Bezvýchodisková situácia
Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, nevidím východisko
Skúsim to tu teda napísať, možno sa nájde medzi vami niekto koho niečo napadne, čokoľvek to bude, prosím, sem s tým..
Žijem sama s jedným dieťaťom (školák na prvom stupni ZŠ), nemám už ani rodičov, ani svokrovcov, ani žiadnu rodinu v blízkom okolí...mám vzdialenejšiu rodinu, ale ďaleko a tou diaľkou sa časom tak stalo, že už ani neviem či ich možem za rodinu považovať, keďže kontakt medzi nami je taký, že žiadny 😖
Tým, že žijem sama, potrebujem peniaze na prežitie, čiže potrebujem chodiť do práce, ale na druhej strane ako mám do práce chodiť, keď všade sa robí na smeny, na dvanástky a proste od vidím do nevidím...kde mám dať dieťa v tej dobe, keď som v práci a dieťa nie je v škole? či už z dôvodu sviatkov, choroby, alebo prázdnin..opatrovateľka si pýta takú sumu na hodinu, že ja sama za hodinu toľko nezarobím, čiže nemysliteľné, keď počítam s každým centom čo zarobím.
A myslím že nikto mi nebude dieťa strážiť len tak zadara, z dlhej chvíle ..
Otec dieťaťa ho postráži len po dobu nevyhnutnú, aj to mi potom vyplakáva, že musel skôr z práce odísť, že nestíha, že málo zarobí tým pádom....aj z toho dôvodu som pred časom dala výpoveď z práce kde som robila na smeny, lebo to sa proste nedalo..
Teraz pracujem len na dohodu, pár hodín denne, čo bolo doteraz super časovo, lebo som dieťa odniesla do školy ráno a poobede som poňho šla, neobmedzovali sme otca...už čo sa týka zárobku je to na trt, ale aspoň niečo a snažím sa zohnať ešte niečo k tomu.
Ale čo teraz, cez prázdniny? Ja naozaj nemám tušenie, že čo mám robiť... sa cítim ako piate koleso na voze na tomto po*ratom svete 😔
@samantha009 😀 😀 😀 Zmysel pre humor Ti nechýba. No vieš, ale Ty sa môžeš zmeniť. Ostatných okolo nezmeníš. neprídu za Tebou, či nepotrebuješ pomoc. 😢
@samantha009 tak keď ti neplatí výživné a sa tak veľmi bojíš že sa zvadíte, skús si odpovedať koľkokrát kúpil synovi oblečenie, obuv, hračky, koľkokrát ho vzal na výlet len tak ako jeho otec... koľkokrát si s ním písal úlohy, koľkokrát ho opatroval keď bol chorý? ak už toto ťa nedonúti žiadať o výživné, tak ja neviem čo potom....
dobre ti radi "katarinamarkova" ľudia nevedia čítať naše myšlienky....ty potrebuješ pomoc, ty sa musíš opýtať ľudí na okolo....tak ako si sa TY pýtala nás tu na MK tak sa musíš opýtať aj vo svojom okolí. suseda možno čakala na tvoju otázku...vidíš, možno ani ona sa nechcela vtierať...a keby aj povedala nie, mohla si sa opýtať či nemá dáku kamarátku,alebo nepozná niekoho, kto by ti malého postrážil...
@samantha009 neber sa tak tragicky, to ze si to uvedomujes je prvy krok k zmene. Urcite ti neradim na niekoho sa zamerat s jasnym planom "vyuzit ho". Skor si vsimat okolo seba. Vsimat si susedov, vsimat si spoluziakov syna a zacat mozno prave tym, ze syn pozve kamarata k vam.
Dnes to maminy ktore su same naozaj nemaju lahke a naozaj vam to nezavidim.
Drzim palce nech sa tvoja situacia zacne zlepsovat. Pripadne neviem ake mate vztahy a zlozenie v praci, neviem presne co robis, ale OBCAS zobrat dieta aj do prace nie je marna rada. Ja viem, ze pre nas so segrou bol sviatok, ked sme mohli ist s maminiou, robila v kancelarii, peciatkovali sme, pisali na stroji, obcas nam pridelila svoju pracu ktoru sme zvladali.... ale to sa neda v kazdej praci.
@samantha009 urob svojmu synovi materskú službu, vys.r sa na svoju hrdosť a pýtaj, pýtaj a ešte raz pýtaj. od známych, od priateľov, od organizácií, ale hlavne od bývalého. a uč sa aj prijímať. si toho hodná.
doteraz si pamätám, ako za mnou prišla jedna mamička nášho žiaka. a hovorí mi, prišla som za vami ako matka za ženou. trikrát to spomenula za rozhovor, v ktorom mi hovorila, ako ťažko sa jej s deťmi žije. keď odchádzala, dala som jej peniaze do ruky. kto pýta, ten dostane. keď nebudeš pýtať, nikto ti nič nedá, nikto nebude vedieť, že potrebuješ nejakú pomoc.
keď budú vedieť, susedia, známi, pomôžu ti. a ty pomoc potrebuješ. musíš dať o sebe vedieť. nemáš peniaze a máš živiť dieťa, si na tom zle.
musíš riešiť aj bývalého, a to najmä kvôli dieťaťu. pamätám si živo na chlapca, ktorý sa aj po 18tke hneval na mamu, že žiadosť o výživné neriešila a nechala to tým pádom na ňom. keď tvoje dieťa bude vedieť, že si mohla a neriešila to, bude sa na teba hnevať. pretože máš možnosť sa mať ty aj ono lepšie a zatiaľ to nevyužívaš.
@samantha009 ....ale ty si uplne vieme kde...ako pises...........uz teraz.
a ten stav trva a nemeni sa, lebo pre to aby sa zmenil nic nerobis!!!
sa zober, ziadaj o vyzivne! to ze 3 mes a z toho sa da vyzut....ano da....ale z toho, ze ho ma platit kazdy mesiac a ked sa co i len den omeska mozes od neho vyzivne vymahat exekucne z toho sa vyzut neda!
ale - na to potrebujes rozsudok sudu o vyzivnom - a pre to aby si ho mala, potrebujes ist podat navrh na sud!
a - nemysli si ze sud sa riadi len prijmom na papieri! zohladnuje REALNY prijem a to uz dokazat na sude problem nie je - urcite v praci nerobi sam! urcite ma ucet, kde ake take peniaze toci! urcite potrebuje z niecoho kupovat stravu pre seba, byvanie, telefon, seky, oblecenie..........
ale jasne....ked sa nechce tak sa neda.....
mne je len luto tvojho syn, lebo namiesto toho, aby si s nim travila v pohode leto....vsetko si len sama sebe neskutocne komplikujes.
- keby si chcela - mas vyzivne od ex ( dalsi prijem)
- keby si chcela - najdes niekoho na strazenie
- keby si chcela- udrziavas lepsie vztahy s rodinou a priatelmi
- keby si chcela - nadjes si fajn pracu za fajn peniaze s fajn prac. casom...to ze to nebude par metrov od domu, mozno v inom meste....a? ved ani teraz nemas nikoho....tak preco sa neprestahovat za pracou?
- keby si chcela, hladas riesenia, nie to, ako veci este viac skomplikovat!
@samantha009 ja som ti par riadkov vyssie radila celko zaujimavu vec, ked sa nechces "ponizovat" pred inymi, ale asi si si to nevsimla v tej zaplave sprav. Skus este raz precitat.
@samantha009 pozri, tak ako si nás tu požiadala o radu (a nikto ti to nemá za zlé a ani ťa za to nikto neodsudzuje, je to normálne 🙂 ), tak kľudne požiadaj o pomoc aj vo svojom okolí... dnes je taká divná doba, ja si pamätám, že voľakedy nebol problém zazvoniť susede o dve vajíčka či postrážiť nachvíľu dieťa, o dva dni ona zazvonila o liter mlieka alebo zbehnúť na poštu... nikomu to neprišlo čudné... dnes? každý sa zavrie doma a vybavené, susedia sa medzi sebou ani nepoznajú...
my sme sa tu u nás v pohode zoznámili cez decká ešte v škôlke, prakticky tie kamarátstva trvajú dodnes, raz prespí nejaké dieťa u nás, inokedy moja zas niekde, niekedy sa decká len tak medzi sebou dohodnú, inokedy proste potrebujem, tak normálne zavolám "prosím ťa mohla by malá u vás cez víkend prespať?" alebo zavolá kamoška mne... a to nehovorím o nejakých kamoškách "na život a na smrť", také bežné sídliskové známosti, cez decká... veď každý má nejaké starosti, niekto viac, niekto menej, prečo si navzájom nepomôcť? tak sa nehanbi ozvať, možno aj druhá strana sa len bojí nadviazať takto kontakt, že čo si kto pomyslí...
a exa o pomoc nežiadaj - jemu to daj na povel... je to jeho povinnosť, nie láskavosť.. ak nechce prevziať svoj diel zodpovednosti osobne, tak nech to kompenzuje finančne... do prázdnin to už asi nevyriešiš, ale do budúcna áno... a ver, že tie výdavky budú len stúpať, aj v škole, aj krúžky, aj dieťa bude chcieť viac, tak to neodkladaj... ja viem, je to "špinavá robota", ale tvoje dieťa na to má právo...
@samantha009 skus dat oznam do kostola, mozno nejaka starsia pani by bola aj rada, ze by mala spolocnost aty by si jej nejako vypomohla za strazenie maleho
hej, máte pravdu, ďakujem za všetky príspevky
@samantha009 Ľuďom ako ty niet rady. Nech už padol hocijaký návrh na riešenie, ty si si hneď našla výhovorku. Výhovorkami sa problémy neriešia.
- POŽIADAJ O VÝŽIVNÉ - je nepodstatné, že by si od svojho ex najradšej nič nechcela. Nie si v situácii, aby si si mohla dovoliť nič nechcieť! Na druhej strane, je jeho povinnosť platiť výživné a teba nemusí zaujímať, že je na tom ´zle´ - vy so synom ste na tom ešte horšie a jeho to evidentne netrápi.
Píšeš, že pracuješ na dohodu. Síce neviem čo robíš, kde robíš, ale ak to nie je rizikové pracovisko, prečo by si ho na tých niekoľko hodín denne nemola zobrať so sebou? Kamoška ti to poradila a tvoja reakcia bola ´no ďakujem´ - prečo? Je to snáď niečo, čo by bolo možné uskutočniť a tebe sa to nepáči, lebo radšej sa budeš pasívno-agresívnym spôsobom ľutovať a vymýšľať ďalšie výhovorky?
Píšeš, že sa nechceš opýtať mamičiek spolužiakov, lebo by si pomysleli, že si blázon nejaký. Ďalšia výhovorka! Ty si myslíš, že takáto pomoc medzi mamičkami nie je bežná? Spýtaj sa ich! Vycap inzeráty na koník, na FB, na fóra, inzertné stránky. Nepotrebuješ, aby sa ti ponúkli všetky mamičky/dôchodkyne v meste - potrebuješ LEN JEDNU!
Tak sa vzchop a energiu, ktorú míňaš na vymýšľanie výhvoriek, obráť na konkrétne činy. Nič lepšie ti poradiť neviem.
@samantha009 drž sa a bojuj za seba a za syna! 🙂
@emily.s ano, bola trocha od veci tá jej rada, pretože vie, že robím kuriérku, čiže šoférujem a jednak nemám pri tom čas riešiť jeho prípadné potreby a stavy nudy a jednak to asi ani nie je najrozumnejšie voziť dieťa s výškou pod 150cm v pick-upe ako spolujazdca..
ok, vzchopujem sa
@samantha009 podobnú vec riešila kolegyňa, bola sama s 2 deťmi. Našla si študentku VS, ktorá nedostala internát ( tak bývala u nej ) a ta sa jej starala o deti, keď ona bola v práci. Kolegyňa robila krátky a dlhý týždeň. Tak to riešila ona cez školský rok.
@samantha009 a čo kamarátky? nemáš nejaké spoľahlivé? moja kamoška sa tiež dostala do situácie, že ostala sama s dieťaťom a robila od rána do večera a boli sme dve-tri baby, ktoré sme jej dieťa postrážili a zadarmo len tak aby sme pomohli keď sme videli ako sa snaží a potrebuje pomoc
@kate988 ja asi z inej planéty som, lebo kebyže mám takú kamošku, tak sa jej sama ponúknem automaticky, tak mi to príde že asi nie, nemám také kamošky 🙂
@sendy1977 to je dobrý nápad, len zas to bude vyzerať že som ho zavrhla, ale v jednoizbáku asi nerealizovateľné
@samantha009 pokiaľ si sa kamošky nespýtala priamo, či ti ho postráži, tak jej zbytočne vyčítaš, že ti nechce pomôcť. spýtaj sa jej priamo, či by ti ho postrážila. keď nie, potom ju ohováraj a hnevaj sa na ňu. málokto sa sám od seba vzdá pohodlia, keď nemusí. možno to pre teba urobí, keď ju poprosíš.
alebo keby ti dáka dôchodkyňa z okolia malého postrážila a ty jej na oplátku upraceš alebo donesieš nákup 😉 ...pozri autíčko máš, tak čo navrhnúť niektorým babkám takú výpomoc? že donáška nákupu za smiešnu sumu? naraz nakúpiš viacerým, dovezieš a vybavené. alebo ti tie babky postrážia malého...ver mi, veľa starých ľudí je opustených a pookrejú, keď majú pri sebe dieťa a ty ich navštíviš. ani nevieš ako a budeš mať "adoptívnu babku" a možno nie jednu 😉
@ena70 ano, len musím napísať, pre prípad že by to tu čítal niekto kompetentný náhodou 🙂...autíčko je firemné, takže nebudem zneužívať 🙂
@samantha009 a ex nemá žiadnu rodinu?
@samantha009 a aku radu alebo pomoc vlastne cakas?
@samantha009 nehovor ze bezne sa po ceste domov z prace autom nezastavis nakupit.....alebo to riesis tak, ze odparkujes, zoberies nakupnu tasku a bezis nakupit pesky? 🙂
@samantha009 je tu plno ''múdrych'' komentarov ktore si ani nevsimaj mam pocit ze plno ludi si sem chodi iba kopnut do tych co maju problem. mozno sa niekomu zda ze ti neni pomoci lebo ziadna alternativa ti neni dobra ale ja viem ze taketo situacie existuju aj ked som ju nezazila sama ale cez kamosku. ja tiez neviem co by som robila v tvojej situacii asi by som skusila nejako nadviazat kontakty najst si kamaratky ktore pomozu a na oplatku pomozem ja ked treba lenze aj toto trva nejaky cas spoznat tych ludi tiez by som nepichla dieta niekomu s kym som bola 2x na kave :(
Opatrovatelka deti? postrazis svoje i cudzie a este Ti zaplatia.
@kate988 sto palcov hore...
Kto nezazil nepochopi....ale...to vyzivne ziadaj, minimalne cca 27 eur mu schvalia, to je zozakona...aj ked je to smiesna suma...ja si osobne neviem predstavit dat dieta niektorej susedke...a ani "rodine" - mam asi 40 bratrancov ale vo veku 60± a kedze sme sa s nimi od detstva nestykali,ani sa s niektorymi nepozname,a s inymi sa zdravime dobry dn 😀 takze niekedy nie je proste rodina rodina. Ludia a osudy su vseliake. Asi by som na tvojom mieste skusila dat inzerat - ze hladas studentku, ktora ti opatri dieta...kludne aj vycap na panelaky,zastavky,....
@natalym choď už spať, lebo sa tak zrýpeš z toho rýpania, až budeš zrýpaná 😝
@puklica13 to záleží od toho, či ešte držíš na kolese, alebo si odpadla...

@samantha009 ale ano....ty si ta, co potrebuje niekem dat dieta pocas prazdnin....tak ty by si mala byt ta, co sa spyta!
nechapem preco cakas, ze sa ti kazdy bude nukat
mozno ta suseda len cakala, ze ju pekne poprosis, spytas sa 🙂
ono vies, nie kazdy vie citat myslienky a nie kazdy si prelozi fnukanie o tom ake to mas tazke na: potrebujem presne vtedy a vtedy postrazit syna