Spoločná kúpa bytu bez svadby. Ako na to?
Dobrý deň. Kupujeme s priateľom byt a nie sme manželia.
Všetko je medzi nami v poriadku, neplánujeme sa rozchádzať, len pri takej veľkej veci mi príde rozumné mať niektoré veci jasne napísané. Kto koľko dáva z vlastných peňazí, ako sa bude platiť hypotéka, čo ak by sa raz byt predával, alebo keby jeden z nás chcel odísť.
Je lepšie si dopredu niečo spísať u notára alebo právnika?
@anonym_autor
Jasne bez diskusie si naivna hned to spravit
určite poradiť s právnikom.
Takýto idylický vzťah sme mali my súrodenci. Po smrti rodičov komunikujeme už len písomne. a hlavne výhražne.
Len toľko že situácia sa môže zmeniť veľmi rýchlo. čo nemáš na papieri - ako by si ani nemala.
@anonym_autor do podielového vlastníctva, teda 1/2 na teba, a 1/2 na frajera. Žiadne také, že hypo na muža a aj vlastníctvo a v realite budeš dávať jemu na účet 1/2 hypo a nájmu. Muži sú vyjebaní strašne, takže polka na teba na katastri, inak nech si kupuje sam.
@anonym_autor samozrejme všetky podmienky a veci okolo možného predaja... treba prekonzultovať a spísať u právnika...
Teraz si častejšie kupujú spoločne byty dlhoroční spolubývajúci, kamaráti, súrodenci... kvôli vysokým nájmom a predražených cien bytov... treba mať všetky možnosti právne podložené a vydiskutované dopredu.
úplne jednoducho. Veď matematiku a percentá ste sa učili aj zlomky. Kto koľko dá na začiatok tak taký podieľ bude mať. Ak dá priateľ o 1/4 viac na začiatok ako ty, tak nech má 3/4 podiel a ty 1/4. Nikde nie je napísané, že musíte mať každý rovnaký diel
úplne jednoducho. Veď matematiku a percentá ste sa učili aj zlomky. Kto koľko dá na začiatok tak taký podieľ bude mať. Ak dá priateľ o 1/4 viac na začiatok ako ty, tak nech má 3/4 podiel a ty 1/4. Nikde nie je napísané, že musíte mať každý rovnaký diel
@sasa1310 ked on da o 1/4 viac, mal by mat podiel 3/4? To mi matematicky nejako nesedi.. ona da 75 tisic, on 100 tisic, 3/4 z toho je 131 a tolko on predsa nedal
@sasa1310 len potom aj v rovnakom pomere ako dali na začiatok, v takom mať zapísané vlastníctvo a v rovnakom pomere by mali splácať hypotéku
tiež treba vyriešiť ak otehotnie a nebude môcť splácať svoju časť hypotéky ako to budú riešiť
Aj moja jedna nemenovaná kamarátka je už tehotná a chcú s priateľom kúpiť byt, no ona pred tým ako otehotnela bola na úrade práce. Má našetrené 20% na hypo, ale keďže bola pred tým nezamestnaná tak si musí priateľ brať hypo na seba a ona by chcela, aby im byt patril na polovicu. Nevie ani ona či sa to dá lebo predsa len človek nikdy nevie čo sa stane
@sasa1310 Ty si sa percenta a zlomky asi neucila, vsakze 😅
Aj moja jedna nemenovaná kamarátka je už tehotná a chcú s priateľom kúpiť byt, no ona pred tým ako otehotnela bola na úrade práce. Má našetrené 20% na hypo, ale keďže bola pred tým nezamestnaná tak si musí priateľ brať hypo na seba a ona by chcela, aby im byt patril na polovicu. Nevie ani ona či sa to dá lebo predsa len človek nikdy nevie čo sa stane
@anonym_autor pokiaľ nemá svadba termín, tak by som do toho šla len v prípade, že viem, že mám dostatok peňazí na to, aby som vo všetkom mohla fungovať rovnakým pomerom, a teda aj vlastniť rovnaký podiel, ako priateľ. Inak to môže byť do budúcna veľmi komplikované...
@ninus1996 neviem, ako teraz, ale dalo sa to určite. Keď sme pred 14 rokmi kupovali prvý dom, tak sme neboli ešte manželia. Ja tehotná. Síce som mala slušný príjem, ale keďže sme potrebovali dom kupovať rýchlo, tak by hypotéka písaná na oboch proces výrazne predĺžila. Takže ju vzal iba priateľ, ja som v nej vôbec nefigurovala. Ale dom bol hneď od začiatku písaný na oboch a každý dodnes vlastníme polovicu. Banka s tým akurát musela súhlasiť, čo bola záležitosť pár podpisov. Po svadbe sme ho do bsm nevložili, ale automaticky som sa stala spoludlžníkom.
@anonym_autor ja len tolko k tej vete, ze neplanujeme sa rozchadzat, mna by zaujimalo kto mal v plane sa rozchadzat, ked kupoval spolocny byt, lebo asi nikto a pripadov je takych vela, ja ti poviem len tolko, ze nikdy by som uz nesla do spolocneho bytu.
@sasa1310 Jasne, on da 3/4 a ona 1/4. Splacat 20 rokov budu spolu 50:50. To si jej teda "poradila", ti poviem...
@anonym_autor nic sme neriesili, isli sme 50:50 na lvcku a samozrejme na hypo figurujeme tiez obaja, a vybavene. Dom je spolocny. V realnom zivote, ani nejde kto co dava, a kolko dava, co bude nebude platit z hypo toho a onoho.Ani jeden z nas problem s tym nemal a za mna je to tak ok. ALE lepsie je ist na to po starom, pekne krasne svadba, spolocne byvanie a potom nie su z toho nervicky a vypocitavanie...
ale realne.. ak si s niekym vlastnik 50:50, je prakticky takmer jedno , kolko kto dal...
@anonym_autor My sme davali rovnako peniaze, zvysok na hypo, sme obaja vlastnici 50:50, tak sme aj platili hypo. Po 3rokoch od kupy sme zacali zit spolu, lebo som porodila nase dieta. Ale sme byvali v jeho byte.

Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. To, čo sa teraz javí ako idylický vzťah, sa môže behom chvíle zmeniť na zákerný boj. Určite by som volila spísanie podmienok dopredu. A teda popísala by som tam všetko. A treba si aj rozmyslieť čo sa stane s bytom v prípade rozchodu.