icon

Je možné zvládnuť financie rozvedenej matky so školákmi?

15. jún 2025

Vie v dnesnej dobe rozvedena matka s dvomi skolopovinnymi detmi (10, 13r) vyzit z prijmu 2100/2200€ ( je v tom vyzivne). Pricom len hypo bude minus 450-500€. Vdaka

7komorova
15. jún 2025

Ahoj, moj ocino zivy mna a mojho partnera- sme mlady rodicia a mame babo. Ma plat 1200€ plus a plus moj rodicovsky 410€. Partner na brigade zarobi max 300€. A zvladame to vpohode.

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
15. jún 2025
@7komorova

Ahoj, moj ocino zivy mna a mojho partnera- sme mlady rodicia a mame babo. Ma plat 1200€ plus a plus moj rodicovsky 410€. Partner na brigade zarobi max 300€. A zvladame to vpohode.

@7komorova preco si tvoj "partner" (predpokladam, ze je biologickym otcom dietata) nenajde poriadnu pracu?

dadis
15. jún 2025
@tenerifka

@7komorova preco si tvoj "partner" (predpokladam, ze je biologickym otcom dietata) nenajde poriadnu pracu?

@tenerifka podla gramatiky deti mali deti

44janica44
15. jún 2025
@7komorova

@7komorova by ma hanba fackovala...

vroni
15. jún 2025
@dadis

@vroni Ja mam 2 deti a mesacne necham 600 eur len kauflande..ty nezijes na Slovensku? Za byt platim 270 eur + hypo. A take bezne veci ako drogeria, lekaren, zdravotna starostlivost (zubar, hygiena, strojcek), kozmetika/kadernik, cestovne, platenie auta, poistky..Absolutne niektore netusite, co znamena zit sama a ajw vydavky s tym su spojene

@dadis, žiť sama deťmi je vždy ťažšie, ako keď sú na to dvaja. A že to na Sk Ficove sibnute "vylepšenia" rapídne zhoršujú, je tiež bez debaty. Ale stonat tu, ako nevyjdem z tisícky na stravu a drobné výdavky, je čistá nenazranost a velikasske predstavy. Všade to bude mať osamelá matka s dvoma deťmi ťažšie ako pár. A možno by v zahraničí dostala o niečo viac, ale za podstatne vyšších nákladov a menej sociálnych úľav. A životná úroveň klesá vo väčšine europy, to je žiaľ tiež smutný štatistický fakt.

tenerifka
15. jún 2025
@dadis

@tenerifka podla gramatiky deti mali deti

@dadis aj 15-rocny mlady clovek moze mat perfektnu gramatiku, dokonca aj 12-rocny ci 10-rocny. Tam bude problem v inom......

dadis
15. jún 2025
@vroni

@dadis, žiť sama deťmi je vždy ťažšie, ako keď sú na to dvaja. A že to na Sk Ficove sibnute "vylepšenia" rapídne zhoršujú, je tiež bez debaty. Ale stonat tu, ako nevyjdem z tisícky na stravu a drobné výdavky, je čistá nenazranost a velikasske predstavy. Všade to bude mať osamelá matka s dvoma deťmi ťažšie ako pár. A možno by v zahraničí dostala o niečo viac, ale za podstatne vyšších nákladov a menej sociálnych úľav. A životná úroveň klesá vo väčšine europy, to je žiaľ tiež smutný štatistický fakt.

@vroni Ja nechcem zase vyzniet nevdacne, ale zivot nie je len o chlebe so salamou, ktoru si zjem po praci pri TV. Viem, ze vie vyzit aj samozivitelka s polovicnym prijmom, ale v dnesnej dobe je tolko moznosti, ako si zivot uzit, no na vsetko su potrebne peniazky. Ja napr. ozeliem kadernictva, manikury, pedikury aj fancy oblecenie ci kabelky, ale rada cestujem, mam rada kvalitne jedlo, zazitky, rada sa chodim zabavat, koncerty, divadlo, kina, dovolenky. Detom chcem dopriat to iste. Ale teda musim sa poriadne obracat 😃, na druhej strane to bolo moje rozhodnutie sa rozviest 🤷‍♀️.

tenerifka
15. jún 2025
@dadis

@vroni Ja nechcem zase vyzniet nevdacne, ale zivot nie je len o chlebe so salamou, ktoru si zjem po praci pri TV. Viem, ze vie vyzit aj samozivitelka s polovicnym prijmom, ale v dnesnej dobe je tolko moznosti, ako si zivot uzit, no na vsetko su potrebne peniazky. Ja napr. ozeliem kadernictva, manikury, pedikury aj fancy oblecenie ci kabelky, ale rada cestujem, mam rada kvalitne jedlo, zazitky, rada sa chodim zabavat, koncerty, divadlo, kina, dovolenky. Detom chcem dopriat to iste. Ale teda musim sa poriadne obracat 😃, na druhej strane to bolo moje rozhodnutie sa rozviest 🤷‍♀️.

@dadis a ak by si mohla vratit cas a nerozviest sa, urobila by si to? Nie je ten pokoj nad vsetko ostatne? Vsetko sa da, mozno nie hned, ale postupne. To, ze ma vlastne byvanie, je dobry zaklad, postupne sa rozhladi, s detmi uz nemusi byt doma, ked su chore.... Neskor mozno najde lepsiu pracu, lepsiu brigadu. Ano, bez muza je to o jeden prijem menej, ale ak nebola stastna, zbavila sa velkej pritaze, desiatky muzovho kg pradla tyzdenne, nakupy, varenie atd..... Co su teda prace, co byvaju vacsinou na zene. Chlap vela prezerie, zaspini a vynervuje. Niet krok spat, treba ist dopredu, za lepsou buducnostou a spoliehat sa hlavne sama na seba

vroni
15. jún 2025
@dadis

@dadis, veď to som tým chcela povedať. Je tvoje rozhodnutie, či budeš žiť radšej sama s deťmi ako s mužom, ktorý je mimo financií len záťaž (obvykle sa žena nerozvadza z dôvodu, že muž chodí doma v ponožkách). A vieš, čo si ochotná a schopná deťom dopriať. Ale ten hruby základ je u všetkých podobný. A leží podstatne nižšie ako 2000 euro mesacne. Z 2000 si vieš dovoliť slušný štandard. Asi to nebude dvakrát do roka dovolenka do exotiky a pre každého auto, aj finančne náročný šport bude na knapp, ale na bežné slušne vyžitie vrátane krúžkov, dovolenky a podobne to rozhodne staci.

dadis
15. jún 2025
@vroni

@dadis, veď to som tým chcela povedať. Je tvoje rozhodnutie, či budeš žiť radšej sama s deťmi ako s mužom, ktorý je mimo financií len záťaž (obvykle sa žena nerozvadza z dôvodu, že muž chodí doma v ponožkách). A vieš, čo si ochotná a schopná deťom dopriať. Ale ten hruby základ je u všetkých podobný. A leží podstatne nižšie ako 2000 euro mesacne. Z 2000 si vieš dovoliť slušný štandard. Asi to nebude dvakrát do roka dovolenka do exotiky a pre každého auto, aj finančne náročný šport bude na knapp, ale na bežné slušne vyžitie vrátane krúžkov, dovolenky a podobne to rozhodne staci.

@tenerifka
@vroni ano baby, je to tak, zijeme slusne, nikdy som neolutovala rozhodnutie sa rozviest, ani keby sme sa mali este horsie..lebo chudoba je nic v porovnani s tym, aka som bola s tym muzom nestastna

tenerifka
15. jún 2025
@dadis

@tenerifka
@vroni ano baby, je to tak, zijeme slusne, nikdy som neolutovala rozhodnutie sa rozviest, ani keby sme sa mali este horsie..lebo chudoba je nic v porovnani s tym, aka som bola s tym muzom nestastna

@dadis verim ti. Ked tu citam tie temy, ake exemplare maju zeny doma, tak je to velakrat vykupenie

chestnut
15. jún 2025
@sara07

@chestnut ja si to nepredstavujem , ja o tom ako čo platia,neplatia ako sa maju reálne kecam s ludmi čo tam žijú
nieje tažké si pozrieť zistit aku sadzbu by si dostala na svoj momenátlny plat kdekolvek na svete , nieje tažké si pozriet kolko by si napr platila za prenajom bytu tu a tam, za tu istu poziciu kolko dostaneš v danej krajine tu a tam v hrubom a čistom
prepáč ale matematika proste nepusti

@sara07 tak ty o tom pocuvas, ja tam real zijem, plus horsie podmienky sa zamestnat na plny uvazok ako matka, skolky horsie otvaracie doby, druzina v skole ako na Slovensku len pekny sen a rodicak do 14 mesiacov a cau…najom 2izbak od 1000 eur…autobus do skoly ak nekupis rocny listok 80 eur na mesiac, o sluzbach ani nehovorim…a to som zila predtym v BA a rozhodne na SK ten zivot umerne k platu bol proste lacnejsi

sara07
15. jún 2025
@chestnut

@sara07 tak ty o tom pocuvas, ja tam real zijem, plus horsie podmienky sa zamestnat na plny uvazok ako matka, skolky horsie otvaracie doby, druzina v skole ako na Slovensku len pekny sen a rodicak do 14 mesiacov a cau…najom 2izbak od 1000 eur…autobus do skoly ak nekupis rocny listok 80 eur na mesiac, o sluzbach ani nehovorim…a to som zila predtym v BA a rozhodne na SK ten zivot umerne k platu bol proste lacnejsi

@chestnut prečo by mi klamali
je také tažké si nájst podobne mesto v akom žiješ a pozriet si poplatky, vypočitat si mzdu atd ... všetko dohladatelne

chestnut
15. jún 2025
@sara07

@chestnut prečo by mi klamali
je také tažké si nájst podobne mesto v akom žiješ a pozriet si poplatky, vypočitat si mzdu atd ... všetko dohladatelne

@sara07 ja ti len opisujem situaciu z mojej realnej skusenosti, kde viem porovnat BA a zivot v inej krajine a Slovensko je realne lacnejsie pre zivot

yosi
15. jún 2025

Z 2200 nevyžijete traja? To fakt?

abbey1
15. jún 2025
@chestnut

@chestnut Jednoizbový byt dcéra platí 1000 eur. Vlaky, autobusy ceny des. A to nehovorím, že vlak každú chvíľu štrajkujú a proste smola, náhradná doprava žiadna. Ale nie každý pochopí.

abbey1
15. jún 2025
@sara07

@abbey1 su rozličné sadzby ale stále sme na tom najhoršie
pomer platba a rozsah čo za to dostanem ,tieto nožnice sú u nás otvorenejšie, netreba brat len to že platia viac,
mám kamošky aj v zahraniči konkrétne škôlky platia viac ale dostanu toho podstatne viac
máme skutočne neprimerané odvodove a danove zataženie k tomu čo dostaneme , však máme na to analyz neurekom ..
osobne mi vadí že v diskusiach momentálne sa berie že na vine je len a iba autor
neviem ako ty ale ja zdražovanie citím, danovy bonus chyba
a postoj vy šetrite, vy rozmyšlajte, vy sa uskromnujte ,vy sa zmierte mi vadí

@sara07 Čo konkrétne viac dostanú v tom zahraničí? Úprimne ma to zaujíma.

7komorova
15. jún 2025
@tenerifka

@tenerifka študuje, som radsej za to ze by mal vysoku a potom mal lepsie platenu pracu ako cely zivot za minimalku

7komorova
15. jún 2025
@44janica44

@7komorova by ma hanba fackovala...

@44janica44 tak nech ta fackuje

sara07
15. jún 2025
@abbey1

@sara07 Čo konkrétne viac dostanú v tom zahraničí? Úprimne ma to zaujíma.

@abbey1 zober si svoje mesto a zober si rovnaké velké mesto v zahraniči, každé mesto má svoj web a ideš poplatky smeti, dane, atd...
zober si svoj plat a daj si odvodovu a danovu kalkulačku ,nájdi si svoju poziciu kolko je plat
atd ..

44janica44
15. jún 2025
@7komorova

@44janica44 tak nech ta fackuje

@7komorova mňa nemá prečo
1. ja s mužom sa o seba a svoje dieťa vieme sami postarať.
2. 300 e je na otca dieťaťa katastrofálna suma. Študent VŠ si vie školu dorobiť externé a nehovoriac o tom ze mimo učenia, počas leta vie vycestovať do zahraničia a doniesť kopu peňazí.
3. A ty prečo nepracujes keď je pán študent doma? Prečo si ty tiež nenájdeš brigádu? Ti nie je blbé hodiť otcovi na krk seba, svoje dieťa a aj pana študenta?
4. A studentovi rodicia co? Ak denne študuje majú vyzivovaciu povinnosť na neho.
:o)

chestnut
15. jún 2025
@sara07

@abbey1 zober si svoje mesto a zober si rovnaké velké mesto v zahraniči, každé mesto má svoj web a ideš poplatky smeti, dane, atd...
zober si svoj plat a daj si odvodovu a danovu kalkulačku ,nájdi si svoju poziciu kolko je plat
atd ..

@sara07 tak napriklad dan za nehnutelnost je asi 15x vyssia, smeti stoja tiez viac, co sme my platili rtvs poplatok 4 eura, tu je z fleku 25, vodicak zacina na 3500 eur

vroni
15. jún 2025
@sara07

atd ..

@sara07, tak rátam. Mám trojizbový byt v ba. Momentálna hodnota cca 250 tisíc, na hypo (ak by som kupovala teraz) cca tisícka. Rovnaký trojizbak vo Viedni na sídlisku cena cca 600 tisíc, hypo (hypoteticky brana teraz na plnú sumu) cca 2500. Zálohové platby ba (voda, plyn, kúrenie, elektrina, fond opráv, smeti atd) ca 250 Euro, vo Viedni 800 euro. Školské obedy a družina pre dieťa v ba možno stovka. Viedeň 350 (a temu: mala si z pekla šťastie, že si dostala miesto v lacnej štátne družine ani nezačnem). Auto ročná poistka cca 200 euro v ba rocne, 600 Viedeň (rovnaké auto)
Parkovanie na ulici ba 39 euro, Viedeň 159 (druhé auto viac, v oboch prípadoch). A teda priemer rakúskej mzdy za posledný rok sa pohybuje vo výške cca 2700 v hrubom. Čo je cca 2200 v čistom pre osamelého rodiča s dvoma deťmi do 18 rokov. Fakt sa ti to zdajú byť podobne sumy?

abbey1
15. jún 2025
@sara07

atd ..

@sara07 Nemusím si brať kalkulačku. Mám dobrý prehľad o 2 krajinách mimo Slovenska a príjmoch a výdavkoch v nich. A poviem ti, pred par rokmi by som to z úst nevypustila, že som celkom rada za ten pokojný život na Slovensku, ktoré síce má svoje problémy, ale ten pokojný rodinný život je na ňom stále na nezaplatenie. Bohužiaľ sa život v tom 'úžasom ' zahraničí sakramentsky zmenil k horšiemu. Keď teda porovnávam krajinu, ktoru som poznala v minulosti a poznám teraz osobne. Plus mam info od rodiny a priateľov.

kvetinka_2
15. jún 2025

Niektoré rodiny musia vyžiť z cca 900-1100€. Viete koľko ľudí pracuje za minimálnu mzdu, a zvládajú platiť aj hypo, aj sa postarať o deti. Myslím si, že 2 200€ je v pohode. Áno,viem, že všetko ide hore, ale myslím si, že 2 200€ je pekný peniaz. Dokážete niečo ušetriť?

viera012345
16. jún 2025

Robíte,čo môžete.Jednoduche to nebude, ale zvládnete to.Viem,že ceny stúpajú, ale pred cca rokom/syn maturoval minulý rok/sme mali tiež cca 1100-1200€ na mesiac,ale ja mám stravovanie trochu drahšie/lactofree+glutenfree/No,a ako budú deti rast,nebojte sa žiadať o vyššie výživné/lebo napr.15-16r.chlap-ec je večne hladný a aj rastie... čo znamená vyššie výdavky/V každom prípade, držím Vám palce

viera012345
16. jún 2025

Nedajte sa zdeptat situáciou.My sme sa naučili syn a ja,že kým máme strechu nad hlavou a zdravie ako-tak slúži, máme si čo obliecť/ani syn nemusí mať značkové veci,len nech plnia účel a nevyzerajú extra obnosené/a máme každý deň na jedlo, tak nás nezaujíma,že čo všetko ponúkajú obchody.... Viem,že toto by som nemala, ale treba sa tešiť z toho, čo máme.Ja som si to uvedomila minulú jeseň, keď som bola 1,5 mesiaca veľmi chorá na PN a cca 2 t.musel ostať so mnou aj syn.Prijem poklesol, výdavky zvýšili.

maciatkolulu
16. jún 2025
@sara07

atd ..

@sara07 žiješ v zahraničí? Či máš len info od kanosiek? Či goooogle. Skús to a potom napíš.

sara07
16. jún 2025
@chestnut

@sara07 tak napriklad dan za nehnutelnost je asi 15x vyssia, smeti stoja tiez viac, co sme my platili rtvs poplatok 4 eura, tu je z fleku 25, vodicak zacina na 3500 eur

@chestnut ale rtvs máš kolko programo ? to čo platíš 25 € máš kolko aj my za skyling platíme viac
smeti napr mesto jičin -námatkovo som našla - u nás smeti 65 € na hlavu každu, tam 25€ a deti do 18 r zdarma, pes ztp zdarma tu aspon vyraktetuju 35€
škôlka tiež lacnejšia tam
dan z nehnutelnosti je nizka ano to určite ale idu ju zase zdvihnut