icon

Je kúpa nehnuteľnosti cez notársku úschovu bezpečná?

Dnes o 09:43

Ahojte, budem kupovať nehnuteľnosť prostredníctvom notárskej úschovy. S predávajúcim máme pripravený návrh kúpnej zmluvy.

Problém je, že predávajúci odmieta podpísať kúpnu zmluvu, pokiaľ nebudú peniaze už zložené v úschove. A ja naopak s notárom nemôžem podpísať zmluvu o notárskej úschove bez podpísanej kúpnej zmluvy.

Notár mi zaslal číslo účtu pre notársku úschovu, na ktorý mám vopred previesť kúpnu cenu tak, aby pri podpise kúpnej zmluvy bola už zložená v úschove a mohol sa následne okamžite podať návrh na vklad do katastra. Notára aj číslo účtu pre notársku úschovu som si overila v Notárskom centrálnom registri.

Postup má byť teda nasledovný:
1. prevediem kúpnu cenu na účet notárskej úschovy,
2. po pripísaní kúpnej ceny na účet notárskej úschovy s predávajúcim podpíšeme kúpnu zmluvu,
3. zároveň ja podpíšem zmluvu o notárskej úschove,
4. potom sa podá návrh na vklad do katastra.

Chcela by som sa opýtať, či je takýto postup z pohľadu kupujúceho bezpečný a štandardný, prípadne na čo by som si mala dať pozor ešte pred odoslaním peňazí do notárskej úschovy. Ďakujem.

patrike
Dnes o 09:56

Ty mas problem s predajcom, ktoremu ani notarska uschova nie je dost dobra. Ak nechape princip alebo je super opatrny, tak do toho nechod.

anonym_8069e8
Dnes o 10:00

Nie, takto sa to nerobí. Nemá sa čoho obávať predávajúci, veď po podpise kúpnej zmluvy sa prevádzajú prostriedky. A až potom sa ide na kataster

anonym_96c9ee
Dnes o 10:01

@anonym_autor pred par rokmi sme kupovali cez notársku úschovu nehnuteľnosť ale postup z pohľadu kupujúceho taky nebol.
Prišli sme k notárov podpísali KZ, a s pracovníkom notára sme šli do banky a vložili dosť vysokú hotovosť na účet, ktorú sme vybrali hodinu predtým z inej banky.
Vrátili sme sa k notárovi s potvrdením o vklade a predávajúci dával potom návrh na vklad na kataster.
A keď nám prišlo pot radenie o prevode tak sme ho zasielali notárovi a až vtedy poslal peniaze predávajúcemu.
Podľa toho všetkého mal predávajúci s notárom zmluvu o úschove.

zalka
Dnes o 10:03

@anonym_autor taky postup som mala pri kúpe nehnuteľnosti v Bulharsku, platila som prv ako som podpísala zmluvu o kúpe fyzicky.

anonym_cd9cf0
Dnes o 11:06

@anonym_autor najprv prevedieš kúpnu cenu a až potom podpišeš kúpnu zmluvu? Veď aj notár je čudný, keď prevezme peniaze na účet, tak ich prevezme bez právneho titulu, t.j. bez podpísania kúpnej zmluvy. Aký dlhý časový úsek je od prevodu peňazí na účet notára ( úschovy) a podpisu kúpnej zmluvy? Veď v tom časom úseku si teoreticky odoslala peniaze na účet notárovi bez podpisu zmluvy?

anonym_2b1a3a
Dnes o 11:29

Neexistuje aby som previedla sumu pred podpisom kupnej zmluvy, to je aka hlupost? To by som nespravila, ved ty tu sumu posielas na zaklade niecoho - zmluvy, to nie len tak. Nesuhlas s tym.

anonym_f94313
Dnes o 11:47

Môže byt ale najprv by si mala mať dohodu o úschove aspoň nastudovanu. Ak by nakoniec k podpisu zmluvy nedošlo, notár ti peniaze prevedie spať. To všetko máš určite v dohode.

anonym_cd9cf0
Dnes o 12:48
@anonym_f94313

Môže byt ale najprv by si mala mať dohodu o úschove aspoň nastudovanu. Ak by nakoniec k podpisu zmluvy nedošlo, notár ti peniaze prevedie spať. To všetko máš určite v dohode.

@anonym_f94313 hm, ale kto bude za tú úschovu platiť? Predávajúci, keď ju chce? A prečo by mal ísť kupujúci do rizika prevodu peňazí, ak sa môžu vyskytnúť rôzne nepredvídateľné okolností a dávať peniaze na účet notára, ak ešte nemá podpísanú kúpnu zmluvu? Prečo žiada predávajúci toľko ústupkov a riziko prenáša na kupujúceho?

autor
Dnes o 14:51
@anonym_f94313

@anonym_f94313 No práve, že nemám podpísanú žiadnu dohodu, len som dostala oznámenie o čísle bankového účtu notárskej úschovy. A okrem toho mi pracovníčka od notára povedala, že v prípade, že sa do 3 dní nepodpíše kúpna zmluva, budú peniaze z úschovy vrátené na účet zložiteľa. Ale ako tomu môžem veriť, keď nemám nič podpísané? Kde je k tomu prislúchajúci zákon, ktorý hovorí to, čo mi povedala pracovníčka od notára? Nemám žiadne záruky a ťahám za kratší koniec.

miskamuska
Dnes o 17:51

Ja som kupovala nedávno garáž prostredníctvom notárskej úschovy. U notárky sme boli všetci ja aj predávajúci, realitak. Tam som podpísala aj kúpnu zmluvu aj notársku úschovu. Bolo tam špecifikované že v ten deň mám poslať peniaze na účet do notárskej úschovy. Notárka keď ich mala na účte poslala email a predávajúca vtedy išla na kataster. Keď bude na katastri moje meno tak notárka uvoľní peniaze predávajúcej. Všetko musí byť v zmluve. Pokiaľ sa predávajúca správa podozrivo alebo niečo nesedí asi by som do toho nešla