icon

Ako prežiť finančne po rozvode bez bývania s 2 malými deťmi?

boba55
20. aug 2022

Ahojte... prosím ak sú tu mamičky čo to dávajú v takejto situácii... keď sa rozvediem, byt mal muž pred svadbou, takže nemáme kam ísť bývať. Podnájmy aktuálne cca od 400€ mesačne. Keď zarobím 650€, muž by pri najlepšom platil 150€, škôlka pre obidve je 130€ mesačne. To bude čo za život? Neviem čo mám robiť...😭

hanaxxx
20. aug 2022

@boba55 byvas vo zvolene? 2izbaky su tam take drahe?

maminkadeticiek
20. aug 2022

Nemas rodicov ani surodencov?

hanaxxx
20. aug 2022

@boba55 chcela som napisat 1izbaky

zuzana76
20. aug 2022

@hanaxxx a nielen sestricka a predavcaka, ale napr aj ucitelka a to moze mat aj VS, ak by nemala druhu pracu tak by sa neuzivila

zuzana76
20. aug 2022

@boba55 a muz by ti neplatil polovicu prenajmu? ved su to jeho deti, to ich necha bez domova?

boba55
autor
20. aug 2022

@tehula2016 súdi sa ti ľahko ja viem 🙂 myslíš, že ja som s tým spokojná? Veď tomu hajzlovi presne o to išlo, aby som celý život skákala ako píska, preto mi nedovolil vysokú, lebo on je chlap a náhodou by som bola múdrejšia 😀 preto sa ku mne správa ako k handre, lebo vie že musím vydržať jeho správanie lebo nemám kam ísť. A ja si to už nenechám. Nie som nesvojprávna aby o celom mojom živote rozhodoval nejaký akože manžel.

boba55
autor
20. aug 2022

@zuzana76 😂 prepáč, keby si ho poznala tak sa tiež zasmeješ. Dokola počúvam že ma živí. Ako keby som naschvál nechodila do roboty, keď mladšia ešte nemohla ísť do škôlky. On by si to vychutnal, že nemám kam ísť, veď mi to stále vykrikuje, že sa hrám na frajerku a že potom sa ukáže keď budem sama...

boba55
autor
20. aug 2022

@maminkadeticiek súrodencov nemám, otec zomrel, nezostalo po ňom nič (alkoholik) a mama býva v garsonke. K mame keď prídem s babami na pol dňa na návštevu tak ma už posiela domov, že ona už nevládze.

boba55
autor
20. aug 2022

@hanaxxx no jasné, najlacnejší asi 360€ a bez všetkého neprerobený na opačnom konci mesta

maminkadeticiek
20. aug 2022

@boba55 Sadni si s mamou bez deti a vysvetli jej situaciu.Co keby ste si s mamou nasli spolocnymi silami 2 izbovy byt?Pomohla by ti s detmo,ty by si jej pomohla financne ked budes pracovat.Decka sa zacnu spravat kludnejsie a pochopia ze babka nie je dostihovy kon.Zase by ste boli na zivobytie 2 a zilo by sa vam spolu ovela lahsie.Je to tvoja mama.Ja som absolutne presvedcena,se keby ste si sadli a povedala by si jej co sa u vas deje a ako to chces riesit,ze by ste spolocne nasli riesenie.Je to tvoja mama,nenecha ta v stichu,doveruj jej.A ty patraj po lepsie platenej praci.

boba55
autor
20. aug 2022

@lauriik no muž nakoniec dosiahol o čom stále hovoril, urobil zo mňa neschopnú trubku. Chcela som vysokú, nemohla som, chcela som si urobiť kurz, nemohla som, chcela som robiť s financiami, nemohla som atď...nie neviem robiť ani s excelom, len úplné základy a na administratívu nájdu x šikovnejsich žien

bambinomio99
20. aug 2022

@boba55 aj s gymplom je sama ho nám vysku som nedorobila v poslednom ročníku a pracujem v IT a mám aj bočné príjmy

marca12
20. aug 2022

@boba55 ceny najmov su sialene a este pockaj ako uradnici a ludia pozeraju na samozivitelku. Otras

mirkaz156
20. aug 2022

@boba55 tak toto záleží od veľa faktorov. Ale ja v tom reálne problém nevidím ako dočasné riešenie. Každý nejako začína od nuly. V tomto hrá rolu aký má otec deti vzťah s deťmi ako sa vie o nich postarať nie len materiálne zabezpečiť... Aký máš ty vzťah s deťmi... Aký máte vzťah vy dvaja či sa viete súdne dohodnúť alebo len hádať...
Aké máš názory ty ako matka , otec dieťaťa, sociálni kurátori, sudca/sudkyňa...
Nie vždy ten čo má prachy to má vyhraté...

tehula2016
20. aug 2022

@maminkadeticiek uplny suhlas..lepsie platena praca pol roka a uz si moze vziat hypo..garsonka sa preda a ide sa s mamou do vacsieho..keby som sa uz ocitla v takejto situacii, tak toto by bolo pre mna najschodnejsie riesenie..

tehula2016
20. aug 2022

@boba55 mozno neuveris, ale na druhej strane ta obdivujem, ze si nabrala odvahu to riesit..urobila si zle rozhodnutia v zivote, ale nie si ziadna primitivka, tak si ver a zbav sa toho hajzla..

boba55
autor
20. aug 2022

@maminkadeticiek mama vie všetko... chúďa ona teraz konečne našetrila a prerobila byt. Sama spláca úver 200€ mesačne. Ona nás ľúbi, aj pomôže ako môže, ale odtiaľ potiaľ, povedala mi, že už chce mať svoj kľud. Keby to ona navrhla, tak dobre, ale ja od nej nemôžem žiadať predať byt a vzdať sa svojho života len preto, lebo má neschopnú dospelú dcéru

boba55
autor
20. aug 2022

@tehula2016 ďakujem 😔 verím, že to zvládnem, veď sú mamičky aj v horšej situácii, môj muž aspoň viem že bude platiť výživné. Len sa bojím... budú to veľké zmeny a ja neznášam zmeny. Bojím sa aj aký psychický tlak bude robiť deťom muž. Lebo to robí už teraz, hovorí o mne pred nimi veľmi nepekne. A samozrejme potom bude chcieť byť ten dobrý a všetko pre to urobí. Ale oni sú ešte malé, on nechápe, že im ubližuje a budú mať z jeho reči zmätok, že to nebudú chápať. Ale jeho ego je dôležitejšie...

janickacrazy
20. aug 2022

@boba55 no na tvojom mieste sa najskôr zamestnam, ako baby písali napríklad v Lidli zarobis aj 800 eur v čistom, takže to by sa dalo. Nájdeš podnájom, výživné pýtaj aspoň 200 eur. Ešte ten tvoj krásavec možno bude za tebou aj banovat. Dúfam, že mu nerobíš doma full servis.

beronsche
20. aug 2022

@boba55 na mna posobis podla prispevkov ako rozumna a schopna zena. Ano, urobila si seriu nespravnych rozhodnuti a tie ta dostali, kde si, ale hlavne je, ze si sa rozhodla to zmenit! Ze nechces deti nechat vyrastat v toxickom prostredi len preto, ze "inak sa neda..".
Poradit ti velmi neviem, napada mi, len ze sa spojit s nejakou inou slobodnou matkou a zdielat byt.. Je to sice riziko, ale mozno stoji za pokus..
Hlavne ta chcem ale povzbudit. Zvladnes to! lebo musis. kvoli sebe a kvoli dcerkam! Drzim palce!

boba55
autor
20. aug 2022

@janickacrazy 800€ v lidli dostanem, ak odrobím všetko čo treba za mesiac, ale škôlkarske choroby máme nepreháňam pomaly každý mesiac. Budem často na očr a muž nebude ostávať s nimi, pretože by nezarobil toľko koľko potrebuje aby všetko zaplatil a ešte aj výživné. Mama je 2 týždne preč, 2 týždne doma, takže niekedy by pomohla, niekedy nie. Robila som fullservis samozrejme ako každá dobrá žena, ktorá sa snaží aby muž nemal dôvod byť nespokojní. Za 7 rokov asi 3x pozmýval, možno 5x umyl riad, možno 10x niečo uvaril. Ja robím všetko, ale kým som na rodičovskom tak som to brala ako moju časť povinností. A kým uňho budem bývať tak to budem všetko robiť, lebo upratujem aj varím pre seba a deti. Ale už mu nenaberiem jesť, nenachystám mu raňajky, nezabalím do roboty, už sa ho nepýtam aký mal deň, neobjímem ho, proste nič.

boba55
autor
20. aug 2022

@beronsche veľmi pekne ti ďakujem za povzbudenie, naozaj ďakujem ❤️

raffaella
20. aug 2022

@boba55 treba si urobiť analýzu, kde viem zarobiť najviac s tým aké mám ja sama schopnosti (jazyk nevieš, žiadne kurzy nemáš, máš prax ako predavačka). Takže vychádza ti z toho Lidl, no už sama píšeš ako budeš často na ocr, čiže už hľadáš prekážky. Moja mama ovdovela keď sme mali so sestrou 2 a 3 roky, rodina žiadna pomoc. Preto sa mama prispôsobila okolnostiam, aby sme prežili.
Tým chcem aj povedať, že píšeš že lacnejší podnájom nechceš, lebo deťom by si musela zmeniť škôlka a že chudatka. No musíš si určiť priority - či chcem mať 100-150€ k dobru v lacnejšom podnájme alebo odopierať deťom lepšie jedlo, liekov a iné.
Online sa v dnešnej dobe dá naučiť angličtina, stačí ti internet a slúchadlá.
Sú deti z ťažkých pomerov, bez zázemia a museli sa predrať ak chceli lepší život. Treba hľadat ako áno miesto prečo nie.

oliolijanka
20. aug 2022

Jasne, ze to zvladnes a jasne, ze to bude tazke.
S rozvodom pockaj dva-tri roky. Dovtedy ti aj deti odrastu a budu samostatnejsie. Za ten cas si najdi novu robotu, chod na nejaky kurz, ktory ti v buducnosti pomoze, urob si nejaku skolu a spoznaj novych ludi.

A hlavne...!!!... nauc sa z vysoka sr.t na nalady, nazory, poznamky a potreby tvojho 'manzela'. Jednym uchom dnu a prdom von.

Takej nevzdelanej a neschopnej(bez urazky, rozumej bez praxe, jazykov, penazi, byvania a znamosti) ti nebude samej lepsie a ak by si si taka aj nasla chlapa, tak neverim, ze by bol lepsi ako tersjsi. Takze zatni na tie tri roky zuby a makaj na sebe.

"Ano drahy, dnes ti to pristane.."
"Ano drahy, si skvely.."
"Ano, drahy, co by som bez teba robila.."
To su frazy, ktore sa musis naucit a pri kazdom stretnuti s tvojim manzelom s obmenami opakovat. A koniec debaty. Nedokazovat mu, ze je idiot.
Tak to bude pre vas tie tri roky v pohode.

Myslis si, ze na vyske to bolo med lizat? A trebalo 5-6 rokov bojovat. Tie tri roky musis proste vydrzat, musis na sebe zapracovat.

boba55
autor
20. aug 2022

@oliolijanka a sex čo...on chce a ja už nie.

oliolijanka
20. aug 2022

@boba55 Ako ti to slusne napisat... nas ucitelia jeb.li na vyske pocas celeho studia😀🤷‍♀️

Tri roky vydrzis. Ked nedas tvojmu manzelovi, budes davat nejakemu neschopakovi z pokecu za FO(20e).
Uz raz si musis vybrat tazsiu cestu. Vsetky lahke cesty a skratky si si ty uz vycerpala.

boba55
autor
20. aug 2022

@raffaella nehľadám prekážky, pozerám sa na to reálne. Nemôžem si vyrátať koľko € budem mať k dispozícii na život, keď viem, že očr budú. Ja viem, že sú mamičky v horších situáciách... vieš toto je niečo za niečo, rozmýšľam ako ťažké je vymeniť "pohodlie" lebo muž zaplatí skoro všetky výdavky, ale toto pohodlie ma stojí psychické deptanie a rozhodovanie o mojom živote, za neistotu a trápenie kvôli účtom.

boba55
autor
20. aug 2022

@oliolijanka akože s ním mám normálne mať sex hej? Tak to je dobré psycho, nevydržím s ním v jednej miestnosti, ale robiť dobre mu mám, lebo... lebo čo? Lebo sa so mnou rozvedie? 😂 Tak nech, aspoň sa to konečne pohne a nebudem zbytočne rozmýšľať čo idem robiť, ale začnem konať, tak aby som s deťmi prežila

beronsche
20. aug 2022

@oliolijanka zabudas na deti.. 2-3r v toxickom prostredi na nich vplyvat bude..
Darmo sa ona nauci nevnimat muzove psychicke deptanie, tie deti to vnimat budu.. Uz teraz predsa pise, ze muz na nu skatedo nadava pred detmi..
Toto nie je dobra cesta.. Ano, ak to inak naozaj nejde a je to doslova otazka existencie a prezitia, tak ano. potom nech vydrzi.. ale ak ma moznost odist, s tym , ze to bude tazke pretazke, ale hoci len hranicne zvladnutelne, ostat by som neradila..

a teda neviem, ako vas ucitelia j*bali pocas VS studia, aj my sme sice mali na vyske par debilov, kt. si mysleli, ze mozu vsetko, ale nikto nas psychicky nedeptal niekolko hodin denne v domacom prostredi.. Toto je uplne ale uplne odveci porovnanie..
alebo mas na mysli ine j*banie? len potom neviem, co si studovala...

@boba55 raz som citala ako jedna zena v podobnej situacii vravela, ze akonahle od muza odisla a mali s detmi doma pohodu, prestali byt aj chorlave.. Sice to nebolo vidiet, ale ta atmosfera, kt. pri spoluziti s tyranom doma vladla (tiez "len" verbalne utoky a obmedzovania) , na ne silne posobila a prejavovalo sa to chorobami..

boba55
autor
20. aug 2022

@beronsche sú lepšie dni a horšie dni. Buď deti niekam zoberie on alebo ja, nikam nechodíme spolu, staršia sa pýta či môže ísť mama s nimi, on povie nie, ona prosí... hrozné... Nie sú žiadne objatia, bozky, rozhovor, nič, keď muž niečo povie mne tak je to akurát drbanie a výčitky za veci čo by ma vo sne nenapadli... keď je doma tak len leží na gauči. Mňa to ubíja, sme cudzí ľudia. Keď je doma tak som nervózna a potom aj na deti. Ja normálne neviem byť v kľude keď je doma, stále utekám preč, buď zoberiem deti alebo idem sama aspoň na hodinu, len nech je rýchlo večer, nech sa nemusíme vidieť. Ja s ním už nekomunikujem tiež, po rokoch som proste vyhorela v akejkoľvek snahe. Staršia má teraz 5 týždňov prázdniny v škôlke a za celý čas nebola chorá, čo sa za 2 roky v škôlke stalo presne 1 krát, že chodila 6 týždňov bez prestávky. Inak každý mesiac soplik, kašlik, teplota... takže si myslím že je to škôlkou