Predať rodinnú chatu, ku ktorej máte citový vzťah?
Pekný deň všetkým.
S mužom sa nevieme zhodnúť na jednej veci. Máme staršiu chatu po mojich rodičoch a on by ju najradšej predal. Tvrdí, že tam chodíme málo, stále treba niečo opravovať a peniaze by sa dali využiť rozumnejšie. Po tom, čo sme sa presťahovali do domu, tak je pravda, že tam skoro vôbec nechodíme.
Ja mám na to miesto naviazané spomienky a predstava, že by sme ju predali, mi je veľmi nepríjemná. Na druhej strane viem, že v niečom má pravdu.
Čo by ste robili vy? Predať?
@anonym_autor Určite by som chatku nepredávala a dala by som ju do poriadku tak aby sa veľa neminulo, upratala a vybavila tak, aby sa dala prenajímať. Peniaze by išli bokom, na prípadné opravy a podobne. Môžeš ju neskôr nechať deťom.
@anonym_6ebf0d takže podľa teba je správne predať chatu pod jeho nátlakom, aby mohli peniaze investovať do ich "spoločného" majetku, alebo ich "spolu" utratiť? Peniaze na účte strácajú hodnotu a nehnuteľnosti sa rokmi zhodnocujú, ich ceny rastú...
Nenapadlo ťa, že tú chatu raz zdedia ich deti??
@anonym_a5bfa6 za utrzene peniaze moze kupit investicny byt. Kym chatu zdedia deti, tak bez primeranej udrzby a teda aj investicii sa ta chata rozpadne a s rozpadnutou barabiznou budu mat deti este viac starosti. Vsak kym pride na dedenie prejde este niekolko desatroci.
Ale chcela som tym len povedat, ze aj manzel ma pravo k tomu nieco povedat, pretoze aj on tam investuje svoj cas, pracu a aj peniaze, ktore zarobil a ktore by mohli pouzit na nieco co je pre rodinu potrebnejsie.
@cacianka suhlasim, ale na druhej strane - z coho sa chata financuje teraz, kto tam chodi robit? Asi zo spolocnych penazi, teda aj z jeho… a tiez do nej investuje svoj cas a energiu, takze aj na toto by bolo fajn prihliadnut.
@sissy27 samozrejme. Dobrý poznámka. Z tých odložených € by ho v prípade núdze vyplatila nejakou čiastkou. Neželám im to, dúfam že budú 100 rokov ok, ale už som dosť stará kofola a viem ako sa život vie zamotať.
Ja som tak mala záhradný domček+záhrada a prenajala som cez inzerát, len za údržbu.
Pán si tam 6 rokov pestoval a staral sa, keď prišiel nedoplatok za elektrinu 15€ tak to doplatil, urobil nový plot po dohode(materiál som platila) aj strechu opravil, boli sme obaja spokojní.
Možno nájdeš rodinku, čo tam budú chodiť radi, urobia drobné opravy a ešte aj zaplatia nejaký nájom, vyskúšaj
@anonym_autor kym to tak necitis, nepredavaj. Predat mozes stale.
Máme dve deti, chodia tam radi, aj keď teraz tam už moc nechodíme. Stav je OK, nie nejaký luxus, ale má plné vybavenie /myslím elektrinu, vodu/, dá sa tam v pohode existovať aj pár dní, je tam kopec ovocných stromov.
@anonym_autor mame podobne. Rodinný dom, aj chalupa. My radi s mužom chalupárcime, deti majú radi zmenu a my ju tiež potrebujeme. Sadla by som si a spisala náklady, spisala plusy a minusy. Chata sa nedá prenajimat kamarátom za symbolickú sumu? Ak je v peknom prostredí, môže to byť fajn zázemie. Dobre je vidieť pasívny príjem...nech náklady nie sú problém. Predať sa dá vždy, získať horšie. Ako sa poznám, nepredávala by som. Obdobie ľahšieho získania nehnutelnosti je preč.

@anonym_autor nechcela by som chatu, ktora je mi na príťaž. Ale mozno by som ju nepredala. Nevies ju ponuknut na prenajom? Niekto mozno tuzi po nejakej chate z mesta a aj sa o nu postara, nemusis tam chodit a starat sa ale sucasne ju nepredas.