Predať rodinnú chatu, ku ktorej máte citový vzťah?
Pekný deň všetkým.
S mužom sa nevieme zhodnúť na jednej veci. Máme staršiu chatu po mojich rodičoch a on by ju najradšej predal. Tvrdí, že tam chodíme málo, stále treba niečo opravovať a peniaze by sa dali využiť rozumnejšie. Po tom, čo sme sa presťahovali do domu, tak je pravda, že tam skoro vôbec nechodíme.
Ja mám na to miesto naviazané spomienky a predstava, že by sme ju predali, mi je veľmi nepríjemná. Na druhej strane viem, že v niečom má pravdu.
Čo by ste robili vy? Predať?
Jednoznačne predať.. spomienky ti ostanú navždy aj keď bude mať iného majiteľa
ak máte dom , chatu netreba ale zase zaleží ako je daleko a či máte deti
Máme dve deti, chodia tam radi, aj keď teraz tam už moc nechodíme. Stav je OK, nie nejaký luxus, ale má plné vybavenie /myslím elektrinu, vodu/, dá sa tam v pohode existovať aj pár dní, je tam kopec ovocných stromov.
Ešte jedna poznámka - ak by si ju aj predala, je to tvoj majetok, zdedený / darovaný od rodičov, tak opatrne s €, nechaj si dobre odložené doklady k tomu a € len na tvojom účte. Lebo muž ťa tlačí, tak aby nedostal chuť na tvoje €. Veď ty vieš aký je a či by sa podelil aj s jeho dedičstvom
@anonym_autor Neviem v akej oblasti je chata, ale nezvažujete skúsiť prenajímať?
@anonym_autor nepredala ak nechceš, je to tvoje dedičstvo, spomienky a on ti nemá do toho čo kecať. Ak tam často nechodíte, dala by som kľúče dobrému známemu, rodine... aby tam mohli tráviť čas za údržbu chaty a okolia.
Je to sice tvoja chata, tvoj majetok ale davate do neho zo spolocnych penazi, takze chapem aj muza, ze nechce do nej investovat, ked peniaze by ste vedeli pouzit inac. Mozno je to pre teba tazke, ale nie je vam ta chata viac na obtiaz ako na uzitok? Spomienky ti ukradne az Altzheimer, aj tvojim detom, takze drzat nieco co v konecnom dosledku nepotrebujes je zbytocne.
Ešte jedna poznámka - ak by si ju aj predala, je to tvoj majetok, zdedený / darovaný od rodičov, tak opatrne s €, nechaj si dobre odložené doklady k tomu a € len na tvojom účte. Lebo muž ťa tlačí, tak aby nedostal chuť na tvoje €. Veď ty vieš aký je a či by sa podelil aj s jeho dedičstvom
@cacianka suhlasim, ale na druhej strane - z coho sa chata financuje teraz, kto tam chodi robit? Asi zo spolocnych penazi, teda aj z jeho… a tiez do nej investuje svoj cas a energiu, takze aj na toto by bolo fajn prihliadnut.
@anonym_autor predat
zalezi v akom save je chatka .. ja by som nepredala - dala by som do podnajmu bud celorocne alebo sezonne ak sa da.. vela rodin by privitala taku chatku a kedze nemaju peniaze riesili by to prenajmom ... a ty budes mat aspon nieco malo do buducnosti ak by sa daco stalo a nedajboze by si sa rozviedla.. pripadne pre deti
@anonym_autor prenajímala by som. Win win situácia
Predala by som. Uplne realisticky - ak nie je cas na udrzbu, opravy, a mate s tym viac starosti... Spomienky ostanu, a niekto sa tam zabyva co to tam zas bude milovat 😊
Spominany prenajom by bol zas len starost navyse. Ludia, upratovanie, riesenie zavad, atd atd...
Ale drzat nehnutelnost na ktoru nie je cas a stoji "opustena" - to tiez nie je riesenie.
@anonym_autor tvojom zaujme: nehnutelnosti sa nepredavaju ale znasobuju.......v mojom zaujme: s muzom akurat obzerame chaty na kupu, takze kde?
@anonym_autor tvojom zaujme: nehnutelnosti sa nepredavaju ale znasobuju.......v mojom zaujme: s muzom akurat obzerame chaty na kupu, takze kde?
@verus_16 Nechcem, aby to vyzeralo ako inzerát na predaj chaty 🙂 Ešte mi to zmažú 🙂 Je to v blízkosti krajského mesta /15 km/ v blízkosti kúpeľné mesto.
@verus_16 Nechcem, aby to vyzeralo ako inzerát na predaj chaty 🙂 Ešte mi to zmažú 🙂 Je to v blízkosti krajského mesta /15 km/ v blízkosti kúpeľné mesto.
@anonym_autor prepac to malo byt viac menej s humorom, ak sa pytas na nazor, tak ja som srdciar, ak mam k tomu vztah, tak by som nepredavala🙂
@anonym_autor My sme mali rodinný dom, muž tak isto-predať. Časom to ľutujem. Teraz som zdedila stavebný pozemok pri rekreačnej oblasti. Mojim snom je chata-muž len predať….. ale teraz už nevpúšťam z môjho sna o chate. Na staré kolena ju chcem, nikto to nezmení.
Máme dve deti, chodia tam radi, aj keď teraz tam už moc nechodíme. Stav je OK, nie nejaký luxus, ale má plné vybavenie /myslím elektrinu, vodu/, dá sa tam v pohode existovať aj pár dní, je tam kopec ovocných stromov.
@anonym_autor ak ti, to vyrazne neberie € z rodinneho rozpoctu,nepredavaj.
A preco ju nedate do poriadku a neprenajimate ju - nie na kratke prenajmy, ale mozno niekto by si rad prenajal aj na niekolko mesiacov alebo na letne prazdniny a vy by ste aspon zbytocne neplatili pripojky. A ak by sa nieco zmenilo este stale mozes neskor predat, alebo naopak - vyrastu dcery a budu sa tam vracat
Nepredala by som , prenajímala by som. A z prenájmu by som poriešila postupne rekonštrukciu.
K hmotným statkom sa citivo neviažem. Predajom Tvoje spomienky nezmiznu. Rozmýšľaj racionálne, čo je najlepšie pre rodinu.
Nie, okrem toho, ze do tvojho dedičstva ti muz nemá, co hovoriť.
@lukbe ale do toho, kde sa minaju aj nim zarobene peniaze uz hovorit moze. Moze uz hovorit aj do toho kde investuje svoju pracu a cas, ak treba tu chatu opravovat a udrziavat. Keby to bolo tak, ze nema sa co do toho starat, lebo to nie je jeho, tak kludne moze povedat nebudem tam nic robit ani davat do toho peniaze, vsak je to tvoje, zabezpec si to ako chces.
@anonym_autor tiež máme takúto chatku, času stále menej, opravy atď... Dali sme si inzerát, v priebehu asi 2 hodín sme mali cez 30 záujemcov, 6 si dohodli obhliadku hneď na druhý deň s tým, že chceli dať ihneď zálohu 🙈 Druhý deň mala byť predaná, ale nakoniec sme cuvli. Zistili sme, že záujem je, predať ju vieme hoc kedy a pochybujem, že cena by padla. Nechali sme si ju, zainvestovali do nej a chystáme sa ju prenajímať.
Pokiaľ tie peniaze súrne nepotrebujete, určite by som chatu nepredala. Ceny nehnuteľností rastú, predať môžeš vždy , zatiaľ by som riešila prenájom.
My budeme tiež v takej situácii (dúfam ale že až za veľa rokov). Krásna chata a udržiavaný pozemok na celoročne bývanie ale 250km od nás. Záujemcov by sme mali už teraz. A zhodli sme sa na tom, že pokiaľ budú financie, určite to predávať nebudeme. Je tam citový vzťah a bolo by nám to ľúto.
@lukbe ale do toho, kde sa minaju aj nim zarobene peniaze uz hovorit moze. Moze uz hovorit aj do toho kde investuje svoju pracu a cas, ak treba tu chatu opravovat a udrziavat. Keby to bolo tak, ze nema sa co do toho starat, lebo to nie je jeho, tak kludne moze povedat nebudem tam nic robit ani davat do toho peniaze, vsak je to tvoje, zabezpec si to ako chces.
@anonym_6ebf0d takže podľa teba je správne predať chatu pod jeho nátlakom, aby mohli peniaze investovať do ich "spoločného" majetku, alebo ich "spolu" utratiť? Peniaze na účte strácajú hodnotu a nehnuteľnosti sa rokmi zhodnocujú, ich ceny rastú...
Nenapadlo ťa, že tú chatu raz zdedia ich deti??

@anonym_autor daj si čas na rozmyslenie, nerieš za horúca.
Záleží ako je ďaleko, v akom stave. Možno vás počka, kým vám deti odrastu a vám sa tam bude chcieť chodiť , aj na dlhšie.