icon

Ako zvládnuť riaditeľské voľno bez pomoci?

3. nov 2025

Ja mám každý deň stále viac a viac pocit že niektoreé inštitúcie hľadia len na seba a idú proti nám.... Školy si vyhlásia riaditeľské voľno a rodič zariaď sa ako chceš... Dovolenku nedostanem lebo každý potrebuje byť doma s deckom a niekto musí aj robiť ... Starí rodičia tiež robia tak ja neviem kks ako mám nechať 7 ročné dieťa doma... Nikto ti nepostráži cudzie dieťa na 12 hodín keď ma doma svoje... Som zahnaná do kúta a neviem ako z neho ( odsťahovať sa z tejto úžasnej krajiny nemôžem lebo mám druhé dieťa dlhodobo v nemocnici a manžel je s ním )

anonym_fc6bb7
4. nov 2025

U nás sa 17.11 normálne učí. Ale som prekvapená, že viaceré tu písali, že deti sa minulý týždeň skoro vôbec neučili. To by sa mi z pozície učiteľky teda vôbec nepáčilo, nie to ešte z pozície rodiča.

anonym_a70e7c
4. nov 2025
@letfenixa

@anonym_a70e7c máš prekážku na strane zamestnávateľa.

@zuzanaete
@letfenixa
Som toho istého názoru. Máme nariadené brať si voľno.

anonym_9cb37a
4. nov 2025
@anonym_86a162

@anonym_9cb37a zaujímavé, že kedysi za môjho detstva to presne takto fungovalo. Aj 5 nás bolo spolu u niekoho, nejakej susedy, keď bolo treba. Alebo sme boli s babkou, ktorá si to voľno vzala. Teraz už zázračné nemá nikto nikoho, brat, sestra, tiez nemôže pomôcť, nedá sa pomôcť ani zo strany starých rodičov, lebo robia (žeby si vzali oni tu dovolenku?). Co viac k tomu dodať. Jaj, sťažovať sa na MK.👍

@anonym_86a162 moji starí rodičia boli na dôchodku, takže vždy boli k dispozícii ale každé jedny prázdniny sme boli 1-2t u sesternice a potom ona zas u nás, keď sme nechceli ísť ku starkým, tak sme boli “doma” pod dohľadom ktorejkoľvek susedky, u ktorej sme aj jedli. Tiež ma veľmi udivuje, že to takto funguje už skôr sporadicky, práve v tejto dobe, keď starí rodičia pracujú a nemôžu vždy strážiť dieťa.

anonym_86a162
4. nov 2025
@simca06022011

@anonym_86a162 no dnes sa pracuje o 10r dlhsie ako ked sme boli my deti.. tak nie je nic zaujimave na tom.. je to fakt. Moj otec ma 62 a pracuje bezne 8-12hodin denne, mama detto... kolkokrat klienti pridu poobede... a vela rodicov to ma tak... branie dovoleniek na nosenie deti hore dole, a riesenie riaditelskeho volna uz vobec nie... a pod je uplny nezmysel... to ma prostee uz v 21.storoci normalne fungovat. Prazdniny si maju rodicia zariadit, to ano, mame tabory atd... ale skolky nemaju co byt dlhe tyzdne zavrete.. nemozeme dnes chciet ,aby pracujuci ludia strazili, kamosky co postrazia zoberu = nepracuju alebo tiez musia brat volno a tiez je to zodpovednost.
Na case aby sa rodicia prebrali a ziadali to co maju mat = maju pracovat 8h denne a cesta? tak deti maju mat na tu dobu zabezpecene skolky/skoly. Dovolenka je na oddych, dovolenka nie je na beznu opateru vnucat. Ano vlete je to na mieste, ak su dobre vztahy = postrazia jedni stari rodicia, postrazia druhi... rodicia detto... ale tu je kopa volna pocas roka.

@simca06022011 ale prosím ta, všetko sa dá keď sa chce. Keď nie, tak sa vyhovoriť, ze si nemôžem vziať 1 deň voľno kvôli vnukovi/vnučke. Známa to mala presne takto, stale dookola, ako nemôžem, nedá sa a bla bla bla. Samé výhovorky od jej matky. Co čert nechcel, asi 2 roky na to vazne ochorela a bolo s nou potrebné chodiť po lekároch. To už jej potom kamarátka bola dobra, keď si ona kvôli nej (a na úkor deti samozrejme) brala dovolenku, ze? Opakujem, netvrdím, že majú strážiť malé, 2,3,4 rocne dieta 2 týždne vkuse. Ale aby výnimočné nepostrazili 7 ci 8 ročného školáka?
A iróniou je to, ze práve naše matky mali vo väčšine prípadov podporu celej rodiny, ale ony teraz zrazu už pomôcť nemôžu.
A inak predstav si, keď som bola mala aj moje babky ešte robili a predsa si kvôli nám v tom lete brali dovolenku. Týždeň sme vždy boli na dedine u jednej, a potom týždeň na chalupe u druhej. A máme na to vsetci dodnes spomienky. A ked starki potrebovali pomoc, predstav si, aj ja som si kvôli nim tu dovolenku vzala, aby som im pomohla. A mohla som povedať, že vieš, ale mne potom uz neostane volno na ten wellness, mam toho v praci veľa, musím predsa oddychovať. A iné keci tohoto typu. A to ide. O nič iné.

pribinak
4. nov 2025
@vevesh

@pribinak
@andrea_82 baby, vyvediem vas z omylu. Napriklad v nemecku je povinnost zriadovatela zaistit "opatrovanie/ohladanie" (nazvite to ako chcete) deti, ktore nemozu byt same doma, t.j. do 10 rokov. Napriklad 3-4rocnik zs ma garantovane zakonom ohliadanie deti od 8.00-13.00. Aj ked by padali kamene, deti budu sediet v skole/druzine/skolskom klube/ jedalni/na skolskom dvore s pedagogickym dohladom, dokym neudrie 12.00 (1-2r. Zs) alebo 13.00 (3+4r. Zs). Riaditelske volno sa len nahlasuje, kto v praci musi byt a teda ktore deti do skoly pridu...

@vevesh veľmi fajn nastavený systém, ale napr v štátoch to tiež tak nemajú

simca06022011
4. nov 2025
@anonym_86a162

@simca06022011 ale prosím ta, všetko sa dá keď sa chce. Keď nie, tak sa vyhovoriť, ze si nemôžem vziať 1 deň voľno kvôli vnukovi/vnučke. Známa to mala presne takto, stale dookola, ako nemôžem, nedá sa a bla bla bla. Samé výhovorky od jej matky. Co čert nechcel, asi 2 roky na to vazne ochorela a bolo s nou potrebné chodiť po lekároch. To už jej potom kamarátka bola dobra, keď si ona kvôli nej (a na úkor deti samozrejme) brala dovolenku, ze? Opakujem, netvrdím, že majú strážiť malé, 2,3,4 rocne dieta 2 týždne vkuse. Ale aby výnimočné nepostrazili 7 ci 8 ročného školáka?
A iróniou je to, ze práve naše matky mali vo väčšine prípadov podporu celej rodiny, ale ony teraz zrazu už pomôcť nemôžu.
A inak predstav si, keď som bola mala aj moje babky ešte robili a predsa si kvôli nám v tom lete brali dovolenku. Týždeň sme vždy boli na dedine u jednej, a potom týždeň na chalupe u druhej. A máme na to vsetci dodnes spomienky. A ked starki potrebovali pomoc, predstav si, aj ja som si kvôli nim tu dovolenku vzala, aby som im pomohla. A mohla som povedať, že vieš, ale mne potom uz neostane volno na ten wellness, mam toho v praci veľa, musím predsa oddychovať. A iné keci tohoto typu. A to ide. O nič iné.

@anonym_86a162 niekto je zamestnanec, niekto podnikatel, niekto si len nahlasi volno, niekto bude riadne v sklze.. A hlavne ak stanu pripady "nahodne", nie kazdemu sa da utekat, moji rodicia su casto aj 100-200 a viac km od bydliska:D ty proste nevies kto co robi... a najma ludia 55-60+rocni ak pridu o pracu, nie je to sranda, takze verim, ze nie vzdy sa im proste chce hrotit situaciu ak maju nebodaj na figu pracovisko. A tieto napr. riaditelske volna su nahlasovane zrazu, u nas doslova zo dna na den casto.. pripadne dobre o den skor.
NIE JE TO dlhodobe riesenie, dlhodobeho problemu... to nie su vyhovorky, neda sa spoliehat ze vzdy niekto dobehnea o tom hovorim cely cas. Vobec by taketo veci v dnesnej dobe nemali nastavat, ze deti su dlhodobo doma, lebo skolky/skoly maju proste zle nastavene pracovne casy. A pisala som ze v lete to problem nebyva, prestrieda sa ten tyzden, ten druhy, ale ani to nie je riesenie pre male deti, maju proste mat skolku otvorenu. Ja nevidim napr. vobec dovod, hladat "co sa da, ked sa chce", vobec nechcem byt stavana do pozicie ze zrazu vypadne skola/skola a male dieta nemam kam dat... pripadne co je castejsie, ze po praci sa nestiha dieta vyberat a to je denno denna zalezitost

anonym_1dba90
4. nov 2025
@anonym_fc6bb7

U nás sa 17.11 normálne učí. Ale som prekvapená, že viaceré tu písali, že deti sa minulý týždeň skoro vôbec neučili. To by sa mi z pozície učiteľky teda vôbec nepáčilo, nie to ešte z pozície rodiča.

@anonym_fc6bb7 moje dieta sa ledva uci.. 9tacka a pomaly kazdy tyzden den dva maju pol vyucovacieho dna nejake ine programy, ,minuly tyzden v podsate kazdy jeden den, predtym tyzden riaditelske volno (den, nie cely tyzden) . Mne osobne to ide na city riadne... napr. cvicenia na monitor maju mat, ucitelka nebola 6tyzdnov, hodinu nemali teda 6tyzdnov.. :DDD a taketo pikosky... neustale divadlo, navstevy kadecoho, besedy s noname spisovatelmi, alebo prednasky o nesmrtelnosti chrusta, ochrane prostredia a empatii (to som si vymyslela, ale tematika podobna:DDD), taka a onaka sutaz s povinnou ucastou, uz neviem kolky krat museli povinne ist na nejake pietne miesto holokaustu, skola si to pekne prezentuje, aky su super cool.. len zabudaju, ze v prvom rade maju ucit a pripravit tie deti na testy, prijimacky...

anonym_fc6bb7
4. nov 2025
@anonym_1dba90

@anonym_fc6bb7 moje dieta sa ledva uci.. 9tacka a pomaly kazdy tyzden den dva maju pol vyucovacieho dna nejake ine programy, ,minuly tyzden v podsate kazdy jeden den, predtym tyzden riaditelske volno (den, nie cely tyzden) . Mne osobne to ide na city riadne... napr. cvicenia na monitor maju mat, ucitelka nebola 6tyzdnov, hodinu nemali teda 6tyzdnov.. :DDD a taketo pikosky... neustale divadlo, navstevy kadecoho, besedy s noname spisovatelmi, alebo prednasky o nesmrtelnosti chrusta, ochrane prostredia a empatii (to som si vymyslela, ale tematika podobna:DDD), taka a onaka sutaz s povinnou ucastou, uz neviem kolky krat museli povinne ist na nejake pietne miesto holokaustu, skola si to pekne prezentuje, aky su super cool.. len zabudaju, ze v prvom rade maju ucit a pripravit tie deti na testy, prijimacky...

@anonym_1dba90 och to je hrozné a nečudujem sa, že sa ti to nepáči. Je fajn mať nejaké akcie, ale toto je prehnané. Veľmi. Som zvedavá, ako potom vysvetlia, ak to žiaci nedoženú a pokazia skúšky. Ja učím BIO a CHEM a aj na tieto predmety sa snažím deviatakom dávať aktivity na čítanie s porozumením a prácu s textom.

anonym_cc3113
4. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak ja viem že aj inde majú voľná ale celkovo mi táto krajina nepasuje... Letenky somariny sa kupujú , na Višňové sa dáva 1,2miliardy aby o dva mesiace skôr tunel otvorili ale zrušia sviatky kvôli konsolidácii... Neskutočná inflácia , zdravotníctvo v prdeli ...to nie je len kvôli škole

@anonym_autor Vo Francúzsku majú deti okrem letných prázdnin ešte 8 týždňov voľna čiže dokopy aj s letom 16 týždňov a v stredu prvý stupeň nemá školu. Tak len na margo tých prázdnin a voľna.,,

anonym_383444
4. nov 2025

Pred prazdninami skratene vyucovanie!!! Kurna to dostali ucitelky zaplatene aj ked NEODUCILI!❗️❗️❗️Zatvorte obchody o 2 hodiny skor, lekarne, zo zavodu oddidte! Dostanete zaplatene??? Maximalne velke gulove. ❗️❗️❗️

mirkam3
4. nov 2025
@pribinak

@anonym_d83253 srandujes že? Nemocnica nie je detsky kútik. Akože nechápem ako tá toto vôbec mohlo napadnúť

@pribinak presn, už fakt tu niektoré rady nemajú mieru… Kebyže som s dieťaťom v nemocnici a manžel mi tam dovlecie ešte aj druhe, nech sa starám aj o to, tak ma asi už nacisto vykotí. Zas sa netvarme, že súrodenec tam presedí vedľa toho chorého cely deň v pokoji - čím viac sa bude nudiť, tým viac na seba bude chciet strhávať pozornosť, stále je to len 7r dieta. Nehovoriac o tom, že s tým chorým možno pôjdeme mimo izby na vyšetrenia, atd…

anonym_5c9ab7
4. nov 2025
@anonym_7798dc

@anonym_autor ale ak ti treba dieťa strážiť 12 hodín, predpokladám, že pracuješ na zmeny od 7-19:00. Kto to 7 ročné dieťa vodí do školy a zo školy? Kto ho stráži po škole? Stačí si možno vymeniť zmenu, či? Akože tieto výlevy o tom, ako by to v zahraničí fungovalo lepšie, si skús odpustiť. Tam baby nemajú ani rodičov pri sebe a riešia to často krát plartenými opatrovateľkami.

@anonym_7798dc presne tak! Každá by šla do zahraničia, ale slovenský rodicak žiadnej nesmrdí - kebyže ma/musí dať dieta do jaslí v napr 6mesiacoch, to už by jej asi tiež nevyhovovalo ….

anonym_5c9ab7
4. nov 2025
@mamatroch

@simca06022011 to iste som raz spravila aj ja. Takmer 13 tyzdnov prazdnin a rozneho volna maju deti za rok. My sme mali nepouzitelnych starych rodicov, zvysok rodiny detto, vztahy su ake su. Rodicia maju dokopy 10 tyzdnov dovolenky nehovoriac o tom, ze aspon tyzden by chceli aj spolu stravit ako rodina. V lete zo skolky sme mali 9 tyzdnov prazdnin, co sme potrebovali vykryt, sef mi povedal, ze viac ako dva tyzdne mi v lete neda. Tak som si doniesla do prace dve deti v skolkarskom veku. Korporatny open space, "nadhera". Ja na linke... Jedno dieta sa prehra, kresli si, pustis rozpravku... Dve? Zabudni, nahanali sa tam po celom poschodi, ja som nemohla uprostred hovoru za nimi bezat... Ked volali mojmu manazerovi z poschodia pod nami, ci tam stahujeme nabytok, tak pochopil aj on, ze tadialto cesta nevedie. Hned mi mohol dat dalsie dva tyzdne dovolenky 😂

@mamatroch tak teba mat ta kolegyňu je vyhra. Aj u nás vo vedľajšom time bola taká, dovliekla nie raz deti a oni tam behali a hucali po sebe, ani ju netrklo ich upozorniť či zavrieť sa s nimi v meetingovke. Jej nik nebránil vziať si volno pokiaľ viem, no nechcela si “zbytočne míňať” 🤨.. pri prvej príležitosti sa s ňou rozlúčili…

lion777
4. nov 2025

Moja babka bola od 54 na dôchodku. Nerobila, keď som ja chodila do škôlky a školy a dokonca som tam mohla chodiť celé leto/ celý rok. Naše babky nerobili a naše mami mali zabezpečené a postarané o deti, ani pýtať sa nemusela. Ja beriem do práce, naozaj ak už nemám inú možnosť, ale aj vediem k samostatnosti. 4-5 hodín vydrží už sám . A veru moja mama robí a aj nechce postrážiť a to už nie je batoľa .

hors
4. nov 2025

Pracujem na skole ,nasa skola 17.11.normalne funguje.Deti budu mat sportove stretnutia.Nasa riaditeľka ma moznost dat len 7x za rok riaditelske volno .

anonym_6cd96d
4. nov 2025

Chapem ta. Tiez riesim tieto problémy uz od skolky. No tu ta zvozia pod čiernu zem.. preco nedoprajes učiteľom volno!!!
Ked som dala podobnú diskusiu. To boli komentáre. Pritom nechápali ze mi je jedno koľko su doma no riesim problem kam mam dat dieta.

anonym_04c912
4. nov 2025
@anonym_383444

Pred prazdninami skratene vyucovanie!!! Kurna to dostali ucitelky zaplatene aj ked NEODUCILI!❗️❗️❗️Zatvorte obchody o 2 hodiny skor, lekarne, zo zavodu oddidte! Dostanete zaplatene??? Maximalne velke gulove. ❗️❗️❗️

@anonym_383444 to, ze neoducili neznamena, ze mali aj vsetci ucitelia skratene vyucovanie. A mozno opakujuce sa, ale ucitel ma aj nepriamu cinnost nie len oducene hodiny (priprava na hodinu, oprava pisomiek, zostavovanie pisomiek, testov, prezentacie, vyroba pomocok, vyplnanie tlaciv, triednictvo, nastenky atd ;) )

spongebob1
4. nov 2025
@anonym_04c912

@anonym_383444 to, ze neoducili neznamena, ze mali aj vsetci ucitelia skratene vyucovanie. A mozno opakujuce sa, ale ucitel ma aj nepriamu cinnost nie len oducene hodiny (priprava na hodinu, oprava pisomiek, zostavovanie pisomiek, testov, prezentacie, vyroba pomocok, vyplnanie tlaciv, triednictvo, nastenky atd ;) )

@anonym_04c912 Pocas vyucovania uci, ostatne cinnosti vykonava po vyucovani. Budme realisti, pisomky pouziva stare, pripravy sa robia prve dva roky, pomocky tiez tie iste. Ved knihy sa nemenia 20 rokov.

basska_b
4. nov 2025

Tiez som si kladla tuto otazku, ked skola a skolka vypisali tieto volna ze "rodic, zariad sa". Je koniec roka a podaktori uz maju aj dovolenku minutu. Ja by som ale 7rocne dieta v pohode postrazila. 4rocne nie, ale 7rocne hej

lucia245
5. nov 2025

@anonym_autor ja už dlhšie rozmýšľam nad nejakou petíciou. Pokiaľ majú mať deti toľko mesiacov voľná v roku, štát by mal byť povinný otvárať priestor, kam môžu pracujúci rodičia deti v tieto dni priniesť. Bezplatné. Niečo na štýl družiny. Lebo je to naozaj neúnosné platiť im stráženie, tábory z našich mizerných platov.. Ja ďalšie leto budem musieť vziať mesiac PN alebo ocr aby som to vykryla. V práci budú nadšení...

katka13katka
5. nov 2025
@spongebob1

@anonym_04c912 Pocas vyucovania uci, ostatne cinnosti vykonava po vyucovani. Budme realisti, pisomky pouziva stare, pripravy sa robia prve dva roky, pomocky tiez tie iste. Ved knihy sa nemenia 20 rokov.

@spongebob1 ty si ucitelka? ja teda ucim nejaky ten rok a nie je kazda trieda rovnaka, nie je ani kazde dieta rovnake, aby si vedela pouzivat 20 rokov jeden material, jednu pripravu, ci jeden test. Takze nie je to vobec pravda. Deti boli pred 15 rokmi ine, nebolo tolko integrovanych, s poruchami, s individualnym pristupom + zaujimali ich ine veci nez dnesne deti. Takze ucit s 15 rocnou pripravou si teda netrufam. Ale chapem, ze kazdy vela vie a vidi do ucitelskeho povolania, aj ked mudrovat od stola vie kazdy, aj ti nasi politici. Takto to aj potom v nasom state vyzera🙃

fkata
5. nov 2025

Môžeš zostať kľudne doma, ako tu už písali. Ak máš možnosť HO využi, príp. vezmi do práce, .... . Ja mám druháčika, on je už zvyknutý, vydrží doma sám aj 5-6 hodín.

anonym_5c9ab7
5. nov 2025
@lucia245

@anonym_autor ja už dlhšie rozmýšľam nad nejakou petíciou. Pokiaľ majú mať deti toľko mesiacov voľná v roku, štát by mal byť povinný otvárať priestor, kam môžu pracujúci rodičia deti v tieto dni priniesť. Bezplatné. Niečo na štýl družiny. Lebo je to naozaj neúnosné platiť im stráženie, tábory z našich mizerných platov.. Ja ďalšie leto budem musieť vziať mesiac PN alebo ocr aby som to vykryla. V práci budú nadšení...

@lucia245 ale ten “štátny priestor” z mizerných platov zaplatia aj bezdetní..,

nikadomi
5. nov 2025
@anonym_5c9ab7

@anonym_5c9ab7 strašné.. z môjho mizerného platu tiež idú peniaze na vlaky zdarma a nevyužívame to.. tiež na dôchodky a nemám nikoho, kto by dôchodok poberal.. nehovoriac, že z môjho platu ide na platy vládnych predstaviteľov a ich výstrelky.. tak, kurnik, fakt niekomu bude vadiť, že tí, čo nemajú deti v sociálnom štáte "prispejú" na družinu pár dní v roku?

betulinka1
5. nov 2025

@anonym_autor v edupage je skupina rodicov na spravy, tam su len rodicia triedy. Ked mal niekto problém ale nie len s volnom ale aj meskal z prace alebo tak, kludne tam napísal, že ci niekto vie postrazit. Alebo sa pýtali cez deti. Niekedy som mala aj 4 deti doma, lebo viem robiť z domu a viem pochopit ake to musi byť ťažke, že si nemozu zobrat ani OCR ani dovolenku. Keby som musela, kludne oslovým rodičov. Napriklad minule som nevedela maleho vybrat a ani nikto z rodiny, normalne som sa spytala susedy, čo jej chodia deti do rovnakej skoly, či ho vezme. Ved to nie je hanba spýtať sa a niekto sa urcite najde. Tiez pomozem, ked viem a veľmi rada. Nikdy ma to neobtazovalo. Neboj sa toho. Naopak deti sa vzdy aspon zabavili a ja som si vedela v klude porobiť do prace a nemusela mojmu robit animatora alebo by skoncil pri telke. Autorka to ti len dávam pohlad iného rodica aby si vedela, že aj takto sa vies popýtať v núdzi.

lucia245
5. nov 2025
@anonym_5c9ab7

@anonym_5c9ab7 tak ako ja platím zo svojich daní dôchodky cudzím a svojho sa nedozijem. Tak ako musím platiť zdravotné poistenie a pritom vyuzivam služby iba súkromníkov. Dávky spoluobčanom a podobným existenciam. Platy politikov, ktorých nevolím... A ďalšie veci, z ktorých nevidím nič🤷
To je pre teba taká hrozna predstava pomoci mladým snažiacim sa a pracujúcim rodinám? Investícia do deti, budúcnosti štátu?

anonym_5c9ab7
5. nov 2025
@lucia245

@anonym_5c9ab7 tak ako ja platím zo svojich daní dôchodky cudzím a svojho sa nedozijem. Tak ako musím platiť zdravotné poistenie a pritom vyuzivam služby iba súkromníkov. Dávky spoluobčanom a podobným existenciam. Platy politikov, ktorých nevolím... A ďalšie veci, z ktorých nevidím nič🤷
To je pre teba taká hrozna predstava pomoci mladým snažiacim sa a pracujúcim rodinám? Investícia do deti, budúcnosti štátu?

@lucia245 sama som rodič, ale tu si to niektoré predstavujú ako Hurvinek valku. Stačí čítať. Akože starých rodičov/tety/ujov/krstných(dosad si ..) nepopytam, lebo “vzťahy sú v 99% vselijake” (pritom by to na každého vyslo možno 1x v roku). Alebo rodinu/kamosov/susedov záhadne fakt žiadnych nemám/nepoznam, opatrovateľka by 5x do roka stala veľa, dieta nemá spolužiakov/kamosov s rodičmi ktorých by sme sa prestriedali (cize opäť by na mna vyšiel rad možno raz/dvakrát za polrok). Plus ešte sú tu mnohí otcovia, ktorí tiež záhadne nikdy nemôžu a tak tu vymýšľajú len matky. Vždy je to v takejto téme rovnaké - neviem/nechcem/nedá sa. Tak nech to rieši štát (+ ponadavajme si popri tom na učiteľov). Akože už tu zijeme v takej ekonomickej mizérii, že mnohé rodiny už teraz vyskakovať nemôžu - tak ich zdanme kľudne každý rok viac a viac nech mame na solidaritu. Nakoniec nám tu tiež uzákonia 13 hodinovú pracovnú dobu denne a to som potom fakt zvedavá, čo bude s deťmi, keď rodičia budú takto makať (mnohí za minimalku😳).
Tento štát sa ledva postará o deti, ktoré nikoho nemajú a o starych/chorých, ktorí potrebujú dožiť v nejakom zariadení. Myslieť si, že sa bude čo i len pár dní navyše starať ešte aj o deti, ktoré majú 2 zdravých pracujúcich rodičov, je dosť naivne.

zuzana76
5. nov 2025
@zuzanaete

@anonym_a70e7c Preco si ucitelia beru dovolenku cez riaditelske volno? Ved problem je na strane zamestnavatela.

@anonym_a70e7c
@letfenixa
@zuzanaete ale ked je riaditelske volno, tak to plati pre ziakov a ucitelia mozu ist v pohode do prace. Nie? ked sa nejedna napr o odstavku elektriny, ci vody. ved mozu pracovat na projektoch. Zamestnavatel im nezrusil ich pracu, len tam nemaju deti, tak mozu robit to, co robia, ked chodia do prace, ked su prazdniny.

zuzana76
5. nov 2025
@anonym_a70e7c

@zuzanaete
@letfenixa
Som toho istého názoru. Máme nariadené brať si voľno.

@anonym_a70e7c a ked nemas ist k akemu lekarovi, tak co urobi riaditel? tak dovolenku? ano, ked zrusil vyucovanie kvoli 17.11., tak je to prekazka na jeho strane, vtedy by som si dovolenku nebrala.

letfenixa
5. nov 2025
@zuzana76

@anonym_a70e7c
@letfenixa
@zuzanaete ale ked je riaditelske volno, tak to plati pre ziakov a ucitelia mozu ist v pohode do prace. Nie? ked sa nejedna napr o odstavku elektriny, ci vody. ved mozu pracovat na projektoch. Zamestnavatel im nezrusil ich pracu, len tam nemaju deti, tak mozu robit to, co robia, ked chodia do prace, ked su prazdniny.

@zuzana76 písala, že nemôže ísť do školy, beriem to teda ako prekážku na strane zamestnávateľa.