icon

Stavba domu alebo kúpa hotového: Čo preferujete?

Včera o 05:33

Ahojte, po všetkých skúsenostiach so stavbou ma zaujíma - keby ste sa rozhodovali dnes, išli by ste do stavby znova?

martinka13
Včera o 05:40

Určite stavala opäť.

anonym_cfbb5d
Včera o 05:48

Ja by som stavala znova len ako milionarka, nikdy viac ten stres, nervy a hadky. Teraz by som kupovala tak 5 az 10 r. dom.

anonym_d45ec4
Včera o 05:51

My sme kupili stary dom a prerabame "od podlahy", takze ostali hole mury atd., ale po skusenostiach a keby bola moznost, co nebola v nasom pripade, lebo sme chceli dom pri BB, a tu pozemky stoja tolko, co niekde cely dom, tak by sme urcite stavali. A preco? Lebo nas je 6, coskoro 7, a manzel aj ja, mame specificku zalubu, takze my by sme urcite potrebovali na to dielne - minimalne 2, jednu odhlucnenu. Takze domy, ako sa stavaju dnes, 4, max. 5i. su pre nas veeelmi male. Dom sme kupovali, ked bolo tretie dieta na ceste a vojdeme sa sice aj s 5 detmi sem, ale mat moznost, ideme do vacsieho a kedze ja som pestovatel a zahradkar telom aj dusou, tak by som chcela aspon 3x taku zahradu, ako mame dnes, mozno aj vacsiu. A to dnesne pozemky, no nehrozi. Takze nam ostava zas len kupit nieco stare, 2-3 generacne a prerabat dokola 🫣. Ale som inak vdacna za to, co mame teraz. Dobrych ludi sa vsade vela zmesti. Ale k otazke, radsej by som stavala ako kupila hotove, lebo by to bolo podla nasich potrieb a predstav a hlavne, DOZERALA BY SOM. Teraz len zateplujeme, ale kedze okna mame osadene uz davno a peniaze na zateplenie sa nasporili az teraz, tak chceme vyskrabat staru pur penu, no a kde tu vyskrabali robosi, kde tu nie a muz za nimi chodi a ukazuje im, este tu a poriadne. Ostavaju tam fugy ako vrata...takze pozor treba davat aj na "odbornikov" a sledovatako taky stopovaci pes. A hlavne, dobra izolacia od zakladov. Lebo to uz nezrekonstruujes...🙃

anonym_cfbb5d
Včera o 06:10
@anonym_d45ec4

My sme kupili stary dom a prerabame "od podlahy", takze ostali hole mury atd., ale po skusenostiach a keby bola moznost, co nebola v nasom pripade, lebo sme chceli dom pri BB, a tu pozemky stoja tolko, co niekde cely dom, tak by sme urcite stavali. A preco? Lebo nas je 6, coskoro 7, a manzel aj ja, mame specificku zalubu, takze my by sme urcite potrebovali na to dielne - minimalne 2, jednu odhlucnenu. Takze domy, ako sa stavaju dnes, 4, max. 5i. su pre nas veeelmi male. Dom sme kupovali, ked bolo tretie dieta na ceste a vojdeme sa sice aj s 5 detmi sem, ale mat moznost, ideme do vacsieho a kedze ja som pestovatel a zahradkar telom aj dusou, tak by som chcela aspon 3x taku zahradu, ako mame dnes, mozno aj vacsiu. A to dnesne pozemky, no nehrozi. Takze nam ostava zas len kupit nieco stare, 2-3 generacne a prerabat dokola 🫣. Ale som inak vdacna za to, co mame teraz. Dobrych ludi sa vsade vela zmesti. Ale k otazke, radsej by som stavala ako kupila hotove, lebo by to bolo podla nasich potrieb a predstav a hlavne, DOZERALA BY SOM. Teraz len zateplujeme, ale kedze okna mame osadene uz davno a peniaze na zateplenie sa nasporili az teraz, tak chceme vyskrabat staru pur penu, no a kde tu vyskrabali robosi, kde tu nie a muz za nimi chodi a ukazuje im, este tu a poriadne. Ostavaju tam fugy ako vrata...takze pozor treba davat aj na "odbornikov" a sledovatako taky stopovaci pes. A hlavne, dobra izolacia od zakladov. Lebo to uz nezrekonstruujes...🙃

@anonym_d45ec4 vies co, aj my sme dozerali pri stavbe, ale aj ked tam stojis, nevies ci to robia spravne. My sme mali vela zistene ale pri stavbe sme boli prvy raz a aj ked pri nich stojis, tak ti to vedia dosrat. My sme mali smolu na firmu a aj inych robotnikov. Kazdy to chcel len nejako odrobit (rozumej odflaknut). Kazdy nam hovoril, preco ste nestavali svojpomocne. No lebo cas, vedomosti a ziadny rodinny prislusnici co by pomohli.

anonym_f430ce
Včera o 06:20

@anonym_autor išli by sme znova do toho. Môj muž to tak aj plánuje. 🙈 otec s mamou mi darovali stavebný pozemok, ja chcem chatu…

anonym_1ac7f7
Včera o 06:23

My sme nestavali, stacili mi skusenosti co som pocuvala. Chceli sme kupit a kupili sme hotovy (10 rocny) - ale ked myslim hotovy tak hotovy, ziadne ze po paletach sa chodi k "hotovemu" domu cez kopy hliny a bez plota a pod... Hotovy dom na na stahovanie, hotova zahrada, plotz garaz,... nikdy by som to inak ani neurobila zas 🙏

anonym_50b0fb
Včera o 06:27

My sme rekonstruovali stary dom. Bol to mordor, mame tu niekolko chyb, ktore spravili robotnici. Ale vyslo to vyrazne lacnejsie, ako kupit hotovy. Taky velky pozemok by sme nikdy za tie peniaze nemali. Ak by to teda bola otazka penazi, tak by sme znova do toho isli. Ak by sme nemali nudzu o peniaze,tak urcite by sme radsej kupili hotovy. Ale ako vravim - to, co my sme kupili, tak po nasej rekonstrukcii ma hodnotu o 100 000€ viac, takze my sme spravili zivotnu kupu.

anonym_ce862b
Včera o 06:59
@anonym_d45ec4

@anonym_autor znova by sme stavali mne sa to nezdalo tak náročné.Stavala firma hrubú stavbu a zbytok sme si sami hľadali elektrikára, vodnára.Mne sa zdalo náročnejšie vybrať dlažbu, linku veľa informácií, veľa možností.Samotny dom bungalov bol postavený za rok

anonym_cfbb5d
Včera o 07:46
@anonym_1ac7f7

My sme nestavali, stacili mi skusenosti co som pocuvala. Chceli sme kupit a kupili sme hotovy (10 rocny) - ale ked myslim hotovy tak hotovy, ziadne ze po paletach sa chodi k "hotovemu" domu cez kopy hliny a bez plota a pod... Hotovy dom na na stahovanie, hotova zahrada, plotz garaz,... nikdy by som to inak ani neurobila zas 🙏

@anonym_1ac7f7 presne tak by som to po mojich skusenostiach teraz spravila

anonym_83a5a0
Včera o 07:52

Kúpili sme stary dom s veľkým pozemkom a s perfektnou polohou v krajskom meste a dali sme ho zrekonštruovať na kľúč. Z pôvodného domu zostali len 3 holé múry.

anonym_ad2102
Včera o 07:58

@anonym_autor za mňa bola prvoradá lokalita, a keďže v danej lokalite sa už nestavalo, kúpili sme dom, kto si pred pár rokmi staval pre seba a bol na predaj v danej lokalite. Takže bývame presne tam, kde sme chceli a čo sme chceli sme vymenili

liusa82
Včera o 14:35

po mojej skúsenosti s naším prvým domom ktorý bol zvnutra nakomplet prerobeny už len sa nasťahovať tak nikdy viac.Skryté vady čo nebolo možne bežnou návštevou zistiť a to sme tam boli viackrát takže po pár rokoch predaj a išli sme stavať na kluč a podla seba.Lebo v tom prvom dome som sa nikdy necítila dobre a ako doma.No a to som sa zapovedala že do stavby nikdy😬 tu všetko už v poriadku v novom.Plus ten pocit, že nikto pred tebou tu nebol je na nezaplatenie.Volakedy som aj ja zastávala názor že kupiť hotove a prerobene.Ale málokde je prerábka kvalitná snažia sa zakryť vady a rýchlo predať.Teda ak niekomu nevadí že na 99 % bude prerábať už prerobené ešte raz tak prosím.Ale väčšia ludi čo kupovala hotove tak nadávala že postupne vychádzali vady napovrch.Nehovorim, aj pri stavbe môžu byť lajdaci majstri ale treba to chodiť pozerať a usmerňovať ak sa niečo človeku nezdá ale to nám problém nerobilo.Títo boli fachmani

chrobak7
Včera o 14:36

@anonym_autor Záleží, čo myslíš pod pojmom "hotový dom". Ak je to nejaká hotová stavba, ktorá má do 10 rokov, tak to sa dá. Ak je to dom, čo má 50 rokov, tam už treba detailne pozrieť stav - čo bude treba prerobiť, čo vymeniť a čo je ešte dobré.

Ak je to niečo spred roku 1950, tak tam už jedine celé to zbúrať a na základoch (ak to nejaké malo) postaviť nové. Jedine, že by si to chcela mať ako víkendovú chalupu.

Aj keď kúpiš hotový nový dom do 10 rokov, stále máš riziko, že to stavala nejaká firma na kšeft a niečo je tam dovrzané.

Na druhej strane - vlastná stavba, ak si to dobre naprojektuješ, dozrieš na výstavbu, tak vieš, čo máš. Nevýhodou je, že ti to zaberie čas, veľa peňazí a nervov.

My sme stavali pred 9 rokmi a vystihli sme dobu, kedy to bolo ešte ekonomicky zvládnuteľné. Teraz by sme na výstavbu domu už nemali - ani peniaze, ani nervy.

anonym_14823c
Včera o 15:17

My sme kúpili dom s 12 arovym pozemkom za super cenu v dobrej lokalite. Prerobili sme a mohli sme hneď bývať.