Pomôžte mi v rozhodovaní a hlasujte emotikonom: Kúpiť väčší byt na dlh či ostať v menšom bez stresu?
Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.
Mám 34 rokov, manželku a jedno dieťa, druhé plánujeme v horizonte roka. Aktuálne bývame v 2-izbovom byte, ktorý máme na hypotéku, mesačne nás vychádza cca 620 eur. Byt je fajn, lokalita dobrá, všetko máme blízko, ale už teraz cítime, že pri dvoch deťoch to bude dosť stiesnené. Máme možnosť predať tento byt a ísť do väčšieho 3-izbového, prípadne menšieho domu na okraji mesta. Problém je, že by sme si výrazne pohoršili finančne - nová hypotéka by bola okolo 1 200 až 1 300 eur mesačne, plus vyššie náklady na bývanie. Spolu zarábame približne 3 200 eur v čistom, nemáme žiadne iné dlhy, ale nemáme ani veľkú rezervu, len asi 15 000 eur. Bojím sa, že by sme sa dostali pod tlak, hlavne ak by žena išla na materskú a príjem by sa znížil. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by sme 4 žili v malom byte a roky sa tlačili. Zvažovali sme aj rekonštrukciu a lepšie rozdelenie priestoru, ale veľa tým nevyriešime. Neviem, či je rozumnejšie teraz risknúť väčší záväzok kvôli priestoru pre rodinu, alebo zostať v istote a nejako to zvládnuť v menšom.
A: Ísť do väčšieho bývania aj za cenu vyššej hypotéky 👍
B: Ostať v menšom byte a neriskovať finančný tlak 💙
C: Skúsiť dočasné riešenie a rozhodnúť sa neskôr 😄
za mňa a), ceny pôjdu len hore, rovnako ako hypotekárne úroky
A) vsetko bude drahsie, popri materskej si privyrobis a je to docasne obdobie, byvanie mas na stslo
A: - tiež sme to riešili a najlepšie rozhodnutie aké sme mohli spraviť. 👍
Ísť do väčšieho aj tak vás to neminie.Mate rezervu a žena neskôr, keď budete mať druhé dieťa bude zase pracovať.Len mi to nesedí, keď tento byt má hodnotu ako môže byť o jednu izbu drahší byt taký rozdiel v cene?Asi máte málo splatenej hypo?
C nič neziskas dieťa nemôžete mať oveľa rokov neskôr.Nikde nie je písané, že hneď, alebo vôbec otehotnie.Byt väčší potrebujete či s jedným, alebo dvoma deťmi.Ale byt, alebo dom vyberaj s rozumom radšej by som išla do menej lukratívnej oblasti ako platiť vysokú hypo.Ak dom ..náklady na energie budú nižšie ako v byte, neporovnateľný priestor a komfort pre rodinu.Ked uz zmenu išla by som si menšieho domu, menšieho pozemku ako do novostavby kde sú malé izby a je to stále byt
Zatiaľ šetrite a čas ukáže.Hypo treba brat, pokym ma zena prijem.Prenajat prvy a z toho platit hypo nevykde?
My sme urobili A . 10 rokov je tomu splacanie v pohode a byt ma ovela vyssiu cenu ako pri nakupe.
Jednoznacne A, ceny bytov pojdu len hore a druha vec - ze planujete dieta je sice pekne, ale horizont rok sa moze ci uz chcene alebo nechcene natiahnut. Dovtedy samozrejme setrit co sa da.
@pytame_sa_za_teba a s " vis major" vyššia moc, ste počítali? Choroba ženy, teba, úraz, postihnutie, choroby dieťaťa, rozvod, psychiatricke choroby, invalidita? Ste poistení? 1200- 1300 eur každý mesiac 30 rokov? Uf, to by som psychicky nedala, aj keby sa časom niečo znížilo, stále to bude extrémne veľa peňazí každý mesiac, čo treba platiť, pod hrozbou straty bývania. Rozvod by neprichádzal do úvahy, vzťahy sú neistá záležitosť a byť takto " priklincovaní" k sebe, nie nešla by som do toho, radšej, sloboda a pocit voľnosti.
@pytame_sa_za_teba a s " vis major" vyššia moc, ste počítali? Choroba ženy, teba, úraz, postihnutie, choroby dieťaťa, rozvod, psychiatricke choroby, invalidita? Ste poistení? 1200- 1300 eur každý mesiac 30 rokov? Uf, to by som psychicky nedala, aj keby sa časom niečo znížilo, stále to bude extrémne veľa peňazí každý mesiac, čo treba platiť, pod hrozbou straty bývania. Rozvod by neprichádzal do úvahy, vzťahy sú neistá záležitosť a byť takto " priklincovaní" k sebe, nie nešla by som do toho, radšej, sloboda a pocit voľnosti.
@anonym_b5a239 pri spoločnom prijme cca 3200 je 1200 za bývanie dosť, ale v dnešnej dobe to nie je nič strašné. Veď to su dvaja mladí ľudia s priemernými platmi, ktorí musia niekde predsa bývať. A či dajú 900 za nájom aké o 1200 za hypo, to až taký rozdiel nie je. Veď treba myslieť aj na budúcnosť, v 2i byte s 2 deťmi to bude o ničom. Ako bolo spomenuté, radšej ísť do väčšieho čo najskôr a pomaly to splacat, nehnuteľnosti lacnejšie nebudu.
@anonym_b5a239 pri spoločnom prijme cca 3200 je 1200 za bývanie dosť, ale v dnešnej dobe to nie je nič strašné. Veď to su dvaja mladí ľudia s priemernými platmi, ktorí musia niekde predsa bývať. A či dajú 900 za nájom aké o 1200 za hypo, to až taký rozdiel nie je. Veď treba myslieť aj na budúcnosť, v 2i byte s 2 deťmi to bude o ničom. Ako bolo spomenuté, radšej ísť do väčšieho čo najskôr a pomaly to splacat, nehnuteľnosti lacnejšie nebudu.
@anonym_e68aa5 spoločný príjem 3200 eur je teraz. A bude aj za rok? Ja neviem teda, ale mladí ľudia sú si príliš istí a potom to môže dopadnúť kadejako. Stačí si pozrieť témy o manželských vzťahoch, rozvodoch, intimnostiach. Jeden mesiac všetko OK a druhý mesiac je už všetko iné. Tu ide o to, že reálne musia asi 30 rokov tých 1300 eur mesačne do bývania dať. Ak to niekomu príde, že OK, to dáme tých 30 rokov, tak potom OK, ja mám 50 a teda v živote sa ti môže behom minúty obrátiť svet hore nohami. Radšej skromne v malom s rezervou ako na obrovský dlh.
my sme žili 4 v 1-izbovom byte 8 rokov. ja by som sa kvôli jednej izbe s manželkou na materskej určite nenervovala, či budem schopná platiť 1200€ za väčší byt. preto som hlasovala za 3.možnosť - sa uvidí o pár rokov ako budeme schopní riešiť väčšie bývanie…
@anonym_e68aa5 spoločný príjem 3200 eur je teraz. A bude aj za rok? Ja neviem teda, ale mladí ľudia sú si príliš istí a potom to môže dopadnúť kadejako. Stačí si pozrieť témy o manželských vzťahoch, rozvodoch, intimnostiach. Jeden mesiac všetko OK a druhý mesiac je už všetko iné. Tu ide o to, že reálne musia asi 30 rokov tých 1300 eur mesačne do bývania dať. Ak to niekomu príde, že OK, to dáme tých 30 rokov, tak potom OK, ja mám 50 a teda v živote sa ti môže behom minúty obrátiť svet hore nohami. Radšej skromne v malom s rezervou ako na obrovský dlh.
@anonym_b5a239 dokonale to nebolo nikdy, a ani nebude. Tiež si pred 20 rokmi museli rodičia utiahnuť opasok aby si zabezpečili bývanie a aj deti. Ale zvládli to ako xy ďalších ľudí, teraz majú tie nehnuteľnosti oveľa vyššiu hodnotu. Navyše banka tiež nedá hypo každému, mas tam poistenia, keby náhodou niečo. Nič nenasvedčuje tomu, že ceny nehnuteľností pôjdu dole, hlavne pokiaľ ide o väčšie mestá a ich okolie.
Vyskúšaj si to zo 3-4mesiace ako budete žiť. Každý mesiac si odlož mesačne cca 800eur z príjmu (nová hypo plus zvýšené náklady na bývanie) a odlož aj sumu, o ktorú vám klesne príjem po nástupe na RD. Ak budete vedieť takto fungovať, pohoda 🙂

@pytame_sa_za_teba za mna urcite B, ak mas mat stresy a tlak, tak si ten pocit noveho vacsieho byvania vobec neuzijes.