Je toto štandardný postup pri predaji nehnuteľnosti?
Ked predavam nehnut majetok,pozemky tak je toto standartny postup pre mna ako predávajúceho?
-Kupna zmluva kde je uvedeny predmet zmluvy,listy vlastnictva,vymery,kupna cena,a číslo účtu kde bude mne ako predávajúcemu vyplatena určená suma v den podpisu zmluvy na zadane číslo uctu
- ako predavajuci overim notársky moje podpisy na kupnej zmuve,a Navrh na vklad do katastra
Potom zmluvu podpise kupujúci
-Kupujuci mi prevedie sumu na zadany ucet v den podpisu
Je to standartny postup?
Netreba tie financie previesť v banke? Alebo je to mozne aj tak online z uctu na účet pri podpise (akoby z mobilu na mobil)? Netreba nejake potvrdenie o prevode penazi?
@milosko28 kupna zmluva musi obsahovat urcite predpisane veci (minimalne)... to si ked tak vygoogli alebo zaplat pre istotu pravnikovi... ale v principe ano...
Co "pokulhava" je ta cast s platbou.
1, ak zaplati kupujuci pred zapisanim pozemku, moze prist o peniaze, ked kataster pozastavi / zrusi prevod z nejakeho dovodu (kupujuci nema istotu, ze si to nepredal 3 dalsim ludom... navrh na vklad "je nic")...
2, ak zaplati az po potvrdeni navrhu (plomba), stale to moze kataster zrusit / stopnut pre nieco, vid bod 1
3, ak zaplati az po zapise, tak mozes ty prist o peniaze, lebo kupujuci nemusi zaplatit...
Zalezi, o aku sumu ide, ale zvolil by som notarsku uschovu / vinkulaciu v banke...
Vklad na kataster po prevode penazi, nie pred. Pri okamzitom SEPA prevode ich vidis hned na ucte, len pozor, okamzity je len na 100 000 denne, v niektorych bankach menej.
Nie je to velka suma 13.000e.
Kupujuci chce urobiť prevod penazi ihned po podpise zmluvy a az potom ist na kataster urobit navrh na vklad
Kupujuci chce urobiť prevod penazi ihned po podpise zmluvy a az potom ist na kataster urobit navrh na vklad
@milosko28 tak ked to jemu nevadi...
@milosko28 je to v úplnom poriadku. Takto je to správny postup
@milosko28 je to v úplnom poriadku. Takto je to správny postup
@anonym_5f55f0 pri tejto sume je to jedno, ak by aj predavajuci o tuto sumu prisuel, snad to predycha, , ale vseobecne pri vyssich sumach je to najnebezpecnejsi postup
@anonym_5f55f0 pri tejto sume je to jedno, ak by aj predavajuci o tuto sumu prisuel, snad to predycha, , ale vseobecne pri vyssich sumach je to najnebezpecnejsi postup
@darmasiswa aj pri inych sumách je to správny postup. Samozrejme, že sa dá aj cez notársku uschovňu, ale aj to nie je úplne bezpečné. Aj taký bol prípad nedávno, že notár to zneužil. My sme platili prevodom vysokú sumu (bez hypo) s rýchlym vkladom do katastra
@darmasiswa aj pri inych sumách je to správny postup. Samozrejme, že sa dá aj cez notársku uschovňu, ale aj to nie je úplne bezpečné. Aj taký bol prípad nedávno, že notár to zneužil. My sme platili prevodom vysokú sumu (bez hypo) s rýchlym vkladom do katastra
@anonym_5f55f0 ja som napisala, ze je to najnebezpecnejsi postup, a este otazka, prosim mozes poslat link, kde je informacia o tom notarovi, ktoreho spominas?
@anonym_5f55f0 ja som napisala, ze je to najnebezpecnejsi postup, a este otazka, prosim mozes poslat link, kde je informacia o tom notarovi, ktoreho spominas?
@anonym_5f55f0 dakujem, doplnam info, a prave aj tento pripad (zatial viem len o tomto jedinom) to potvrdzuje, ze aj tak je najbezpecnejsia forma notarskej uschovy, navyse podlieha zodpovednosti statu a musi byt poisteny: Notár je orgánom verejnej moci, preto notárska činnosť (teda aj notárske úschovy) podlieha zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. To znamená, že štát zodpovedá za škodu spôsobenú notárom pri notárskej úschove bez ohľadu na zavinenie notára a štát sa nemôže tejto zodpovednosti zbaviť. Vo veci náhrady škody, ktorá bola spôsobená notárom pri notárskej úschove, koná v mene štátu ministerstvo spravodlivosti,“ upresňuje členka prezídia Valová a odporúča poškodeným klientom, aby si podali žiadosť na ministerstvo spravodlivosti na preplatenie škody. To musí spôsobenú škodu uhradiť do šiestich mesiacov od podania žiadosti. To však neznamená, že obvinený notár škodu nebude musieť uhradiť. Tú si bude po dokázaní viny uplatňovať štát.
„Na tomto prípade možno vidieť, že práve notárska úschova je najbezpečnejšia forma uloženia peňažných prostriedkov, keďže notár nie je súkromný subjekt, ale orgán verejnej moci. Súkromný subjekt, ktorý nie je podľa zákona povinne poistený, môže nahradiť spôsobenú škodu maximálne do výšky svojho majetku, oproti tomu štát nielen zodpovedá za spôsobenú škodu v súvislosti s notárskou úschovou v plnej výške, ale ju aj reálne nahradí v plnej výške tejto škody,“ uzatvára Valová.

Potvrdenie o prevode mas predsa hned v apke.