Koľko vody spotrebujú dvaja dospelí v paneláku?
Čaute, prenajímam byt 2 chalanom 20r. a mam podozrenie, že tam s nimi v byte býva ešte niekto. Spísala som si počiatočný stav teplej aj studenej vody + plynu a radiátorov predtým, než som im odovzdala byt a od 1.9. do dnes (7 mes) spotrebovali 53kubikov vody, čo je cca 9,3m3 na mesiac. Susedia sa mi sťažovali na hluk a že odtiaľ často počuť dievčenský hlas. Plánujem nabehnúť na kontrolu - ohlásenú. Čo si všímať ? Koľko kubíkov mesačne cca spotrebujú 2 dospelé osoby? Ďakujem
my sme traja doma a minieme okolo 3 m3 za mesiac dokopy, čiže za celý rok 36-40 m3 teplej, studenej cca rovnako, ale máme susedov čo dvaja urobia 80 m3 teplej za rok to neviem či si napúšťajú bazén alebo čo tam robia
opravujem sa - za 6 MESIACOV spotrebovali 54 kubikov vody - tj. 9m3/mesiac, mam aj umývačku, takže na riad sa vyhovárať nemôžu
a koľko majú rokov? aha, 20. lebo títo mladí sú často od reality odtrhnutí. to vidím na svojom - keď býval s nami, mi dvíhal tlak koľko vody nechal pretiecť. teraz býva sám - už má iba sprchovací kút - vojde a vyjde ...
a aj keď im to naúčtuješ - koho to trápi? zaplatia rodičia ... ako, skontroluj, aj tú slečnu prever - ale ak sú tí dvaja ako môj, to hektolitre vody idú ...
ja mám tiež len sprchovací kút a podotýkam, že chlapci študujú + pracujú, takže väčšinou by mali byť mimo bytu, jedine že by púšťali vodu celú noc alebo neviem
Ak tam býva aj dievča to určite uvidíš na kontrole.
@januska12323 keď som bola v januári, videla som nejakú dámsku rexonu a byt bol vyzdobený viac, než by si ho vyzdobili dvaja chalani - svetielka, deky, vianocne dekoracie, ale nevšimla som si ani damsku kozmetiku, ani nič iné. Jeden hovoril, že sa zastavila jeho mama na pár dní, tak som to neriešila..
Spotreba nie je nejaká prehnaná, ale nie je to ani málo. Kľudne to mohli dvaja spotrebovať, keď si predstavím, koľko je schopný sprchovať sa môj syn, tak by som sa nedivila 😅 Človek začne šetriť v momente, keď si to celé cvaka sám a chlapcom to stále isto pomáhajú financovať rodičia. Každopádne by mi svietila kontrolka, či tam ozaj nie sú traja a šla by som ich skontrolovať. Aj keď jasné, že veci môžu spratat. Veď choď a uvidíš.
Ked spravis ohlasenu kontrolu, myslis, ze tam bude dievcina na teba cakat? Povedz im, ze susedia ti hlasili, ze tam byva viac ludi. A kontrolu treba rovit vecer neohlasene.
@finellina problém je že to že tam bývajú im nedokážeš.. na návštevu im môže chodiť ktokoľvek a nie je to časovo ani nijak obmedzené nájomnou zmluvou predpokladám. Taktiež predpokladám že si bola natolko múdra a nedoplatky na energiách ti budú musieť doplatiť pretože si si to taktiež ošetrila zmluvou 🙂 nie je čo riešiť ani kontrolovať tým pádom. Na nič aj tak neprídeš. Aj ja keď som chodila k frajerovi ešte len na návštevy mala som tam zubnú kefku, deodorant, pyžamo... To nič neznamená. Alebo o čo teda ide?
Ked spravis ohlasenu kontrolu, myslis, ze tam bude dievcina na teba cakat? Povedz im, ze susedia ti hlasili, ze tam byva viac ludi. A kontrolu treba rovit vecer neohlasene.
@katkazatka neohlásene určite nemôžeš len tak nájomníkovi vtrhnúť do bytu.. ty kde žiješ? Je to možné len ak niečo vážne hrozí v byte
9 kubíkov/mesiac minieme my ako rodina. však si porátaj koľko to je na jedného.
9000/30 dní v mesiaci to máš 300 l/deň/2 ľudia
150 l vody na jedného počas jedného dňa. Za mňa strááááášnw veľa. My toľko minieme ako rodina s deťmi v rod. dome
ak sú tam len 20 dní v mesiaci - toĺko asi má mesiac prac. dní, tak to vyzerá omnoho viac. 225 l/deň/1osoba
Tak záleží asi koľko sa sprchujú. Priateľ máva dvojfázové tréningy, ja jeden to vychádza na 3 sprchy denne. Sprcha mi trvá 6-8 minút ak si neumyvam vlasy to je dalších 5-7? Min navyše. Plus perieme aspoň 4 pracky do týždňa. Tiež popravde neviem čo riešiš, snáď si si nastavila v zmluve že preplatky aj nedoplatky idu na ich triko…
počkaj, pokiaľ tam ma pyžamo, kefku a kozmetiku a susedia mi hovorili že počujú pravidelne ženské hlasy, ide o formu bývania - ak zistím, že tam bývajú traja namiesto dvoch, majú v zmluve že to je hrubé porušenie zmluvy a letia všetci traja.
okrem toho, ak v botníku nájdem ženské topánky, je jasné, že tam nejaká baba býva. Neplánujem im prehrabávať súkromné veci, len skontrolujem technický stav vstavaného nábytku - či nie sú vylomené pánty napríklad. Bez ohlásenia kontrolu nemôžem urobiť a ani by som si nedovolila tam vojsť bez ohlásenia. Ide o princíp, že keď majú bývať dvaja, tak tam ten tretí nemá čo robiť a teda určite bude mať aj kľúč od mojích dverí, pritom som im dala 2 zväzky kľúčov
@finellina vo dvojici mi vyšla naša spotreba cca 7,5 kubíka. Momentálne sme bez umývačky, varíme každý deň sprcha 2x denne.
Nemôže byť niekde aj únik? Popravde ja podľa mňa miniem veľa vody. Žijem len s dcérou. Ide nám v priemere 1,5 práčky denne, ja sa denne sprchujem, dcéra sa každý druhý deň kúpe vo vani. Umývame riad, často aj čistim v domácnosti veci vodou ale toľkoto vody neminieme. Ale sú aj ľudia čo si 5 minút čistia zuby a 5 minút nechajú tiecť teplú vodu prúdom..
mám komplet prerobený byt - umývačka, smart pračka, sušička, nové rozvody vody, takže nie. a mam len sprchový kút. Ak si vezmem, že chalani študujú aj pracujú každý deň, tak mi to nevychádza
moja dcera ked sa sprchuje vycvachta 200l bojler... :D mladi sa cvachcu ako kacky, sprchuju xkrat denne... nedoplatok im treba douctovat a treba im dohovorit, aby boli pomaly pouceni o tm, ze voda nie je zadarmo. Kontroly a tak.. ano mozes spravit, ale ak maju navstevy = tak s tym nic neurobis. maju na to pravo si tam zavolat a doniest kohokolvek aj slecny na noc a tak...
@katkazatka neohlásene určite nemôžeš len tak nájomníkovi vtrhnúť do bytu.. ty kde žiješ? Je to možné len ak niečo vážne hrozí v byte
@nin12345 nemyslela som bez ich vedomia, ze si odomknem. Normalne zaklopem a kontrolujem.
@nin12345 nemyslela som bez ich vedomia, ze si odomknem. Normalne zaklopem a kontrolujem.
@anonym_913514 aj tak sa musí ohlásiť prenajímateľ. Nemôžem len tak zaklopať a povedať, že idem na kontrolu. Majú právo ma nevpustiť aj keď je to moja nehnuteľnosť. Ide o ich súkromie
@finellina a čo ťa vlastne trápi - spotreba vody, sťažnosti susedov alebo že tam možno býva niekto tretí?
Spotreba vody by ma netrápila - hádam máš zmluvu postavenú normálne a prípadné nedoplatky si uhradia.
Sťažnosti susedov - aj si na to nájomníkov upozornila?
Či tam býva niekto tretí - no dokáž to... že tam nájdeš nejaké topánky alebo kozmetiku ešte nedokazuje, že tam niekto býva. Môže tam byť na návšteve na víkend a potom je otázne, čo máš v zmluve, či sú návštevy zakázané a je to o porušení zmluvy.
@finellina a čo ťa vlastne trápi - spotreba vody, sťažnosti susedov alebo že tam možno býva niekto tretí?
Spotreba vody by ma netrápila - hádam máš zmluvu postavenú normálne a prípadné nedoplatky si uhradia.
Sťažnosti susedov - aj si na to nájomníkov upozornila?
Či tam býva niekto tretí - no dokáž to... že tam nájdeš nejaké topánky alebo kozmetiku ešte nedokazuje, že tam niekto býva. Môže tam byť na návšteve na víkend a potom je otázne, čo máš v zmluve, či sú návštevy zakázané a je to o porušení zmluvy.
@sissy27 teba by netrápilo, kebyže ti v byte býva niekto kto tam nemá čo hľadať a má pravdepodobne aj vlastný kľúč ktorý si rozmnožil? Ja mám zmluvu od právnika, kde je zahrnuté všetko - od nočného kľudu, fajčenia, sťažností, zničenia, depozitu atď. Ide mi o ten princíp, že keď mám 2 ľudí v zmluve, tak tam majú byť dvaja a nie 3-4. Neviem, či len ja som taký poctivák, že by som si nedovolila bývať v byte kde nemám čo hľadať alebo či by tuto komentujúce mali taký benevolentný prístup k nehnuteľnosti ktorú prenajimajú 😅
@sissy27 teba by netrápilo, kebyže ti v byte býva niekto kto tam nemá čo hľadať a má pravdepodobne aj vlastný kľúč ktorý si rozmnožil? Ja mám zmluvu od právnika, kde je zahrnuté všetko - od nočného kľudu, fajčenia, sťažností, zničenia, depozitu atď. Ide mi o ten princíp, že keď mám 2 ľudí v zmluve, tak tam majú byť dvaja a nie 3-4. Neviem, či len ja som taký poctivák, že by som si nedovolila bývať v byte kde nemám čo hľadať alebo či by tuto komentujúce mali taký benevolentný prístup k nehnuteľnosti ktorú prenajimajú 😅
@finellina na tvojom mieste sa ohlásim , ale však spotrebu si zaplatia čo tam potom že tam niekto prespí , však to vôbec nevadí ja by som toto fakt neriešila pokiaľ platia
@finellina ešte raz - ak ti vadí spotreba vody, tak verím, že právnik ti tú zmluvu postavil tak, že na tom škodná nebudeš.
- ak ti vadí hluk a sťažnosti susedov - rieš to s nájomníkmi, upozorni ich, alebo povedz susedom, nech smelo zavolajú políciu ak ide o rušenie nočného kľudu či iné nevhodné správanie
- a to bývanie ďalšej osoby - píšem niekde, že by mi to nevadilo?? ja len píšem, že dokazovať to budeš veľmi ťažko. Topánky, kozmetika, výzdoba atď. - to budú všetko len tvoje domnienky. Že si dali spraviť ďalší kľúč by ma fakt netrápilo, veď už si ho zverila cudzím ľuďom, tak hádam keď skončia títo nájomníci, tak dáš vymeniť zámok.
ja mám tiež len sprchovací kút a podotýkam, že chlapci študujú + pracujú, takže väčšinou by mali byť mimo bytu, jedine že by púšťali vodu celú noc alebo neviem
@finellina preco mimo? ak sportuju ci v lete u nas kazdy dame 2 sprchy denne, to mas skoro 200l - este wc 50-60l za dvoch. 300l den pre dvoch je uplne normalne, riad pracka....
uolne chapem -zmluvu maju 2- nieje tam napisane ze mozu mat dlhodobe navstevy a ak som pochopila,je to aj v zmluve ... takze im oznam,ze spotreba vody e extremne vysoka nech ocitaju s najmom a ze boli staznosti,ze tam byva viac ako 2 ludia... takze ak sa to preukaze tak nech pocitaju so zrusenim zmluvy za porusenie... a ak maju dakoho kto tam byva navyse alebo travi prespavacky -najomne sa zvysuje
@finellina
Ja som mal najomnicku ktora spotrebovala 6m³ vody. Ked som prisiel riesit nejaky problem, tak som si vsimol dve zubne kefky na umyvadle. Nekonfrontoval som ju, len som jej povedal,ze ak bude mat frajera tak kludne moze ostat byvat, ze zvysime len zlahohovu platbu za energie. O tyzden volala, ci by nemohol frajer byvat s nou 😂

Môžem za 3 osoby. Studená voda okolo 4 na mesiac, teplá ešte menej, mame myčku.