icon

Ako vyžiť, keď splácať sama úver?

24. máj 2022

Ahojte ako to máte ak máte úver ostali ste na deti sama zvládate to?Platiť všetko? A ešte keď musíte k úveru si zobrať ešte navyše aby ste mohli vyplatiť ex keď ostávame v byte a jeho musíte vyplatiť?

erosmal
24. máj 2022

s predávaním bytu by som sa veľmi neponáhľala, nehovoríš o vysokých čiastkach a teraz sú ceny bytov neskutočné! byt, ktorý stál pred 5 rokmi 40tis stojí teraz 90 ak nie viac.. čiže aj toto si dobre premysli.. či keď predáte a rozdelíte sa budeš zvládať splácať oveľa vyššiu hypo s oveľa vyššími úrokmi..

autor
24. máj 2022

@makova333 a nedá sa darovať ten byt deťom s tým ze ja budem platiť tu hypotéku?lebo viem ze takéto veci sa dajú ci

autor
24. máj 2022

@liljana ja som mu ponúkla určitú čiastku za byt 10 000 maximalne 15 000

autor
24. máj 2022

@liljana to mi je jasne preto som ochotná ísť do toho úveru a nechať si ten byt a splácať tu hypo v budúcnosti zdedim byt po rodičoch so surodencom

autor
24. máj 2022

@deti95060810 deti jedno ma 11 rokov a druhe 15 rokov na strednej je a jeho príjem je tak približne okolo 1300 niekedy aj viacej podľa toho či má nadčasy a tak

autor
24. máj 2022

@luccija byť mame taky menší 2izbovy takže ísť do qizboveho s pubertackami skoro oboma je nereálne si myslím

deti95060810
24. máj 2022

však to sú už veľké deti... po 200 - 250 e /mesiac/ dieťa kľudne by mohlo vyjsť...

autor
24. máj 2022

@erosmal to máš pravdu teraz sa dá pekne využiť situacia ohladne predaja bytov ale myslím ze tie byty možno pôjdu budúci rok dole ved uvidíme

autor
24. máj 2022

Aby ste boli v obraze pre seba od neho nechcem ani korunu len chxem nech dáva na deti co im patrí predsa sú to jeho deti a mal by sa aj on o ne starať a nielen o seba

0silvia0
24. máj 2022

prečo stále riešiš darovanie bytu? Čo tým sleduješ?

tramtada31
24. máj 2022

@anjelicek26 to nie sú dobre rady. Keď bude nehnutelnost písaná na deti, nebudu môcť dospeli manipulovat s nehnuteľnosťou, bez súhlasu súdu, tzn. Že keď príde o prácu, nebude môcť rýchlo byt predať. Vecne bremeno je tiež o nicom, neriesi prípady, keď dieťa bude mat exekúcie, či si najde nejakú mrchu za zenu, ktorá ju bude chcieť dostat z bytu a nasťahuje jej tam particku osadníkov, aby ju z bytu vyštvali. Proste strecha nad hlavou musí byt priorita kazdemu jednemu cloveku.

h2o2
24. máj 2022

Keď máš hypoteku tak byt patrí banke tym pádom ho nemôžeš darovať deťom. Prefinancuj hypoteku cena bytov stúpla tak Ti daju peniaze aj na vyplatenie. Ty si zase vypytaj adekvátne výživné treba to doriešiť a nie len tak halabala.

luccija
24. máj 2022

To je pekne, že od neho nechceš nič len výživné, ale on roky pracoval a splácal úver nie?To Ti nie je blbé ho poslať s igelitkou aký bol, taký bol?A to sú už dosť veľké deti, aby mali traumu z menenia miesta pobytu, tým sa radšej na súde neohanaj.Ty si bola určite aj s dvoma deťmi na MD platil väčšinu veci on.Ja sa v týchto majetkových veciach nevyznám, ale čo, ak povie, že byt má teraz takú a takú hodnotu a chce xy?Neviem ako to chodí len sa zamýšľam, že by si mi ponúkla 10-15 t...

luccija
24. máj 2022

A byty dole nepojdu

makova333
24. máj 2022

Autorka: nie, nie je to pravne mozne (byt je tvoj az ked ho splatis banke, v opacnom prípade na vsetko potrebujes jej suhlas) a ak by aj bolo zisdna normalna banka neda uver neolnoletej osobe. Aj keby si banke slubila, ze splatku bude platit jednorozec.

autor
24. máj 2022

@luccija no takže ja som každý mesiac jemu dávala polku na hypotéku neplatil to cele on a aj nájom sme platili napoly nešlo to len z jeho príjmu keď som bola na MD tak som išla pracovať hneď od roku nebola som doma na MD celé tri roky ani s jednou len pre info

autor
24. máj 2022

@makova333 aha dobre ďakujem za info až takto som to nevedela preto som sa len spýtala

darkswan
24. máj 2022

darovat byt detom je najvacsia somarina, zial vztahy sa koncia vseliako a s detmi sa mozes rozhadat a potom skoncis kde? na ulici? tiez nevies ako to este dopadne realne s dedenim po rodicoch...treba sa sustredit na to co je, nie to co bude...a navyse hypo nefunguje tak ze len sa papierovo prehodi na teba, v prvom rade ju treba schvalit...preto je naj sa poradit s niekym kto sa v tom vyzna ci ti realne vyjde - banky povacsine neberu v uvahu vyzivne ako prijem a ak ano tak len ciastocne ale odpocitaju ti vydavky na 3 osoby uz

simca06022011
24. máj 2022

treba najskor zistit ci ti banka navysi hypoteku, byt predat, teraz ked ceny nehnutelnosti su vysoke mi pride zbytocne, zase sa aj tak zadlzis a este mozno aj vyssou sumou (pozri si ceny nehnutelnosti okolo, alebo pojdes do podnajmu?). Len toto musis vediet, ci s tym mozes ratat alebo nie. Skor sa s hladanim riesenia nepohnes.
Rataj s tym ze k platu ti pribudne vyzivne. Hlavne si priprav na sud podklady, co ako ste platili, kolko a co platite a potrebujete detom... ALe co som ja minuly rok zistovala, tak hodnota bytu sa bude urcovat terajsia, a z toho pojde polovica jemu - polovica uveru, ina suma ak sa dohodnete.
Darovat byt detom je samozrejme hlupst. Samozrejme, riesit pocit deti, ak sa nebodaj budu stahovat je teraz tiez uplne nezmysel. Racionalne treba premyslat trosku.

luccija
24. máj 2022

K tej sume 20 t eur musel nejako prist

luccija
24. máj 2022

@liljana a vieš koľko ľudí čo sa rozvedu tak dopadne?zatiaľ mu podnájom stačí, kým sa rozkuka a premysli čo chce.Ja viem, že dnes je IN len chlap čo má dom a peniaze🙂ale no nie vždy sa to dá A pri rozvode veľa ľudí padne na hubu blbo napísané.

kornelies
24. máj 2022

Byt sa neda prepisat na deti pokial nie su plnolete ani ako nahrada za vyzivne.
Ex si moze robit s jeho peniazmi co chce, byvat kde chce, takze sa spoliehat, ze neplati uver a ty mozes dostat vysoke vyzivne, je naivita.
Bohuzial sa musis sama popasovat o existenciu svojich deti, vyzivne moze aj nemusi byt, pokial strati pracu, pojde do vazenia (aj to sa stat moze, dopravna nehoda, atd). Mozes mat brigadu cez vikendy, otec si ich brat nemusi. Kto mu prikaze? Treba 2x merat pred rozvodom, pokial clovek nie je lepsie situovany. Vela zien si najde este vacsich hlupakov akych mali, pretoze im pride vhod nejake euro a trpia ich doma.

dadis
24. máj 2022

@kornelies Suhlasim s tym, co pises, ze treba sa spoliehat najma na seba. Ale nesuhlasim, ze treba zotrvavat v zlom manzelstve kvoli komfortu. @autorka budes mat narok na vyzivne. Byt je maly, nechala by som si ho, len prosim nesnivaj o tom, ze ho dostanes za vyhodnejsich podmienok. Mate obaja narok na polovicu. Teda vyplat ho, tolko co mu patri (tych 10 tisic, co si rozmyslala, je ozaj velmi malicko - navysis si hypoteku, neboj, nejako to zvladnes, popr.vezmes pracu navyse, baby mas uz velke, ta starsia zi tiez mozu nejamu brigadu najst, aspon na paradenie), on si moze zobrat dalsiu hypoteku a raz mozno vase vnucata budu dedit po tebe i po nom 😊.
@luccija To ze je zena na MD neznamena, ze ma muz narok na vacsiu cast majetku z manzelstva...

luccija
24. máj 2022

@dadis tak som to nemyslela, ale ani to, že ho pošle preč s 10-15 t.Nechce sa mi veriť, že v manželstve s 2 veľkými deťmi to je všetko čo mu patrí.

autor
24. máj 2022

@luccija no nemáme nič iné len byt na hypotéku
z hodnoty nehnuteľnosti keby je to presne napoly mu mam dat okolo 20 000 takže si myslís ze tých 15 000 je nič ? Aby deti ostali v byte kde vyrastali si myslím ze by sa patrilo dohodnúť aby nemuseli deti chodiť po podnajmoch a neodišiel by s prázdnymi rukami mam známych co nechali žene byt a nič nechceli

liljana
24. máj 2022

Hm. Chcela by si aj byt, aj deti, aj vyzivne 400 eur. Co zostane jemu? Viem ze si nastvana, ale nemoze mat jeden vsetko a druhy nic.

autor
24. máj 2022

@liljana ved deti budú aj k nemu chodiť to s tým není problém a vyzivne som len podotkla ze 400 nerátam ze bude toľko to mi je jasne a jemu zostane frajerka je spokojný

autor
24. máj 2022

A ešte k tomu poviem jednu vec ze jemu nič nezostane?Véd odišiel z domu nechal tu dve deti pretože si našiel mladšiu frajerku nemá žiadne zodpovednosti starosti o nič sa nezaujíma.Ked deti ochoreju on sa nebude o ne starať, nebude sa učiť s nimi keď bude treba bude ich mat trebárs každý druhý víkend keď bude chcieť a nič iné ho nezaujíma

dadis
24. máj 2022

@autorka zvelicujes..deti mas uz velke, ziadne ocrky, ani extra ucenie s nimi uz mat nebudes..aj moj muz ma frajerku a? Boli sme manzelmi od 2004, mame byt a garaz a hypoteku. Delit sa budeme spravodlivo, aj ked zo zaciatku tvrdil, ze byt nam necha.. no potom si zratal, ze v 48 rokoch bez majetku a s vyzivnym na krku, no pekna by to bola pre neho perspektiva 😝😝..naozaj, nie je dovod, preco by to tak malo byt, v tomto musi byt spravodlivost. Aj ty si casom niekoho najdes a nebudes snad potom vracat byt 😃😃😃

zmrzlinka2021
24. máj 2022

@anjelicek26
Lenze toto vecne "bremeno" nezarucuje nič. Dieta dospeje, nebodaj sa da na drogy, alkohol a zi s nim v spolocnej domacnosti 😉 Alebo si najde partnera / parttnerku, ktora ho totalne zmanipuluje a pani svokrička skončí akurat tak v domove dochodcov alebo na psychiatrii...

Nie, nie, nie...byt ma vlastnit a sefovat mu rodic 🙂

Inak, aj byt s vecnym bremenom vies predat a deje sa to. Hypoteku na to nedavaju ale realne za cash sa to kupuje. Pride novy majitel - 7 clenna rodinka 😉 a dalej to asi vies si predstavit ...