Budem dobrovoľne slobodná mamina
Potrebujem sa asi iba vyrozprávať...
Budem čoskoro slobodná mamina, otec bude vedený ako neznámy na rodnom liste... rozhodnutie byť slobodnou maminou je z mojej strany absolútne dobrovoľné a jediným dôvodom je ochrana dieťaťa do budúcna.
Otcovi dieťaťa neverím, čo sa týka chránenia záujmov dieťaťa, sám sa správa ako malé decko, žije celý život v mamahotel, čiže nikdy si nevaril, nerobil pre domácnosť, nemá nič našetrené, má úvery, chodieva často von, na môj vkus pomerne často pije, rozhadzuje financie, atd Človek, ktorý sa nevie postarať sám o seba sa ťažko postará o druhého, najmä ak k takej zodpovednosti nebol nikdy od rodičov vedený.
Boli sme spolu veľmi krátko, bábätko sa podarilo náhodou na prvú šupu a aj to keď som mala menštruáciu. Osobne som za bábo veľmi rada, beriem to ako osud. No proste, po určitej dobe nášho vzťahu s priateľom som zistila aký je a proste viem, že schopným otcom nebude, keďže nemá žiaden vzor výchovy a osobne by som mala iba trápenie, keďže ako budúca mama by som vychovala svoje bábo, ale aj dospelé bábo, pretože jeho rodičia ho viedli k životnému štýlu "mamahotel". Vnútorne cítim, že by mi nebol taký priateľ oporou, čo sa týka výchovy bába, pomoci v domácnosti, finačnou pomocou, ale iba záťažou. Osobne pochádzam z dobrej rodiny, mám robotu, žiaden úver, vlastnú nehnuteľnosť bez ťarchy, moja rodina neuznáva úvery, keďže zásadou je, že o deti má byť postarané, a tak to chcem ponechať aj pre svoje bábo. Chcem, aby sa malo dobre, aby nemuselo v budúcnosti uvažovať nad úverom lebo chce žiť vo vlastnom. A proste viem, že ak by som ostala s tamtým priateľom, tak by bábo nebolo tak zabezpečené ako som zvyknutá.
Určite by som rada mala v budúcnosti muža, ktorý je psychicky vyspelý, no zatiaľ som to šťastie nemala. Len na záver.. je smutné koľko vekovo dospelých chlapov sa stále správa ako nevyspelé decko, potom sa čudujeme, že je toľko slobodných mamičiek... (rečnícka)otázka, existuje normál chlap, ktorý neopovrhuje slobodnou maminou?
Ja osobne lutujem ze som tento krok nespravila pred 14 rokmi( zapis otca do rd) a vsetko by bolo jednoduchsie a uplne inak.. budem drzat palce nech ste spolu stastni a nech najdete toho najlepsieho "tatka" aj ked neskor.
Samozrejme, že Slováci majú veľa detí. Ale aj inde. Veď nie je normálne, aby sa plodili deti, keď nemá človek na to. Podobne ako v Afrike, Azii, Europe... A nie, že musím mať silou mocou dieťa hoci to skúšame dva roky a stále nič a ani umelé oplodnenie nič. Možno k tomu táto kríza dopomôže, aby sa ľudia uvedomili. Keď nebudú mať ľudia stravu, benzín, peniaze na plyn ako uživíš deti. Nijako. Možno super červíkmi, ktoré pre občanov elita chystá. Ľudia neboli schopní sa vzdať dovoleniek, reštaurácii počas Covidu, pochybujem, že sa vzdajú pohodlia áut, keď nebudú mať na benzín. Stačí si všímať - v jednom aute, jeden človek... ale sťažovať sa budeme, že je všetko drahšie, no nič pre to nespravíme sami, musíme byť donútení okolnosťami. Možno sa uvedomíme a konečne začneme žiť zodpovedne a nespoliehať sa na štát, úvery. Peniaze sú podstatné, bez nich nedokážeš uživiť seba ani rodinu. Ale to je všetko nepodstatné. Podstatné je, že žijeme pospolu ako rodina a žijeme z lásky a deťom vieme dať namiesto mäsa lásku. Koľko ľudí má odložených aspoň na polroka či na rok peniaze na horšie časy?
Ľudia boli roky klamaní, boli úmyselne vedení k nezodpovednosti, ponúkli sa im úvery, zalepili sa im oči... teraz začala tvrdá doba pre všetkých, tzv. platenie účtov.
Len naivní človek si môže myslieť, že štát je povinný pomôcť tým, ktorý sa nechali nalákať. Vari štát preplatil všetkú stratu podnikateľom, keď sa im zatvorili podniky? Nie. Presne tak sa správa štát ku nám, ako my nezodpovedne k našim deťom. Také zrkadlo nám je nastavené. Možno je autorka pre niekoho hlúpa, že nechce žiť na úveroch, že myslí na zlé časy a že nedôveruje otcovi lebo medveď. Neviem. Jedine, čo viem je to, že úvery nás občanov ešte dostanú do hrobu, rovnako ako štát, ktorý už krachuje. Je to žiaľ pravda a tá zvykne bolieť. Nie pýcha nás dovedie do utrpenia a vojny, ale naivita a odkázanosť. Ja ľutujem, že mám s mužom úver. Poviem ako je.
Hypotéka a minimálna mzda
@andrea_86 Ked je hypoteka nezodpovedne riesenie, ake by podla teba bolo zodpovedne riesenie? Potrestat rodicov ludi, ktori maju dnes uvery, ze im nezabezpecili byvanie? Alebo zakazat plodit dalsie deti ludom, ktori maju uver momentalne? Alebo nastavit ceny nehnutelnosti tak, aby nebol uver potrebny? Alebo prikazat statu, aby byvanie prideloval? Alebo byvat v prenajme a platit uver inemu? Co navrhujes? Myslis, ze takto by boli spokojny vsetci?
@danielllka 🤦🏻♀️ Ale veď ty si písala "...neznamená, že si nenájde schopného partnera pre seba a otca pre dieťa!" Ja som nikde nepísala, že si má nájsť chlapa. Ja som dokonca nikde autorke ani neradila, aby zostala s otcom dieťaťa. Jediné, čo som jej radila, v záujme dieťaťa, je to, aby nechala biologického otca zapísať do rodného listu a žiadala od neho výživné. Tak neviem, prečo ti práve moje komentáre dvíhajú tlak.
Mne je vtipne ako sa porovnavas s inymi vztahmy. S barskym koho si nemala zhodnoteneho spoznaneho nahodou splodis dieta. On ta nechce ty nechces jeho., a toto porovnavat s ludmi co sa zalubili milovali zobrali naplanovali si deti mali vsetko premyslene naplanovane zazite citene presytene a nieco nevyslo a po rokoch sa to rozpadlo., a rozviedli sa. Ludia spolu nieco budovali tvorili rodinu. Vztahy su zlozite no to sa neda porovnat stym ked otehotnies na prvy šup s hocikym. Ved ty si nezazila milovat muza tak ze snim chces mat dieta . Riesis tu prepisanie zdedenej nehnutelnosti na dieta a hypoteky. A tvoje spomienky na rodicov .. ty si Asi ziadnu lasku medzi muzom a zenou nezazila nevidela, ty poznas len nejake zle vztahy. Ked budes mama zistis ze laska nie je egoisticka a pochopis ze pre dieta je dolezity aj otec hoci ty si nevybrala dobre alebo podla svojich predstav. Babatko potrebuje Hlavne mamu no ako bude rast a uvidi ine deti a otcov.. clovek casto chce najviac to co nema. Tvoj argument ze nema otca lebo by mu nezabezpecil nehnutelnost za hotovost bude pre tvoje dieta absurdny. Urobila si hluposti mala si nechraneny sex s chlapom a teraz to mà nasledky. Preto sa ti neda zatlieskat bravo 👏 je super ze si single mama , je super ze si zabespecena len si sa zachovala ako pubertacka. Nezodpovedne. Ten chlap nech je aky chce ., aj ty si nejaka si len clovek tak ako on robis chyby . Ale vase dieta by nemalo za ne platit. A teraz je na case dospiet a koli tomu dietatu budovat nejaky vztah s jeho otcom- nie ako par ale ako rodicia.
Som prekvapena kolko Marii Terezii tu pridalo svoje nazory. Pozor na slova niektore, aby sa nevypomstili.
@h2 nemáš predstavu, ako jej môže ten "biologický" otec skomplikovať život. A teda nie len skomplikovať, ale spraviť doslova zo života peklo! Aj jej, aj dieťaťu. Zvlášť, keď už teraz vidí, čo je zač! Mám kamarátku, ktorá zažívala psychický teror, nepomohla ani polícia, ver, že to výživné za to ozaj nestojí!
Ano existuju chlapi ktori neopovrhnu slobodnou maminou. Moj najlepsi kamarat a jedna kamaratka co uz mala 2.5rocnu dcerku z nevydareneho vztahu su spolu uz 5 rokov a maju teraz male miminko. Otec tej malej ma uz svoju rodinu a to dievcatko (teraz uz 7 rocne) si brava na vikendy,dovolenky a prazdniny.cize to uz uvidis.ale normalny zlaty chlap sa da najst. A dokonca sme zo stredneho slovenska ,ale hladaj v meste. Dedincania su taki mamahotelaci, krcmovi povalaci, uvery atd atd (cest vynimkam) 🤣🤣
Ja som si našla teraz už manžela keď môj drobec mal 2 roky. A to sa s ním biologicky otec stretáva, no cca raz za mesiac len ale o to, to bolo pre neho ťažšie vyrovnať sa s tým, že stále figuruje v jeho živote. Biologického otca volá malý tato a môjho muža ocino. Už ide mať 5 rokov, prerobili sme si svojpomocne domček, budúci týždeň sa tam sťahujeme a ani sme netušili sťahujeme sa už štyria 🙂 normálni chlapi existujú a veľmi ti takého prajem lebo vidno že máš v hlave jasno čo od života chceš. Držím ti palce aby všetko dobre dopadlo. Budeš úžasná mamina 🙂
@narcista noooo asi tak🙂
@kate211 Menej deti? To neviem. Záleží od situácie. To nejde o niečo smiešne, čo si urobím lebo dieťa mať musím alebo sa bojím, že na staré kolená budem sama. Dieťa je celoživotná zodpovednosť. Pozri. Keď začal Covid a naša slávna vláda nútila ľudí na testovanie nemáš test, nejdeš do práce. Ľudia nešli do roboty a na test lebo chceli, ale preto že museli a musia platiť úvery. Je to zamotaný kruh. Sama mám úver a ľutujem. Stali sme sa otrokmi. Chceme ho teraz naraz splatiť, pretože časy budú iba horšie. To, že mám teraz prácu a viem splácať, neznamená, že prácu mám aj zajtra najmä v tejto neistej dobe. Už keď začal Covid, tak sme tušili, že pôjde iba o začiatok. Začali sme viac odkladať, dom ideme čím skôr prerobiť na zelený, nezávislý. To je to, k čomu už nenápadne nútia aj naši politici. Zelená budúcnosť, nezávislosť od plynu, hľadanie alternatív. Stojí nás to všetko 26tisíc, ale budeme mať vlastnú veternú, slnečnú elektráreň a studňu a budeme úplne odpojení. V dnešnej dobe musí človek premýsľat dopredu a nespoliehať sa žiaľ na nikoho. Konzum je sviňa, ľudia kupujú veci, ktoré nepotrebujú potom spadnú do darovaného systému úverov, konzumu. Žiaľ nič nie je zadarmo :/
Ahoj. V prvom rade odpoved na tvoju otazku, ci existuje normalny muz, ktory neopovrhuje slobodnou maminou. Urcite ;)
Uprimne, ak ai nenasla normalneho muza doteraz, lebo si nemala stastie, je otazne, ci najdes normalneho muza, co bude stat o slobodnu mamicku, ak si naozaj taka narocna a vyberava. No napriek tomu, ti drzim palce. ;)
Treba si uvedomit, ze nie sme vsetci dokonali. Dokonca ani ty, ani ja, ani otec tvojho dietata a ani potencialni partneri. To rozhodnutie, ktore davas otcovi dietata je super. Aj to, ze nebudes branit otcovi v prejavoch lasky jeho dietatu. Je to velmi vyspele rozhodnutie. Aj to, ze ked vies, aky je, ta doviedlo k zaveru, ze spolu dieta vychovavat nebudete spolocne v jednej domacnosti. V tom vsetkom ti fandim. No o sebe zatial pises v superlativoch, logicky, no o ostatnych ako o luze.
No necita sa mi dobre, ze ty, ktora si veci podedila, sudis tych, ktori tuto moznost nemali. Maj, prosim, na pamati, ze aj tu ziju ludia, ktori nic nemali, rodicia im nedali nic majetne do zivota a aj tak sa stali uspesnymi a svojim detom dopriali buducnost bez hypotek. Vypracovali sa a stalo ich to mnoho usilia. A tiez mali na zaciatku hypoteky a boli zadlzeny v bankach.. A dostali sa z toho svojou sikovnostou. Bez pomoci svojich predkov.
Uplne rozumiem tvojemu tvrdeniu, ze zadlzit sa je zle. No ak by vsetci s priemernym alebo podpriemernym prijmom cakali, kedy si budu moct dovolit zaplatit vlastnu nehnutelnost, mohli by byt uz neplodni. Ale tak chapem, ze syty hladnemu neveri. Asi by si si musela zazit zivot bez rodinneho dedictva, ktore tu spominas.
Drz sa aj s malinkym a hlavne, nech ste zdravi a stastni 😊
@andrea_86 samozrejme že Slováci majú veľa detí? Hmm.... jasné, ani štatistiky ani to, že vlády minimalne za posledných 10 rokov riešia ako zvýšiť pôrodnosť na Slovensku Ti neotvorili oči? To, že Ty vidíš niekde ženu s 3 deťmi znamená, že inde sú ženy, ktoré nemajú ani jedno dieťa. Tie nevidíš?
Čo myslíš že prečo nechcú stavať nové škôlky? Lebo pre pár ročný "baby boom" sa im neoplatí stavať novú budovu. Tí "hore" vedia, že o pár rokov nebude mať kto rodiť deti. Teda okrem špecifických menšín.
@andrea_86 štatistika pôrodnosti v SR. Aktuálne 1,5-1,6 dieťaťa na ženu. Sleduj tmavomodrú krivku. Až prídu na rad ženy z obdobia, keď sa rodilo "iba" 1,2 detí na ženu (a to je za chvíľu), tak bude veľmi málo detí. Budú prázdne škôlky, neskôr aj školy.
@zltalienka Milá žltá lienka, písala som toto "Menej detí? To neviem. ..." prvá veta je opytovacia a nie oznamovacia. Mne je jedno koľko má kto detí, mne je jedno, že Rómovia majú aj 7 alebo biely majú 7. Dokým sa niekto postará o deti, tak je dobre. Či štát z daní alebo banky alebo rodina z vlastného vrecka. Mno každý si je tvorcom vlastného šťastia
@andrea_86 včera o 23:04 si písala, že samozrejme že Slováci majú veľa detí.... Na toto som reagovala. Kde majú Slováci veľa detí?
Btw. mne to nie je jedno, a btw. kým žiješ v SR bude sa to týkať aj Teba, nie je to tak celkom pravda, že každý si je strojcom svojho šťastia.
@zltalienka Pozerala som sa na celkovú krivku nárastu počtu obyvateľstva. Počet obyvateľstva stúpa celosvetovo. Dvaja ľudia majú povedzme dve deti, tie tve deti budú mať ďalšie dve deti, ich deti majú dve deti, ..... samozrejme, že počet obyvateľstva stúpa hoci nemáme viac detí
@danielllka Aj ja som videla prípady, kde je lepšie nechať biologického otca odísť a keď neplatí ani výživné, obyčajne si nájde nejaký nový vzťah a je od neho väčší pokoj.
@andrea_86 bolo by fajn používať relevantnejšie zdroje ako wikipediu. Napríklad štatistický úrad SR. Za posledný rok sme v mínuse.
@andrea_86 rok predtým detto. Lepšie to už nebude.
@andrea_86 zachraňujú to len imigranti. Presne tí, čo majú veľa detí sem prídu a budú tu žiť namiesto našich detí, ktoré sme nemali.
@andrea_86 tu je vekové zloženie obyvateľstva SR. Pozri si, koľko je 18-19 ročných detí. Až sa oni dostanú do veku, že majú rodiť deti a zoberú to systémom, že cca 1,2 dieťaťa na ženu (ako ich rodičia), tak sa bude rodiť ani nie 30000 detí ročne. Prečo by mal štát podporovať výstavbu škôlok? Veď aj tak budú o chvíľu nevyužité!
@danielllka coby nemala predstavu. Jasne ze jej moze skomplikovat zivot. Jej. No k dietatu moze byt vzorny otec. Poznam pripady kde matky robia problemy otcom stretavat dieta z osobnych dovodou ( ze ju nechcel ) obycajnej pomsty. Huckaju dieta proti otcovi hoci ten sa len snazi mat s dietatom vztah. Ale na to mala mysliet ked snim sla do postele bez ochrany . Ze si nechce stakym komplikovat zivot. Tento chlapik nemusi byt zly clovek za to ze nie je majetkovo zabezpeceny nedostal nehnutelnost. To neznamena ze nebude svoje dieta tiez lubit hoci jeho matku nie ..Jasne ze si kazda komplikuje zivot ked mà decko s chlapom ktoreho nechce vo svojom živote. Ciny maju svoje nasledky to je vsetko , Za chyby sa plati. Ale nemalo by platit to dieta .

Autorka absolútne nemá prehľad o demografii na Slovensku. Tvrdí, že Slováci majú veľa detí a "oni" len maximálne 2. Realita je taká, že vyše 30 rokov je v SR plodnosť žien pod úrovňou čísla 2 a nedávno bola celkom dosť nízko (iba 1,3 dieťaťa na ženu), aktuálne je to trochu lepšie. Ak by sme odratali plodnosť počernejších spoluobčianiek tak by sme dostali ešte nižšie číslo. Dnešní mladí v drvivej väčšine naozaj dostanú nehnuteľnosť od svojich rodičov, veď sú jedináčkovia a teda jediní dedičia.