icon

Ako zvládate život v cudzom meste?

tina_telekova
4. nov 2015

Ahojte dievcata, idem si k vam po radu. Byvam s manzelom vo Zvolene, mame 4 rocnu dceru. Moja mamina byva v BR a obcas nam s malou vypomoze (ked je mala chora alebo ked som chora ja, tak ju k sebe do BR zoberie). K nam mamina ku malej takmer vobec nechodi. Muzova rodina nam s malou vobec nepomaha.
Nedavno som dostala lukrativnu pracovnu ponuku. Lukrativnu nielen platovo ale aj v tom, ze sa jedna o moju pracu snov, v medzinarodnej firme s dlhodobou tradiciou a s dlhodobou perspektivou. Jediny problem je, ze praca je v BA. Moj muz sa do BA prestahovat nechce. Vraj mam tu pracu odmietnut. Ak mam byt uprimna, tak som tu pracu odmietla pred tyzdnom s argumentami, ze pracu neberiem, nakolko mi ponukaju zamestnanie na dobu urcitu a nie na priamo cez nich, ale cez dcersku spolocnost. Vcera v noci mi pisal ich vysoko postaveny manazer, ze mi ponuka pracu pramo cez ich firmu (t.j. vsetky socialne benefity - dovolenka naviac, 13. a 14 plat, prispevok a DDS a plno dalsich vyhod) a v pripade, ze prejdem seriou psychotestov mi ponuknu aj priamo zmluvu na dobu neurcitu. Ubezpecil ma vsak, ze aj keby bola zmluva na dobu urcitu, nemam sa obavat toho, ze by mi po roku nebola predlzena na neurcito. Baby, musim sa rozhodnut. A neviem ako. Poradte. Tie co ste s detmi same v cudzom meste. Ako to zvladate? Da sa to? Alebo sa na to vykaslat a zostat cusat vo Zvolene? Za mizerny plat a bez istoty, co bude o mesiac? ..... Co by ste robili vy?

maciatkolulu
4. nov 2015

@tina_telekova prepac, ale potom nezarabas viac ako tvoj muz. Ved si pisala, ze i tak zarabas viac ako muz.... a on ma 900 aj s nadcasmi, ta ako zarabas viac?

deniss111
4. nov 2015

@tina_telekova prepáč,zle som si prečítala. Vo fore je ťažko niekedy napísať všetko,nad čím človek premýšľa a čo cíti,takže možno aj moja sprava vyznela blbo..
Ked ste sa už o zmene bydliska bavili,tak to mení u mna uplne situáciu.Myslela som,že len tak chceš ísť mimo ZV a skušať šťastie

deniss111
4. nov 2015

@luxus10 predava majiteľ, všetko zavisí,či maju FIX,či maju s príspevkom pre mladých, ako maju postavenu zmluvu. Ale je možne predať byt zaťaženy hypo

tina_telekova
autor
4. nov 2015
libka1
4. nov 2015

@tina_telekova byvala alebo studovala si uz v ba niekedy? Pytam sa kvoli tomu ci si vies dat na vazky 600 eur so vsetkymi "bonusmi" BA

tina_telekova
autor
4. nov 2015

@libka1 v BA som nikdy nebyvala ani nestudovala. Praveze si neviem dat na vazky tych 600 Eur. Rozdiel 600 Eur by bol len na zaciatok, casom by bol rozdiel vyssi. Byvala som nejaky cas v Prahe, ale to je zas ine, nie je to BA.

luxus10
4. nov 2015

@libka1 vsak preto sa pytam ci je to novinka, lebo ja som pri svojej hypo hybat s bytom takto nemohla, jedine poziadat o predcasne splatenie za svoje peniaze,po schvaleni splatit, pockat na zapis zmeny v katastri a potom predavat....

libka1
4. nov 2015

@tina_telekova napisem to z mojho pohladu. Za 600 eur rozdiel by ma tam nedostali ani parom volov. Tiez robim v IT 😉 otazka je aky je ten narast v buducnosti a akoby ta ta praca bavila, aky tam budu kolegovia a podobne, to by mi mohlo zmenit pohlad na vec. Ale musel by to byt pri 600 eur fakt dreamjob

tina_telekova
autor
4. nov 2015

@libka1 dakujem, toto som chcela pocut.

libka1
4. nov 2015

@luxus10 to je to iste. Velakrat ludia splacaju hypo z penazi co uz dostanu od kupujuceho inac by na to nemali. 😉

libka1
4. nov 2015

@tina_telekova tak sa dobre rozhodni, nech je cela rodina spokojna 😉

mircalla
4. nov 2015

@tina-telekova nuz zhodou okolnosti som rok zila vo zvolene, takze mozem porovnavat
platovo - v BA trojnasobok, nebola to rovnaka praca, ale tiez nieco v ekonomike a financiach. vo zvolene som klesla platovo na uroven niekam po skonceni VS.
som bratislavcanka a nemozem povedat, ze bratislavu nejako milujem, mam k nej vela vyhrad.....ked som zila vo zvolene, tak sme si vedelu robit pekne vylety po strednom slovensku, ale zase z BA mame kusok do rakuska a na vylety chodime tam (na stredne slovensko trochu daleko). isteze vacsie moznosti kulturneho a sportoveho vyzitia. vyssie naklady aj ceny.
ludia vo zvolene su urcite milsi a prijemnejsi, o tom niet pochyb...menej nerzvozni
vsetko ma plusy aj minusy.
to bola len vlastna skusenost.....
900 euro s nadcasmi na BA je slabota, urcite by zarobil viac....otazka je ho presvedcit....co sa bude zlozite
nuz snad to nedopadne tak, ze budes mat pocit premarnenej sance...skoda, ze ta v tom nepodporuje, ale nejdem ho odsudzovat
umyselne nedavam nejaku radu, len som opisala svoje skusenosti s oboma mestami. ale verim tomu, ze manzel by nemal problem si najst dobru pracu, musite vsak ratat s vyssimi nakladmi

m.i.r.i
4. nov 2015

@libka1 ono nejde len o tie peniaze urcite...do buducna je moznost rastu, tiez moznost po dobrej praxi, ist o dum dal..ja vidm v tom vyhodu byt v BA teda ak ma clovek svoje ambicie a vidi sa do buducna ako napreduje, nechcem hovorit o "kariere" lebo nemam toto slovo v tomto kontexte rada...ale deti raz tiez vyrastu a bedakat potom, ze som mohla byt inde a teraz mam 50-55r a stale niekde klikam, lebo som najlepsie roky ked som sa mohla niekde posunut nevyuzila moze tiez niekoho mrziet....zalezi na tom ci sa dana mamicka vidi v realizacii samej seba alebo v tom, ze rozvija manzela a ona strazi rodinny krb....BA ma tie vyhody, co napriklad ja pracujuca z domu dalej od BA uz stracam..a co nie je ani inde na SK..pretoze ano aj v KE alebo mozno aj BB sa da najst dobra praca, ele rast mensi..a hlavne...ked sa mi nepaci a chcem nieco ine..niet co ine vybrat..alebo ma vyhodia a ist inam za lepsie je velmi limitovane...tych firiem tam nie je vela..v BA sa vo velkych firmach ludia tocia..na postoch, rastu, posuvaju sa..a ked sa im nepaci, idu do inej firmy kde ich s praxou od konkurencie vezmu lavou zadnou..a rastu dalej...vieme ako to chodi..ja napriklad viem, ze toto som budovala predtym ako sa mi narodilo dieta, potom uz mam trosku ine priority ale zas tiez nechcem zakapat...takze sa snazim chodit do BA ked mozem, budovat kontakty, udrziavat sa ako tak, aby som sa mohla zas niekam posunut neskor ked syn ma uz nebude tolko potrebovat...ale viem, ze keby som chcela dobre rast, musela by som sa asi prestahovat do BA...keby som chcela menit firmu..v nasej mam moznosti dost..ale ak by som chcela viac..este vacsi plat, este lepsie podmienky, nebudem riskovat...nepojdem teraz do BA kvoli tomu, ze zarobim este viac...ist do neistoty.....
Ja som z BA prave odisla tiez...stacilo mi tam dokopy asi 5 rokov aby som si spravila dojem kde chcem zit...ale clovek nikdy nevie...mozno tam raz syn bude studovat, mozno pracovat..mozno aj nas donuti tam ist spat..zial, moznosti na realizaciu su tam nejlepsie..len kazdy musi zvazit co je mu dolezitejsie...a kde si predstavuje zivot..

luxus10
4. nov 2015

@tina_telekova pocuj tinka, a nepytala si si na ba malo ked si ta vybrali? lebo zamestnavatelia su svine mastene....a potom sa ta mozu aj velmi elegantne a rychlo zbavit z roznych dovodov...

a mas uz aj vzor buducej zmluvy? aj to by stalo za zvazenie, vypytat, sledovat ochotu poskytnut ti ju a precitat...

mircalla
4. nov 2015

@tina-telekova inak teraz citam ze o 600 euro viac.....hm......to neni tak vela zase....ja som mala v BA trojnasobok toho co v ZV
malo to opacne garde - v BA nadnarodna firma, nutne jazyky atd....plat pekny....prichod do zvolena, zamestnala som sa v banke na uveroch, pad na 1/3 platu (vela moznosti na vyber nebolo). navrat do blavy po case opat nadnarodna firma, dost narocna praca v IT sektore, ale plat opat aky som mala predtym
isla som do ZV z osobnych dovodov

luxus10
4. nov 2015

@libka1 a takito kupujuci su ochotni potom 3 mesiacealewbo aj viac cakat kym prebehnu vsetky procesne ukony?b a hlavne kataster?a kludne spat, ked predavajuci moze byt predat aj 5xnez to zachyti kataster?....no ale to je ina tema, ....nechajme to tak...pomozme tinke svojimi mudrymi radami.... 🙂

libka1
4. nov 2015

@m.i.r.i ved ja ju neodradzam. Niekto moze ba milovat, ja to zrovna nie som. Do prace som chodila cez pristavny most co trvalo aj vyse hodiny. Pritom popod pristavny bicyklom som bola v praci za 20 minut. Mne proste vadil neustaly zhon, nervozni ludia, tlacenica v MHD alebo na nakupoch. Zivot s dietatom si tam neviem predstavit, ale to som ja. Vyhody BA vyuzivam ked mam na ne chut. Nemam to daleko, cize na nakupy ci do divadla tam raz za cas zbehnem. Mozno vyhoda co sa tyka vzdelania pre deti by som tam videla. Ale to si zariadim aj bez byvania tam.

libka1
4. nov 2015

@luxus10 hej, ina tema. Ale najdu sa aj taky kupujuci, vid ja s mojim muzom. 😀 zmluva to hadam zaisti.

mircalla
4. nov 2015

Este by som si dala pozor na to, ci to neni nejaka slubotechna - uz som zazila aj to, ze firma dala novym zamestnancom akceptacne listy, medzitym sa tam zmenili pomery a po nastupe ich prepustili
Mam na zvolen aj pekne spomienky, myslim, ze na BA (zijem tam skoro cely zivot), mam dost triezvy nazor a nemyslim, ze to je idealne mesto....plusy a minusy som uz opisala
ja som tu hlavne kvoli pracovnycm prilezistotiam a rodine, ale popravde su krajsie ci lepsie mesta na zivot....keby to slo, sla by som urcite ho zahranicia, ale momentalne to nejde.

tina_telekova
autor
4. nov 2015

Dakujem vsetkym za komentare a postrehy. Velmi ste mi pomohli v mojom rozhodovani. Idem si este dnes vecer podebatit s manzelom a dam vam vediet, ako sme sa rozhodli. Zamerne pisem SME, nakolko musime rozhodnut obaja. Este raz dakujem, majte sa, Tina

meusicka
4. nov 2015

@worker_falcon moj nazor by bol rovnaky aj v pripade opacnom. pokial to ma byt na osoh rodine tak sa ma prisposobit muz zene a aj naopak zena muzovi. u nas zaraba peniaze muz a nakolko dostal taku ponuku ako dostal, tak som si zbalila svoje veci a spolu s 3 detmi som sa odstahovala s nim do zahranicia. nebolo to jednoduche ale treba mat na zreteli rodinu a ta ma byt pokial je jedna moznost spolu. poznam takych co jeden odisiel zarabat a doplatilo na to cele manzelstvo. darmo mali na splacanie hypoteky ked sa city vytratili.

m.i.r.i
4. nov 2015

@libka1 ja som v tomto s tebou..tiez som tam nechcela ostat zit..syn sa tam narodil este ale stacilo mi tam 5mesiacov s dietatom...ale to zas som tiez ja... tiez ma ten ruch a zhon netesili.....takza za mna tiez skor najst si sposob ako odtial prec..ale tiez neodradzam..pretoze viem, ze podmienky na realizaciu a mozno aj pre deti ( podla toho co kto povazuje za podstatnejsie) su tam lepsie...

mircalla
4. nov 2015

@m.i.r.i samzorejme je to o tom, ze kazdemu vyhovuje nieco ine....ja by som nemala nic proti mensiemu mestu, pokial by som tam mala slusne platene zamestnanie. niekto je vyslovene typ, ze potrebuje k zivotu ruch "velkomesta" -zamerne davam do uvodzoviek...kedysi ma to drzalo, uz nie..asi to je vekom,kedysi som si nic ine ako BA nevedela predstavit, teraz by ma velmi nemuseli presviedcat ist prec

mima4
4. nov 2015

@tina_telekova

necitala som uplne vsetky prispevky, ale mam pocit, ze ty mas VS vzdelanie, on je stredoskolak...a su medzi vami v tomto smere znacne rozdiely.
Jednoducho povedane, nechape, ze chces sa niekam posuvat, profesne, ci financne, pretoze on nema take ambície, nerozumie tvojmu uvazovaniu, rozmysla ako typicky jednoduchy clovek, tzv. sedlak... Toto je castokrat kamen urazu, ak partneri nie su v jednej linii inteligencne predovsetkym... a medzi vami to tak vyzera...ze ty si ta sikovnejsia, silnejsia a on je skor brzdou pre teba....

Uvedomuje si vôbec on ake mas ty vyhladky vo zvolene? To je dost od veci region, vacsina ludi z tade funguje v BA.... proste bieda... Ci mas so vzdelanim a svojou inteligenciou ist za pas alebo do hypermarketu a tvarit sa "stastne"? A vôbec ho nezaujima, ze mozno tam budes mat fasa problem najst porovnatelnu pracu....!

som toho nazoru, ze ak je uz jeden z partnerov profesne na tom horsie, napr. ma horsie vzdelanie, horsie predpoklady, mal by sa tomu sikovnejsiemu prisposobit a nie ho brzit. Bohuzial, pri nerovnovaznych vztahoch vacsinou nastava to udupavanie potenciálu toho druhého, hlavne, ked tym sikovnejsim je zena.

eeffka
4. nov 2015

@mircalla to je tou starobou 🙂, ja som z KE, kedysi ak by mi niekto povedal ze idem zit do mensieho mesta asi by som z okna skocila a cim som starsia, tym som ocarenejsia "malomestami" ( Trencin, Presov) ako su tam ludia v tazkej pohode a tu kazdi sprinty po svojom...
mam kolegu z BA, ktory ku nam nastupil som mu to hovorila o mojich pocitoch povedal ze on ma ten pocit odkedy prisiel z BA do KE 😎

alaguema
4. nov 2015

@jana_eyre je asi úplne normálne, že nie všetci majú radi to isté. Ja som položila otázku (na ktorú si ty reagovala), čím by bola kvalita života toho manžela lepšia v BA a odpovede som sa nedočkala. Myslím si, že ničím. Človek, aby sa rozhodol pre nejaké miesto pozitívne, potrebuje nejakú pozitívnu motiváciu. Peniaze pre niektorých až taká motivácia nie sú.

monciatko87
4. nov 2015

Ja Ti poviem takú skúsenosť, že som žila 3roky v BA a kvôli frajerovi som sa vrátila späť na východ odkiaľ som, kde žijem už asi piaty rok a keby mi ponúkli možnosť sa vrátiť určite neváham a idem ak to mám porovnať, nakoľko som samozrejme na začiatku mala problém sa vôbec zamestnať na východe a tiež mám vysokú školu a ani po tom čase nie som platovo nejako neviem ako vysoko. V BA sa dá vyžiť z platu resp. z dvoch, len by som pouvažovala nad bývaním niekde v druhom pásme alebo v bližších mestečkách a ide to. Ak už má názor aký chce Tvoj manžel, ak mu záleží na Tebe a dieťati, tak pôjde s Vami ak sa tak rozhodneš. Výhoda je aj to, že Ti v BA ľudia nezávidia ako v iných mestách. Ale rozhodnúť sa musíš sama.

zacik
4. nov 2015

narovinu....600E viac plat oproti ZV ti ani nepokryje zvysene naklady na zivot, skus si napr. pozriet cenu/prenajom 3i bytov v BA v nejakej normalnej lokalite (napr. BA Nove Mesto)

vobec sa necudujem tvojmu manzelovi, ze nie je nakloneny zmene, ktora nema na neho akykolvek pozitivny efekt, asi by som reagoval rovnako

zaroven mam pocit ze si sa rozhodla a hladas tu "posvatenie" svojho rozhodnutia, takze drzim palce

jana_eyre
4. nov 2015

@alaguema dakujem za ozrejmenie na ktoru otazku od teba som reagovala 😕

neviem ci by odpoved z mojej strany v com je ba lepsia malo nejaku vahu, kedze som nikdy nezila vo zvolene /moje skusenosti so zvolenom su asi dvojhodinove v centre/ - to ze som pisala o tom, ze ja mam ba rada som pisala len preto, lebo ty si svoju odpoved zacinala tym, ze bratislavu rada nemas.. lebo, to ze ty ju rada nemas nema ziadnu vahu v tom, ci je kvalita zivota v meste lepsia alebo nie..

len ma proste zaujimalo, ci si myslis ze v ba je horsie ako kdekolvek inde, ked od teba padla otazka taka aka padla..

tina_telekova
autor
4. nov 2015

Rozhodla som sa danu ponuku neprijat.600 Eur nie je dosť na to aby som vsetko riskovala. Rozhodla som sa pockat,uvidim,co prinesie zmena v nasom doterajšom vedeni.Ak to bude zle, budem hladat pracu inde.Ak ma chcu teraz,budu ma chciet aj o rok. A ak idist,tak ozaj musi ten rozdiel na plate byt vyssi.Dakujem,otvorili ste mi oci