Ako definujete jednorodiča?
Prosim Vas, samozrejme som definiciu nasla na nete, avsak ako vnimate jednorodica vy? Je podla vas jednorodic matka, u ktorej ma dieta trvaly pobyt, vobec netusim, ci je to nejako automaticky, ze dieta je zverene do osobnej starostlivosti jej (nikdy neprebehol sud, dohodli sa uste), otec plati vyzivne, plus pomimo vsetky veci na polovicu, ma z jeho strany podporu, ci uz pre seba alebo pre dieta, starostlivost o dieta je 50/50. Pripadne co ine by ste dali este bod do definicie jednorodica? Dakujem
@veverkaa2 prepacte, ale vy si beriete veci iba priliz osobne a jasne definicie vnimate nie ako fakty, ale cez osobnu emociu .
pokial partner, nech je akykolvek prispieva, nie ste samozivitelka. bohuzial.
co sa tyka vasej konkretnej situacie... tak pokial nejavi zaujem, nech neposiela ani to chabe vyzivne a poziadajte sud o zrusenie jeho prav... a budete osamelym rodicom a jednorodicom a mozno sa dostanete k nejakej podpore
ja tu neurazam ani nespochybnujem ziadnu matku, trosku pisete bez nadhladu... ja absolutne vas uznavam, viem co je zit so zdravym dietatom sama, nie to s tak vazne chorym ako mate vy... ja by som vam priklepla aj 1000€ mesacne, chapeme sa? ale ja tieto zakony netvorim...
a bohuzial nikdy matka, na ktoru sa partner vysral , ale plati, nebude povazovana podla ich kriterii ako samozivitelka, a ani ako jednorodic...
@veverkaa2 ja plne rozumiem tomu, co pisete... z vasho pohladu , podla kriterii ale ktore by ste chceli ako uznatelne, by som aj ja mala byt samozivitelka a jednorodic... ale NIE SOM
@veverkaa2 nie nie je. ale ked vas nikdy nechcel a vedeli ste ze ma deti jak smeti , dlhy atd... na co ste ho pisali do RL? mohli ste cerpat dlhsiu matersku a od zaciatku vasho zivota so synom, ste mohli byt definovana ako jednorodic- osamela matka... takto sama vidite ako su postavene zakony- proste posiela 2,5 a je rodic... nestretava sa- nemusi sa, zakon ho nezavazuje.... plati povinne platby? plati... bohuzial
Jednorodic je niekto, kto zije s dietatom sam. Je fuk, ci pobera vyzivne, sirotske, ci mu pomahaju stari rodicia. S tym dietatom zije sam. Skus pozriet instagram Zuzany Kovacic, ona sa tejto teme dost venuje. Ona tuto definiciu mala priamo, ako ju definuje MPSVaR. takze ex-ka tvojho muza ma pravdu, je jednorodic.
to je ako hadat sa , kto je slobodna matka... je to nevydata zena? lebo byt slobodny znamena aj byt nevydaty... ale moze to znamenat aj byt iba v partnerskom vztahu... alebo byt skutocne v pribehu s dietatom sama bez akejkolvek pomoc... tak ako to je? pocitovo rozhodne inak ako hovori zakon
@krasneleto nevedela som , že má deti keďže mi to povedal až potom ako som zostala tehotná. O dlhoch som taktiež nevedela, dozvedela som sa o nich až na súde keď sa určovalo výživné. O treťom dieťati jeho som sa dozvedela tiež až na súde pred 7 rokmi keďže súd preveroval či má ďalšie výživovacie povinnosti.
Čo sa týka určenia otcovstva ku tomu ma pritlačil Úrad práce. Keď som bola tehotná úradníčky sa medzi sebou dohodovali, že dieťa odoberu a dajú nejaké inej žene...len preto lebo som bola sama. Na úrade sa má zastal môj otec, ktorý dal jasne úradnickam najavo, že o dieťa bude dobre postarané a že mu nič nebude chýbať.
Môžem spomenúť aj situáciu spred mesiaca kedy ma osobne kontaktovala úradníčka úradu práce že si musím dať na súd návrh o zvýšenie výživného, aktuálne 90 eur keďže prešlo 7 rokov a že som povinná inak ma môžu obviniť, že sa o syna nezaujimam. Úrad akoby chránil otca dieťaťa ... ešte mi vyhodili na oči, že môžem byť vôbec rada, že poberám Slovenský Prídavok na dieťa keďže otec žije dlho v Nemecku ( stále má Slovenskej občianstvo).
@matkahelka prrrr.. mozete prosim pridat konkretne link , kde to MPSVa R definuje?
jednorodic, nie je ten , co zije s dietatom sam... chcete tvrdit, ze pokial by som mala s partnerom dieta a on byva vo svojom byte a ja s dcerou vo svojom, urceny styk, plati vyzivne , stara sa... som jednorodic? prepacte, ale to by bol jednorodic z principu kazdy, stacilo by partnerovi daj trvaly pobyt k rodicom.... takto to urcite nie je
@veverkaa2 ja neviem kde zijete, ale absolutny nonsens... dieta sa neodobera na zaklade pocitov uradnicky... a keby kazdej mame, ktora ostane na dieta zobrali dieta bez skumania vopred, to kde by sme boli... takisto nie je pravda, ze ste povinna ziadat vyzivne, aby ste budili vy dojem , ze sa o syna starate..... prepacte, ale jedno horsie ako druhe... ja nemam 5 rokov zvysene vyzivne... som zla matka? na akom urade by pani za stolom chcela urcovat, ci som alebo nie som schopna sa postarat aj sama? co skumali? byvanie, pracu atd?
@krasneleto povinné platby platí exekútor to je pravda no nie každý mesiac. Čo socialna poistovna posiela zrážku- splátku dlhu na výživnom od narodenia to mi exekútor neposiela, predsa exekúcia musí byť z niečoho uhrádzana. Syn sa narodil v roku 2011, exekútor vypláca výživné od polovice roka 2016. A materskú som nedostavala, mala som síce odpracované no niečo bolo cez agentúry, ktoré nenahlasovali. Do 6 rokov veku syna som bola na predĺženom rodičovskom príspevku zo zdravotných dôvodov syna, od veku 6 rokov je syn uznaný ZŤP, stupeň odkázanosti VI.
@matkahelka takto by si to Hanzelova predstavovala... ale co si ona mysli, nie je smerodajne... to, ze to chcu takto presadit, je vizia... nie realita... ak to takto bude odklepnute, co nie je, nakolko sa teraz na definicii pracuje, neuvadzajte prosim ako smerodajne... lebo to je ako ked hanzelova alebo ktokolvek povie, ze ma za to aby boli aj 14 a 15 dochodky... to nie je alfa omega
Jednorodic nemá nič spoločné s tým ci niekto dostáva vyzivne. , náhradné vyzivne alebo nič..
Je to rodic ktorý žije v domácnosti sam s diietatom-detmi, bwz partnera-manzrla...
@krasneleto iba som napísala z čím som sa stretla. Som z Považskej Bystrice. Od narodenia bývanie v byte u mojich rodičov. Byt má 3 izby + kuchyňu. Žiaľ vzhľadom na všetky výdavky súvisiace so starostlivosťou o syna si nemôžem dovoliť platiť nájom vyše 500 eur. Viem, že sú matky, ktoré platia takéto nájomné no môžu chodiť do práce, môžu mať zdravé dieťa/ deti.... vyše roka mám na Mestskom úrade podanu žiadosť o pridelenie bytu no zatiaľ bez výsledku
@krasneleto Zuzana je novinarka, nie politicka. ma na insta fakty, nie svoje vizie. Bola to definicia zakona, bola k tomu citacia.
@krasneleto otec ešte pred 7 rokmi na súde povedal, že on nemusí platiť výživné lebo ja mám možnosť požiadať si o finančný príspevok nadáciu čo je absolútne irelevantné. Áno, raz za 2 roky si môžem požiadať o finančný príspevok napríklad na terapie syna, ktoré potrebuje no to neznamená, že pomoc aj dostaneme keďže žiadosti majú určite veľa
@matkahelka mozem pekne poprosit o ten link , plus video kde to hovori, nechce sa mi prejst cely jej insta...
@krasneleto ani mne sa nechce. napiste jej spravu, bez problemov vam odpovie.
@matkahelka tak si dam teda ja tu namahu, ked vy neviete podlozit to, co tvrdite
Za mňa je jednorodic osoba (matka či otec) ktorý sa sám podieľa na starostlivosti, výchove a financovaní dieťaťa. Seba napr za jednorodica nepovažujem nakoľko moje dieťa má aj druhého rodiča aj keď spolu nezijeme
@krasneleto https://jedenrodic.sk/kto-je-jednorodic/ môžete si to prečítať ak chcete
jednorodič je nešťastné pomenovanie, nakoľko každé dieťa má dvoch rodičov, reálne okrem sirôt, že sa nezaujímajú, nestarajú to je druhá vec, skôr tomu mali dať iný termín
@matkahelka nasla som iba jedne prispevok.. ziadna lapitelna definicia, iba jej pocit,ako mysli na jednorodicov... ona ma definiciu skor ako v parlamente? tolko k nej
@veverkaa2 precitajte si to cele... vy nezijete sama... aj keby vas muz nedal ani korunu, co zial dava, zijete v domacnosti s rodicmi . nie ste jednorodic
@krasneleto ono veľa ľudí sa cíti ako jednorodič, aj keď sú vo vzťahu, nešťastné pomenovanie
@krasneleto v podstate si pomáhame navzájom. Ja prispievam na chod domácnosti aj na nájom, robím bežné nákupy do domácnosti. Úrad práce ma eviduje ako jednorodiča aj keď bývam v byte u svojich rodičov. Ako rodinu berú ako mňa a syna. Neviem presne akú definíciu má Úrad práce. To čo som dala ako screenshot má na stránke organizácia Jeden rodič, ktorý ma taktiež evidujú ako jednorodiča. Sama som zvedavá ako to bude definované keď bude platiť to o čom hovorili nedávno na TA3
@veverkaa2 opat dve roviny.. kto ta kde a ako vnima, opravnene alebo pocitovo je jedna vec... samotny narok na kriteria, ktoré nesplnas...
@krasneleto máte pravdu, že sú dve strany pohľadu... pocitovo a oprávnene

@krasneleto píšete, že Vaša dcérska sa stretáva so svojom otcom. To je dobre no sú rodiny, kde druhá strana nemá záujem žiadny. Syn sa ma pýtal na otca, povedala som mu, že žije v zahraničí a že sa o nás nezaujíma, viac nechcel vedieť. Keby otec mal záujem napríklad stretávať sa ja brániť nebudem. Mimochodom má ešte ďalšie 4 deti z bývalými partnerkami, ani o jedno sa nezaujíma- to je uvedené v poslednom rozsudku o výživnom + má ďalšie dlhý z ktorými ja nemám nič spoločné. Nikdy sme ako partneri spolu nežili, keď sa dozvedel, že som tehotná vypadlo z neho, že má ďalšie deti a že mám ísť na potrat a mám si ho zaplatiť sama. Na potrat som nešla, som rada, že syna mám je to moje zlatíčko