icon

Ako zvládnuť bývanie v dome ako slobodná matka?

25. okt 2024

Prosím o radu. Vždy som chcela mať malý dom a záhradu, výbeh pre deti. S mužom sa mi to nepodarilo a zostala som na deti sama. Zvažujem kúpu nehnuteľnosti a jedna varianta je kúpiť dom kde by sme si vedeli aj niečo vypestovať a tak si prilepšiť. Zvládate niektorá dom a starosti oň sama popri malých deťoch? Ak áno, v čom vidíte hlavné výhody/nevyhody oproti bývaniu v bytovke?

cina1
25. okt 2024

dom vs byt - je treba mysliet hlavne na pripadne opravy, pokial sa to tyka bytu, tvori sa fond oprav, a z toho sa spolocne casti bytoveho domu sanuju. v dome si vsetko zabezpecujes sama, teda problem strecha? odide kurenie? atď. toto ja vnimam ako hlavny rozdiel.co sa tyka zahrady, treba sa starat, notiricky kosici ozaj kosia aj 2x do tyzdna ale tot je o nastaveni cloveka...

1mina
25. okt 2024

My sme na dome s deťmi, je to super v Tom že aj keď máme malú záhradu deotm to stačí že chodia von majú tam pieskovisko, kúsok na vozenie na odrážadlo, sadia s mužom, oberajú čo si vypestujeme. Druhá veď je že ja sa nestarám ozaj o nič technicke, opravy atď. Ale hlavná otázka je podľa mňa ako tu už pár krát padla - ak máte veľa peňazí, neriešila by som nič a šla do domu. Zaplatiť si na všetko čo bude treba môžete firmy atď.

autor
25. okt 2024

@belllinka myslím ovocné stromy a kríky, uhorky a paradajky. Pochadzam z domu a je zo obrovská pomoc.

petronela1985
25. okt 2024

Tak jasné, že by bolo lepšie bývať v dome, ale tak má to aj proti. Ešte kým máš novostavbu, super, ale postupne sa začínajú veci kaziť a s tým treba rátať. Náš dom má 12 rokov a ide to, ti poviem. Tento týždeň upchaté odpady, platila som za krtkovanie. Geberit nám odchádza, prakticky je nepoužiteľný, čakáme na vodára. A takto by som mohla pokračovať. Ono je to pekné pár rokov a potom si to pýta investície.

lenkahvh
25. okt 2024

@dominikamacakova Ta starka ma dve male deti a chodi do prace? Kolko ma rokov 55 alebo 75? A kto je kosi napriklad a reze stromy? Ona si vsetko sama porobi predpokladam, aj natrie riny, aj poorie na jesen či jar. A v tom velkom dome obyva vsetky izby?

autor
25. okt 2024

@beataxxx s rovnou strechou jedine tam, kde nepadá veľa snehu … inak je nevhodný. K tým poplatkom za byt, presne tak to vidím aj ja…Koľko prosím ťa platíš v prepočte za energie za dom…? Ďakujem.

biancarv
25. okt 2024

Sny si treba plniť. Smelo do toho. 😊 ja som samoživiteľka s dvomi deťmi a už 9.rok bývame s deťmi v dome. Mám hypotéku na neho a všetko zvládam bezproblémov. Už by som nikdy nešla do bytu. Je to náš domov. ❤️ držím palce!

olimuc
25. okt 2024

Ja okrem rastlin, ktore sa staraju same o seba nemam nic, nemam k tomu vztah ani cas - ovocne stromy a kriky atd okrem toho, mam dobrych susedov vzdy mi nieco ponuknu a na okoli, je dost prilezitosti nieco zo zahrady zohnat, takze mi to nestoji za namahu … okrem toho kazdy nieco vie, ma nejakeho majstra po ruke atd (taka este typicka Svk dedina s relativne dobrou komunitou) ale mas zahradu, bazen, kopec miesta - treba sa starat, ale pokial si to nejak zmanazujes a upustis od blbosti ako Dekoracie prislusne kazdemu obdobiu a fotecky vyglancovanej domacnosti na IG, preco nie … ja mam dom a som samozivitel … samozrejme obcas clovek zanadava, ze kosit, strechu dat novu atd … ale da sa. Ty vies, co zvladnes. Osobne som clovek, co rad opravuje a rozobera, takze vela veci porobim sama. Hlavne kvoli detom si ale prever logistiku - skolka, skola, spoje a praca (teda al nekupujes dom priamo v meste), pretoze to moze byt narocnejsie ako cely dom sam o sebe

dominikamacakova
25. okt 2024

@lenkahvh má 73 a áno všetko si urobí sama aj oreže konáre, pokosí, poukladá drevo, vymaľuje... Proste úplne všetko. Nemá dve malé deti, ale logicky kedysi mala tie malé deti. A možno všetko zvláda okolo domu lebo celý život nehnije v byte 🤷 Ona si samozrejme neorie, ale to je taký problém zavolať traktor? Ríny sa natierajú ako často, raz za 20 rokov? Kto chce hľadá spôsoby, kto nie hľadá dôvody.

zic
25. okt 2024

Za energie za dom platis prakticky to iste co v byte... Za co mozes teoreticky usetrit su smeti (das si menej casty odvoz) a nemusis mesacne platit fond oprav. Ale musis zaroven mysliet na to, ze ked budes potrebovat opravit strechu, budes potrebovat "fond oprav" vo vyske dajme tomu 10.000 eur, takze si nejak ten fond oprav musis tvorit sama pre seba... takze nominalne tie "poplatky" za dom su nizsie, ale na druhej strane sa ti nikto neposklada na opravu "spolocnych casti domu"... takze je to z dlhodobeho hladiska zajedno...
Ano, mozes asi usetrit naprilkad na kureni - ak by si mala radsej chladnejsie... Nevykurujes susedov a nedoplacas za nich. Ak mas radsej teplo, nevykuruju oni teba..

marsmykkok
25. okt 2024

Stromy sa obrezávajú na jar, vieš postup a vylezieš vysoko na strom alebo rebrík? Pestovanie, priesada kus dnes stojí aj 2 eurá, do toho zemina, hnojivo, drahé prípravky proti škodcom, no je to drahšie ako ked kúpiš v obchode. Ja mám jahody, že kúpim proti slizniakom na jar niečo , no ked som videla že to stojí 12 eur radšej som obetovala tú úrodu čo by som mala nejaké 2 kilá, to by boli drahšie jahody ako kúpené...

lujza123
25. okt 2024

Co sa týka opráv, fakt nechápem tomu rozdielu medzi domom a bytom 🤷🏼‍♀️ Geberit na wc sa ti môže pokaziť tam aj tam
Opravy sú rovnako v každej nehnutelnosti predsa.
V byte tie peniaze na fond opráv platíš povinne, to iste je potrebné aj v dome, preistotu odkladať nejakú sumu bokom na opravy. Akurát v dome opravis to co uznáš za vhodne a nemusíš sa ako v bytovke handrkovat s ostatnými ktorí chcu zatepliť polystyrénom a ružovú fasádu, pripadne potrebujú ten najdrahší výťah alebo ak je tam prevaha dôchodcov tak naopak nemienia opravovať nic

autor
25. okt 2024

@michaela412 koľko izbový domček máte?

tykat
25. okt 2024

@beataxxx presne, mame novych susedov ktori vymenili byt za dom prave kvoli tym stupajucim poplatkom. V dome sa da aj pekne usetrit.

dominikamacakova
25. okt 2024

@marsmykkok prosím ťa neporovnávaj ceny domácej bio zeleniny a kupovej chemickej zeleniny. Porovnaj si koľko stoja napríklad bio maliny a za koľko si ich vypestuješ. Keby si chcela kupovať v takej kvalite ako si vypestuješ doma tak sa nedoplatíš...

zic
25. okt 2024

@lujza123 rozdiel moze byt v tom, ze ked sa pokazi strecha, skladaju sa vsetci (a hlavne musi to vyriesit spravca)... v dome si na to sam/sama... nikto ti (financne) nepomoze...
Detto napriklad kurenie. Ak si odmyslime pripady, ze ma kazdy kotol v byte, tak vacsinou je kotol / privod tepla spolocny. Ked sa nieco pokazi, riesi to spravca, nemusis ty zhanat niekoho, kto to spravi... aj financne sa na to sklada cela bytovka...

marsmykkok
25. okt 2024

@dominikamacakova a ty prosím ťa čítaj čo píše autorka, chce pestovať aby si prilepšila (finančne) nie aby mala "zdravú zeleninu a ovocie" . Preto neriešim bio a nebio, ale náklady a naozaj čo treba na jar naliať do záhradky na priesady, hnojivá, zeminu, prípravky proti škodcom sú stovky eur, detto na strom si trúfa vyliezť máloktorá žena a obstrihať konáre a takáto služba tiež stojí za pár eur stovky eur a potom je úroda síce bio, ale drahá.

nellyuana
25. okt 2024

Ja napíšem za seba. Som rozvedená 4roky. Po rozvode som si nechala dom v ktorom sme bývali a hypo preniesla na seba. Okolo domu je stále čo robiť, ak máš kamarátov, rodinu, vždy ochotne pomôžu 🙏 pripadne kopec veci okolo domu si spravis aj sama, naucis sa 😁 co sa týka zahrady tak mam okrasnu, pár ovocných stromov, kríkov, troska zeleniny dopestujem. Každý deň som s dcérou na tréningu mimo mesto ale jednoducho ten čas sa da nájsť aj na tu prácu okolo záhrady. Ak chceš pre seba a svoje deti dom, zvladnes to financne a snivas o tom, tak neváhaj 🙏😊

lenkahvh
25. okt 2024

@dominikamacakova ja rozumiem, vyrastla som v dvojpodlaznom dome a moji rodicia tak byvaju, viem co to obnasa, takisto som mala starku, co cely moj zivot uz byvala sama v dome s velkou zahradou a vela urobila sama, ale takych 50% percent prace robil niekto iny, syn, dcera s rodinami a okoliti susedia, lebo by to skratka nedala.

liv1
25. okt 2024

Drina okolo domu? A aka? 😁 mas len tolko prace, ktoru si sama urobis. Pestovanie ti velmi neprilepsi, kupovat semiacka, zeminu, hnojivo, to tiez vyjde nejake peniaze. Ale zas je to na nezaplatenie mat svoje. Sama zena do domu v pohode, ale nie do stareho. V novom /novsom, tam to mas ako v byte, neni co opravovat, len ked sa nieco mimoriadne udeje, niekoho si zavolas ako aj v byte. Vsetko co sa robi v zahrade zvladnes aj sama. Ak chces nejake velke veci tak potrebujes pomoc aj v byte aj v dome, takze si niekoho zavolas. Akoze dom a byt, miliooon a jedno, to ti hovori niekto kto polku roka zije v byte a polku v dome. Akurat aby ten dom nebol mimo civilizacie. Takze ak v jednej lokalite byt alebo dom, tak jednoznacne dom

maryetta
25. okt 2024

Milujem dom. Dvor. Ale je to drina a makačka. Denno-denna. To nie je pre kazdeho. A urcite ta “zahradka” ta nezachrani.

nika23t
25. okt 2024

@marsmykkok presne tak. Skúšali sme pestovať bio, ale nedalo sa. Všetko nám napadli skodce, plesne, rôzne choroby. Vypestovať si niečo doma je pracne, a drahé. My to robíme, ale stojí to aj viac, akoby sme si to kúpili. Ale sú ľudia, ktori budú presviedčať o tom, aké je to easy. Takí, ktori s tým nemajú skúsenosti.

marsmykkok
25. okt 2024

@nika23t no presne tak, v dnešnej dobe ked máš plno škodcov a hlavne vrtochy počasia, že bud je mesiace sucho alebo za krátky čas naprší veľmi veľa sa máločo vypestovať podarí. Napríklad jablk, hrušiek bolo na začiatku leta na stromoch toľko, že lámali konáre, ale kvôli tomu suchu čo bolo v lete to všetko hnije a padá a mám veľmi málo a aj čo mám, tak napriek tomu, že som to oberala a ukladala to po pár dňoch v debničkách aj tak hnije. Vlani bolo sucho tiež, ale prišla silná búrka, susede zalialo políčko a nejakých 50 eur za priesady uhoriek čo ešte ani nerodili v keli, lebo jej zobrali skazu kedže ich zaliala voda. Ako sú ľudia, čo ich to baví, hrabať sa v zemi a pestovať, ale nie je to finančné prilepšenie v dnešnej dobe, ale drahý koníček kde oveľa viac investuješ ako získaš.

13uzivatelka11
25. okt 2024

@marsmykkok ja som tento rok vyhodila muchovnik, dva roky po sebe mi to zničili mravce, bolo mi ľúto sa na to pozerať a už mi preliezali aj na morusu.. Nepomáhal ani postrek..

13uzivatelka11
25. okt 2024

@beataxxx ale predpokladám, že nejde kupovať dom v meste, kde má teraz byt a prácu.. Tak pokiaľ nepracuje 100% z domu, tak peniaze co by dala za fond oprav, teraz bude dávať na benzín.. Nám raz prasklo potrubie v byte ci co, keď som bola menšia. Susede zamocilo celu stenu.. Všetko sa to platilo z fondu opráv.. Keď sa niečo také stane v dome, platíš si ty.. A to mas ešte raz za rok poplatky za revíziu kotla, kominara, na dom by som si dala už aj lepšiu poistku.. A fakt keď sa pokazí kotol alebo co, sú to neporovnateľne výdavky.. Musí zvážiť ci bude vedieť šetriť z jedného platu.. Akože ak má na účte par stoviek odložených na takéto prípady a vie si každý mesiac odkladať ďalšie stovky tak super, nech ide do toho.. Ale keď spomenula ze si chce pestovaním zeleniny prilepšiť tak neviem..

autor
25. okt 2024

@marsmykkok ja píšem prilepšiť si pre nás. Jeden - dva stromy, s lezením u mňa nie je problém, maliny, uhorky, kvety, tekvice, fazuľa, hrach, bylinky.

autor
25. okt 2024

@nellyuana ďakujem, aké nás energetické mesačne náklady za dom prosím ťa ?

nellyuana
25. okt 2024

voda ma stojí 30€, plyn mám 120€ a elektrina 52€ a doposiaľ mi vždy vracali na preplatkoch

autor
25. okt 2024

@nellyuana ďakujem ti, ešte napíš koľko m2 máte úžitkovej plochy nech si to viem porovnať.

michaela412
25. okt 2024

4 izbový, okolo 120m2 a nie je to novostavba - bývame na dedine