icon

Z bývania sa stal nechutný biznis

28. mar 2026

Bývanie sa zmenilo na nechutný biznis. Domov už nie je miesto na život, ale "investícia", z ktorej treba vyžmýkať čo najviac. Byty sa skupujú ako tovar, ceny letia hore a normálny človek môže akurát tak ticho závidieť alebo platiť absurdné nájmy za niečo, čo by malo byť základ.

A najhoršie je, že sa všetci tvária, že je to normálne. Že je v poriadku dať polovicu výplaty za krabicu bez duše a ešte byť vďačný.

Je to čisté zdieranie.

Strana
z2
anonym_c80bf9
28. mar 2026
@anonym_013442

@anonym_autor Zial, boomeri nepoznaju ine investicie, tak nakupili byty 😀

@anonym_013442 boomeri? Nepoznam vela 60-80 rocnych s 5 bytmi... skor GenX

d_ivana
29. mar 2026
@anonym_230aa7

@aleveddobre presne tak. Kazdy vidi len to, ze henten/henta ma byt/y, ale co vsetko je za tym, kolko problemov a najomnikmi, viest evidencie, riesit dane, poplatky, vyuctovavat preplatky/nedoplatky, riesit ak nájomník neplati a ohana sa tym, ze on je v prave, lebo on ma deti.... nech sa dotycna preberie zo sna a nech si skusi toto riesit a mat nervy zo zeleza.. kazdy vidi len, ze z toho je prijem. Ale to, ze z toho moze byt aj neprijemno a nezaplatene najomne a vsetky poplatky znasa tak prenajimatel, to uz nikto nechce vidiet.

@anonym_230aa7 Dane? Veľa prenajímateľov berie love v hotovosti na ruku. Teda aspoň v BA. Ale okrem tohto s tebou súhlasím, určite majú aj nejaké problémy ako každý podnikateľ.

sova851
29. mar 2026

@anonym_autor A už ani nehovorím o odmietani podnájmu pre rodiny.

anonym_744f96
29. mar 2026
@anonym_aacfdb

@anonym_autor je mas pravdu ale niekde zit clovek musi
Pozri napr take svajciarsko, tam funguju tiez takto a to este viac ako na SR, platy mozu mat vacsie ale prejdi sa po takych svajciarskych potravinach, to co daju za najmy a potraviny a bum maju tolko co taky obycajne zarabajuci slovak
Sialene je ked si ludia ked mohli pokupili byty za 10000korun a teraz ich predavaju za 200 000 to je podla mna sialene

@anonym_aacfdb ja som kúpil za 30000 Kčs a nepredám za menej ako 100 k€

anonym_f1595a
29. mar 2026

@anonym_autor znamy si kúpil karavan a byva v aute. Sem tam si prenajme na krátkodobo byt, ak potrebuje a inak cestuje a prebýva takto. Zije sam a vyhovuje mu to. Alebo, kamoska s muzom prerábajú starú chatu a idu byvat tam. Nikto ta nenúti kupovat predražený byt alebo dom. Proste sa bude zit inak, životy ludi sa budu musiet tomuto prisposobit. Za následok to bude mat nulovú pôrodnosť, migráciu ludi za prácou, pribúdajúcich single ludi a stahovanie do zahraničia kde su aspon tie nájomné byty. Svet sa mení, treba si na to zvyknúť.

anonym_5f01a6
29. mar 2026
@anonym_f1595a

@anonym_autor znamy si kúpil karavan a byva v aute. Sem tam si prenajme na krátkodobo byt, ak potrebuje a inak cestuje a prebýva takto. Zije sam a vyhovuje mu to. Alebo, kamoska s muzom prerábajú starú chatu a idu byvat tam. Nikto ta nenúti kupovat predražený byt alebo dom. Proste sa bude zit inak, životy ludi sa budu musiet tomuto prisposobit. Za následok to bude mat nulovú pôrodnosť, migráciu ludi za prácou, pribúdajúcich single ludi a stahovanie do zahraničia kde su aspon tie nájomné byty. Svet sa mení, treba si na to zvyknúť.

@anonym_f1595a ja nehovorím že je to bývanie lacné, ale to čo opisuješ sú katastrofické situácie a riešenia ( chatové oblasti, karavany) akurát tak pre sociálne prípady.
Pevne verím že ľudia pod tým nedostupným bývaním myslia 3/4 izbák v centre väčšieho mesta/ nejakú peknú novostavbu domčeka. A keď trochu zlavnia z nárokov tak si minimálne 3 izbák niekde 10 km od mesta kúpiť môžu. Alebo kúpiť starší dom a postupne prerábať.A ak ani to nie, nuž, treba viac sporiť/ makať na sebe.

anonym_d86c59
29. mar 2026
@anonym_f1595a

@anonym_f1595a to uz su take extremy toto.

bapi1
Autor odpoveď zmazal
anonym_eb7135
Včera o 10:39

@anonym_autor juj, len počkaj, ako ta tu naše "rentierky" zhejtuju.

anonym_eb7135
Včera o 10:42
@anonym_515819

Áno, je to biznis. Sused kúpil 4 byty ešte pred 20.rokmi, už dávno má splatené hypotéky, a stále tie byty prenajíma. Začal na sume v prepočte na 180e aj s energiami, teraz prenajíma 1.izbovy byt za 600e a 3izb za 900e. Kúpil ďalší byt, ktorý si spláca z tých bytov. Čiže má 5 bytov a vo vrecku cez 2000eur mesačne.

@anonym_515819 byty ma splatenie, cize náklady na jednoizbak ma koľko 200€ spolu? A pýta 600€? Toto je ta vychcanost. A potom sa ľudia divia, ze im tie byty podnájomnici ponicia, resp.este aj vykradnu.

anonym_515819
Včera o 10:44
@anonym_eb7135

@anonym_515819 byty ma splatenie, cize náklady na jednoizbak ma koľko 200€ spolu? A pýta 600€? Toto je ta vychcanost. A potom sa ľudia divia, ze im tie byty podnájomnici ponicia, resp.este aj vykradnu.

@anonym_eb7135 áno. Tak je, ale...biznis, keď chceš bývať, platiť treba.

anonym_5a07d8
Včera o 10:45

@anonym_autor A máš iné riešenie? Čo s tým obyčajný človek urobí ako len sa prispôsobiť? Myslíš že iných to netrápi?
Tiež sa hocikedy nad tým pozastavím? Štát chce pôrodnosť ale ako keď žena ostane na RD, nemajú šancu utiahnúť dnešný život. Naozaj len dať dieťa do jaslí a šup do práce.
Ale to tento svet chce. Lacnú pracovnú silu aby nemala na výber a len dreť ako mula aby zomreli mladý a nečerpali dôchodky.

anonym_eb7135
Včera o 10:50
@anonym_515819

@anonym_eb7135 áno. Tak je, ale...biznis, keď chceš bývať, platiť treba.

@anonym_515819 zaujímavé, že nebankovkam, keď požičiavali za prehnane uroky nadávali do smejdov, ale tu to budeme volať biznisom, pripadne šikovnostou. Ale však i tak še dá 😉

anonym_515819
Včera o 11:13
@anonym_eb7135

@anonym_515819 zaujímavé, že nebankovkam, keď požičiavali za prehnane uroky nadávali do smejdov, ale tu to budeme volať biznisom, pripadne šikovnostou. Ale však i tak še dá 😉

@anonym_eb7135 ja sa ich nezastávam. Mali by dať nejaký strop, koľko si môžu pýtať za prenájom, okrem energií. Napríklad 200e , ale nie 500, až 800e ako niekde pýtajú a nedajbože ešte máte nedoplatok , tak zdvihnú ceny. Ale zase ani im to neberiem. Našťastie mám svoje. Ale nie každý si to môže dovoliť.

anonym_eb7135
Včera o 11:21
@anonym_515819

@anonym_eb7135 ja sa ich nezastávam. Mali by dať nejaký strop, koľko si môžu pýtať za prenájom, okrem energií. Napríklad 200e , ale nie 500, až 800e ako niekde pýtajú a nedajbože ešte máte nedoplatok , tak zdvihnú ceny. Ale zase ani im to neberiem. Našťastie mám svoje. Ale nie každý si to môže dovoliť.

@anonym_515819 ja netvrdím, že sa ich zastavas. Ale fakt to nenazyvajme biznisom, či sikovnostou. Obvzlast staré zdedene byty po babkach, kde náklady sú vseho-vsudy 200-300eur ale pýtajú od 700€ vyššie.

Strana
z2