Ako definujete jednorodiča?
Prosim Vas, samozrejme som definiciu nasla na nete, avsak ako vnimate jednorodica vy? Je podla vas jednorodic matka, u ktorej ma dieta trvaly pobyt, vobec netusim, ci je to nejako automaticky, ze dieta je zverene do osobnej starostlivosti jej (nikdy neprebehol sud, dohodli sa uste), otec plati vyzivne, plus pomimo vsetky veci na polovicu, ma z jeho strany podporu, ci uz pre seba alebo pre dieta, starostlivost o dieta je 50/50. Pripadne co ine by ste dali este bod do definicie jednorodica? Dakujem
definicia jednorodica je velmi podobna statusu osamely rodic... je to stav, kedy druhy rodic nemoze prispievat na dieta - vazenie, odnatie prav na dieta, ak druhy rodic nie je zapisany v RL, smrt atd... za osamelu sa nepovazuje matka, ktora je rozvedena, alebo slobodna, ak je urcene vyzivne... na chode jej zivota sa musi podielat vylucne sama
@krasneleto ak je otec dieťaťa vo väzení, tak matka si moze vybaviť náhradné výživné, ak otec dieťaťa zomrel, dieťa dostáva sirotské
Jednorodic je podľa mna v prípade, že druhy rodič nie je zapísaný v rodnom liste.
Väčšinou sú to osameli rodičia, keď ten druhy sa vobec nepodieľa na výchove a často neprispieva na potreby dieťaťa/deti
To čo si uviedla, mne nepríde ako jednorodic.
Za mňa je to taky, ktorý sa sám podieľa na výchove a výžive dieťaťa. Ktiry ma jediný právo rozhodovať.. Druhý rodič bud zomrel, alebo je nezvestný, alebo v base, alebo len nejaví záujem a ani neplatí výživné.
Jednorodic je podla mna ten, ktory zije v domacnosti s detmi bez partnera. Ci sa druhy rodic podiela financne alebo aj osobne na vychove je druha vec, ale vacsinu casu su deti v opatere toho rodica, u ktoreho byvaju.
Jednorodič v podaní tvojej definície rozhodne nie je samoživiteľ. Ono už aj ten samotný názov "jednorodič" je blbosť ako voda v koši, pretože nič ako "dvojrodič, či trojrodič" predsa neexistuje. Je to proste rodič výhradne sa starajúci o dieťa.
@krasneleto to ako podľa Vás matky samozivitelky, ktoré majú súdom určené výživné už nie sú akože jednorodičia . Ja sa starám o syna ( navyše ZŤP) sama, Biologický otec sa nejako nestará, nezaujíma sa, nekontaktuje nás vôbec nič aj keď je otcovstvo a výživné určené súdom. Výživné mi chodí ako zrážka výživného od exekútora, zameškané výživné od narodenia syna nie ( má 13 rokov). Podľa Vás akože takéto matky ako ja nie sme jedno rodičia? Nebola som nikdy vydatá. Áno biologicky otec syna je zapísaný v rodnom liste no to je všetko, on sa ako otec necháva. Nemá o nás žiadny záujem, o syna sa starám sama. Syna nikdy nevidel a to už má 13 rokov, žiadny záujem zo strany biologickeho otca ani jeho rodiny.
Podľa mňa je jednorodič ten, ktorý sa sám stará o svoje dieťa. Sám zabezpečuje / hradí všetky výdavky dieťaťa JE JEDNORODIČ. V prípade žien, biologicky otec síce môže byť učený súdom a zapísaný v rodnom liste no keď sa vôbec nezaujíma o dieťa... pokiaľ majú zabezpečenú striedavu starostlivosť je to iné.
Ženy/ matky: podľa mňa matky samozivitelky, ktoré aj majú súdom určené výživné sú jednorodičia / osamelý rodičia pokiaľ sa starajú o dieťa/ deti samé, biologicky otec sa nijako nepodiela ani nezaujíma. Sú to matky samozivitelky.
Ja sa starám o syna ( navyše ZŤP) sama, biologický otec sa nejako nestará, nezaujíma sa, nekontaktuje nás vôbec nič aj keď je otcovstvo a výživné určené súdom. Výživné mi chodí ako zrážka výživného od exekútora, zameškané výživné od narodenia syna nie (13 rokov). Podľa @krasneleto akože takéto matky ako ja nie sme jedno rodičia ?! Nebola som nikdy vydatá.
Áno biologicky otec syna je zapísaný v rodnom liste no to je všetko, on sa ako otec nechova. Nemá o nás žiadny záujem, o syna sa starám sama. Syna nikdy nevidel a to už má 13 rokov, žiadny záujem zo strany biologickeho otca ani jeho rodiny.
Podľa mňa JE JEDNORODIČ ten, ktorý sa sám stará o svoje dieťa. Sám zabezpečuje / hradí všetky výdavky dieťaťa, súdom určené dieťa do výhradnej starostlivosti. Biologicky otec síce môže byť určený (súdom) a zapísaný v rodnom liste no keď sa vôbec nezaujíma o dieťa...
...pokiaľ majú zabezpečenú striedavu starostlivosť to je iné.
@viestta myslim , ze nie len bez partnera, ale aj bez akejkolvek osoby, ktora by sa podielala na vydavkoch na dieta...
@veverkaa2 ano matka, ktora ma sudom urcene vyzivne nie je jednorodic...
@veverkaa2 prave si si odpovedala... osamely rodic je jednorodic.. ale osamely rodic nie je nevydata zena, lebo rozvedena zena s vyzivnym... je to proste rodic, na ktoreho financovani dietata sa nepodiela ziadna ina osoba
Jednorodic je rodič čo sa stará sám, nepomáha mu ex finančne ani stráženim, to že sa rodičia starajú 50/50 nieje jednorodic ale dvojrodic 😂
https://www.pravneprerodica.sk/pomoc-pre-jednor... tu je jasne vysvetlene, ze su zadefinovane IBA idey, konkretna definicia jednorodica este nebola zadefinovana...
jednorodic je novotvarom osamelej matky... nakolko osamely moze byt aj otec, vznikol novotvar... osamela matka nie je ani matka, bez prispevku na dieta, pokial zije v domacnosti s rodicmi, alebo inou osobou, ktora sa podiela na vyzive a starostlivosti o dieta
a autorke odporucam UPP voci maloletemu mat na papieri... nakolko z pravneho hladiska, to , na com ste sa dohodli , v pripade unosu nikto prihliadat nebude... poviem priklad... ex moze preskocit, dieta si zoberie na kolacik a uz nepride...nevrati sa. zavlecie ho... s cim pridete na policiu? prve co pytaju , je sudne rozhodnutie o tom, komu je dieta zverene... u vas je dieta stale oboch... cize o unos by sa nejednalo... tolko k dovere voci ex....
a prosim nepiste tu, ze to by nikdy nespravil a moze ho zavliect aj ked je sudom dohoda atd... to vsetko beriem... pre pokoj v dusi, ale spravim hadam vsetko, aby som v pripade " to by nikdy nespravil" , mala vsetko na poriadku...
@veverkaa2 pri UPP sa riesia dve roviny... pravo a povinnost... povinnost ma urcenu a ta je zavazna, hoci aj zrazkou od exekutora... pravo na stretavanie sa je iba pravo, nevymozitelne, zial nie je povinny sa stretavat... ty si bohuzial v statuse matka samozivitelka s vyzivnym / aj ked ubohym/ a jednorodic ani osamela matka nie si
@krasneleto prepáčte ale nesúhlasím s Vami. O syna sa starám sama. Všetky výdavky v súvislosti so starostlivosťou aj terapie hradim sama. Biologický otec ani nemá určené žeby sa mohol stretávať so synom no keby chcel nebránila by som mu.
Prosím keď podľa Vás matka, ktorá sa sama stará o dieťa nie je podľa Vás samozivite, osamelý rodič čo potom som/ sme? Ja som si sama dieťa neurobila. Všetko v súvislosti so starostlivosťou o syna platím ka z príspevku na opatrovanie. Jeho biologický otec sa vôbec nezaujíma
Dakujem za vsetky nazory.
@viestta dobre, je to “druha vec”, ale v pripade, ze sa druhy rodic podiela aj financne na vsetko, dieta travi v tomto pripade 50% casu u druheho rodica, jedine, co je je “ine” je to, ze dieta ma trvale bydlisko u matky, ktore mu bolo automaticky pridelene pri porode. V tomto konkretnom pripade by si to klasifikovala, ze matka je jednorodic?
@krasneleto ako to. Stará sa sama? Áno, platí všetky výdavky v súvislosti so starostlivosťou ? Áno . Má matka druhý príjem? Nie. Dieťa je výhradne v starostlivosti matky, ktorá sa o dieťa riadne stará. Iba matka sa stará, zaujíma otec nie. Ako by ste to teda pomenovali Vy?
@veverkaa2 vy so mnou suhlasit nemusite.. ja som tu definiciu netvorila... vy nie ste matka samozivitelka, chapeme sa? vy sa nestarate o dieta sama... aj ked fyzicky urcite ano, ale dostavate vyzivne.. osamela matka a jednorodic je definovany zial inak...
vy ste matka, ktora sa stara o dieta s vyzivnym... chapem, ze ste nasrata, ale na mna zbytocne...
tiez som s malou sama, otec prispieva, stretava sa... som jednorodic? som samozivitelka?
ved vychadzajte z nazvoslovia
autorka: nie , nie je to jednorodic...
@krasneleto dakujem za nazor, nejedna sa o mna, som v tomto tretia osoba, ale jedna sa o mojho manzela a jeho byvalu manzelku, vztahy vyborne, avsak nas trosku zarazilo, ze sa stavia do role jednorodica, manzela aj trosku urazilo. Preto sme mali debatu doma, ako sa vlastne klasifikuje jednorodic, podla oficialnych interpretacii je to dost zmatocne
@veverkaa2 ako matku, ktora vybrala velmi zle otca pre svoje dieta... bohuzial, staci aby druhy z rodicov posielal vyzivne a prvy rodic automaticky nie je osamely ani jednorodic...
exmanzelka sa moze staviat do role, do akej chce... pokial dostava peniaze a otec sa stara tak o jednorodicovi a osamelej matke nemoze byt ani zmienka... pani si myli pojmy a dojmy... pretoze tento status je definovany dietatom a prispievanim nan, nie osobnym pocitom pani, ktora sa citi sama, lebo nema partnera...
@krasneleto prepáčte ale urážate všetky matky, ktoré sa starajú samy o dieťa. Vy máte partnera ? Žijete z otcom detí?
Vy píšete, že nie som matka samozivitelka... o syna sa starám sama, všetky výdavky platím sama, keď syn ochorie som s dieťaťom ja, nie otec. Keď skončíme v nemocniciach je s dieťaťom matka alebo otec? Matka! Otcovi je úplne jedno, že dieťa je v nemocnici z vážnym ochorením a bojuje o život ( aj to sa stalo). Môžem spomenúť prípad keď ambulancia genetiky žiadala od otca syna krv na diagnostiku syna keďže syn sa narodil z poruchou na mozgu, má vrodené genetické ochorenie. Otec odmietol podrobiť sa týmto odberom takže diagnostika syna nemôže byť uzatvorena hoci je to potrebné. Z mojej strany po odboroch mojej krvi sa nepreukázalo, žeby genetické ochorenie mohlo byť z mojej strany. Čo sa týka konania na súde pri zatiaľ poslednom zvyšovani výživného sa otec vyhýbal súdnym konaniam, nepreberal si súdne zásielky ani Rozsudok si neprevzal, súd nakoniec uplatnil zákonnú fikciu doručenia podľa zákona. Je toto podľa Vás starajúci otec? Keď nás pustili z nemocnice po mesačnej hospitalizácii v nemocnici keď bol syn 2 týždne intubovaný v umelom spánku na prístrojoch nezaujimal sa, keď sme potrebovali pomoc, syn bol 2 mesiace na invalidnom vozíku pretože nevedel chodiť nezaujimal sa. Jemu to je úplne jedno. Syna som si sama neurobila. Vy máte svoje presvedčenie ja svoje. Keby nemám byť samozivitelka otec syna by sa staral, zaujímal aspoň 50 na 50 , mal by prejaviť nejaký záujem. Tento chlap ma posielal na potrat.
Jednorodic. Rodic ktory ide na 100% sam na dieta... ci uz nie je otec zapisani v RL....
V inych pripadoch skor treba "pritlacit" aby aspon výzivne (v tomto pripade aj ten druhy rodic realne existuje) ci sirotske bolo adekvatne....
Žienky, od veci píšem, ale o čo vlastne má ísť? O nejaký príspevok pre takýchto rodičov? Lebo ja som jednorodič, deti sú polosiroty, beriem akurát náhradné výživné od štátu... ďakujem.
@krasneleto akože na vine je len matka?

jednorodic je rodic, ktory je na vsetko sam...cize podla mojho pochopenia, je to ten, kto nedostava vyzivne na dieta...