icon

Ako zvládnuť vianočné besiedky popri pracovných povinnostiach?

6. dec 2025

Ahojte. Tie, ktoré máte malé deti v škôlke a ste na nich samé...ako to riešite v práci? Nedávno som bola na OČR s dcérou, teraz v stredu budú mať v škôlke vianočné vystúpenie,, ale ja mám pracovnú dobu do 19tej. A o týždeň na to ďalšie dieťa v inej triede zase a ja budem tiež v práci. Už mám kŕče v bruchu z toho stresu, ako to povedať kolegyniam, že by som rada bola na ich vystúpení. Mám nadrobene hodiny, už minule som im spomínala, že si nadrabam aby som mohla skôr odísť, keď budem potrebovať. Ale predsa, bola som doma necelé 2 týždne s choroby dcérou, necelý mesiac v práci a zase chcem voľno. Aj keď nie cely deň.. Len skôr odísť. Co robíte v takom prípade? Kazdy tam bude mať rodičov a ja tam budem chýbať, deti ma budú hľadať a neuvidia ma tam...

Strana
z3
anonym_447e1a
6. dec 2025
@anonym_autor

@dadis robím 8 hodín denne. Od 9tej do 19tej mame otvorené. S tým, že jedna otvára a dve zatvárame.
Čiže ani tak ani tak mi nevychádza keď chcem odísť skôr, aby som nemusela niekomu vysvetľovať.

@anonym_autor povieš to šéfke a tým to pre teba zhaslo.Naco si robíš väčšie stresy ako je nutné?

anonym_19b79b
6. dec 2025
@anonym_447e1a

@anonym_autor povieš to šéfke a tým to pre teba zhaslo.Naco si robíš väčšie stresy ako je nutné?

@anonym_447e1a tak ked ste taky maly kolektiv, tak si viem predstavit ze nebudu nadsene ked znova budes chybat po tom co si nedavno bola na OCR skoro dva tyzdne ako pises

simona20201309
6. dec 2025
@1sally12

@simona20201309 jasné. Ja som matka kto je viac že? A hlavne v práci sa máme my bezdetné kvôli vám poskladať, aj za vás ťahať😤 takéto osoby fakt milujem🙄

@1sally12 ty bud rada ze mame deti, lebo naše deti budú musieť robiť aj na teba 😂
Nemá zmysel reagovať. Nemáš deti, nepochopíš.
Či robit by mali len bezdetne?

anonym_1f0446
6. dec 2025

@anonym_autor Kedysi veľmi dávno som bola natom podobne. Sama na dieťa, kŕče v bruchu keď som mala oznámiť ,že potrebujem ísť s dieťaťom k lekárovi, alebo má niečo v škôlke. Nakoľko som prácu potrebovala, stalo sa nie raz,že namiesto mňa musela byť počas choroby s ním mama a raz, že aj na nejaké vystúpenie musela ona. Išlo mi srdce puknúť,ale bola som v práci sama a nemal ma kto zastúpiť. Napokon som ostala v práci, pod podmienkou, že nebudem vymeškávať počas jeho choroby.Ano už ma chceli prepustiť. Nebyť mojej mami, ktorá mi musela pomáhaŕ počas chorôb a dodnes som jej zato vďačná.
Veľa krát bol aj so mnou v práci, plátali sme to rodinou všelijako. Boli to najťažšie roky mojho života. Bývalý mi neplatil.Po dlhej dobe som vysúdila 200 korún a to posielam nepravidelne do maturity.

1sally12
7. dec 2025
@simona20201309

@1sally12 ty bud rada ze mame deti, lebo naše deti budú musieť robiť aj na teba 😂

@simona20201309 jasné, hlavne aby robili na teba🙄 pozri sa VY ste sa rozhodli mať deti, prečo by sme mali na to doplácať my? Už keď ss rozhodnem dieťa mať tak to mám mať zariadené, kto s ním pôjde k lekárovi, kto s ním bude doma, prázdniny atď.. ale jasne vy jasommatkaktojeviac - decko má vystúpenie, musím naň ísť a musí ma niekto zastúpiť. Prípadne ho nemám kam dať tak si ho rovno dovlečiem do práce nech tam vyrušuje ostatné nie? No prečo by som toto mala znášať akože?! Čo si myslíš že my bezdetné nechceme dovolenku cez leto? Či len za to že máte deti budete mať dovolenky len vy lebo nemáte kam dať dieťa cez letné prázdniny?!

dadis
7. dec 2025
@1sally12

@simona20201309 jasné, hlavne aby robili na teba🙄 pozri sa VY ste sa rozhodli mať deti, prečo by sme mali na to doplácať my? Už keď ss rozhodnem dieťa mať tak to mám mať zariadené, kto s ním pôjde k lekárovi, kto s ním bude doma, prázdniny atď.. ale jasne vy jasommatkaktojeviac - decko má vystúpenie, musím naň ísť a musí ma niekto zastúpiť. Prípadne ho nemám kam dať tak si ho rovno dovlečiem do práce nech tam vyrušuje ostatné nie? No prečo by som toto mala znášať akože?! Čo si myslíš že my bezdetné nechceme dovolenku cez leto? Či len za to že máte deti budete mať dovolenky len vy lebo nemáte kam dať dieťa cez letné prázdniny?!

@1sally12 Si fakt divna, nehnevaj sa.

nyusika
7. dec 2025
@simona20201309

@simona20201309
Nie je správne deliť kolegyne (ženy všeobecne!!) na tie sdetji a na tie bez detí.
Už vyššie to niektorá napísala - čo keď sa tá bezdetná stará o veľmi chorého rodiča ?
Ti len ako príklad, nemusíš sa práve tohoto chytiť a dotiahnuť to do absurdity.
Proste ste zamestnanci a fakt nože byť každému jedno, že ty nás deti a na úkor bezdetných/a veľkými deťmi čerpáš v práci výhody - viac voľna, prednostný výber dovolenky, výber smien, skoršie odchody.
OČR síce výhoda nie je, ale tiež nie je fér voči kolegom byť týždeň z mesiaca doma s dieťaťom.
Tebe to môže byť jedno, nárok na to máš...ale cenu sympatie v kolektíve určite nezískaš

laila22
7. dec 2025
@anonym_autor

@oslo1 tiež mam nadrobene, sle oni to považujú, že som si nadrobila tu OČR.

@anonym_autor ocr sa predsa nenadraba)

nekonecna_katastrofa
7. dec 2025

@anonym_autor veď ich popros, či si nemôžete smeny vymeniť. Robila som kedysi v podobnom režime, každý mal radšej doobednú, takže nebola ochota len tak hocikedy ostávať do večera. Ale vymeniť si za iný deň nebol problém pre nikoho.

autor
7. dec 2025
@1sally12

@1sally12 a presne, radšej nemaj deti, lebo by si asi bola schopná ich priviazať na mreže na vôdzku ako psa a nech na teba čaká, kým skončíš v práci, kým si nakúpiš, kým si uľavíš, lebo dieťa je záťaž. Si neskutočne neempatický človek. Tu nejde o to, že chceme mať úľavy. Ani o to, že sme si urobili deti a nech sa každý poskladá, lebo ja som mama. Sú tu situácie, ktoré sa nedajú ináč poriešiť. Ako píšeš, aj bezdetný chce mať voľno, a ten s dieťaťom musí ísť do práce aj na nadčasy, aj keď je to ťažké. Kvôli tomu bezdetnemu, lebo ma tiež právo na dovolenku, PN, paragraf. Tak isto, ako má právo byť doma, vziať si dovolenku, využiť OČR, ten, ktorý má dieťa, chorého príbuzného, o ktorého sa stará. Trošku ľudskosti neuškodí.

autor
7. dec 2025
@nekonecna_katastrofa

@anonym_autor veď ich popros, či si nemôžete smeny vymeniť. Robila som kedysi v podobnom režime, každý mal radšej doobednú, takže nebola ochota len tak hocikedy ostávať do večera. Ale vymeniť si za iný deň nebol problém pre nikoho.

@nekonecna_katastrofa veď ja pôjdem od rána, ale končím o pol šiestej, a vystúpenie je o 15,30, čiže o 15tej musím už odísť.

nyusika
7. dec 2025
@anonym_autor

@nekonecna_katastrofa veď ja pôjdem od rána, ale končím o pol šiestej, a vystúpenie je o 15,30, čiže o 15tej musím už odísť.

@anonym_autor
Veď keď budeš mať "rannú", to už je v podstate jedno, že odídeš o tretej, kolegyne tam aj tak musia byť do siedmej.
Iné by bolo, kebyže tu vychádza "poobedná"
Výnimočné tam budú dve už o dve tretej samé.
Pochopila som to dobre, že jedna chodí na "rannú"otvárať na deviatu a pracuje do 17:30 a dve sú tam od jedenástej do susednej ?
Čiže od jedenástej do 17:30 ste tam všetky tri ?

simona20201309
7. dec 2025
@1sally12

@1sally12 presne ako píšeš. Tvoj problém ze nemáš decko 😀 tiež by si mala dôvod čerpať častejšie OCR aj P.
Vieš tie naše decka ti raz potom budú utierať tvoju riť, keďže možno skončíš v nejakom zariadení pre seniorov. Tie naše decka ti budu liečiť tvoju hypochondriu na starobu....
Si fakt taka sprostá že si neuvedomujes že keby každý rozmýšľal tak sebecký ako ty tak o 50r ľudstvo vymrie?
A vy bezdetni tu pozdochynate bez akejkoľvek pomoci.

A ze si to máme najprv zariadiť keď sa rozhodneme mat deti? Práve štát to za nás zariadil, preto existuje OCR, a 7 dní P na člena rodiny 😘

simona20201309
7. dec 2025
@nyusika

@simona20201309
Nie je správne deliť kolegyne (ženy všeobecne!!) na tie sdetji a na tie bez detí.
Už vyššie to niektorá napísala - čo keď sa tá bezdetná stará o veľmi chorého rodiča ?
Ti len ako príklad, nemusíš sa práve tohoto chytiť a dotiahnuť to do absurdity.
Proste ste zamestnanci a fakt nože byť každému jedno, že ty nás deti a na úkor bezdetných/a veľkými deťmi čerpáš v práci výhody - viac voľna, prednostný výber dovolenky, výber smien, skoršie odchody.
OČR síce výhoda nie je, ale tiež nie je fér voči kolegom byť týždeň z mesiaca doma s dieťaťom.
Tebe to môže byť jedno, nárok na to máš...ale cenu sympatie v kolektíve určite nezískaš

@nyusika ja ti to napíšem z pohľadu zamestnavatela. Ja osobne mam takmer nulovú absenciu, ale moji zamestnanci vedia, že mi absolútne nič nemusia vysvetľovať ak ide o zdravie - ci už ich, alebo deti. Pokojne zatiahneme jedna za druhú.
Tu sa rieši co? Odchod z prace na besiedku... trvá to 1 hodinu. Nebudme smiešne.... naozaj toto môže niekomu vadiť? Ak, tak len z jesitnosti a očividne vzťahy budú viac než zle.
Aj s chorobami deti dobre vieme ako to je, kto si praje mat každý mesiac choré dieťa? Kto si dá dobrovoľne vziať 25% mesačne z platu?
Moje skúsenosti sú také, že práve mamičky sa snažia co najmenej vymeskavat. Najviac vymeskavaju hypochondričky, v 99% bezdetne, ktore raz majú hrčku na nose, raz zvýšený tep, alergie, zápchy,...... A môžem pokračovať do rána. Nikdy som sa nestretla s problemovejsim zamestnancom ako so ,,starou dievkou".

marsmykkok
7. dec 2025
@anonym_autor

@1sally12 a presne, radšej nemaj deti, lebo by si asi bola schopná ich priviazať na mreže na vôdzku ako psa a nech na teba čaká, kým skončíš v práci, kým si nakúpiš, kým si uľavíš, lebo dieťa je záťaž. Si neskutočne neempatický človek. Tu nejde o to, že chceme mať úľavy. Ani o to, že sme si urobili deti a nech sa každý poskladá, lebo ja som mama. Sú tu situácie, ktoré sa nedajú ináč poriešiť. Ako píšeš, aj bezdetný chce mať voľno, a ten s dieťaťom musí ísť do práce aj na nadčasy, aj keď je to ťažké. Kvôli tomu bezdetnemu, lebo ma tiež právo na dovolenku, PN, paragraf. Tak isto, ako má právo byť doma, vziať si dovolenku, využiť OČR, ten, ktorý má dieťa, chorého príbuzného, o ktorého sa stará. Trošku ľudskosti neuškodí.

@anonym_autor Partner je vojak a je na misii? A čo rodičia z jednej a druhej strany? Lebo proste vždy to tak bolo aj bude, ak má matka pracovať proste musí sa podieľať aj otec dieťaťa na očr a návštevách lekára a najlepšie je ak pomáhajú aj starí rodičia.

marsmykkok
7. dec 2025
@simona20201309

@1sally12 presne ako píšeš. Tvoj problém ze nemáš decko 😀 tiež by si mala dôvod čerpať častejšie OCR aj P.
Vieš tie naše decka ti raz potom budú utierať tvoju riť, keďže možno skončíš v nejakom zariadení pre seniorov. Tie naše decka ti budu liečiť tvoju hypochondriu na starobu....
Si fakt taka sprostá že si neuvedomujes že keby každý rozmýšľal tak sebecký ako ty tak o 50r ľudstvo vymrie?
A vy bezdetni tu pozdochynate bez akejkoľvek pomoci.

A ze si to máme najprv zariadiť keď sa rozhodneme mat deti? Práve štát to za nás zariadil, preto existuje OCR, a 7 dní P na člena rodiny 😘

@simona20201309 Toleranciu treba, osobne by som ako bezdetná určite nevyčítala matke to že ide na besiedku. Ale prosím treba prestať už s tým, že decko si robia ľudia pre spoločnosť a mali by sme sa im pomaly klaňať, deti sa vo svete rodí dosť a veľa práce urobia roboti v budúcnosti, dieťa si robí človek pre seba a nie pre spoločnosť.

nyusika
7. dec 2025
@simona20201309

@nyusika ja ti to napíšem z pohľadu zamestnavatela. Ja osobne mam takmer nulovú absenciu, ale moji zamestnanci vedia, že mi absolútne nič nemusia vysvetľovať ak ide o zdravie - ci už ich, alebo deti. Pokojne zatiahneme jedna za druhú.
Tu sa rieši co? Odchod z prace na besiedku... trvá to 1 hodinu. Nebudme smiešne.... naozaj toto môže niekomu vadiť? Ak, tak len z jesitnosti a očividne vzťahy budú viac než zle.
Aj s chorobami deti dobre vieme ako to je, kto si praje mat každý mesiac choré dieťa? Kto si dá dobrovoľne vziať 25% mesačne z platu?
Moje skúsenosti sú také, že práve mamičky sa snažia co najmenej vymeskavat. Najviac vymeskavaju hypochondričky, v 99% bezdetne, ktore raz majú hrčku na nose, raz zvýšený tep, alergie, zápchy,...... A môžem pokračovať do rána. Nikdy som sa nestretla s problemovejsim zamestnancom ako so ,,starou dievkou".

@simona20201309 neriešim teba a neriešim konkrétne túto situáciu.
Riešim tvoj životný postoj "ja som matka, kto je viac".
A tento názor nezdieľam ako jediná z diskusie, len pre info.
Takže buď sa nevieš vyjadrovať, alebo nevieš čítať s porozumením.

nyusika
7. dec 2025
@marsmykkok

@simona20201309 Toleranciu treba, osobne by som ako bezdetná určite nevyčítala matke to že ide na besiedku. Ale prosím treba prestať už s tým, že decko si robia ľudia pre spoločnosť a mali by sme sa im pomaly klaňať, deti sa vo svete rodí dosť a veľa práce urobia roboti v budúcnosti, dieťa si robí človek pre seba a nie pre spoločnosť.

@marsmykkok niekto normálny by nevyčítal skorší odchod kvôli tu riešenej besiedke.
Ale vyjadrenia niektorých žien sú už za hranicou tolerovateľnostti.

simona20201309
7. dec 2025
@marsmykkok

@marsmykkok kto tu píše o klanani? Zakomplexovana bezdetna ženská sa obula do mamiciek, tak ju treba trochu upratať.
Deti sa rodí dosť, ale koľkej z nich budú pre našu spoločnosť prínosom? Tých čo sa rodia dostatok sú tak akurát darmozraci a prizivnici.....
Tie ostatne majú pracujúce matky.
A pri tom táto téma sa mňa osobne nijak nedotyka, nie je to môj prípad, ale vedia ma nasrartovat také prízemné názory.
Tiež mám svojský ostrý názor na detske jasle a na rodicov ktorí nemajú na svoje deti čas, ale toto je o niečom úplne inom

simona20201309
7. dec 2025
@nyusika

@simona20201309 neriešim teba a neriešim konkrétne túto situáciu.
Riešim tvoj životný postoj "ja som matka, kto je viac".
A tento názor nezdieľam ako jediná z diskusie, len pre info.
Takže buď sa nevieš vyjadrovať, alebo nevieš čítať s porozumením.

@nyusika veru asi nečítam s porozumenim. Bud taka láskavá a ukáž mi kde píšem ja som matka kto je viac??? A kde vyjadrujem názor že bezdetne sú povinné ťahať za ženské s deťmi?

autor
7. dec 2025
@marsmykkok

@anonym_autor Partner je vojak a je na misii? A čo rodičia z jednej a druhej strany? Lebo proste vždy to tak bolo aj bude, ak má matka pracovať proste musí sa podieľať aj otec dieťaťa na očr a návštevách lekára a najlepšie je ak pomáhajú aj starí rodičia.

@marsmykkok sú situácie, kedy nemá kto pomôcť, z nejakého dôvodu. Nikto nie je povinný sa mi starať o deti. Niekedy bývali tri generácie v jednom dome, dnes aj starí rodičia môžu ešte pracovať, môžu mať aktívny život, nechcú, nemôžu. Život. Neriešim, kto mi ma byt s deťmi, ale môj úvodný príspevok. Nepíš, že je niekto povinný mi pomáhať.

autor
7. dec 2025
@nyusika

@anonym_autor
Veď keď budeš mať "rannú", to už je v podstate jedno, že odídeš o tretej, kolegyne tam aj tak musia byť do siedmej.
Iné by bolo, kebyže tu vychádza "poobedná"
Výnimočné tam budú dve už o dve tretej samé.
Pochopila som to dobre, že jedna chodí na "rannú"otvárať na deviatu a pracuje do 17:30 a dve sú tam od jedenástej do susednej ?
Čiže od jedenástej do 17:30 ste tam všetky tri ?

@nyusika áno, dobre si pochopila

tom_i
7. dec 2025

Kolegyne ťa vôbec nemusia trápiť, deti sú na prvom mieste. Ak sú staršie...aj ony mali deti a keď bolo treba niekto ich zaskočil. Ak sú mladé, raz tie deti mať budú a vtedy pochopia o čom je život. Takže povedať vedúcej že vtedy a vtedy majú deti besiedku na ktorú chcem ísť, lebo majú len mňa... čo bude treba si nadrobím. Kolegynkám oznám, vtedy a vtedy idem deťom na besiedku...bodka.

nyusika
7. dec 2025
@anonym_autor

@nyusika áno, dobre si pochopila

@anonym_autor tak potom nemaj absolútne stres.
Pár hodín vo dvojici vydržia.
Uži si besiedku, sú to asi najmilšie vystúpenia na svete.

herika
8. dec 2025

Ber to pozitívne, aspon más moznost tam íst 🙂
Nám to urobila skolka (presnejsie skola, lebo sú spojené), ze mali besiedku do obeda ... minuly rok robili prvy krát takto spolu so skolou (do obeda), a ja som dovolenku uz nemala... a tak som nemala sancu pozriet mojich synov (na posledy tam boli spolu, lebo vacsi uz bol predskolák) ...
Trápilo ma to a tento rok som setrila pár dní, aby som sa mohla zucastnit 🙂

Strana
z3