icon

Rodina s deťmi v prenájme: Ako zvládnuť situáciu?

jatara
24. jún 2026

Ahojte žienky, ste tu prosím niekto s 2 detičkami v prenájme? My sme a idem z toho už vyhorieť poslednú dobu, potrebujem nájsť, akoby útechu, že v tom niesme samy, lebo mám pocit že sme. Žiaľ situácia je aká je a dostupnosť vlastného bývania tiež, tak prosím do mňa nerýte, že je to nezodpovedné.

Strana
z4
marsmykkok
25. jún 2026

@jatara Pozri máte kde bývať, nie ste pod mostom ani na ubytovni, máte elektrinu, vodu, internet. Teda dočasne ok. Ale určite treba aby si sa vrátila do práce a zobrali ste si hypotéku, žiadne tretie dieťa teraz.

anonym_8e5765
25. jún 2026

Pozri teraz zalezi aky ma prijem muz,skoc do banky alebo cez fin.poradcu on teda obeha banky a povie Vam kolko by Vam dala banka hypo a uz podla toho hladat.Nehnutelnosti ako aj uroky na hypo pojdu stale hore.Tak cim neskor,tym pre vas to bude horsie.

anonym_ad8034
25. jún 2026
@anonym_76358e

Zeny preboha, neporovnavajte prenajmy v zapadnej europe so slovenskom. Uvedomte si raz a navzdy, ze slovensko nema ziadnu politiku regulovanych cien podnajmov ani ziadne zabezpecenie zmluv v prospech najomcu. U nas su prenajmy komercne a ti, ktori ziju v prenajmoch su odkazani na milost a nemilost majitela bytu. Ak chce, o mesiac zdvihne cenu o kolko chce a ak chce, vyhodi vas. V tomto smere som konzervativna, na slovensku by som neplodila deti do prenajmu. Moja sestra pracovala na magistrate na socialnom odbore. Ci dochodcovia, ci mladi ludia po nehodach a urazoch, smiesne invalidky a dochodky a chodili tam doslova prosit na kolenach o socialny byt, lebo nemali kde byvat. Ked si ako mladi nezabezpecite vlastnu strechu nad hlavou, z 500€ dochodku si zaplatite komercny prenajom? Alebo budete odkazani na milost a nemilost svojich deti. Z mojho pohladu velmi nezodpovedny pristup.

@anonym_76358e konecne to niekto na plnu hubu povedal(!!!), preto tak na zapade normalne ziju(podnajmy), lebo su jednak ceny najmov statom regulovane, tak podnajomnik je aj statom sam chraneny, na nenazranom Slovensku ale podnajomnik neznamena absolutne nic, nepožíva ziadnu ochranu, je to zivot zo dna na den...

babo561
26. jún 2026

@jatara Ahoj. Ja som sama v podnájme s dvomi deťmi už 12 rokov. Hypotéku žiadam po každom zvýšení platu, alebo odmene a stále mi nevychádza z platu. Stále 80% z hodnoty a zvyšok nemám. Rodičov už žiaľ nemám a ani rodinu. nemá mi kto pomôcť ani darom, ani ďalšou nehnuteľnosťou. Mesto žiadam o byt už 12 rokov a stále nie som vraj v rizikovej situácii, takže moja žiadosť je na chvoste za 235 predo mnou. Ak máš aj muža, tak môžeš byť rada, že to ťaháte aspoň dvaja. Sama a 2 deti je o hubu v tomto štáte.

jatara
autor
26. jún 2026
@babo561

@jatara Ahoj. Ja som sama v podnájme s dvomi deťmi už 12 rokov. Hypotéku žiadam po každom zvýšení platu, alebo odmene a stále mi nevychádza z platu. Stále 80% z hodnoty a zvyšok nemám. Rodičov už žiaľ nemám a ani rodinu. nemá mi kto pomôcť ani darom, ani ďalšou nehnuteľnosťou. Mesto žiadam o byt už 12 rokov a stále nie som vraj v rizikovej situácii, takže moja žiadosť je na chvoste za 235 predo mnou. Ak máš aj muža, tak môžeš byť rada, že to ťaháte aspoň dvaja. Sama a 2 deti je o hubu v tomto štáte.

@babo561 ahoj, to ma mrzí ☹. Vieš aj o možnosti ŠFRB? NEVIEM síce či podmienky sú aj pre jednorodiča, poskytujú až 100% hodnoty nehnuteľnosti max 180 000 € a celý čas je úrok 1%, ale sú tam nejaké podmienky, kt.treba spĺňať. My by sme chceli financovať práve takto, ale takúto nehnuteľnosť je dosť zložité nájsť🫢🫣

Strana
z4