icon

Majetkové priznanie a prevod majetku: Ako postupovať?

19. júl 2026

Som statny zamestnanec, konkretne vo financnej sprave. Kazdy rok musime podavat majetkove priznanie a urcite nam ho aj kontroluju. Moja mama ma okolo 80 tisic eur na roznych uctoch, sporeniach, investovaniach. A ja rozmyslam vyuzit ich tak, aby jej zarabali viac ako na uctoch. Blizi sa jej dochodok a keby napriklad za tie peniaze kupi 2i byt, ktory by sa prenajimal, mala by neskor pekne prilepsenie k dochodku. Realizovali by sme to tak, ze ona by dala hotovost a na zvysok by som si ja zobrala hypoteku. Lebo predpokladam, ze jej hypoteku uz nedaju. Ta hypoteka by sa splacala hlavne z prenajmu, ale ona ma okrem prijmu este aj invalidny dochodok. Takze zdrojov na splatku hypoteky by bolo viacej. Snad do 10 rokov by hypoteku splatila(prostrednictvom mna) a potom by uz cely prenajom bol len jej. Do dochodku ma sice cca 5 rokov, ale zaroven ma zamestnanie, z ktoreho ju nikto nebude vyhanat, pretoze je tam nedostatok ludi. Takze ak bude vladat, chysta sa pracovat aj dlhsie.
Ona ale nechce, aby bol byt pisany na nu a nechce sa jej ist do prenajmu. Ale len z dovodu ze su s tym starosti. A tak chce byt prepisat po kupe na mna. Resp. chce aby som ho rovno kupila ja. No a kedze ja som v poslednom majetkovom priznani mala uvedenu len 1/2 mojho a manzelovko bytu, predpokladam ze vedenie bude zaujimat, odkial som zobrala peniaze na dalsi byt. A darovacia zmluva bude asi najlepsi dokaz ci? Ze by ho kupila mama a nasledne mi ho darovala. Tak nebudem musiet dokazovat, odkial boli peniaze. Ci blbo rozmyslam?
Podla mna je lepsie takto investovat tie peniaze ako mat ich na uctoch, kde tolko nezarobia a potom ich pocas dochodku minat. Kdezto pri prenajme bude mat aj byt a bude mat aj prijem z prenajmu.

Strana
z2
eeffka
Včera o 08:55
@anonym_autor

@anonym_fa5efd tak ano, ale toto sa moze stat aj cloveku s 30 rocnou hypotekou.
v takom pripade by nastupila ta moja rezerva. a to uz by sme si so surodencom vykompenzovali. kolko penazi do bytu dala mama a kolko ja. a aky teda podiel budem mat ja a aky surodenec. mamou "dodane" peniaze by boli v ramci podielu spolocne. ja by som si narokovala len to, co som vlozila ja.
pripadne tie byty vieme vymenit a ako som pisala, za prenajom 3i bytu by sme mali viac ako za prenajom 2i bytu. alebo by zase surodenec posielal peniaze zo svojich a tym padom by sme stale isli pol na pol. ja zo svojich polku, on zo svojich polku, zvysok mama.

@anonym_autor este co sa tyka priznania neprezivaj to tak, muz roky podaval, normalnr vypises, neukradla si, uprimne 80tis je nic a nikoho nezaujima

autor
Včera o 09:12
@eeffka

@anonym_autor dam ti dobru radu, prenajimaj 2ku nie 3ku, je vynosnejsia a ovela menej starosti. Do 3ky ti pride rodina s detmi aldbo studenti a pracujuci na zdelane izby, viac ludi viac starosti. Zapoj do uvah aj brata, tym ze by bol spolumajitrl az tak vela starosti nema, dane sa zaplatia pomerne, na bytovej schodzi som este v prenajimanom bytr ani nebola, akurat ja sa staram ak nieco treba, a ze som mala stastie tak ani velmi nemam o co. Ja som lamala sestru lebo zije v Uk, a teraz mi je po 5r vdacna. Ked sa rozhodne tak zajtra preda co 100%ziskom.

@eeffka dakujem za radu. tiez mi vychadza, ze lepsie a lahsie sa prenajme 2i byt. len neviem, ci mama sama vydrzi v tom 3i. popripade by sa predal ten 3i, kupil dalsi 2i a zo zvysku by sa vyplatila hypoteka 😁

autor
Včera o 09:17
@eeffka

@anonym_autor este co sa tyka priznania neprezivaj to tak, muz roky podaval, normalnr vypises, neukradla si, uprimne 80tis je nic a nikoho nezaujima

@eeffka mne ide o to priznanie len z toho dovodu, ze sa chcem co najmenej stretat s vedenim. najlepsie dat jeden dokaz a dajte mi pokoj... mame to tu teraz dost napate, po istej vymene. a fakt sa mi nechce s nimi rozpravat, ak ma budu otacat ze nestaci, ze este hento, este toto priniest ako dokaz. byt v "podozreni", byt rozoberana v kancelariach atd. keby sa nezmenili pomery, povedzme. ale co tu nastalo po vymene vlady je otrasne.

eeffka
Včera o 09:24
@anonym_autor

@eeffka mne ide o to priznanie len z toho dovodu, ze sa chcem co najmenej stretat s vedenim. najlepsie dat jeden dokaz a dajte mi pokoj... mame to tu teraz dost napate, po istej vymene. a fakt sa mi nechce s nimi rozpravat, ak ma budu otacat ze nestaci, ze este hento, este toto priniest ako dokaz. byt v "podozreni", byt rozoberana v kancelariach atd. keby sa nezmenili pomery, povedzme. ale co tu nastalo po vymene vlady je otrasne.

@anonym_autor normalne prides a povies ze ti mama darovala alebo na com sa v rodine dohodnete.

natalka13
Včera o 10:20
@anonym_autor

@natalka13 60 rocnemu cloveku daju hypoteku 70 tisic?

@anonym_autor daju, ved ma super prijem.
ja som brala v 55 na 10 rokov.

Strana
z2