Môže majiteľ zvýšiť nájom uprostred zmluvy?
Potrebujem sa trochu zorientovať, lebo bývame v prenájme a nechcem hneď robiť dusno. Máme podpísanú nájomnú zmluvu ešte na niekoľko mesiacov, ale majiteľ mi teraz napísal, že od budúceho mesiaca chce zvýšiť nájom. Vraj išli hore náklady a podobné byty sa už prenajímajú drahšie. Ja tomu rozumiem, všetko zdraželo, len som mala za to, že keď máme v zmluve dohodnutú sumu, tak by mala platiť aspoň do konca zmluvy. Nechcem sa s ním pohádať, lebo byt nám vyhovuje a nerada by som riešila sťahovanie. Zároveň mi príde zvláštne len tak prikývnuť na vyšší nájom, keď sme sa na začiatku dohodli inak. Riešili ste niekto niečo podobné v prenájme? Trvali by ste na zmluve, alebo by ste radšej ustúpili, aby bol pokoj?
@anonym_autor Ak si nájomné teraz nezvýšite, budete mať veľký nedoplatok. Takže, áno, radšej teraz platiť viac, po malých sumách ako potom doplácať veľku sumu
Nie je to ústupok pre pokoj, ale vo vašom vlastnom záujme
Teraz bol datum, ked chodili rocne vyuctovania a zalohove predpisy na dalsi rok pre majitelov. Vsetko ide samozrejme hore a on sa to snazi hodit na vas, aby mal rovnaky zisk. tu zalezi na zmluve, co je tam napisane o uprave platby za najom, ak idu hore energie a spravcovske poplatky. Ak nic, tak plati stara cena do konca jej platnosti.
@anonym_autor Ak si nájomné teraz nezvýšite, budete mať veľký nedoplatok. Takže, áno, radšej teraz platiť viac, po malých sumách ako potom doplácať veľku sumu
@anonym_c452f8 Preco by mala mat nedoplatok ? To si pleties so samotnym majitelom, ten ma vztah so spravcom a v rocnom vyuctovani mu moze vzniknut nedoplatok.
@anonym_c452f8 Preco by mala mat nedoplatok ? To si pleties so samotnym majitelom, ten ma vztah so spravcom a v rocnom vyuctovani mu moze vzniknut nedoplatok.
@patrike Majiteľ ho platiť nebude, zaplatí ho nájomník, ktorý v byte býva.
Ceny energií išli hore, tým aj zálohové platby. Logicky majiteľ zvyšuje aj nájomné.
Chce navysit najom alebo preddavky na energie? Dost podstatne
@anonym_c452f8 nájomné a zálohové platby sú dve odlišné veci 😉
@anonym_c452f8 nájomné a zálohové platby sú dve odlišné veci 😉
@patrike Samozrejme, písomným dodatkom k zmluve.
@yellowunicorn Nechytajme sa za slovíčka, všeobecne celú sumu volajú ľudia nájomné, v nej sú zahrnuté zálohové platby
Predpokladam, ze nezvysuje najomne, ale platby za energie. To totiz musite mat v zmluve rozdelene. No a ak sa zvysili preddavky za sluzby, urcite mate v zmluve ze vam ich moze zvysit tiez. A ak nemate, tak by ste mali mat aj vo vlastnom zaujme, pretoze ak nasledne vzniknu nedoplatky na energiach, budete mat velku platbu naraz,
@patrike Samozrejme, písomným dodatkom k zmluve.
@yellowunicorn Nechytajme sa za slovíčka, všeobecne celú sumu volajú ľudia nájomné, v nej sú zahrnuté zálohové platby
@anonym_c452f8 to nie je chytanie za slovicka, to je dost podstatny rozdiel, ktory si sice vacsina najomnikov neuvedomi, lebo je im jedno co podpisu a potom vznikaju taketo a podobne otazky..,🤷♀️
Nám to takto zvýšili dva krát súhlasili sme .Nemáme inú možnosť ale zase nieje to horibilna suma .Záleží o koľko vám vlastne zvýšil
A máji chodí vyúčtovanie za elektrinu, zvýšenie zalohovej platby a aj platby za vodu a kúrenie vo vyúčtovaní z bytového družstva.
Za mna je to v poriadku, ale mal by ti napísať či vlastne zvyšuje. Či svoj zisk alebo platby inkasa, lebo teraz brat tiež zvyšoval nájomcom po vzájomnej dohode lebo mali nedoplatok na energiách a to vlastne navysovali.
Pomohlo by nafotit zmluvu a zaciernit osobne udaje, lebo :
Podľa nových pravidiel Občianskeho zákonníka platí, že ak v zmluve chýba inflačná doložka alebo iná dohoda o úprave, prenajímateľ nemôže sumu za nájom počas roka svojvoľne meniť
Pamatam si nemeckeho kolegu, prenajal si dom, tusim na 3 roky. Majitel dosiel, ze zvysime najom. Nemec zavolal svojmu SK pravnikovi, ten majitela vysmial, ze taku moznost v zmluve nema a Nemec byval dalej za rovnaku sumu.
Nedajte so sebou orat a poznajte svoje prava.
Podľa nových pravidiel Občianskeho zákonníka platí, že ak v zmluve chýba inflačná doložka alebo iná dohoda o úprave, prenajímateľ nemôže sumu za nájom počas roka svojvoľne meniť
@patrike drvivá väčšina prenájmov nie je podľa občianskeho zákonníka ale podľa zákona o krátkodobom prenajme. Včul buď múdry
@patrike Len šialenec prenajme podľa Občianskeho zákonníka.
V Nemecku máš zvlášť nájomné, zvlášť energie. Zálohové platby za energie sa zvýšiť dajú, úmerne k zvýšeniu ich cien od dodávateľa.
@patrike Si este nevidel dobre naoisanu najomnu zmluvu? Vzdy mam napisanu sumu za najom a rozpisane platby za energie. Takze ak teraz zvysuju platby za teplo a teplu vodu, tak bude mat logicky nedoplatok, ak nezacne platit viac, moj zlaty...
@patrike Hovno o tom vies a mudrujes.. kto uz prenajima na SK podla obcianskehho zakonnika? Ked si raz nasetris na investicny byt, tak si daj zmluvu napisat pravnikovi, lebo sa v tom stracas... ale teda mudry si ako salamunova rit... ci ficovolici investicne byty nekupuju??
Pokial viem tak vo vacsine najomnych zmluv je osetrene, ze preplatok a nedoplatok na energiach a na rocnom vyuctovani ( voda/teplo) je zodpovednostou najomcu - cize ak najomca, po obrdzani rocneho vyuctovania vidi, ze budu nedoplatky a rozprava o zvyseni “najomneho” z tohto dovodu, prakticky zabranuje tomu aby si najomnik na buduci rok musel doplacat velky nedoplatok. Btw. V eu je uplne bezne, ze kazdy si plati svoju elektriku, vodu, plyn a neplati sa zalohovo - ze nevies co konzumujes co vlastne platis cely jeden rok. Platis poplatok na mesiac dopredu a elelktriku/vodu/plyn co si spotreboval kazdy mesiac alebo dva. Cize odpadavaju prekvapenia po roku spotreby
Všetkým vám chcem napísať - náklady na energie sa zvyšujú spravidla ku 01/01 daného roka. Tu majiteľ napísal toto: Máme podpísanú nájomnú zmluvu ešte na niekoľko mesiacov, ale majiteľ mi teraz napísal, že od budúceho mesiaca chce zvýšiť nájom. Čiže je to jednostranné zvýšenie zo strany prenajímateľa. Platí čo som napísala vo svojom komentári.
Všetkým vám chcem napísať - náklady na energie sa zvyšujú spravidla ku 01/01 daného roka. Tu majiteľ napísal toto: Máme podpísanú nájomnú zmluvu ešte na niekoľko mesiacov, ale majiteľ mi teraz napísal, že od budúceho mesiaca chce zvýšiť nájom. Čiže je to jednostranné zvýšenie zo strany prenajímateľa. Platí čo som napísala vo svojom komentári.
@anonym_9eca1d je to úplne jedno, lebo keď nebudeš platiť zvýšené nájomné, dá ti výpoveď z nájmu, a hľadáš si ďalší podnájom a on prenájme za vyššie nájomné a ty keď chceš bývať, tak si prenajmeš a iný byt, tiež s vyšším nájomným. Nemáš k tomu bytu žiadne práva, nič, buď budeš akceptovať jeho pravidlá alebo ideš preč. Skrátka dá ti dodatok k zmluve, keď nepodpíšeš a neplatíš nový zvýšený nájom, tak ideš z bytu von.
@anonym_9eca1d je to úplne jedno, lebo keď nebudeš platiť zvýšené nájomné, dá ti výpoveď z nájmu, a hľadáš si ďalší podnájom a on prenájme za vyššie nájomné a ty keď chceš bývať, tak si prenajmeš a iný byt, tiež s vyšším nájomným. Nemáš k tomu bytu žiadne práva, nič, buď budeš akceptovať jeho pravidlá alebo ideš preč. Skrátka dá ti dodatok k zmluve, keď nepodpíšeš a neplatíš nový zvýšený nájom, tak ideš z bytu von.
@anonym_063228 všetko potrebné k predmetnej otázke som bez konfabulácií zhrnula vo svojom komentári pre autora otázky.
ak chce prenajimatel zvysit najom tak ho jednoducho zvysi.. nic s tym neurobis, mozes to sice natahovat a diskutovat ale vo finale to tak bude. Neviem o aku sumu ide a ake mas vazby na aktualne miesto, ako dlho si v byte a ako vychadzas s majitelom. Pozrela by som si podobne ponuky na internete v rovnakej lokalite, ak platite teraz nizsi najom .. vobec by som sa ani nesnazila disktutovat.. aksu vyrazne lacnejsie byty argumentovala by som hlavne tym… no musis byt ok s tym, ze pravdepodobne sa nedohodnete a ty budes musiet odist. Si s tym ok? Co sa tyka zmluvy..vypoved sa da dat okamzite aj so zmluvou, len treba vediet ako.. a kto sa s tym bude tahat na sud.. mas na to cas? peniaze na pravnika? nervy?
Chce zvysit o vela? Uplne chapem tcoje rozhorcenie. Mne prislo z Uniqa zvysenie havarijnej o 30€. Pred pol rokom o 50€! Nasrali ma, tak som zrusila. Clovek pochopi 5,10€. Ale zvysuju rovno po 30,50, nenazranci.
ak chce prenajimatel zvysit najom tak ho jednoducho zvysi.. nic s tym neurobis, mozes to sice natahovat a diskutovat ale vo finale to tak bude. Neviem o aku sumu ide a ake mas vazby na aktualne miesto, ako dlho si v byte a ako vychadzas s majitelom. Pozrela by som si podobne ponuky na internete v rovnakej lokalite, ak platite teraz nizsi najom .. vobec by som sa ani nesnazila disktutovat.. aksu vyrazne lacnejsie byty argumentovala by som hlavne tym… no musis byt ok s tym, ze pravdepodobne sa nedohodnete a ty budes musiet odist. Si s tym ok? Co sa tyka zmluvy..vypoved sa da dat okamzite aj so zmluvou, len treba vediet ako.. a kto sa s tym bude tahat na sud.. mas na to cas? peniaze na pravnika? nervy?
@anonym_874994 presne tak, prenajímateľ určuje podmienky, a keď sú byty na prenájom v okolí za vyššie ceny, tak ako čo tým získaš, že nebudeš platiť, alebo sa budeš hádať? Tak, či tak,buď budeš platiť viac v terajšom byte, alebo odídeš a budeš platiť viac v novom byte,na výber nemáš. Keď nesúhlasíš, on nemá problém si ihneď nájsť nového nájomníka. Zo spoločenstva sa tiež nepytaju, ani z elektrární, ani tepelného hospodárstva,skrátka zvýšia ceny a hotovo. To je skrátka biznis. 🤷
@anonym_9eca1d energie sú jedna vec a nájom je vec druhá. Energie zvýši ku 1.1, ale nájomné zvýšil teraz.
@anonym_9eca1d energie sú jedna vec a nájom je vec druhá. Energie zvýši ku 1.1, ale nájomné zvýšil teraz.
@anonym_063228 ja píšem, niečo iné vo svojom príspevku? Ide o jednostranné zvýšenie ceny nájmu uprostred roka. Prosím čítaj predtým než komentuješ.

Obávam sa, že toto bude teraz robiť pravidelne. Jednostranne zvýšiť cenu nemôže. Musí vám dať podpísať dodatok ku zmluve. Vy nemusíte súhlasiť. Samozrejme, ukončiť zmluvu následne môže aj jednostranne, s výp. dobou dohodnutou v zmluve. Ako máte upravený bod cena v zmluve? Je tam niečo o prehodnocovaní a zvyšovaní o infláciu apd?