster. Poplatok 100 eur + overenie podpisov 2 e jeden za podpis