Je zle žiť v nájme bez vlastného bývania?
Je zle zit v najme keď nemám na vlastne bývanie?
Prečo chceš počuť od osadenstva MK čo je dobré a čo je zlé. Je to len tvoja vec ako žiješ, kde žiješ.
čo znamená že nemáš na vlastné bývanie? ja som názoru že vždy je lepšie platiť hypotéku a raz je to tvoje ako plaitiť niekomu nikdy to nie je tvoje a dokonca to nemáš ani isté ... ja by som sa bála že hociktorý deň mi môžu povedať že dovtedy a vtedy sa vysťahuj lebo sa byt predáva napríklad...
@mimaapeto bohužiaľ kopec ľudí nemá na výber keďže hypotéku dostať je v dnešnej dobe rarita
Par rokov v podnajme je dobra docasna alternativa, najma ak ti staci jedna izba v sharovanom byte. Lebo tych 250-300 eur za izbu by si dal +- aj za najom vo vlastnom byte. Cize naklady 250-300 eur si fixne, za menej zit nejde.
Ale cim skor zacnes splacat svoje, tym skor ho splatis.
Sestra zo švagrom bývajú v nájme asi osemnásť rokov, už aj dieťa majú dospelé.
Zaujímavé že u nás v rodine to nik nerieši aj keď aj naši aj ostatní majú vlastné bývanie , nájom za 3i majú menej než 300€
Ženy na koni majú právo určiť čo je dobré a čo zle ohľadom bývania osôb ktorých ani len nepoznajú?
Zlé je byt na ulici
Okrem toho je všetko fajn
Ked napiseme, ze je to zle, tak co sa zmeni?
čo znamená že nemáš na vlastné bývanie? ja som názoru že vždy je lepšie platiť hypotéku a raz je to tvoje ako plaitiť niekomu nikdy to nie je tvoje a dokonca to nemáš ani isté ... ja by som sa bála že hociktorý deň mi môžu povedať že dovtedy a vtedy sa vysťahuj lebo sa byt predáva napríklad...
@mimaapeto s tou hypo suhlasim, ale zo dna na den ta nemozu vystahovat z podnajmu, ze sa byt predava, mate predsa zmluvu nie?
@anonym_autor nie, nie je na tom nic zle a naozaj su dolezitejsie veci ako za kazdu cenu mat uver na nehnutelnost len preto, ze je to akosi historicky stale zakorene ako nieco nevyhnutne, vyhodne alebo nebodaj ako potreba utvrdenia statusu ci potreba pohanana umelo vytvorenym strachom. Byvaj presne tak ako ti najlepsie vyhovuje a na co mas aktualne priestor a moznosti. 🙂
Paneboze to sú otázky🙏 keď ti teraz napíšu že je to hanba tak čo? Budeš hladovať len aby si naškriabala na hypo? 🤦♀️
@mimaapeto s tou hypo suhlasim, ale zo dna na den ta nemozu vystahovat z podnajmu, ze sa byt predava, mate predsa zmluvu nie?
@anonym_5a1046 ja nie ja mám hypo dobre keď ti dajú aj mesiac napr.. ale aj tak vo svojim sa ti to nestane,,,, nevieš si tam robiť úpravy prerábky nič... no mne by to nevyhovovalo
na sk je to podla toho co citam zle az hrozne .. v zahranici uplne bezne .. zalezi ako to mas sam nastavene a ci sa vies zmierit s tym,ze si v najme .. nie kazdy si moze alebo chce kupit vlastne byvanie.. su ludia co radsej cestuju . kt v tom nevidia dobru investiciu ci neiesu majetnicky .. dovod sa vzdy najde .. najhorsie je sa na to pytat .. je to tvoj zivot a tvoje rozhodnutie-nemusis to nikomu vesiat na nos
Pre mňa by to bolo zle. Keď mám na nájom 500 eur mesačne alebo viac, tak radšej splatiť hypo . Čím si staršia tým budeš mať väčšiu splátku
@anonym_5a1046 No ale môže byť v zmluve že mesiac dva a musí odisť keď chcú byt predať. Vlastný byt hádam môžem predať ak už nechcem prenajímať
lenze ked tu radite ze v zahranici ziju v najmoch roky treba povedat aj BBBB. V zahranici napriklad v Rakusku a Nemecku je statom podporovany dlhodoby najom, kludne aj do dochodku za dobru cenu. U nas nas SK je statny najom len pre uplne socky, pre beznych ludi znamena najom zit v investicnych nehnutelnostiach spekulantov ktori ta mozu z najmu vyhodit, nehovoriac o tom ako je nemozne ziskat najom pre matku s detmi,std. Takze neporovnavajme hrusky s jablkami.
@anonym_5a1046 No ale môže byť v zmluve že mesiac dva a musí odisť keď chcú byt predať. Vlastný byt hádam môžem predať ak už nechcem prenajímať
@sisska96 nehadam sa, ale pre mna je logickejsie ze v zmluve je uvedena dlzka najmu od-do. Nie ze v strede si majitel zmysli, ze chce byt predat, ked tam niekto byva.
Vzdy je lepsie zobrat hypo hoci aj na garzonku a tu splacat ako zit v podnajme,ale ked neni ani na hypo prijem.Tak neurobis nic,a musis zit tak,aby si zila a mala vzdy strechu nad hlavou aj v podnajme.
Ak je pre teba nájom jediná možnosť, tak je to dobrá voľba. Ale určite by som robila všetko preto, aby som mala vlastné bývanie. Je to väčšia istota. Aj keď iba maličký jednoizbák v pôvodnom stave. Aký máš vek? Aké máš úspory? Ak ťa na slovensku nič nedrží, tak by som šla riadne zamakať do zahraničia.
Na pár rokov fajn, ale z dlhodobého hľadiska treba riešiť vlastné bývanie. Príde choroba, problémy, staroba a čo potom? Nájmy pôjdu stále vyššie a vyššie a nikto nebude večne mladý, aby vládal platiť nájom. Vlastná strecha nad hlavou je základ.
@anonym_autor nie je to zle, ale záleží koľko máš rokov atď ..a nie dlhodobo.Cim skôr treba platiť vlastné bývanie aj, keď len garsonku
ak sa nechces viazat hypotekou a nemas vzhladom na plat vysoky podnajom, preco nie.
Nie je to hanba byvat v najomnom byte, mnohi bohuzial inu moznost nemaju, ale v podstate nemas pre svoje deti skutocny domov. Nakolko mozes hocikedy dostat vypoved z najmu, kam sa budu potom tvoje deti vracat zo sveta domov,ked ziadny nebudete mat🫤
ak chces mat hypo, urcite ale aspon hypo poisti.
@mimaapeto bohužiaľ kopec ľudí nemá na výber keďže hypotéku dostať je v dnešnej dobe rarita
@mici88 Prečo "rarita" ??? Pred 5 rokmi som si brala hypotéku na byt, 70 000 €, a dali mi ju bez problémov. A to ani nezarábam nijako extra, vtedy som mala príjem v čistom len okolo 800 €.
A tých 70 000€ vám stačilo na kúpu bytu kde? Pretože tam kde ja bývam idú byty po 200 000€ , nič nededím nemám čo založiť a ani mi rodina nepomôže 🙂 takže jedine našetriť aby som mala aspoň 10-20% na schválenie hypotéky čo trvá roky.
@mici88 pokiaľ nemáš dlh na sociálnej poistovni a zdravotnej a nemáš problém ze si kedysi niečo nesplácala nevidím problém nedostať hypotéku...
@mimaapeto mas obmedzenie na max vysku hypo podla prijmu, v BA jednoizbak 150tis, na to musis zarabat aspon 1500 v cistom, cize cca 2200 v hrubom bez deti, plus mat nieco nasetrene, kopa ludi na to nedosiahne...