Ako zvládate domácnosť, jasle a život s dvojičkami?

mama4444
22. aug 2021

Mile mamicky ,je to trosku osobnejšia tema (preto mozete odpisat aj osobne do spravy)
chcela som sa poradit/radu o pomoc.
Som sama na materskej s dvojičkami a onedlho mi vyprší materska dovolenka 2 roky ( pracujem v Rakusku/ kde musim po 2 rokoch nastupit do prace ( inak mi budu zobrate na spat peniaze z Rakuska )!!!!!
a deti teda budu musiet ist do jasliciek ako 2 rocne co jasle za 1dieta je cca 300€!!!! Nemam nikoho kto mi ich bude varovat za almuznu ci zadarmo.
zijem na Slovensku , kde mam odpracované malicko aj to bolo davno ked som bola mlada , tak ze ziadne € mi nevyrátaju.
preto som tu prisla po radu , ci je tu nejaka taka mamicka co zvláda domácnosť ,jasle a zivot a ked ano tak AKO 🙂
Alebo ako to riesite tie , ktore mate rovnaku situaciu, aku pracu hladat kde vyhovejú matke a teda pracovna doba jak su jasle…. dakujem krasne za kazdu radu/ pomoc

deti95060810
22. aug 2021

tak hľadať zamestnanie musíš podľa vzdelania....lebo ja ti napíšem že učiteľka má ako tak dobrú prac. dobu len neviem či máš na to vzdelanie...
práca z domu je tiež fajn - architekt, ekonómka, .....

namornicka
22. aug 2021

Ako to zvladaju tvoje kolegyne, pripadne zname v Rakusku? Tam maju jasle nejak extra kratku otvaraciu dobu? Ci skolka a skola budu na tom podobne? Potrebujes preklenut ten jaslickovsky rok? Ja ked som mala dieta v tom veku tak som volila opatrovatelku kym nepojde do skolky. Ten rok som ratala s tym, ze to bude drahe a moc penazi mi neostane. Ale zas nemusela som bezat do jasli a dieta nebolo chore, takze som nevypadavala z prace. Ty mas vyhodu, ze robis v Rakusku a byvas/platis sluzby na Slovensku.

yanni
22. aug 2021

@namornicka Ja ziem v DE a ja som sa na jasle vybodla. Tiez v divoch rokoch isli deti do skolky. Aj teraz v septembri nas to caka s najladsou. Tie 2 rocna. Ide rovno do skolky. Ano je problem umiestnit dieta pod tri roky. Ale su školky, kde beru uz od dvoch rokov flebo maju altersoffene Gruppe od pol roka. Popr. sukromne. Moje boli a aku a aj mala pojde do skromnej. Neviem aku mas pracu. Ja mam flexibilne Arbeitszeiten, pojdem na pol uväzku, inak by som to nestihala. Skola, skolka, hudobna, sport att. Mam aj Homeoffice (grundsätzlich nie koli corone). A inak, v Rakusku je Elternzeit 3 roky. Mozes si vybrat predsa cele tri roky. Ked si v Rakusku zamestnana, kto ti ma akoze zobrat peniaze. Pocas Elternzeit mozes byt kdekolvek na svete.

namornicka
23. aug 2021

@yanni toto si chcela písať asi zakladateľke.

yanni
23. aug 2021

@namornicka oh sorry. Samozrejme zakladatelke.

lusyyy36
23. aug 2021

Žijete na Slovensku, pracovala si v rakusku. Ideš sa vrátiť do prace v AT? Ak áno, tak by ste sa mali do AT aj presťahovať. Vo Viedni ta škôlka vyjde okolo 250e dokopy pre obe deti.

elizita
23. aug 2021

Chapem dobre? Zijes na SR, beries AT matersku, ktora ti teraz konci a este nemas pracu. Cize ak nebudes mat, zostanes doma bez prijmu s detmi, ano? Ci ma dieta 2 alebo 3 roky, praca sa hlada rovnako. Normalne sa zivot zvladnes ako tisicky inych matiek s malymi detmi. Rano zavezies deti, pojdes do roboty a potom ich vyzdvihnes a doma ta caka druha zmena 😀

nickpick
23. aug 2021

@mama4444 ak si pracovala v Rakusku, tak si predsa urcite dostala slusnu matersku z Rakuska plus dostavas rodicak a pridavky na SK (kedze tu zijes) a este ti doplacaju rodicak a pridavky z Rakuska, to nestaci na pokrytie vydavkov na jasle/skolku? Ja som totiz v rovnakej situacii, mam sice len jedno dieta ale teraz po 2 rokoch sa vraciam v AT do prace, prispevky vyuzivam na pokrytie jasiel a z toho co zarobim budem financovat normalne fungovanie, dokonca do 7. roku dietat mam povolene nepracovat na cely uvazok, ale znizeny….

alvaluka
23. aug 2021

@mama4444 ja to mam tak, ze mala zacala pred 2. narodeninami chodit do jasli. Ja som na HO (home office) takze domacnost sa da stihnut, viem narychlo upratat, hoci to mam rozdele, ze kazdy den nieco malo, varim menej a castejsie objednam obed.

Horsie to je s tym, ze mala je viac chora ako v jasliach, zatial som to riesila dovolenkou co mi ostala spred materskej, ale ak bude pokracovat v linii 2 tt jasle 2 tt chora budem to musiet nejako riesit.

Rana byvaju krusne pri malej a ty s dvojickami, ale urcite si uz zohrata a mas system. Vyberanie z jasli zabezpecujem ja alebo partner, hoci pracujem z domu, obcas ked sa rano zamotame tal by som nestihala malu poobede vybrat z jasli, lebo zamestnavatel je trocha neflexibilny v tomto smere, ze by som dorobila par hodin neskorsie.

Nebolo by pre teba cestou prestahovat sa do Rakuska, ked tam pracujes? Alebo sa zamestnat na SVK, kdeze asi deti davas do jasli na Slovensku.
S tou pracou, ako uz napisala holka vyssie to moze byt komplikovane. Musis aj prihliadat na tvoje vzdelanie a skusenosti, zas na Slovensku nejake skratene uvazky su len minimalne ponukane mi pride a zaroven ten plat za skrateny uvazok nie je zazrak.

Ty musis zvazit co sa ti viac oplati, zistit ako je to s financnou zatazou v rakuskych jasliach, pripadne so stahovanim do Rakuska alebo s pracou na Slovensku…

nickpick
23. aug 2021

@mama4444 aby som este doplnila svoj prispevok, teraz medzi 2. a 3. rokom deti mas este tu vyhodu, ze budes dostavat na SK rodicovsky prispevok, lebo tu zijete, po 3. roku to bude narocnejsie, lebo tento prispevok zanikne, nespominas otca deti, ci nejako prispieva pripadne pomaha, lebo ked si to spocitas naklady na skolku by si mohla mat takymto sposobom pokryte a mohla by si sa sustredit na hladanie lepsie platenej a casovo vyhodnej prace v AT, ja tiez budem pracovat z domu a do AT budem dochadzat 1-2x tyzdenne (takze keby sa cosi vysustilo v skolke, choroba atd. som flexibilna), drzia ti miesto v povodnej praci v AT, ci musis hladat novu? mne stale pride pracovat v AT vyhodnejsie ako na SK, plat je vyssi plus ak odpracujes aspon 10 rokov dostanes rakusky dochodok, lebo co bude s dochodkami na SK nikto netusi….zase na 2. strane ak by si v AT mala mizerne platenu pracu a s detmi by si sa videla skoro rano a neskoro vecer tak ti to za to cestovanie nestoji a skus hladat cosi na SK, treba si aj zistit ci by pripadne pomohli stari rodicia, partner ( v pripade choroby, vyzdvihnutia zo skolky atd.)….ono sj prestahovanie do AT je moznost, nemusis tolko cestovat, usetris cas a peniaze….

mama4444
autor
17. nov 2022

@nickpick ake prispevky prosim vas dostavate ? Lebo ja ked dostanem KBG a FBH mi to pokrije akurat tak cely byt ( energie atd ) a alimenty mam tak na jedlo a drogeriu ore deti. odkial mam zobrat na jasle netusim.

nickpick
18. nov 2022

@mama4444 ak si vsimnete datum pisala som prispevok v auguste 2021, momentalne som spat v praci, dostavam uz len detsky pridavok…

mama4444
autor
18. nov 2022

@nickpick tak ake ste dostavali

nickpick
19. nov 2022

@mama4444 take ako vsetky zeny - rodicak a pridavky