Ako ste zvládali zladiť škôlku a prácu?
Ahojte mam maleho syna teda uz ma 21 mesiacov 🙂 rozmyslam castejsie o praci ale bojim sa skolky aj to ako v nej bude a ci malinky si zvykne a zladenia skolky s pracou. Je tu nejaka maminka tiez sama a zvlada to bez nejakej pomoci 🙂 🙂 ?? Da sa vobec fungovat bez 3 osoby?? Lebo ja mam pocit ze bud rano nestihnem na cas pracu alebo tam som dlho a nestihnem ist po krpca nenasla som pracu zatial co by som stihla obe -...
@janage ja som zacala davat med od roka ale domaci a nic, orechy od dvoch a musim poklepat nemame ziadnu alergiu. Zje vsetko a musim sa smiat v sobotu som robila bryndzove halusky na obed, potom ich jedla v sobotu na veceru a este aby som nechala a v nedelu na ranajky, musela som sa smiat. ma rada kapustu tak kapustnicu a segedik pekne spapka ale aj ja sa bojim co bude ked nastupi do skoly, asi pride zmena a vsetko bude fuj. Teraz chodi do sukromnej skolky a tam maju velmo zdravu stravu, vsetko pekne domace, tam sa vari a krasne vonia ked prideme rano do skolky.
@mirinda10 poobedny spanok sme zrusili, ked mal dva roky, vtedy chodil skor spavat. ale teraz ako zacal chodit do skolky a tam "musi" spat aj na obed, tak zase ponocujeme 🙂. cez vikendy ho spavat nedavame a to zaspava tiez o tej pol9....
@dadushka007 a ako dlho rano spi, ja som malu raz nedala poobede spat a zaspala na gauci o 17.30 uplne dead. Neviem kolko ma rokov ale mal by spat aspon 10 hodin denne aby si mu mozog oddychol
@mirinda10 ma 3 roky, vstava rano o pol 7 a v skolke da aspon tu hodinu. cize tych 10 hodin spi...
@mirinda10 My tiez tak, niekedy aj o 5.30. Vikend - nevikend 🙂. A sladkosti nejeme absolutne, mozno raz za dva tyzdne kusocek cokolady alebo par medvedikov. Sladke jedla nevarim vobec a cajik nesladime 🙂. Asi to nebude tym cukrom, mame aktivne deti 😀
No ja by som sa vyzdvihovania dietata ani tak nebala ako chorobnosti... to je moj strasiak no.1.. celu jesen nebola chora, v januari nam lekarka na imunitu odporucia arko defenses a uz sme doma skoro mesiac... chori... to je ina psychiatria. Ja sa necudujem, ze maju zamestnavatelia paniku z mamiciek v praci :P Uz ani nie je mala "najmensia", ze zaspi a porobim si co treba.. potrebuje cely den nieco robit. Toto je vacsi problem ako vyzdvihovanie, su aj "normalne" zariiadenia kde pochopili ze uz nie sme v komunizme, kde rodicia pracovali do 3-4... ale casto sa zacina po 8mej... +8,5hodiny... 16:30 ;) Je to totalne nemozne stihat. Ja mam teraz vybratu skolku co je do 18tej otvorena v BB. Rano sa da normalne stihat, ved vstanete a idete... A mne zacala slecinka so spankom vymyslat posledne mesiace, ale ked je v skolke, tak sa vylietaju tie deti a pekne chodi spat a aj ked nechce, ja s nou nevyjednavam.. musi :P
@simca06022011 Ahoj, prosim kde v bb je skolka otvorena do 18 tej? Asi to bude sukromna, mozem sa spytat kolko sa plati?
Moja ma len 9 mes. Ale uz teraz mam z toho paniku ako to raz budem zvladat.
@jankastubka sukromna... jahodka je do 17:30, mozna dohoda az do 19tej. Podla toho co som pozerala, tak so stravou cca 300EUR. Teraz sme este v jaslickach a tam su do 17:00 (Belveder). Statne neviem ako su otvorene vobec....
@natusik441 ahoj. pozri otvaracie hodiny skolok... neviem co konkretne robis, najlepsie by bola praca ktora sa da ciastocne robit aj z domu... ak nie tak potom pevna od 8mej do 17tej - ak najdes skolku blizko prace, tak by si to v pohode mohla zvladnut... ja mam skolku aj skolu od 7.30 do 17.30 a pracovny cas ako som pisala a zvladam😉
@simca06022011 fuu to je dost. Viem, ze sukromne su drahe, Bolo by asi lacnejsie najst si niekoho na vyzdvihovanie. Ale tak nejdem sa este vzrusovat, este mam casu.
@jankastubka 🙂 tak ja neviem, podla mna pracovna doba vacsinou je od 8 do 16:30 a to sa potom da stihat aj do statnej skolky, ved hadam nema kazdy opatrovatelku.
@simca06022011 no ja som mala pracu, kde proste trebalo hocikedy ostat na poradu, ci riesit veci, ci cestovat na pracovnu cestu. Bezne som chodila domov po siestej, a zial muz tiez.
Po navrate by som chcela chodit uz na siedmu, aby som vsetko stihala. Napriek tomu neviem s istotou povedat, ze budem stihat nasu skolku, ktora je otvorena do 16:45. Lebo velmi dobre poznam ako to byvalo, kym som este robila. V podstate aj predtym som chodila na 7:30, obedovala za pc a aj tak som v robote nestihala. ☹
@jankastubka po navrate budete musiet menit viac veci, nie len skorsiu dochadzku;) ja mam tiez pracu ze by som tam mohla aj nocovat, co aj bolo pred "malou".. ale proste teraz to tak nie je, pretoze sa to neda a musi to pochopit kazdy, pracovny cas je dany.. ked sa to nestiha pri nasadeni vsetkych sil a pracovneho casu, tak asi je na tu poziciu vela prace a treba tam este jedneho cloveka...
@simca06022011 budem najstastnejsia na svete, ak to v praci pochopia. Ak sa teda vobec budem mat kam vratit. 🙂
@dadushka007 no a najlepšie je, že ten spánok čo musí byť v škôlke vlastne potom nemá doma a niekedy vlastne celkovo spala menej ako keď cez obed spať nechodila.
@mirinda10 no keď tá moja sa podľa tých tabuliek neriadila 😉 a my s mužom doteraz keď vidíme napr. tabuľku koľko má malé dieťa spať tak ja sa uškŕňam a on ju okomentuje, že no iste no iste...len prečo to tým deťom nikto nevysvetlí!? 😀 😀 😀 S jedlom to isté...
@simca06022011 no alebo Ti povedia, že si máš lepšie zorganizovať prácu príp. predstav si, že máte nejakú kontrolu a treba pripraviť podklady do rána do 7.30 a roboty na tom ešte do 20. a školka zatvára o 17.00....A ak sa vám pritrafí obdobie, že kontrola každý mesiac týždeň, tak je to na infarkt. Prípadne ťa pokojne vymenia za mladý bezdetný model :( Prikláňam sa k práci, kde časť by sa dala robiť z domu, aj v prípade väčšej chorobnosti je to ideálne.
@janage to spanie nie je len o tabulkach, mam kamosku neurologicku a ta my vysvetlovala, ze spanok dietata ma velky vplyv na vyvoj mozgu, ono nemusi spat poobede ale malo by relaxovat aby mozog oddychoval, staci aby len lezalo a dajme tomu pocuvalo rozpravku alebo tichu hudbu. Ja som dnes bola s malou vonku po skolke este 2 hodky ( prechadzka so psom, teda ona iba beha a skace a potom bola na odrazadle ) sama zahlasila o 7.30 ze chce ist spat a o 8mej uz bola tvrda. Ja som stastna, ze uz je dlhsie vidno lebo v lete sme vonku pri dome do 7.30 a ideme potom rovno spat
na tie alergeny, mas pravdu u nas v rodine to nemame ani mojej segry a jej deti ( rozmyslam ci v mojom okoli ma niekto problem s alergiami na jedlo a nepoznam takeho ), takze som skusala
@veronicka1901 sladke jedla nemusis varit ale jedla kde je biela muka, pecivo, cestoviny.
@janage ja si to nemusim ani predstavovat, ja v tom zijem tri roky... ;) a pracovala som z domu, ale verte-neverte pri 3 rocnom dietati sa uz z domu pracovat neda. A uz vobec nie tak, ze by sa nieco urobilo "pre kontrolu" alebo nieco podobne... to proste clovek musi sediet na zadku a sustredit sa za stolom, mat k dispozicii vsetky podklady co treba a to vobec nie je jednoduche 🙂 Ja mam buduci tyzden DPHcku novu... predminuly tyzden nam zastrajkoval softvare... a odvtedy lezime chori doma a proste k praci sa nedostanem, v piatok som nespala, v sobotu som robila ako sa dalo a aj tak to nie je hotove a cely tyzden som do januara ani nepichla, februar som ani len nevidela.... TAK sa da doma pracovat ;)
@simca06022011 no, ale kedy potom reálne taký človek pracuje, keď to dieťa nemá kam dať? Ideš do škôlky po malú a podklady proste nenachystáš? Alebo podklady nedoručíš na úrad v termíne? Alebo keď sa uzatvára koniec roka? Do týždňa by som si mohla hľadať novú robotu 😠 Ja osobne si myslím, že bez ďalšej osoby sa to nedá, ak je dieťa často choré. A ja som veru v čase uzávierky aj tak robila, že po decko do škôlky a naspäť s ním do roboty ona si napr. kreslila pri vedľajšom stole a potom ju niekto prišiel vyzdvihnúť, ale dobrý pocit som z toho nemala. My sme aj na imuno chodili a nepomohlo, ona prvé tri roky bola cca týždeň, max. dva v škôlke a potom doma - si to bez ďalšej osoby nedokážem predstaviť - a keďže manžel bol často mimo domu tak som to musela riešiť bez neho.
@mirinda10 no ležať by som tu moju nedonútila, ani v kľude sedieť 🙂 v tom veku musela stále niečo robiť a každých 5 min. iné. No a mozog - teraz je druháčka a patrí medzi najlepších v triede - tak to nejako ustál a tiež prežil, že úplne odmietala mäso - čo vraj tiež má zlý vplyv na jeho vývoj -
Keďže moje baby boli od roka vždy chudulinké - jedna v roku 10kg, druhá bude mať 2,5 roka a váži 10,6 kg aj s topánkami 🙂 tak úprimne si neviem predstaviť vylúčiť výrobky z bielej múky - ona má tých obmedzení už teraz neúrekom kvôli ekzému. A ako tak sledujem názory na to čo je správne, aby deti jedli, to sa pomaly každý rok mení 😉 Mojej sestre napr. odborníčka na výživu prízvukuje, že deti do 5 rokov nemajú jesť celozrnné výrobky lebo sú pre ne ťažko až úplne nestráviteľné a teda z nich nedokáže organizmus čerpať živiny - taký Bukovský zas tvrdí úplne iné - tak si vyber... Ja už všetky teórie beriem s rezervou , rešpektujem názory iných a očakávam to isté. Napr. pri prvej sa razil názor, že ak dieťa má predispozíciu na vznik AE tak treba, aby diétu držala už matka počas tehu a potom aj dieťa - striktne a pri druhej ajhľa výskum potvrdil, že práve také deti by mali začať ochutnávať všetko medzi 4-6 mesiacom a vtedy je omnoho menšia šanca, že sa tie alergie neskôr prejavia - takže my čo sme sa riadili radami odborníkov pred 5 rokmi sme to vlastne robili zle, a tie čo si robili po svojom tak vlastne robili dobre a o pár rokov zas možno bude všetko inak 😝
@janage mas pravdu no na 2.5 roka 10kg je malo ale asi je drobne, my sme to tvoje prve dieta v roku 10kg a teraz bude mat 4 roky a ma 17.5kg a 107cm co je normalne ale je vsetko, prikrm som zacala davat 4.5 m a postupne vsetko skusat po troske s som stastna, ze nic nemame ale kolegyna v 37 rokoh dostala celiakiu, tak co mozeme robit nic. Intolerancia na potraviny sa moze prejavit aj neskor.
inak ohladom prace, ja robim este v noci a hlavne ked mame uzavierku alebo audit, je standard dam malu spat a makam do 11tej, som stastna, ze chodi spat po 8mej inak neviem. V praci sa snazim byt max 9 hodin ale na emaili a telefonaty odpovedam aj ked som doma
No my, ktore sme same je to o hubu to hovorim z vlastnej skusenosti, pred mesiacom som dostala taku zimnicu o 6tej vecer mala som cez 39 ale co mozem, musim vydrzat pokial som nedala malu spat a isla som si lahnut ale triaslo sa cele moje telo dcera nechapala a zlakla sa co sa deje. Liecim sa iba ked spi, vylezat chorou to neviem ako sa mi narodila ale som stastna, ze ju mam
@janage no zatial som vsetko vzdy odovzdala, nastastie to mam vymakane :P Rocnu uzavierku ani nic ine nerobime zo dna na den ani z tyzdna na tyzden a kontroly tiez takymto sposobom nechodia.... cize sa mi nestane ze nestiham... iba v takom psycho pripade ako sa teraz stal, ale to vyriesim zmenou softwarovej firmy, lebo su totalne neschopni....a to mam komplikaciu aj vobec vo vykone prace lebo u nas nikto nie je schopny dat mi doklady bez toho aby som ich musela nahanat. A veru, ak by bol dovod neodovzdat doklady to ze nemam ako ist pod dieta, tak ich neodovzdam. Musela som sa poucit aj ja za poslednych 10 rokov, ze nebudem riesit vsetko a za kazdeho. Tiez sa mi stava ze dolezite veci necha "Sef" tak a posledny den kuka ako vyorana mys, ze ved nech to urobim (hlavne take co s uctovnicvtom ako takym ani nesuvisia :P) a podla toho co to je NEUROBIM, Jedine co som za posledne dva roky spravila takymto sposobom boli veci ohladom ochrany OU, lebo su tam az prilis vysoke pokuty ale aj to som si inak vykricala, nakolko mi povedal 30.12. ze to nebude on robit (pritom firmu si ON NA TO NEZAVOLA, aby sa mu hrabali v softoch) a ja som s tym stravila celu noc... Lenze mozem si dovolit a taktiez moje dieta je mi prednejsie, nemoze ma nik v praci drzat po pracovnej dobe, ja sa neflakam, ak niekto neda urobit nieco na cas alebo si dohodne kontrolu na druhy den, ked sa vsetky ohlasuju vopred a termin sa da dohodnut nech si to robi sam. A este k uzavierkam, ja zvyknem poslat malu s otcom na vikend k starkym, bez komentara ich pobalim a hajde odchod, ci ma pracu alebo nie proste musi ist... a idem do prace ;) A od piatku do nedele urobim viac ako za mesiac co mi tam pobehuju kolegoviam klienti a vyzvanaju telefony ;) Aj tak sa da 🙂))
@mirinda10 jaaaj to s tou chorobou tu teraz mame :P katastrofa... ochoreli sme od slecinky a od stredy teploty zimnica.. ocinko nepohne ani prstom (nech sa da vypchat), vcera o 7mej s malou taxikom k lekarke, lebo nasa je zase na dovolenke, potom k mojej lekarke... ledva domov dobehneme varit, najest a spat a potom som utekala na nakupy (lebo mercedes mojho draheho nie je auto na nakupy, tie nech si nosim sama mi povedal... ano budem, coskoro do svojho bytu a on nech ide smer mama-hotel) a do vecera zbierat vreckovky pocuvat fnukacky a frflacky... spotena, unavena, ubolena a hladna :P NEVIETE ake to mate super ak ste sami, miesto toho ako mat doma dementa....aj ked niekedy je to tazke, ovela castejsie je to lahsie ;)
@simca06022011 len je veľký rozdiel pracovať v oblasti kde je 5 a kde 20% nezamestnanosť, kde reálne pripadá na Tvoje miesto 10 čakateľov, kde zamestnávateľ vezme radšej menej skúseného - menšia prax menší plat - bezdetného -môže ostať aj do 20 vždy keď treba a nevypadáva stále kvôli dieťaťu. Ja z domu pracovať nemôžem - kvôli prístupu na softvér a ochrane údajov - nesmú sa doklady vynášať mimo a ver tomu, že by som rada - dieťa je doma v svojom prostredí, má svoje hračky, si v jeho blízkosti, ak je malé spí cez obed ak väčšie tak sa pohrá aj samé, aj keď pracovať doma je určite tiež náročné. No ak by si mohla pracovať len v robote tak aj ty by si bola asi nahratá - lebo do roboty spať by si ho asi nebrala. A tiež nejestvuje možnosť pracovať cez víkend z dôvodu, že cez týždeň si bola doma s chorým dieťaťom. Nie som žiadny flákač - treba sedieť na riti a robiť tak sedím a makám, lenže ako si napísala je iné keď práca je tvoj jediný záväzok a keď už máš dieťa alebo aj dve 😉 Ja zas som už zažila komplikácie po prechodenej horúčke a už by som to neurobila - ohrozila som seba, svoju prácu a hlavne svoje dieťa - keď sa o neho nemôžeš poriadne starať dva mesiace miesto troch dní, ktoré by sa vyležali... - tiež som bola presvedčená, že si tri dni nemôžem dovoliť.... Preto si myslím, že ak máš dieťa, si s ním sama a nastúpiš do práce, tak pomoc ďalšej osoby je niekedy nevyhnutná či už je to hodina denne, raz za dva dni alebo týždeň, dva v mesiaci 😉
som rada že ste sa rozpísali🙂 no tak práca je strasna má byt ten veltrh pojdem sa tam pozriet 🙂 ale zatial je to nič moc 🙂) bud nemam prax alebo som neni superwoman aby som sa rozkrájala 🙂 jak oni chcu 🙂) bezohladna spoločnosť 🙂)
@natusik441 ja mám tú istú dilemu ako ty-teda chcem nájsť prácu ale takú aby som zvládla tri deti do skolky a zo skolky brat. Mam sice manzela ale ten je cez tyzden prec, vracia sa v piatok v noci a odchadza v nedelu po obede takze akokeby som bola na vsetko sama 😒 Tiez mam svokrovcov pracujucich a moji rodicia su daleko. Inak poradim ti-ja zjednodusujem prace. Nezehlim vsetko, iba to co musim a ostatne sa dozehli na mne samo 😉 Kym su starsi chlapci v skolke tak s malou umyvame riad, pripadne vysavame ale s upratovanim to tiez moc neprehanam. Ved sa musim aj hrat s detmi a vobe c si nemyslim ze som zla matka ak neluxujem dva krat denne a neumyvam dlazku raz denne. ja to robim raz tyzdene. Drzim palce aby si vsetko zvladla.
Neda sa to vzdy potrebujes kamosku,mamu ,dedka,priatela jednoducho od 5 rano su skolky neni cize nestihas na rannu a ak si na poobednej koncis vecer cize vzdy potrebujes tretiu osobu ktora ti helfne,vlastna skusenost mam pracu len poobede a bez priatela a dedkovcov by som bola v koncoch

@mirinda10 a k tej strave - ona max. tri PL vývaru, mäso a mliečne všetko odmietala úplne - štvorročná zjedla prvýkrát jogurt, vyrastala na strave rozvojových krajín - fazuľa s kukuricou a ryžou 😀 hrášok, mrkva, cícer, šošovica a ja som sa musela oboznámiť so zdravou stravou, ktorá by nahradila mäso a mlieko s mliečnymi výrobkami a - proste Bukovský by z nej mal radosť 😉 Len keď som musela vynechať aj všetky alergény tak to bolo troška ťažšie.V škôlke preferovali naozaj zdravú stravu - zelenina, ovocie, čistá voda, nesladené čaje,celozrnné pečivo, kaše ak sa dalo v bio kvalite(len obed bol zo štátnej škôlky - ale ten som jej kvôli ekzému varila a nosila), ona začala jesť zeleninové polievky tak, že som mohla dať akúkoľvek zeleninu a zjedla. Všetko sa pokazilo nástupom do klasickej štátnej školy - polievky ohŕňa nos, mäso neje stále, ale v škole jej ho zeleninovou prílohou nenahradia 😉 a ako som spomenula za sadkým je ako utrhnutá - už len nachádzam papieriky a keďže sa ekzém zlepšil babky to bohužiaľ vzali ako signál, že konečne môžu dopriať chuderke čokolád a keksov a cukríkov a ja som tá zlá potom, čo jej to zakazuje 😠 Nepomohlo vysvetľovanie, ani po zlom. Ale to už je o inom...