icon

Ako zvládnuť financie po odchode s deťmi?

19. apr 2025

Prosim poradte ak bol niekto v podobnej situacii. Potrebujem odist od muza s 2 malymi detmi.
Podnajom aj s energiami stoji 500€.
Ratam ze by na dve deti platil cca 500€ takze najom by bol pokryty.

Este som na materskej 5 mesiacov s prijmom 1100€. Potom budem mat rodicak a pridavky 600€.
Plienky a mlieko stoja max 200€ ( s tym ze starsie dieta bude v lete odplienkovane a mlieko uz moc nepije ratam proste “horsi” scenar). Zvysok zostava 400€ strava a ine naklady.
Svoje uspory mam 10 tis€. Je realne ze budeme nejako slusne fungovat cca 2 roky kym pojde mladsie dieta do skolky a ja do prace?
Som v situacii ze bud budem drzat hubu a krok alebo odidem a uzijem si toto obdobie s malickymi detmi ako som vzdy tuzila a nebudem len spominat ako ma niekto pocas toho psychicky nicil.

Strana
z3
autor
26. apr 2025
@lujza123

Vyžiješ neboj.

Ale rataj s tými jaslami a pracu neviem co robíš, no ideálne keby sa ti dá čiastočne sa vrátiť do prace čím skôr a home office. Neboj deti si užiješ až až, v skolkarskom veku bývajú často choré takže si viac doma. Ako samozivitelka s malými detmi je najlepšie ak môžeš mať flexibilnú pracu, to je na nezaplatenie ked všetko môžeš prispôsobiť situácii. Pripadne mať aspoň skrátený úväzok, ze si aj s detmi aj v práci.

Výživné nemusíš mať, teraz je chlap normálny zajtra sa bude chciet pomstiť, občas to tak býva, treba rátať s každou možnosťou.

Najťažšie na tom aj tak niesu financie - lebo nejako bolo, nejako bude toto sa vzdy vyrieši, ale ta samota. Ta vie byt ťažká a smutná, ono to hrozne na človeka dolahne ked sa nema večer s kým porozprávať o takých bežných denných drobnostiach - co nového deti majú, ake pokroky ake vtipne slovíčka. Také tie veci co nadchnú len rodičov a ostatnych nudia. Človek je tvor spoločensky a potrebuje sociálne kontakty, deti aj ked ich miluješ úplne najviac ti nestačia. Preto ti radim, zajednaj si tie jasle alebo súkromnú skolku, možno sa budeš potrebovať vrátiť do prace skôr. Lepšie mať tu možnosť a za 1,5- 2 roky sa môcť rozhodnúť
Po rozchode je veľmi dôležitý kontakt otca s detmi, pri maličkých deťoch každe 2-3 dni (každý druhý víkend prec je pre nich ešte veľa, potrebujú častejší kontakt a kratšie, napríklad iba deň)
A pre teba to znamená samota x 10 . Jasne ked budú staršie tak si voľný víkend budeš užívať, ale pri takýchto drobcoch je to narocne

Samozrejme je ovela lepšie byt sama ako v nefunkčnom vzťahu a všetko sa časom utrasie, ale čakajú ta aj narocne chvíle. Narocne v smere kde to vôbec nečakas

@lujza123 dakujem velmi realne napisane🙏🏻 ja uz v tej samote zijem takze v tomto sa nic nezmeni, ani kontakt a starostlivost o deti takze…vlastne to je pre mna len krok lepsim smerom

Strana
z3