icon

Ako zvládnuť vianočné besiedky popri pracovných povinnostiach?

6. dec 2025

Ahojte. Tie, ktoré máte malé deti v škôlke a ste na nich samé...ako to riešite v práci? Nedávno som bola na OČR s dcérou, teraz v stredu budú mať v škôlke vianočné vystúpenie,, ale ja mám pracovnú dobu do 19tej. A o týždeň na to ďalšie dieťa v inej triede zase a ja budem tiež v práci. Už mám kŕče v bruchu z toho stresu, ako to povedať kolegyniam, že by som rada bola na ich vystúpení. Mám nadrobene hodiny, už minule som im spomínala, že si nadrabam aby som mohla skôr odísť, keď budem potrebovať. Ale predsa, bola som doma necelé 2 týždne s choroby dcérou, necelý mesiac v práci a zase chcem voľno. Aj keď nie cely deň.. Len skôr odísť. Co robíte v takom prípade? Kazdy tam bude mať rodičov a ja tam budem chýbať, deti ma budú hľadať a neuvidia ma tam...

marca12
6. dec 2025

@anonym_autor Rodina je zaklad. Ziadna praca ti nestoji za to,aby si zmeskala vystupenie deti. Kolegyne,ak to nechapu,je to ich problem. Vobec sa nestresuj. Deti maju vystupenie,odchadzas skor a bodka,bez diskusie. Vobec nemusis mat vycitky.Kazda mama ide na vystupenie svojich deti.

really8
6. dec 2025

@anonym_autor je to len vystupenie. Kazdy rok je. Praca vas zivi. Ja nechapem tieto komentare co sa tu bijete do prs.
Ak ide o to co si myslia kolegyne prd na ne. Ak je s tym nadriadeny v poho nie je o com.

sara07
6. dec 2025

ponukla by som že budem robit na štedry den alebo silvestra aby som mohla ist na večierok,
to vieš oni zabudli aké je to mat malé deti ,

sara07
6. dec 2025
@really8

@anonym_autor je to len vystupenie. Kazdy rok je. Praca vas zivi. Ja nechapem tieto komentare co sa tu bijete do prs.
Ak ide o to co si myslia kolegyne prd na ne. Ak je s tym nadriadeny v poho nie je o com.

@really8 ano je , ked je dieta staršie vieš to vysvetlit ale malé v škôlke kde maju iné deti oboch rodičov, babky dedkov a ono nema nikoho ...
zase tiež by to mohli dat kratšie radšeja na piatu , niektoré rodičovské združenia alebo tieto besiedky nechápem začiatok ako keby nik nepracoval

really8
6. dec 2025
@sara07

@really8 ano je , ked je dieta staršie vieš to vysvetlit ale malé v škôlke kde maju iné deti oboch rodičov, babky dedkov a ono nema nikoho ...
zase tiež by to mohli dat kratšie radšeja na piatu , niektoré rodičovské združenia alebo tieto besiedky nechápem začiatok ako keby nik nepracoval

@sara07 ale ono v konecnom dosledku je druhorade ci to dieta chape alebo ci nie je smutne. Ja by som kvoli besiedke vypoved neriskovala keby som samozivitelka. Proste takto mi hovori zdravi rozum. Ale ako som pisala. Ak ide len o to ze budu kolegyne frflat tam to by ma nezaujimalo

sara07
6. dec 2025
@really8

@sara07 ale ono v konecnom dosledku je druhorade ci to dieta chape alebo ci nie je smutne. Ja by som kvoli besiedke vypoved neriskovala keby som samozivitelka. Proste takto mi hovori zdravi rozum. Ale ako som pisala. Ak ide len o to ze budu kolegyne frflat tam to by ma nezaujimalo

@really8 vypoved by som ani ja neriskovala
skôr by som ponukla že zoberiem vianoce, silvester , kompromis ..

really8
6. dec 2025
@really8

Zdravy🙈

simona20201309
6. dec 2025
@anonym_19b79b

@simona20201309 ty by si sa fakt ako samozivitelka odvazila riskovat stratu zamestnania kvoli vystupeniu?

@anonym_19b79b určite áno.

simona20201309
6. dec 2025
@pribinak

@simona20201309 samozivitelka a išla by si aj za cenu výpovede ? To určite 😡😡 to sú len silácke reči a grc
Jasneeeeee😳😳😳😳 deti maminka sa nechala vyhodiť

@pribinak ak by ma vyhodili z prace preto, že som išla dieťaťu na vianočné vystúpenie AKO SAMOZIVITELKA (takže tam nebudú mať ani otca) tak ano dala by som sa vyhodiť.
Nikde nepíše že je samozivitelka, len že je na nich sama. To je drvivá väčšina žien keďže chlapi robia v zahraničí alebo 12hod. V praci

anonym_5acda7
Autor odpoveď zmazal
pribinak
6. dec 2025
@simona20201309

@pribinak ak by ma vyhodili z prace preto, že som išla dieťaťu na vianočné vystúpenie AKO SAMOZIVITELKA (takže tam nebudú mať ani otca) tak ano dala by som sa vyhodiť.
Nikde nepíše že je samozivitelka, len že je na nich sama. To je drvivá väčšina žien keďže chlapi robia v zahraničí alebo 12hod. V praci

@simona20201309 dobrý drist

autor
6. dec 2025
@simona20201309

@simona20201309 manžel je v zahraničí na tri mesiace, nebude doma ani na sviatky.

anonym_6e811d
6. dec 2025
@nyusika

@13uzivatelka11 úprimne - zažila som, ako si niektoré ženy myslía, že keď majú menšie deti, tak si AUTOMATICKY vyberajú prvé termín dovolenky - bez ohľadu na to, ako dlho sú niekde zamestnané a aká je ich pracovná pozícia.
AUTIMATICKY očakávali, že cez prázdniny majú prednostné právo na voľno... Vianoce detto.

Nie, takto to nefunguje.

@nyusika asi nefunguje. Ale mohlo by. Nehovorim, ak niekto arogantno/automaticky pride s tym ze „prisposobte sa mi, ja mam deti!“, tak nie.

Ale ja som ako bezdetna pravidelne robila 24.12 aj 31.12., dlhodobo zastupovala kolegynu na rizikovom. Moj brat nemal ako bezdetny ROKY volno 24.12 ako zdravotak, vzdy sluzil. A teraz sa nam to vracia, nastastie mame sefov a kolegov, ktori chapu co to obnasa mat deti. Rovnako ze ich cez prazdniny nezavesim na klinec.

Su tu nareky ze ako spolocnost starneme. Ale zaroven mnohi hadzu zenam, ktore maju deti a snazia sa zaradit do prace, pod nohy riadne polena.

anonym_19b79b
6. dec 2025
@anonym_6e811d

@nyusika asi nefunguje. Ale mohlo by. Nehovorim, ak niekto arogantno/automaticky pride s tym ze „prisposobte sa mi, ja mam deti!“, tak nie.

Ale ja som ako bezdetna pravidelne robila 24.12 aj 31.12., dlhodobo zastupovala kolegynu na rizikovom. Moj brat nemal ako bezdetny ROKY volno 24.12 ako zdravotak, vzdy sluzil. A teraz sa nam to vracia, nastastie mame sefov a kolegov, ktori chapu co to obnasa mat deti. Rovnako ze ich cez prazdniny nezavesim na klinec.

Su tu nareky ze ako spolocnost starneme. Ale zaroven mnohi hadzu zenam, ktore maju deti a snazia sa zaradit do prace, pod nohy riadne polena.

@anonym_6e811d podla mna to vyzaduje ochotu urobit ustupky z kazdej strany. Kolegovia by mali uznat ze nadriadeny schvali volno. Na druhej strane, rodicia by mali chapat ze nebude mozne ist na kazdu besiedku, futbalovy zapas atd. Autorka, to ze Ty nadrabas pracu znamena ze kolegyne nemusia robit tvoju robotu ked tam nie si?

marsmykkok
6. dec 2025
@anonym_6e811d

@anonym_6e811d Proste je to o komunikácii, ale nesmie to byť zase štýl ja som matka s deťmi kto je viac. Aj ten bezdetní človek napríklad môže chcieť byť doma cez sviatky hoci nemá malé deti, ale napríklad má sestru v zahraničí a príde aj so synovcom a neterkou len cez sviatky na 3 dni alebo má vážne chorú mamu pre ktorú sú to posledné Vianoce a chce ich stráviť s ňou. Alebo napríklad potrebuje dovolenku cez letné prázdniny lebo si našiel priateľku učiteľku a môžu ísť na dovolenku len cez letné prázdniny, nie v júni alebo septembri. Proste nesmie to byť automaticky tak, že sa budeme prispôsobovať matkám s malými deťmi, je to o dohode že ako to vyhovuje aj tým čo nemajú deti.

anonym_5acda7
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
6. dec 2025
@anonym_5acda7
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_5acda7 nauč sa čítať s porozumenim. Nikde nepíše že je samozivitelka

simona20201309
6. dec 2025
@anonym_autor

@simona20201309 manžel je v zahraničí na tri mesiace, nebude doma ani na sviatky.

@anonym_autor zapamätaj si len jednu vec - všade si nahraditelna, len nie doma. Nikdy nikto ta neoceni za to, že si dala prednosť 1hod v práci pred svojím dietatom. Nikdy. Ani si na to Nikdy nikto nespomenie ani nezohladni. Ale tvoje dieťa si to možno bude pamätať celý život.

anonym_5acda7
6. dec 2025
@simona20201309

@anonym_5acda7 nauč sa čítať s porozumenim. Nikde nepíše že je samozivitelka

@simona20201309 pardon, asi som to zle pochopila

ava11
6. dec 2025

A kto ti pre to dieta ide do skolky, ked ty si v praci do 19-tej? Ten niekto nemoze ostat na besiedku?

anonym_3509db
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Kazdopadne chod za veducou. Ja som bola na kazdej besiedke. Vedelo sa vopred, kedy bude, zaziadala som si zmenu, aku som na ten den potrebovala s tym, ze potrebujem ist o nejaku to hodinku, hodinku a pol skor. Skorsi odchod som si nadrobila bud predtym alebo po besiedke. Raz sme sa dokonca vypytali aj s kamoskou- kolegynou, lebo velmi chcela vidiet take skolkarske vystupenie. Nikto s tym nemal najmensi problem.
Preto ti radime, ries to s veducou. Nikoho ineho do toho nic

autor
6. dec 2025
@ava11

A kto ti pre to dieta ide do skolky, ked ty si v praci do 19-tej? Ten niekto nemoze ostat na besiedku?

@ava11 chodí študentka pre nich, hádam mi nemá nahradiť aj mamu na besiedke

autor
6. dec 2025
@simona20201309

@anonym_autor zapamätaj si len jednu vec - všade si nahraditelna, len nie doma. Nikdy nikto ta neoceni za to, že si dala prednosť 1hod v práci pred svojím dietatom. Nikdy. Ani si na to Nikdy nikto nespomenie ani nezohladni. Ale tvoje dieťa si to možno bude pamätať celý život.

@simona20201309 toto si napísala veľmi pekne.

anonym_22d242
6. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak jasné, vždy zostávam aj dlhšie, aj robím niečo navyše, prídem skôr, keď treba. Len nemám v povahe využívať. Nejak sa bojím reakcie kolegýň, sefkinej ani nie. Jej je to jedno.

@anonym_autor OČR sa nenadrába. Veď si za to nedostala svoj cely plat nie? Mala si ho znížený. Gule si si doma nevalala ale bola doma s chorým dietatom. Takze ak nadrabas hodiny kvôli besiedke, za mna ok. Kolegyne keď to nepochopia, tak ma ich názor nezaujíma. Tiež mali deti malé. A asi chápu že vianočné besiedky zo skolky sú tak 3-4x za život. Keď už toto žena žene nepochopí tak neviem..

dadis
6. dec 2025
@anonym_autor

@ava11 chodí študentka pre nich, hádam mi nemá nahradiť aj mamu na besiedke

@anonym_autor aku mas pracovnu dobu, ze koncis o 19?

dadis
6. dec 2025
@anonym_autor

@simona20201309 toto si napísala veľmi pekne.

@anonym_autor Normalne sa od sefa vypytaj, kolegyniam vysvetli. Nemyslim, ze by sa na teba niekto hneval

anonym_b9418a
6. dec 2025

Ja mám cez 40 a stále si pamätám, že mama sa na mňa v škôlke neprišla pozrieť 🙂. Nepovedala som jej, ako ma to mrzelo

1sally12
6. dec 2025
@simona20201309

@anonym_b7bffd keď ide o moje dieťa absolútne ma nezaujíma co si niekto pomyslí.

@simona20201309 jasné. Ja som matka kto je viac že? A hlavne v práci sa máme my bezdetné kvôli vám poskladať, aj za vás ťahať😤 takéto osoby fakt milujem🙄

euka210
6. dec 2025

@anonym_autor len sa dohodnut. Tiez ma desi tento cas, ze deti maju kazdu chvilu nejake vystupenie. Ale kto ma deti, tak to pochopi, ze tam musis byt a potrebujes odist skor. Teraz je taky cas vystupeni.

autor
6. dec 2025
@dadis

@anonym_autor aku mas pracovnu dobu, ze koncis o 19?

@dadis robím 8 hodín denne. Od 9tej do 19tej mame otvorené. S tým, že jedna otvára a dve zatvárame.
Čiže ani tak ani tak mi nevychádza keď chcem odísť skôr, aby som nemusela niekomu vysvetľovať.