icon

Ako zvládnuť život v dome bez muža?

14. jún 2024

Ahojte mamky samozivitelky, ktore zijete v dome s detmi bez chlapa. Zijem cely zivot v byte v meste, teraz vsak uvazujem nad kupou mensieho domceka v meste, problem je ze na dome je stale nieco opravovat, som nato sama a trosku mam z toho obavy. Ako to zvladate?

Strana
z2
betulinka1
14. jún 2024

@simca06022011 nie len cestovali ale bolo viac casu ist na bike, so psom, ihrisko. Teraz mam pocit, ze stale nemam cas lebo toto treba a toto treba. Potom ked porobim uz sa mi nechce a som rada, ze sedim.

olimuc
14. jún 2024

Byvam v starsom dome bez chlapa … ked nieco potrebujem - ak je to nieco velke ako opravit strechu, okna, elektrika atd firma zo zarukou. Zahrada, kotol a pod … asi maju moji susedia dobre kontakty ale do 1-2 dni sa vzdy naslo riesenie 🤷🏻‍♀️. Strach nemam … k susedom ploty nemame, x krat som zabudla zamknut. … zabudla som aj otvorene dvere do zahrady … ano potom som nahala mys … ale inac nic

palicka
14. jún 2024

A radovka, pripadne byty s minipozemkami? Tie súčasne novostavby sú zvyčajne 3/4 bytové a ponúkajú aj malinky pozemok. Menej ľudí, súkromie, a predsa nie si sama…

laila22
14. jún 2024

Autorka. Som matka samoživiteľka a vyvediem Ťa z omylu. Na dome žijem 12 rokov a už 4ty rok sa pohravam s myšlienkou ísť na byt. Dom je nekončiaci sa kolotoc aj keď máš novostavbu.. Môj dom sa zdá byť bezudrzbovy, ale opak je pravdou. Stále treba kosiť trávnik, strihať kríky, pleť burinu zo záhonov.. Natrieť altánok, vyčistiť spätý v zámkovej dlažbe.. Na jar zvertimutovat trávnik, ošetriť proti burine.. nie čo sa pokazí... Treba vymaľovať, urobiť záhon... A čo ja viem čo všetko... Bez chlapa je to veľmi ťažké.. Dá sa to zvládnuť, ale nebud s mať oddych a ak áno vždy na úkor niečoho. Každého bude baviť pomáhať Ti chvíľku. Každý má dosť svojho. Potom jedine platiť za služby.. záhradnícke, hodinový manžel..
Ja si predstavujem ako upracem 3izby v byte, plesknem dvere a idem bezstarostne do kina, kávu, bike, výlet.. a nie mať stále na pozadí čo treba urobiť, zaplatiť...vyniesť na zberný dvor, poliať, pokosiť..

mandzula
14. jún 2024

@laila22 velmi pekne si to vystihla. Presne toto som riesila, ked som byvala v dome. Teraz som v byte, do domu chodime uz len ako na chalupu a cely vikend je len o robote okolo. Viem, ze niekto to moze mat ako relax, ergoterapiu, no pre mna to je strata casu a radsej si skocim na kavicku na namestie.

madeincssr
14. jún 2024

Ano, toto su nevyhody byvania v dome. Ale niekto viac tuzi po tom pracovat okolo domu/zahrady, ako chodit kade tade. To uz si musi AUTORKA bez prikraslovania/romantizovania premysliet. Kazdy sme iny.

laila22
14. jún 2024

@mandzula a to som sa sťahovala do novostavby.. nič veľké tu nebolo treba opravovať zatiaľ, ale bolo treba vyreezat stromy napr. za tie roky.. Taká sobota.. upratať, oprať,navariť, potom ísť von niečo robiť.. a keď chces grilovať už nemáš silu...😂😂😂

mandzula
14. jún 2024

@laila22 presne, mame aj gril, aj ohnisko, aj altanok, no cas vysedavat dako nie je.🥴🙂

dominikamacakova
14. jún 2024

Ja bývam sama s deťmi v dome a tiež sa bojím sama a to bývam na dedine kde každého poznám. Ale ja sa idem sťahovať ku mame, budeme bývať v jednom dvore, takže iba to ma drží nad vodou. Sama s deťmi radšej do bytu... Alebo veľký strážny pes. Opravovať tu nemám čo. A každý chlap tiež nevie opravovať veci. Opravára si viem zavolať aj sama, pokosiť si viem aj sama a na čo také ešte potrebuješ chlapa? Pýtam sa vážne lebo mne absolútne nechýba...

autor
14. jún 2024

Dakujem vsetkym a dali ste mi riadneho chrobaka do hlavy, mam nad cim premyslat. Vidim aj vyhody aj nevyhody. Problem je aj ten ze ak aa aj rozhodnem pre dom a nebude mi vswtko vyhovovat tak dom predat je tazsie ako byt

vkatush
14. jún 2024

Ak máš financie na dom v Košiciach (ceny sú tú nenormálne), tak máš v pohode na tie novostavbové byty s mini záhradkami.
Osobne, ak by som bola sama bez muža a s dieťaťom, tak radšej takáto alternatíva, ktorá nie je tak časovo a finančne náročná do budúcna, no zároveň máš kde vyjsť, hrať sa von,súkromie a nemáš len tie štyri steny.

Prípadne veľa bytovkových kamošiek si radšej zaobstaralo chatu pre deti na víkend a prázdniny, ale cez týždeň fungujú v meste.

rfrd12
14. jún 2024

Ja nerozumiem nazoru, ze na dome treba stale nieco opravovat

autor
15. jún 2024

@vkatush praveze novostavbu nechcem, ani jednu novostavbu nepoznam ktora by v ke nemala technicke problemy- anicka balkony, panorama je ako z papiera plus kurenie, popradska pocas stavby 3x vytopilo byty, atd atd. A ceny novostavieb su vsak sialene. Uz rok sledujem situaciu s realitami a sem tam sa objavi domcek do 250 tisic co je moj limit, ale samozrejme skoro ihned su predane.

martinka13
15. jún 2024

Radšej byt s veľkou terasou. Sama by som do domu nešla.

muchotrafka298
15. jún 2024

Za mna to nie je tak ani o tom, ze na dome treba opravovat a majstrovat. Je to o nastaveni, ze ci je pre danu osobu vhodny zivot v dome. Ja som napriklad cisto bytovy clovek, v dome som isty cas zila, ale vobec k tomu nemam vztah. Ze hrabanie sa v hline v zahrade, no to je nocna mora. Cize za mna skor zvazit, ze ci tam bude nejaky kladny vztah k tym pracam okolo domu, o dom sa treba starat viac ako o byt, ci uz zime odhadzovat sneh, alebo kosit travnik pocas roka a celkovo dom udrziavat v poriadku.

tenerifka
15. jún 2024

Jednoznacne to bude o nastaveni kazdeho z nas, a aj o financnych moznostiach. Mestsky typ nepotrebuje rano vyjst s kavou do zahrady, nadychnut sa cisteho vzduchu a pokochat sa zeleñou, vychutnat si ticho. Dedinsky typ by mal zasa depku pozriet z okna a vidiet okolo seba bytovky ci panelaky, dychat smog a byt obmedzovany susedmi. Kolko ludi, tolko chuti.
Ale mnohe ste tu napisali, ze zivot v dome bez chlapa nie je realny...... What??? To fakt ste nastavene tak, ze sa stavaju domy len aby v nich zili muzi, ci uz so zenami alebo bez nich? Nezda sa vam to ako riadny blud? Co tak trochu hrdosti a verit si? Ak mas fungujuci dom, a nemas problem zaplatit si obcas udrzbu(zahradu, upratovanie, malovanie), a tak si usetrit cas, tak kde je problem? Upratovat ci malovat treba aj v byte. A samozrejme nebyvat v dome, kde treba kurit v kotli a rubat drevo, to je za trest.

mantilka
22. jún 2024

Ja som akčná žena, stavbu domu a kolaudáciu som riadila ja. Bývame v dome s manželom...ale sama by som si netrúfla ísť do domu. Je toho veľa. Upratať dom, robiť na záhrade ( vkusne nejaký škodcovia slimáky, slizniaky, skocky, vosky, ..vraj kedysi toľko škodcov nebolo.) Máme novostavbu ale vždy niečo vyskočí čo opraviť alebo vybaviť. A to nám stavala firma nášho priatela a mali sme len jednu zanedbatelnu zavadu. A k tomu sa staráš o dieťa škola, krúžky,choroby. Je to naozaj náročné pre jednu zenu. Keď požiadať o pomoci v budú ťahať z teba peniaze. Aj my sme z KE, keď bol manžel mimo domu bála som sa.

maxxim
23. jún 2024

Dlho som sa tak nezasmial😊...nesmieš sa báť😊

silvuskaxy
5. júl 2024

Pokial más peniažky nevidim problem

matapo
20. júl 2024

...ja bývam v dome, ale v meste s troma deťmi. Dom je relatívne nový, tak sa ešte nič tak nekazí, nepotrebuje žiadnu extra údržbu a výmenu, ale tiež sa toho bojím, ale tak snáď si nejako poradím. Inak je to všetko super, žije sa nám dobre, ale skôr sa zamýšľam nad tým že keď deti vyrastú žeby som rada bola v nejakom novom apartmáne s veľkom terasou s pekným výhľadom do parku ale určite v centre mesta. Neviem či chcem zostarnúť v tomto domčeku hoc to tu teraz veľmi zbožňujem.

matapo
23. júl 2024

...ešte pridám, napriek tomu že žijem v dome (150m2) v centre mesta, záhradka je len 200m2. Absolútne nepotrebujem auto, lebo mám všade blízko. Mám súkromie, čo mi vyhovuje,otvorím dvere, ktoré sú otvorené stále, vôbec nerozlišujeme vnutro - vonok áno káva, ranajky, obed,... prečítam si knihu, zahráme sa nejakú hru ...všetko je určite lepšie na vzduchu a okolo zeleň. Mám aj blízku susedu s ktorou pokecáme cez plot ak k nám niekto príde vieme posedieť aj vonku, deti trávia veľa času vonku. Keď chcem ruch na námestí som tam do 5 minút aj vo viacerých obchodakoch, rada si posedim aj tam, 200m od domu máme aj park s veľkým detským ihriskom s kaviarňou, tam sme tiež často, je tam veľa velkych starých stromov kt. pôsobia veľmi upokojujuco. Každý víkend sa snažím s deťmi ísť niekde na výlet, alebo sa okúpať, bicykle,...nejdem sa pretrhnúť robotou okolo domu. Trávnik keď je väčší tak je, nevadí to nikomu, cca 1x za 3-4 týždne pokosim, keďže to nie je veľa trvá mi to do hodiny. Nesadim, len úplne minimálne, len tak pre radosť, nejaké paradajky, papriky, uhorky, ale v malom pre našu potrebu. Decká majú malý záhon s jahodami, jednu riadne veľkú malinu, ktorá rodí ako divá, tri krivky červených ríbezlí a jednu čiernu ríbezlu. A dve slivky jednu skorú a jednu neskorú. Toto obhospodarit nezaberie veľa casu. Je to fajn si odtrhnúť svoje. Polievanie je taká práca kt. teraz treba často, ale každý vezme krhlu podľa svojej veľkosti a za 10 minút máme popolievane a keď sme mimo domu tak ostane nepoliate, nevadí, ak sme na dovolenke, poprosím súrodencov. No prístrešok by tiež už trebalo natrieť, naposledy som ho 10 rokov dozadu, ale keď nestihnem tak nestihnem, natriem o rok. To že cez zámkovu dlažbu sa tlačí mach mi ani nejak nevadí, raz za čas to majú deti na starosť, ich to baví, ale mi máme len pár metrov tak to nie je nič strašné. Máme tuje ako živý plot, tie treba 2x do roka odrezať, ale s elektrickým orezavačom je to rychlo.Vôbec nepôsobí okolie domu zanedbané aj keď nenebehám s košackou každú sobotu. Pôsobí riadne zeleno a nám tak vyhovuje. Teda mne vyhovuje a deťom je to jedno, tie neriešia či má tráva 2cm alebo 10, ešte radšej behajú bosí po tej väčšej. Vnutri som ešte neopravovala nič také. Maľovala som sama, bavilo ma to nie je to nič strašné. Ale nemaluje sa každý rok a raz za pár rokov sa človek na to dá. A zvládne to určite každá žena. A keď bude treba niečo vymeniť až sa pokazí, no čo už, budeme musieť nielen kúpiť ale si zaplatit aj technika čo nám vymení, zapojí a spojazdni. Tým že žijem v meste, všetko je tu osvetlené, domy sú naseba natlačené, dlho do noci sa hemžia ľudia po ulici, strach nemám žeby nás niekto prepadol, kamery samozrejmá máme okolo celého domu - pre istotu. Takže dom pre ženu áno ale nemusí to byť veľké domisko s obrovskou záhradou, kde človek naozaj obetuje všetok svoj voľný čas a stále niečo treba. Postačí niečo malé, čo splní účel domu a poskytne výhody bývania v dome a na druhej strane nie je náročný na údržbu(porovnateľné s bytom). A výber miesta/pozemku je to najdôležitejšie, mať dom na správnom mieste, podľa toho čo komu vyhovuje. Netreba sa toho báť.

Strana
z2