Kde nájsť lacné bývanie?
Dobrý večer. Potrebovala by som radu, kde sa mám obrátiť v mojej situácii. Som vydatá 17 rokov. Z toho 7 rokov s mužom nežijem. Je alkoholik. Býva u svojich rodičov. Bývali sme u mojich rodičov, ale potom môjho muža kvôli pitiu vyhodili a o rok vyhodili aj mňa s dvomi deťmi kvôli môjmu ochoreniu.(schizofrénia). Skončila som s deťmi v krízovom centre. Momentálne bývam sama s deťmi na ubytovni, kde však môžeme byť maximálne 5 rokov. 3 a pol roka tu už máme odbývane. Čiže nám zostáva len rok a pol. Ja som na invalidnom dôchodku. O nájomný byt mám podané už 7 rokov, ale nič sa nedeje. Staré bytu sú plné a nové sa nestavajú. Kam sa mám podieť, aby mi nezobrali deti? Nájomné je veľmi drahé. Neviem už čo robiť. Prosím poraďte mi nejako.
@pallacinka29 tak každý má nejaký štýl komunikácie. Ja sa snažím každému slušne odpovedať
@dvanastka juj ale velmi zle na to ides. Nemozes cakat,ze sa ti ludia vyzbieraju plnu sumu na byt. Mala si byt vdacna aj za tu sumu,ktoru ponukli,ved to mas pokryty najom na pekne obdobie. Este raz poziadaj o pomoc a nielen financnu,ale obrat sa na rozne organizacie,ci by ti nevedeli poradit,kde sa ubytovat. Mas zlu komunikaciu. Potom posobis,ze chces vsetko zadarmo a kopa vyhovoriek okolo vsetkeho. To nemyslim v zlom,len socialne odbory maju denne kopu takychto pripadov,preto sa s tebou ani nikto nebude bavit,ked hned ziadas privela.
@dvanastka
ahoj, ja ti Bohuzial poradit fakt neviem ale klobuk dole, ze to napriek tvojej chorobe takto zvladas. Nechcem ta tu lutovat, to ti nepomoze. Ty velmi milo odpovedas, napriek nie zrovna milym komentarom. Verim ti, ze to mas velmi narocne a nie je to sranda. A ja si napriklad nemyslim, ze by si isla do pekla koli rozvodu. Ty si totiz neurobila nic zle a povedz, ktory Boh by chcel aby jeho deti trpeli? Ver mi, dobrotivy Boh toto isto nechce. Ja sice Boh nie som, ale neverim v Boha nespravodliveho. A zit s partnerom, ktory nam akokolvek ublizuje, vedome ci nevedome, to nie je spravne. Ved ako spokojny clovek aj pre toho Boha aj v jeho mene dokazes predsa urobit ovela viac dobra ako ked trpis, ci nie ? 🙂 Pokojne sa mozes za svojho muza modlit ale ty nie si horsia a zasluzila by si si mat dobreho manzela.
Prajem ti vela sil, zdravia, odvahy, zopar dobrych ludi okolo teba a ak sa to da, najst nejakym zazrakom aspom trocha radosti v zivote. Pekny zvysok vecera.
@dvanastka
rado sa stalo, aj nabuduce 🙂 Taketo nieco ale pochopi len clovek, ktoremu sa nieco v zivote fakt po...o, zazil nieco podobne ci rovnake alebo malo tych, ktori sa vedia vcitit do druhych. Mozno to mnohi beru ako sa casto pise v novinach - S liecenou schizofreniou sa dnes da zit aj chodit do prace. Avsak nikto k tomu clanku nedopise, co to vsetko obnasa.
@svetlonos nič krajšie mi nikdy v živote nikto nepovedal ani nenapísal. Veľmi pekne ti ďakujem. Odfotim si tvoj komentár a budem si ho každý deň čítať. Snáď sa mi raz podarí zbaviť sa toho, čo vo mne je. A odhodlať sa k tak náročnej veci ako je rozvod. Zatiaľ to tak bohužiaľ v sebe nemám. Niečo ma veľmi silno drží v tomto manželstve, ktoré je už len na papieri. S mužom nežijem 7 rokov. Bol môj prvý, jediný a zatiaľ posledný. Nedokázala by som mať sex zatiaľ s nikým iným. Som mu verná, aj keď neviem ako žije on.
@dvanastka
Je mi luto, ze ti neviem inak pomoct a rada by som. Budem verit, ze stretnes v zivote cloveka, ktory ti povie este ovela krajsie veci ako som ti ja napisala :D
Chapem, ze mas strach z rozvodu ohladom tvojich vidin. Skus si pozriet na youtube zivot po smrti. Hovoria tam ludia, ktori zazili klinicku smrt a boli na krasnom mieste plnom pokoja a lasky. Nebol tam nijaky zly Boh. A tiez nerobili v zivote vsetko spravne. Hovorili o tom, ked sa prebrali z komy napriklad. Je to velmi povzbudive 🙂
@dvanastka Prosím ťa,kto ti povedal, že v krízovom centre môžeš byť len 3 mesiace? A čo azylove domy pre matky s deťmi? Tam môžeš žiť aj dlhšiu dobu a sú celkom slušne vybavené, plus ich pracovníci by ti vedeli pomôcť s ďalšími vecami.
Kde by si chcela bývať, keď píšeš, že 6000 by si mala na 10 mesiacov?
Riešiš svoju situáciu za pomoci sociálnej pracovníčky? Lebo zjavne by sa ti zišla pomoc s financiami, nasmerovať ťa s tvojimi možnosťami kvôli tebe a aj kvôli deťom. Ja verím, že si chorá, ale práve preto by si potrebovala niekoho,foto vidí situáciu reálne a pomôže vám ako rodine. Bohužiaľ, z tvojich príspevkov vidieť, že realitu vidíš svojsky a značne skreslene.
@dvanastka ja nechcem byt zlá, ale ak ti je malo 6000 tis. Tak koľko si chcela? Alebo si chcela byt? Niekde treba začať a myslím, že na štart je 6000 tis. Celkom dosť. Možno by bolo riesenim presťahovať sa do nejakého malého mesta , kde je nájom lacnejší. Lebo ak rátaš ,že 6000 minieš na nájom za 10 mes. Tak neviem aký byt hľadáš,ale lacnejší asi nie.
@dvanastka A co by si teda chcela? 150 000 eur na byt v Bratislave? Viem, ze mas psychicku chorobu, ale dufam, ze chapes, ze k takym peniazom sa ty nikdy nedostanes a vlastny byt ti nikto neda. Ci cakas, ze tu sa ti zacnu mamicky zbierat? Vsetky rady si odmietla a chces iba vlastny byt. Nuz, tak snivaj dalej.
@dvanastka ahoj.ja ocenujem tvoju uprimnost o tvojom zdravotnom stave zdoverit sa verejne cudzim osobam, a popise situacie...aku mas....bez prifarbovania.....a sebareflexie..ze si psychicky chora ale sa snazis.....kedy si ochorela?
Vzhladom na zdraVotny stav by si mala byt uprednostnena v poradovniku, vedia o tom ? Mas deti, psychicku chorobu , ktoru vies dokladovat....skus ist na to touto cestou....pri zhodnocovani zaujemcov o socialne byty beru rozne veci do uvahy.
Zamerala by som sa na osamostatnenie deti....aby co najskor mohol ist na brigadu ten starsi....ale chapem ze to nie je jednoduche pre teba.
Rozvod by som po krestanskej stranke neriesila...normalne sa rozved...ja na tom nic nevidim....cirkev uz musi prehodnotit niektore veci....realita zivota je ina ako v pisme...aj Bozia rodina mala iba jedno dieta nie viac a nemali napr.hypoteku.....
Ty sa v prvom rade rozved. Okrem toho, ze ta to posunie v poradovniku na byt, vies o tom, ze existuje nieco take ako bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov? Z tohto titulu, pokial nie ste rozvedeni (alebo pokial nemate upravene BSM), za dlhy manzela zodpovedas aj ty. Ak pises, ze je alkoholik a ze ma dlhy kade tade, ostava len otazkou casu, kedy na teba nieco spadne.
Ja chapem, ze mas diagnozu a ze veci mozno vidis skreslene, ale ty tie veci riesis z uplne opacneho konca ako by si mala.
Tvoja mama ma schizofreniu, ty mas schizofreniu. Mas dve deti s alkoholikom, syn ma ADHD. Stat ti plati invalidny, asistenta, potrebujes statny byt. Tazko tu poradit. Snad aspon raz zdedis po rodicoch byt.
Precitala som.si vsetko a zaujima ma, co sledujes tymto prispevkom? Ocakavas financne dary? Lebo kazdu jednu radu negujes a odpinkas. V BA nezozenies ziadne lacnejsie ubytovanie, to ti musi byt jasne. Mas tu rodinu, hladaj pomoc tam. Bez vyhovoriek takych a onakych. Rozvod - vyriesi strasne vela, odmietas ho, ty nechces nic riesit. 15 rocny nevie ustrazit 9 rocneho....to je tiez neuveritelne. Proste, zacni od seba, hladaj moznosti a zvaz kazdu jednu radu, ktoru ti tu baby dali.
Ja som zastancom toho, ze kazdy sa ma o seba postarat sam - no tu to je tazke. Vzhladom na tvoju situaciu mas moj obdiv uz len za to, ze kazdy den vstanes. Ak este k tomu dokazes prejavit aj lasku svojim detom, klobuk dole. Takato situacia by aj silnejsich jedincov dostala do depresii a na kolena. Len ta chcem poprosit - ak naozaj chces riesit svoju situaciu - ako prvy a bezpodmienecny krok sa rozviest MUSIS. Jednak kvoli posudzovaniu socialnej odkazanosti, jednak ako ochranu seba a deti pred dlhmi a po dalsie preto, aby si sa mohla pohnut dalej. Ber to tak, ze ak si napriek vsetkemu iracionalne veriaca tak, ze nechces porusit cirkevny manzelsky slub - tak sa rozved normalne pravne uradne a aj tak mozes byt “manzelovi” verna. Obetuj zvysok svojho zivota cloveku, ktory ta nechal v problemoch, s dvomi detmi, ktory ti bol krizom a balvanom. Bude to tvoje rozhodnutie, no ak existuje Boh a je laskavy, tak by to nepochopil. Aj v Biblii sa pise, ze mas mat najskor rada seba, aby si vedela a mohla lubit inych. Prajem vela sil, po rozvode mozes riesit dalsie veci - ak si starsi syn najde o par mesiacov brigadu, bude to jednoduchsie. Skus aj to ludialudom. Ak po rozvode padnu na teba dlhy, budes vdacna za akukolvek sumu. Pozor, tie dlhy su aj teraz tvoje. A teraz sa ne zodpovedas PLNOU sumou. Exekutor moze prist za tebou hocikedy a este ti vziat aj chladnicku….
@dvanastka pytala som sa Ta kolko platis ubytovnu mozes odpisat?opatrovanie som myslela, ze sa k niekomu nastahujes s detmi a pomahas niekomu ci spolocnostou, upratanim, najomnym navarenim je vela starych osamelych ludi bez deti, rodiny...
Mas to tazke verim...dieta nenut ucit sa 5 hodin nema to vyznam.Rozved sa v ziadnom pekle neskoncis a nie vsetko co rodicia svojim detom vtlkaju do hlavy je pravda.Musis sa oslobodit od reci rodicov a muza.
@dvanastka mrzí ma Tvoja situácia..ja len na margo toho, že ak sa rozvedieš, nebudeš mocť chodiť na prijímanie. Ak si vydatá a a s mužom nežiješ , už ani teraz nemáš / nemala by si / chodiť na prijímanie. Ale to asi vieš. Ak je Tvoj muž taký ako popisuješ, dá sa vybaviť aj po rozvode výnimka, aby si k sviatostiam mohla normálne pristupovať. Ale to ako silno veriaca asi tiež vieš. Rieš to so svojim kňazom. Teda ak len to by malo brániť rozvodu. Muž Ťa môže dostať ešte do vacších problémov, ak narobí dlhy, ktoré sa budú týkať aj Teba ako zákonitej manželky. Veľa síl prajem...
@lenkasarka podnájmu v Ba stoja cca 600€. Čiže by mi to vystačilo len na 10 mesiacov. Presťahovať sa do iného mesta si netrúfam. Som rodená Bratislavčanka. Mám tu rodinu, ktorá mi pomáha s deťmi, chlapci tu majú školy, mám tu brigádu a svojich lekárov. Neviem si predstaviť žiť niekde inde a sama ako prst ďaleko od ľudí, ktorých poznám. Keby sa mi niečo stalo, ako by pomohli?
@natalienka12 ja nečakám, že sa mi niekto vyzbiera na byt. Ja čakám konečne už na radu, kam sa mám za rok a pol podieť so svojimi deťmi. Lebo vyzerá to tak, že skončím na ulici a deti v detskom domove.
@pieksamaki jasné, že to vedia na úrade, že som na invalidnom dôchodku.
@diewcatqoo no to BSM mi odporúčali zrušiť už v KC. Ale ja sa v tom moc nevyznám. Neviem čo treba robiť. A mám dosť z toho paniku ísť pred súd.
@luccija no kebyže vladzem upratovať, tak už dávno upratujem niekde. Preto mám toho asistenta. Ja po 15 minútach upratovania si musím dať prestávku. Celá som spotená zmordovaná a nevládzem. Čiže ak by som sa k niekomu nasťahovala, skôr ja by som potrebovala jeho pomoc s upratovaním.

Ľudia. Ja som už písala aj anglickej kráľovnej, keď ešte žila minulý rok. Odpísala mi, že mi nemôže pomôcť, lebo takých žiadosti majú veľa a bolo by nefér jednému vyhovieť a druhému nie. Tento rok som písala prezidentke a Kollárovi. Prezidentka mi odpísala , že mi nemá ako pomôcť, mám sa obrátiť na starostu a Kollár mi zatiaľ neodpísal.