Ako zvládnuť riaditeľské voľno bez pomoci?
Ja mám každý deň stále viac a viac pocit že niektoreé inštitúcie hľadia len na seba a idú proti nám.... Školy si vyhlásia riaditeľské voľno a rodič zariaď sa ako chceš... Dovolenku nedostanem lebo každý potrebuje byť doma s deckom a niekto musí aj robiť ... Starí rodičia tiež robia tak ja neviem kks ako mám nechať 7 ročné dieťa doma... Nikto ti nepostráži cudzie dieťa na 12 hodín keď ma doma svoje... Som zahnaná do kúta a neviem ako z neho ( odsťahovať sa z tejto úžasnej krajiny nemôžem lebo mám druhé dieťa dlhodobo v nemocnici a manžel je s ním )
@anonym_autor velmi zavisi od riaditela, neda sa to takto zovseobecnit. Na nasej skole davaju volno len ked je monitor, aj to asi po dva roky mal len druhy stupen, prvy siel do skoly. V pripade uzatvorenia skoly si mozes dat vystavit OCR, neviem, preco by si mala ustupovat v tomto dalsim kolegyniam, ktore potrebuju ostat doma s dietatom. Dovod mate rovnaky.
Veď keď manžel je v nemocnici a druhým dieťaťom, aký by bol problém, kebyže vezmeš do nemocnice k manželovi aj to 7 ročné dieťa? 🤔 veď to dieťa, ktoré je v nemocnici isto aj spí, oddychuje, manžel sa tam môže povenovať aj druhému dieťaťu. Alebo nech manžel je ten jeden deň doma a spolu so 7 ročnou zájdu za mladším súrodencom do nemocnice.
Veď keď manžel je v nemocnici a druhým dieťaťom, aký by bol problém, kebyže vezmeš do nemocnice k manželovi aj to 7 ročné dieťa? 🤔 veď to dieťa, ktoré je v nemocnici isto aj spí, oddychuje, manžel sa tam môže povenovať aj druhému dieťaťu. Alebo nech manžel je ten jeden deň doma a spolu so 7 ročnou zájdu za mladším súrodencom do nemocnice.
@anonym_d83253 ale tak to už hádam nie. nemocnica nie je penzión preboha. manžel je tam asi s malinkým batoľaťom, nemocnica nie je herňa..
my mame pre tieto prípady ŠKD, keď je riaditeľské voľno malé deti z prvého stupňa sú v školskom klube detí, pokiaľ o to rodičia požiadajú...
@anonym_d83253 ale tak to už hádam nie. nemocnica nie je penzión preboha. manžel je tam asi s malinkým batoľaťom, nemocnica nie je herňa..
@amdornik kto píše, že je to herňa? A kebyže je slobodná matka, má 2 deti a s jedným musí byť v nemocnici, tak druhé dá do detského domova na jeden deň? 7 ročné dieťa už by malo byť rozumné a zvládnuť niekoľko hodín ticho sedieť, kresliť si, učiť sa atď.
@amdornik kto píše, že je to herňa? A kebyže je slobodná matka, má 2 deti a s jedným musí byť v nemocnici, tak druhé dá do detského domova na jeden deň? 7 ročné dieťa už by malo byť rozumné a zvládnuť niekoľko hodín ticho sedieť, kresliť si, učiť sa atď.
@anonym_d83253 ale nie je slobodná matka. miešaš jablká s hruškami. má muža. majú spolu 2 deti. s jedným je muž, s druhým môže byť ona.
Riaditeľ školy môže počas 1 roka udeliť 5 dní riad.volna. Na našej škole to býva 1 deň pre 2.stupeň počas Testovania 9. A výnimočne, keď je nejaká havária, alebo teraz v októbri bola plánovaná odstávka elektriny pre celú štvrť. A to je všetko.
Ja som teraz tak isto nemohla brat voľno cez jesenné prázdniny. Ale dohodla som sa s jednou maminou (my niesme kamarátky, max sa pozdravíme, ale naše dcéry sú kamosky) ze štvrtok mala ona baby doma a ja zas v piatok, navzájom sme si takto pomohli aspoň s jedným dňom🙂
Môžeš si to uplatniť vždy, keď je škola mimoriadne zatvorená. U Škôlkárov aj počas prázdnin, keďže prázdniny sa na škôlku nevzťahujú.
@nikadomi ja ked som to davala riaditelke skolky kukala na mna jak puk 🤣 ze to este nikto nikdy nechcel vyplnit . Tak aspon sa naucila nieco nove .
@nikadomi ja ked som to davala riaditelke skolky kukala na mna jak puk 🤣 ze to este nikto nikdy nechcel vyplnit . Tak aspon sa naucila nieco nove .
@vsetkounas lebo o tom, žiaľ, mnoho ľudí nevie.. tiež by som vedela písať elaboráty, koľko som neraz "bojovala" s riaditeľkou v škôlke o potvrdenie. Lebo to, že ona o tom nevie, neznamená, že to neexistuje. Minulý rok v lete mi to naveľa potvrdila. Dala som si potvrdiť aj počas vianočnej uzávery a že mi nepotvrdí, lebo je to možné len raz do roka 🙂 haha. Ja zakaždým proste musím písať na socpoist, a už rovno k tlačivu prikladám vyjadrenie, lebo... lebo medveď no.
my sme si deti s kamiskami bezne strazili cez prazdniny. ziadne ocr neexistovali.
@anonym_autor tak zaplať decku opatrovanie alebo ho daj na krúžok a budeš mať pokoj.
@anonym_d83253 srandujes že? Nemocnica nie je detsky kútik. Akože nechápem ako tá toto vôbec mohlo napadnúť
@anonym_autor tak zaplať decku opatrovanie alebo ho daj na krúžok a budeš mať pokoj.
@anonym_26505d alebo do nemocnice 😀 😀
@anonym_autor inak, v zahranici su okrem riaditelskeho volna (ked je casto druzina) aj nemocnice...mozno aj lepsie, ako na SVK. Ak je to nejaka choroba, ktora sa bude tahat roky,mpzno by ste mali niekde inde lepsi zivotny standard. Plus prispevky kadejake od statu. Staci, aby jeden z vas vedel jazyk krajiny a bol schopny makat. O toho druheho sa stat (ak si vyberies dobry), postara.
mňa vždy "pobaví" keď je nejaké extra voľno a pocas toho začnú ponúkať denny tábor, samozrejme nie zadarmo.. 😏
ja pre toto robím na polovičný úväzok, keď sa zráta riaditeľske voľno, prázdniny, do toho sviatky a choroby tak bez starých rodičov to je naozaj nemožne.. od rodičov sa čaká niekedy aby sa rozstvrtili, najlepšie s obrovským príjmom a všetko prijať s úsmevom bez rečí..
mrzí ma, že máte takú náročnú situáciu s druhým dieťaťom a toto ti ešte pridáva.. tiež by som zobrala dieťa so sebou do práce ak sa dá.. držím palce..
Ak ťa to poteší, ja ako učiteľka už tiež nemám dovolenku naviac, mám presne dni na vianočné prázdniny. Aj u nás je riaditeľske voľno (pre žiakov) a ja si môžem vziať pečko alebo si to nadrobiť. Ja by som šla do práce, mám kopu papierovačiek, no nemôžem.
Ak ťa to poteší, ja ako učiteľka už tiež nemám dovolenku naviac, mám presne dni na vianočné prázdniny. Aj u nás je riaditeľske voľno (pre žiakov) a ja si môžem vziať pečko alebo si to nadrobiť. Ja by som šla do práce, mám kopu papierovačiek, no nemôžem.
@anonym_a70e7c Preco si ucitelia beru dovolenku cez riaditelske volno? Ved problem je na strane zamestnavatela.
@anonym_autor my sme si s kamoškami navzájom deti strážili, či už sme potrebovali vybaviť lekára alebo vykryť prázdniny. Tak ak máš nejakú kamarátku, určite bude ochotná, skús sa spýtať, na oplátku zas ty postrážiš deti nabudúce aj jej. 🙂
@anonym_9cb37a zaujímavé, že kedysi za môjho detstva to presne takto fungovalo. Aj 5 nás bolo spolu u niekoho, nejakej susedy, keď bolo treba. Alebo sme boli s babkou, ktorá si to voľno vzala. Teraz už zázračné nemá nikto nikoho, brat, sestra, tiez nemôže pomôcť, nedá sa pomôcť ani zo strany starých rodičov, lebo robia (žeby si vzali oni tu dovolenku?). Co viac k tomu dodať. Jaj, sťažovať sa na MK.👍
ked je zatvorena skola, tak mozes ziadat aj o OCR v soc. poistovni.
@anonym_autor ale ak ti treba dieťa strážiť 12 hodín, predpokladám, že pracuješ na zmeny od 7-19:00. Kto to 7 ročné dieťa vodí do školy a zo školy? Kto ho stráži po škole? Stačí si možno vymeniť zmenu, či? Akože tieto výlevy o tom, ako by to v zahraničí fungovalo lepšie, si skús odpustiť. Tam baby nemajú ani rodičov pri sebe a riešia to často krát plartenými opatrovateľkami.
riaditelske volna nie su len tak.. ale ano, maju vela prazdnin kadejakych deti a do toho su deti cim dalej tym menej samostatne... nuz, treba popracovat na tom druhom, a to je fakt... ja ak som nemohla HO, som dceru brala so sebou do prace... co viem aj znama to spravila a to robi v korporate :DDD proste nedoslala dovolenku, dotrepala dieta do prace, ze co ma robit??? myslim, ze ju aj pustili skor domov :DDD Moja sa u mna v praci v klude prezabavala, zobrala si ucenie, knihu, alebo hocico (podla veku) a bol klud.
@simca06022011 to iste som raz spravila aj ja. Takmer 13 tyzdnov prazdnin a rozneho volna maju deti za rok. My sme mali nepouzitelnych starych rodicov, zvysok rodiny detto, vztahy su ake su. Rodicia maju dokopy 10 tyzdnov dovolenky nehovoriac o tom, ze aspon tyzden by chceli aj spolu stravit ako rodina. V lete zo skolky sme mali 9 tyzdnov prazdnin, co sme potrebovali vykryt, sef mi povedal, ze viac ako dva tyzdne mi v lete neda. Tak som si doniesla do prace dve deti v skolkarskom veku. Korporatny open space, "nadhera". Ja na linke... Jedno dieta sa prehra, kresli si, pustis rozpravku... Dve? Zabudni, nahanali sa tam po celom poschodi, ja som nemohla uprostred hovoru za nimi bezat... Ked volali mojmu manazerovi z poschodia pod nami, ci tam stahujeme nabytok, tak pochopil aj on, ze tadialto cesta nevedie. Hned mi mohol dat dalsie dva tyzdne dovolenky 😂
@anonym_autor myslis, ze v inej krajine by si mala dieta nonstop v skole? Ze tam nemaju prazdniny a riaditelske volna? Bohuzial, toto je udel vsetkych rodicov, stale hladaju sposoby, ako vykryť volno. Ja napriklad by som nemala problem postrazit kamaratkino dieta, ked som doma so svojim. Aj teraz tu mam uz druhy den neter.
@pribinak
@andrea_82 baby, vyvediem vas z omylu. Napriklad v nemecku je povinnost zriadovatela zaistit "opatrovanie/ohladanie" (nazvite to ako chcete) deti, ktore nemozu byt same doma, t.j. do 10 rokov. Napriklad 3-4rocnik zs ma garantovane zakonom ohliadanie deti od 8.00-13.00. Aj ked by padali kamene, deti budu sediet v skole/druzine/skolskom klube/ jedalni/na skolskom dvore s pedagogickym dohladom, dokym neudrie 12.00 (1-2r. Zs) alebo 13.00 (3+4r. Zs). Riaditelske volno sa len nahlasuje, kto v praci musi byt a teda ktore deti do skoly pridu...
@anonym_9cb37a zaujímavé, že kedysi za môjho detstva to presne takto fungovalo. Aj 5 nás bolo spolu u niekoho, nejakej susedy, keď bolo treba. Alebo sme boli s babkou, ktorá si to voľno vzala. Teraz už zázračné nemá nikto nikoho, brat, sestra, tiez nemôže pomôcť, nedá sa pomôcť ani zo strany starých rodičov, lebo robia (žeby si vzali oni tu dovolenku?). Co viac k tomu dodať. Jaj, sťažovať sa na MK.👍
@anonym_86a162 no dnes sa pracuje o 10r dlhsie ako ked sme boli my deti.. tak nie je nic zaujimave na tom.. je to fakt. Moj otec ma 62 a pracuje bezne 8-12hodin denne, mama detto... kolkokrat klienti pridu poobede... a vela rodicov to ma tak... branie dovoleniek na nosenie deti hore dole, a riesenie riaditelskeho volna uz vobec nie... a pod je uplny nezmysel... to ma prostee uz v 21.storoci normalne fungovat. Prazdniny si maju rodicia zariadit, to ano, mame tabory atd... ale skolky nemaju co byt dlhe tyzdne zavrete.. nemozeme dnes chciet ,aby pracujuci ludia strazili, kamosky co postrazia zoberu = nepracuju alebo tiez musia brat volno a tiez je to zodpovednost.
Na case aby sa rodicia prebrali a ziadali to co maju mat = maju pracovat 8h denne a cesta? tak deti maju mat na tu dobu zabezpecene skolky/skoly. Dovolenka je na oddych, dovolenka nie je na beznu opateru vnucat. Ano vlete je to na mieste, ak su dobre vztahy = postrazia jedni stari rodicia, postrazia druhi... rodicia detto... ale tu je kopa volna pocas roka.
@anonym_autor ale ak ti treba dieťa strážiť 12 hodín, predpokladám, že pracuješ na zmeny od 7-19:00. Kto to 7 ročné dieťa vodí do školy a zo školy? Kto ho stráži po škole? Stačí si možno vymeniť zmenu, či? Akože tieto výlevy o tom, ako by to v zahraničí fungovalo lepšie, si skús odpustiť. Tam baby nemajú ani rodičov pri sebe a riešia to často krát plartenými opatrovateľkami.
@anonym_7798dc no lebo keď niekto žije v rodnej krajine, tak to automaticky znamená, že ma rodinu ktorá automaticky pomôže..
A čo mám povedať ja keď mám dve škôlkarky a som s nimi sama?
@simca06022011 to iste som raz spravila aj ja. Takmer 13 tyzdnov prazdnin a rozneho volna maju deti za rok. My sme mali nepouzitelnych starych rodicov, zvysok rodiny detto, vztahy su ake su. Rodicia maju dokopy 10 tyzdnov dovolenky nehovoriac o tom, ze aspon tyzden by chceli aj spolu stravit ako rodina. V lete zo skolky sme mali 9 tyzdnov prazdnin, co sme potrebovali vykryt, sef mi povedal, ze viac ako dva tyzdne mi v lete neda. Tak som si doniesla do prace dve deti v skolkarskom veku. Korporatny open space, "nadhera". Ja na linke... Jedno dieta sa prehra, kresli si, pustis rozpravku... Dve? Zabudni, nahanali sa tam po celom poschodi, ja som nemohla uprostred hovoru za nimi bezat... Ked volali mojmu manazerovi z poschodia pod nami, ci tam stahujeme nabytok, tak pochopil aj on, ze tadialto cesta nevedie. Hned mi mohol dat dalsie dva tyzdne dovolenky 😂
@mamatroch no ja celkovo tieto prazdniny v skolkach nechapem a nesuhlasim s tym... ok dva tyzdne a dost.. to su male deti na to aby sa kadetade umiestnovali.... ja som nastastie nemala tento problem v lete. ked bola dcera v sukromnych jasliach, tak tyzden boli jarne prazdniny a dva tyzdne letne a dost. Skolka neskor, mesiac max mala volno... aj to bolo pre deti zabezpecene v inej skolke miesto, ak rodiica niektori potrebovali... ked si vezmes ako taky zamestnanec chyba v praci, ak cele tyzdne takto ma byt mimo /napr ak by to aj zamestnavatel dovolil, reps. chcel dovolit, lebo ja to napr. chapem, ked si beru u nas volno, lebo chore deti atd/.. vsak nepracujeme pre srandu kralikov niekde... a ak je tam viac rodicov, co mame zavriet?? :DD alebo kto bude dorabat za kolegov, nebodaj viacerych... naozaj nase skolstvo vsteko od najmensieho sa zaseklo v dobe pred 30-50rokmi kde zeny/babky doma mohli sediet aspon niektore, a starat sa o deti...
Inak chapem ze sa to menej riesi = je to kratka doba, vzdy nas odpalkuju ze ved "nase deti, mame sa starat a nie ich odkladat" :D dieta vyrastie, problem pominie.. ale stale je tu skupina rodicov, ktori sa s tym trapia...
@mamatroch ale kolko ludi si nemoze vziat deti do prace....toto musi riesit jednoducho zriadovatel a realne. Cize otvorit skolske kluby, opatrovanie, etc. pre pracujucich rodicov a len pytat pocty nahlasenych deti....
@anonym_a70e7c máš prekážku na strane zamestnávateľa.

no tak som sa zmazala, lebo až dodatočne som si prečítala, že si môžeš vybaviť OČR, čo teda za "našich" čias ani nebolo možné. tak nechápem, čo nariekaš...