Ako si slobodné matky môžu dovoliť bývanie?
Ahojte sama som slobodna mamina a riesim otazku byvania. Momentalne som u rodiny. Zacala som si hladat prispevky ako to riesili ostatne maminy a narazila som na prispevok z roku 2013. Mlada mamicka sa v nom stazuje ze plati v BA najom 180 ale rodicak ma 220 a ze ako ma z toho vyzit. Zamyslela som sa ako sa situacia diametralne zmenila. Ja mam aj s pridavkami nieco vyse 400€ ale na najom v nasom meste treba 600€ a to nebyvam ani v BA. Ide mi o to ze kam v tomto state s cenami bytov spejeme. Ja uz mam chvalabohu dieta dost velke na to aby mohlo ist do jasli a ja do prace a snad to s odretymi usami dako zvladnem. Ale mozno o dalsich 10 rokov tu budu pisat mamicky ktore uz fakt nebudu mat sancu poriesit si byvanie lebo to bude tak drahe ze to nedokazu uplatit. Je to len tak na zamyslenie ze kam speju tie sumy najmov a nehnutelnosti je to strasne. Nechcem sa tu bavit o veciach akoze si za to mozme same ze sme slobodne matky - vam ktorym sa to nikdy nestalo tak budte radi a neurazajte ludi ktori sa v tejto situacii bohuzial ocitli a to uz je jedno ze preco. Skor sa chcem bavit o tom ako zacina byt nedostupny normalny zivot pre ludi co su vo financnej tiesni.
@zmrzlinka2021 zacinajuci učitel? vychovavatel? pedagogicky asistent? ti zarobia cca 900 eur. A to teda nekvalifikovana praca fakt zrovna nie je.
@marsmykkok vieš čo nie je to také ťažké.
Tiež som z východu. A sťahovali sme sa do BA už aj s dieťaťom a to autistom. Mama išla s nami. A nikto z nás neľutuje.
@zmrzlinka2021 Dajme tomu, ze si lepsia ako priemer, dostanes lepsiu ponuku napr., co ja viem...hmm..v Presove. To ako hned by si sa zbalila, tvoj muz by sa bez debaty zbalil, dieta by ste zbalili a sup do Presova ? Bez mihnutia oka ? Ani by si nezavahala, ze napr. nechavas napr. starsich rodicov, svokrovcov poblizku, ktori uz kazdu chvilu mozu potrebovat viac pomoci. Ved skratka mas aj nejake vazby v danom mieste, tvoj muz ma napr. Tiez skvelu pracu, dieta ma kamaratov, skveleho trenera napr. Ved to nie je len tak. My mame napr. deti 3. Odist od vsetkeho lebo JA chcem....nie je to vobec jednoduche. Hlavne teda musia sa uz obaja zhodnut na tom nie je to uz len skratka o tebe samej.
@kaktusik007 A kopec inych. Ja robim taku robotu, ze sa mi kazdy den z hlavy parí, milion prepoctov, milion tabuliek a mam tiez tak.
@zmrzlinka2021 No ty to mas vsetko tak dokonale nastavene, fakt obdivuhodne.
@zmrzlinka2021 Tak vela mojich kamosiek to ma prave naopak, ich muzi sa prisposobili im a ziju tam kde chceli ony.
@silvike lenže dôležité je aby obaja z manželov žili spokojne, mali dobrý job. Čo ja som človek druhej kategórie? Prečo ja mám obetovať svoj život aby celý svet okolo mňa bol spokojný? Ja mám muža, s ktorým vždy hľadáme dobro toho druhého, hľadáme riešenia. Nie že niekto z nás a teda rodovo stereotypne ja budem sa každému prispôsobovať. Rodiny sa bežne sťahujú. Bežne aj deti menia školy.
Som presvedčená, že s mužom by sme to riešili. A nie, nebudem žiť niečo kvôli rodičom,svokrovcov. Pomôžeme a veľmi radi, ale v rámci možností.
Rozumiem kam týmto smerujes, len ty si stále tá, čo je k dispozícii a tvoje okolie si žije spokojné. Iba ty sa vieš postaviť sama za seba a zároveň aj deťom byt vzorom, ze máš svoju hodnotu, svoje predstavy.
@silvike a čo sa týka väzieb. Ak denne robím prácu ktorá má nenapĺňa, nezabezpečuje mi určitý štandard života, vyhorela by som.
@betulinka1 spominane matky su sestry a IQ maju cca rovnake (nadpriemer, merany testami u psychologa naviackrat) ... do domova sa dostali v rovankom case a matka 1 bola mladsia takze dolezitost vzdelania a zodpovednosti jej bola vtlkana uz skor takze by mala byt na zivot teoreticky lepsie pripravena ... zaklad do zivota teda dostali rovanky ... v domove pripravia decka na zivot dobre, a aj ked je to tazke vyrastat bez rodicov tym detom tam zle nie je ... po materialne stranke maju toho az moc niekedy a "zadarmo" a potom si to nevazia, nevedia zasluzit a cakaju ze to bude tak aj po odchode z domova a castokrat len "natrcaju ruky" bo oni su tie "chudatka z domova" ... pritom moznosti na vzdelavanie tam je vela a aj pomoc zo strany skol kedze domov ma casto kontakty na roznych skolach a vedia deckam aj pomoct sa tam dostat aj ked realne by tie sance mozno ani nemali ... v tej priebojnosti to je pravda, avsak to si treba uvedomit ze bez toho clovek casto malo dosiahne a teda treba aby sa snazil sam a necakal ze vsak niekto mi pomoze ... pri odchode z ded pritom pomahaju aj s najdenim prace a ubytovania a dostanu aj financny prispevok na zaciatok co je tiez velka pomoc ... nevyhodia ich zo dna na den na ulicu bez penazi a nech sa staraju sami ... len to v mediach nie je spominane ze ake vseliake benefity maju tie deti
@betulinka1 len pre info spominany prispevok je 1 276 Eur (aspon tak som nasla info na nete teraz) co si myslim ze je pekny peniaz na to aby vedel clovek vykryt nejake vydavky kym je si schopny nieco z vyplaty nasetrit
@zmrzlinka2021 Lenze ani tvoj muz nie je clovek druhej kategorie, ani tvoje dieta.
@silvike áno a preto ísť cestou, ktorá nám všetkým vyhovuje. Žiaľ žijeme ako spoločnosť v patriarchate, kedy ženy sú tie, čo zabudnú na svoj život a každému sa prispôsobuju.
@zmrzlinka2021 Tak neviem, ja nemam pocit zeby tu bol patriarchat.
Vždy to bolo ťažké. Pamätám si ako moja mama ťahala aj 3-4 práce aby sme vyžili. Jazdila na 20 ročnom starom aute, nakupovala vo výpredajoch, do reštaurácie sme nešli nikdy co si pamätám.
Takže nie nie je to teraz horšie. Mne príde nemysliteľné aby niekto čakal/spoliehal ze môže a dokáže vyžiť čisto len s pridavkovou
@fairyy waw ... velky obdiv z mojej strany mate ... ja som na malu sama ale materialne sa mame dobre ... je mi jasne ze kopec parov mozno nema ani tolko co my dve same a preto sa nezvyknems razovat ze to mam tazke bo ked citam vseliake osudy tak zistujem ze to vlastne tazke ani nemam .. ale vazim si to a snazim sa hospodarit rozumne aby sme sa do nudze nedostali ... drzim palce vsetkym matkam aby vedeli svoje deti zabezpecit aby im nic dolezite nechybalo !!!
Ja som bola sama so synom, a ked mi skončila materská nastúpila som do práce. Čo som mala rodičovský príspevok išiel pani na opatrovanie, a ako 2 ročný nastúpil do škôlky. Ked mal syn rok som si kúpila byt na hypotéku.
Dostala som aj byt v dedine pri Nitre, ale už som riešila hypotéku tak som ho nezobrala. A na byt som čakala cca rok
Nejde ani tak o to,kam sne sa dostali v tomto state s cenami byvania, ale kam sme sa dostali ze clovek ma vyzit zo 400 na mesiac. To nepokryje ani stravu nie este ostatne veci.
@colsami Ak je niekto v nudzi,vezme akekolvek byvanie. Ak nema peniaze vezme akukolvek pracu aby aspon nieco zarobil. Nikto nevravi ze sa popri tom nemozes obzerat po lepsom byvani,praci......A s tym buvanim,to fakt asi este horsie nebolo. Velmi vela ludi nema na to aby im banka schvalila uver. Ceny su vysrubovane neskutocne. Nasi rodicia cakali v poradovnikoch,ale dostali byvanie. Ludia si stavali svojpomocne, trvalo to ,ale postavili nejak. Dnesní mladí ludia sa nemaju do akeho poradovnika zapisat. Moji rodicia dostali pozicku od statu na stavbu domu z toho polovica bola skoro bezurocna a druha polovica nenavratna. Splatku mali 60 korun az do dochodku
@martin96321 velmi zaujimave. Mladi ludia v mojom okoli, z rodiny ci priatelov, tak 30 rocni +/- 5 rokov si dokazu zabezpecit vlastne byvanie. Normalne byty vo velkych mestach. A nikomu to nefinancuju rodicia ani nic nezdedili. Samozrejme vsetci riadne pracuju a roky setria, takze aj nasetria, aj im hypoteky daju a aj si vlastne kupia a aj splacat zvladaju a aj deti maju.
Ano, ti co rodia od 20tky alebo odmietaju postupovat trosku v praci aby zarobili viac nez 800 v cistom a idu len po najnizsie kvalifikovanych pracach a nic pre to neurobia, len vyplakavaju, nenasetria a hypoteky im nedaju.
Počuj autorka ja len že ešte ťa tu nikto neurazil a už urazas ty nás 😉
...určite to ťažké je. Ono to tak súvisí celkovo so životom. Od mala počúvame uč sa, uč sa pre seba nie pre známky aby si sa mal v živote lepšie a mal viac možností. Ono je v tom ozaj kusisko pravdy. Pre vzdelané hlavne zeny je viac dverí otvorenych a to aj do profesii s vyššími platmi. Viacmenej si aj partnera potom vyberáme saberovneho. Keď to už aj medzi rodičmi nefunguje a rozvádzajú sa tak tá žena má celkom fajn príjem + dostáva aj celkom fajn výživné a život je hneď ľahší. Mať deti je obrovské šťastie a radosť v živote. Je smutné že to je podmienené dostatočným prijmom. Ja mám tri, chcela som, vedela som pri poslednom že už budem na sama. Túžba mať dalsie dieťa bola silnejšia. Zvládame, žijeme si dobre, nič nám nechyba, nerátam každé euro, deti chodia na dovolenky, výlety, lyžovať, majú krúžky,... Majú doma svoje kráľovstva a dostatok priestoru. Ja som tiež spokojná. Som vďačná svojim rodičom že mi získať vzdelanie umožnili.
@colsami Áno vidim ako sa rozrastajú štvrte. Poznám ludí co si kupili dom,alebo byt. Prajem im to,ale vo velkej vacsine to niesu obycajní pracujuci ludia. Nie kazdy moze robit na nejakej dobrej pozicii vo firme,nie kazdy moze byt ITckar alebo ist pracovat aspon na 10 rokov vonku pokial je slobodny. Pptrebujes ludi,co Ti rano upecu chlieb kym spis, casnicky aby Ta mal kto obsluzit,upratovacky.........oni nemaju 2-3000 mesacne
@martin96321 tak zase na slusny zivot az tolko netreba ... jasne zalezi od toho kolko tych deti je ... ja som tiez na malu sama (zatial ma len 4.mesiace) a 2-3 tisic som nezarabala a mam svoje byvanie (na hypo samozrejme) a tiez nemusim kazde euro ratat ale hospodarim rozumne a verim ze nam s malou nic dolezite chybat nebude
@martin96321 o akych 3 tisickach tu rozpravas. Vsetko su to obycajni mladi ludia, ziadni lukrativni itckari a maju obycajne, len nie minimalne platy. Ak maju 1000-1500 v cistom a vedia aj setrit, tak si mozu na zaciatok a na hypo nieco normalne svoje kupit.
Trosku prehanas...
Pridaj sa k organizácii jednorodič, oni pomáhaju a snažia sa vybaviť aj niečo viac , pre takéto neuplné rodiny. A štát zaujímajú aj tieto mamičky. Máš dotácie na obedy, najomné obecné / mestké byty, danový bonus, nahradné výživné aj na sirotu - aj keď nedostáva nič zo socialnej alebo málo a prídavok. Preplacajú kurzy cez upsvar.
O ostatné sa musíš postarať sama. Šup do roboty, no dieta byva často choré príklad, takže ešte je dobré byt blízko rodiny. Úvery a spotrebáky, skôr nie, nemožeš sa zadĺžiť, potrebuješ byt čistá. Skús sa rozhýbať a poobzerať po okolí, určite nájdes spôsob.
Prácu hladaj, čo najbližsie svojho bydliska, nemusíš strácat čas cestovaním, budeš dlhšie s dietatom.
sestra nedavno ovdovela..byvali u svokrovcov..ta rodina nikdy nerozmyslala nad buducnostou..sestra dlhy, nemala kam ist, nemala na pohreb..no nastastie co ma,tak dobrych surodencov..dostali u nas obecny maly 2izbak, ma tu aj robotu..je to s nou tazke, ziadna financna gramotnost, ale dufam, ze ju to naucime..keby mam takto ostat ja, bez pomoci a financii, tak by som brala aj garsnoku s dvomi detmi..bolo by mi to uplne jedno, clovek sa musi predsa vediet aj trochu uskromnit..dnes chcu vsetci hned vsetko, bez ziadnych obmedzeni.Auta co najlepsie, byvanie co najvacsie
@colsami Písal som o obycajnych ludoch. Niekto a je to velka cast ludi ma necelu tisicku na mesiac. Netreba sa hned čertit. A tych ktorych poznam ja osobne a kupili domy v radovej zastavbe ani jeden nieje " obycajny robotnik" Áno ak su dvaja a zarobia spolu 2000 mesacne a vezmu si hypo na 30 rokov a maju platit 500-600 mesacne plus najom,tak je to na slucku trosku. Nedajboze sa nieco stane.....
@zmrzlinka2021 kľudne aj vysokoškolák, ak nie si vo veľkých mestách. Vo verejnej správe napríklad. A to chcú po tebe ešte aj kopec vedomostí a praxe a vedeckú prácu. Bez vysokej školy ponúkajú minimálnu.
@martin96321 zhodneme sa na tom, ze je to evidentne o rozdielnom ponimani. Mne vobec nepride "na slucku", platit mesacne 500 euro na vlastne byvanie a na hypoteku, ak mam 2000 euro cisty prijem ako mlady clovek, ci rodina. Normalne sme tak zili, a zili sme si dobre. Ci co cakame, ze budeme mat v dnesnej dobe prijem 2tisicky a banka nam pozicia na byvanie na ktore dame mesacne dve stovky?
Neviem preco by zvysnych 1500 euro nemalo stacit dvom mladym na naklady, stravu, drogeriu? Este aj kazdy mesiac usetria a mozu chodit na dovolenky alebo odkladat bokom na deticky.

@marsmykkok k tým rodičom - môžu predať nehnuteľnosť, prísť inde, malý bytik. Ale radšej uviazu deti, a sú v tomto smere bezohľadní. Dieťa nemám s tým, že automaticky s ním rátam ako s opatrovateľovm. Raz možno dcéra opustí aj Slovensko a bolo by odo mňa chrapunske žiadať od nej prispôsobovať jej život mne.
Je úplne ok sa snažiť o seba postarať, realizovať sa, a nečakať do dôchodku, kedy nezáživná práca za smiešne peniaze skončí.
Život sa treba snažiť žiť, nie prežívať a obetovať sa. My si v rodine veľmi pomáhame, ale vždy rešpektujeme svoj osobný priestor