icon

Výber hypotéky: Počkať na 90% alebo hľadať skôr?

1. júl 2026

Ahojte rozhodli sme sa s mužom, ze si vezmem hypotéku. Od finančného poradcu/maklera sme dostali prepočet, ze by sme mali hľadať do 330000€. Ked nájdeme byt mame mu poslať na posúdenie a odporučil nam orientovať to na október, aby sme dostali 90% financovanie.

Lenže, 90%financovanie by sme mohli dostať aj mimo zaciatku kvartálu, ak to bude dobry byt a zároveň by sme nemuseli dostať tych 90% októbri ak ten byt banka neposúdi ako dost dobry.

Zatial iba priebežne pozeráme nehnuteľnosti a opýtali sme sa známych ale ja mam dilemu, ci čakať do septembra a spoliehať sa, ze vtedy nájdeme alebo hľadať uz teraz a risknúť, ze nedostaneme 90%. Ja osobne by som chcela brat co najnižšiu sumu aby sme mali nižšie splátky ale muž vravi, ze to mesačne az taký rozdiel nebude a mozeme ist aj k hornej hranici tych 330tisic. Muž je opatrný a trochu skepticky, ze sa nemame tešiť a stale nam môžu zamietnuť hypotéku. Byt hľadáme v Bratislave. Ak by sme dopredu vedeli, ze nam daju iba 80% hľadali by sme čiastočnú rekonštrukciu a prerobili by sme si časom sami, ak 90% sli by sme do drahšieho ale komplet prerobeneho. Pri 80% by sme museli brat spotrebný úver do 60tisic co si nie som istá, ze by mam dali. Este to preberieme aj s poradcom ale keby ste mali nejake tipy budem vdacna. Dakujem

Strana
z2
anonym_9d6d35
1. júl 2026

Spotrebný úver do 60 000€? Aj si si to prepočítala s úrokom akú by ste mali mesačnú splátku? K hypotéke splátku. Mali by ste rozmýšľať skôr nad lacnejšou nehnuteľnosťou, keď máte potrebu vziať ešte taký vysoký spotrebak

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor viem aké sú ceny v Ba. Čiže nemáte nič našetrené? A to ako chcete splácať? Spotrebak je max. na 8 rokov, tak si vyrataj splátky spotrebný úver +hypoteka. A to by ste mali vedieť ušetriť mesačne aj teraz. Nerýpem, len matematicky rátam

anonym_78b2aa
1. júl 2026

No my sme hladali byvanie rok a pol - orientovali sme sa na centrum krajskeho mesta a 4i byty alebo 4-5i domy, x obhliadok, az sme nakoniec nasli. Takze ja by som sa urcite neorientovala na urcity mesiac, a ak je nehnutelnost dobra idu uz off market a musis zo dna na den povedat ci beries, inak uz nebude.. co sa tyka splatok to musite sami vediet co utiahnete

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
marca12
1. júl 2026

Urcite hladaj uz teraz. Dobry byt sa nenajde hned.

anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor najprv si hlavne našetrite, nakoľko spotrebný úver sa dáva v maximálnej výške cca 30 - 40 000€ to mas okolo 600€ mesačne + hypotéka 270 000€ na 30 rokov je mesačná splátka je 1200 € mesačne. Je zvláštne, že ľudia, ktorí nemajú nič masetrené budú zrazu chcieť a vedieť splácať takéto splátky.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
mimirka32
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor a uz ste boli aj na obhliadkach tych bytov? Ono to, ze su zverejnene na internete neznamena, ze uz nie su zarezervovane. Teraz idu byty ako teple rozky. A potrebujete 70m2? Ste len dvaja?

d_ivana
1. júl 2026

@anonym_autor Osobne by som počkala na 90%, aby som sa dvojmo nezadlžila.

anonym_831ac8
1. júl 2026

nejdu byty ako teple rozky, ceny su vysoke, uroky su vysoke, niektore inzeraty tam vidim uz pol roka. Ako teple rosky idu jedno a dvojizbaky, ale nie 3 izbaky, Mozno daky so super cenou ide ako teply rozok

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_78b2aa
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor to velmi zalezi, kompletne rekonstrukcie su casto sfusovane, ciastocne rekonstrukcie tam musis aj tak nakoniec vsetko prerobit a ked musis v byte byvat a zaroven prerabat je to blbe.. zaroven kompletna luxusnejsia rekonstrukcia dost navysi cenu bytu, takze tie uz mozu byt nad limitom. Priznavam neviem konkretne ako sa to pohybuje v BA, ale v ZA kompletna prerabka 4i bytu vyse 100m2, 2 kupelne atd, 110tisic eur a to by sa dalo este viac rozsupnut.. je to absolutne individualne

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_78b2aa
1. júl 2026

Neviem ako ja by som sa na tych 90% nespoliehala

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_536b6b
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor inak, necháš si peniaze na účte. Tie ti požiera inflácia 4%. A zoberieš spotrebák s úrokom minimálne 6%. Čiže reálne platíš 10% úrok. Nevravím, že nepotrebuješ nejakú rezervu, ale si si istá, že finančák ti radí dobre?

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_536b6b

@anonym_autor inak, necháš si peniaze na účte. Tie ti požiera inflácia 4%. A zoberieš spotrebák s úrokom minimálne 6%. Čiže reálne platíš 10% úrok. Nevravím, že nepotrebuješ nejakú rezervu, ale si si istá, že finančák ti radí dobre?

@anonym_536b6b tiež som sa nad tým pozastavila, že aký finančný poradca poradil vziať taký spotrebak 😂

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_78b2aa
1. júl 2026

A je nutne ist na maximum aku hypoteku mozete dostat? Nie su tam byty aj lacnejsie ako 330tisic?

katkaseiner
1. júl 2026

ja osobne by som isla s usporami nizsie ako 10tis. E... tak cca 2-3 tis E si nechat a ostatne dat do bytu/domu. A radsej vacsinu hypo ako spotrebak. Som prekvapena ze financak tlaci do toho nechavat si peniaze... jasne, ak by islo o rekonstrukciu, ta sa vzdy nejak predrazi, ale predpokladam ze mesacne budete vediet splacat a pripadne este aj vytvarat pomalicky rezervu - preto by som isla do znizenia uspor tak rapidne.
Mate uz odskusane kolko viete odlozit za mesiac? Len sa pytam, lebo si tu uz dievcata rypli, ale teda toto je dost dolezita otazka...

anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak v prvom rade treba mať zmapované financie ešte predtým ak pôjdeš na obhliadky. A naozaj si dať papier doma a zistiť si koľko by vyšli splátky. Až potom ísť na obhliadku, kde po obhliadke podpisuješ rezervacnu zmluvu a platíš rezervacnu zálohu. Mám za sebou 4 hypoteky, preto stále narážam na to vaše zvláštne financovanie. Ale zjavne si nenechaš vysvetliť, že to nie je v poriadku. Pretože okrem hypo platíš poistenie nehnuteľnosti, energie atď. A platíš to 30 rokov, ak chceš natiahnuť splátky čo najviac. Lebo tie vaše splátky mas cca 20 000€ ročne. A vy máte za roky ušetrených 30 000€.., tak to nejako nevychádza.

anonym_9d6d35
1. júl 2026
@katkaseiner

ja osobne by som isla s usporami nizsie ako 10tis. E... tak cca 2-3 tis E si nechat a ostatne dat do bytu/domu. A radsej vacsinu hypo ako spotrebak. Som prekvapena ze financak tlaci do toho nechavat si peniaze... jasne, ak by islo o rekonstrukciu, ta sa vzdy nejak predrazi, ale predpokladam ze mesacne budete vediet splacat a pripadne este aj vytvarat pomalicky rezervu - preto by som isla do znizenia uspor tak rapidne.
Mate uz odskusane kolko viete odlozit za mesiac? Len sa pytam, lebo si tu uz dievcata rypli, ale teda toto je dost dolezita otazka...

@katkaseiner veď toto som sa jej na začiatku pýtala, či vedia toľko už teraz ušetriť mesačne, ale tak pre autorku len rýpem. Čo už. Mnohí si neuvedomujú, že hypotéka nie je len o schválení ale hlavne o splácaní, či si PN alebo bez prace atd.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_9d6d35
1. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Šanca na 90 % financovanie nezávisí od hodnoty a stavu nehnuteľnosti ale od bonity klienta. Ak príde do banky klient, ktorý zbytok financovania ide riešiť spotrebným úverov , bonita klienta klesá, je pre banku rizikovejší a teda je väčšia šanca, že dostane menšie percento z hypoteky
Ak príde do baby vziať hypotéku klient, ktorý doteraz šetril 20%, banka ma väčšiu istotu, že klient viesť šetriť. To je bonita klienta

Strana
z2