Kde nájsť lacné bývanie?
Dobrý večer. Potrebovala by som radu, kde sa mám obrátiť v mojej situácii. Som vydatá 17 rokov. Z toho 7 rokov s mužom nežijem. Je alkoholik. Býva u svojich rodičov. Bývali sme u mojich rodičov, ale potom môjho muža kvôli pitiu vyhodili a o rok vyhodili aj mňa s dvomi deťmi kvôli môjmu ochoreniu.(schizofrénia). Skončila som s deťmi v krízovom centre. Momentálne bývam sama s deťmi na ubytovni, kde však môžeme byť maximálne 5 rokov. 3 a pol roka tu už máme odbývane. Čiže nám zostáva len rok a pol. Ja som na invalidnom dôchodku. O nájomný byt mám podané už 7 rokov, ale nič sa nedeje. Staré bytu sú plné a nové sa nestavajú. Kam sa mám podieť, aby mi nezobrali deti? Nájomné je veľmi drahé. Neviem už čo robiť. Prosím poraďte mi nejako.
Preco by si cez prázdniny nemohla brigádovať? Ved nemas 5rocne deti... Bohužiaľ vyzivne, práca a na urade zistit kedy sa prideľujú byty atd, ja velmi dobre viem ze tam napchaju znamych, v zv znama do pol roka mala byt, v bb som ja mesiac po ziadosti mala byt... Kolko bytov maju k dispozícii a komu to dávajú a na zaklade coho. Preco to dostane mlada zdrava zena a ludia v nudzi nie napriklad.
Pomaly aj syn starsi bude môcť brigadovat aspoň príležitostne a sice nie na najom ale na svoje veci bude mat.
A ano mala by si sa rozviesť a ziadat vyzivne. Pomoze ti to aj ori ziasoati mozno, lebo budes rozvedena matka a nie mozna problemova rodina
@dvanastka si v ťažkej situácii a na byt ti nik zadarmo Eura nedá. Ani Kolar, ani prezidentka a myslím, že ani ľud sa ti na to nevyzbiera. Všetko sa zdražuje a niektorí sú už teraz na pokraji chudoby. Rad si tu dostala mnoho, ale žiadna ti myslím nevyhovuje. Je pravda, že neviem aké je to žiť s takou chorobou, ale myslím, že mnohí sú na tom omnoho horšie a boli by vďační nie za 6000 eur, ale aj za 500 eur. Ty chceš svoje bývanie, ale na to mnohí roky šetríme to sa nedá len tak , že dajte mi, lebo preto či preto.preto sa skús zamyslieť nad každou radou, ktorú ti tu ženy napísali a zváž aspoň niektoré. Lebo s takým prístupom je možné, že naozaj skončíš na ulici a nie nepíšem to v zlom, len dúfam v to že trochu uberies so svojich nárokov.
@dvanastka chcem ti napísať ohľadom rozvodu z pohľadu katolíckej Cirkvi. Tieto informácie mám od kňaza z prípravy na birmovku a z hodín náboženstva na cirkevnom gymnáziu (info od rehoľnej sestry).
Po civilnom rozvode tvoje manželstvo z pohľadu Cirkví stále trvá. Ty sa teraz potrebuješ rozviesť čisto z existenčných dôvodov - ľahší prístup k bývaniu a ochrana pred dlhmi. Neplánuješ si zakladať novú rodinu, chceš manzelstvo zachrániť, ak o to bude muž stáť. Ty len potrebuješ zrušiť právne záväzky, ktoré z manželstva vyplývajú a ktoré teba a deti ohrozujú. Z pohľadu Cirkvi tvoje manželstvo trvá a z tvojich príspevkov vyplýva, že máš na to rovnaký pohľad. A v takýchto prípadoch Cirkev rozvod povoľuje.
Poznámka pre upresnenie: Cirkvou povolený civilný rozvod nie je anulácia manželstva. Manzelstvo pred Bohom naďalej trvá a rozvedený pár sa nemôže znova sobášiť v kostole.
Autoka, skús osloviť viacerých kňazov a takto nejako im to vysvetliť, čo vlastne potrebuješ. Prípadne ti môžem dať kontakt na kňaza, ktorý nám to takto vysvetľoval a viem, že to aplikuje aj v praxi.
@dvanastka Akú konkrétnu radi by si chcela pocit? Dostala si ich tu niekoľko. Žiadna sa ti nepozdáva. V tvojej situácii si predsa nemôžeš vyberať bývanie za 600 eur, keď na to reálne nemáš.
Radia ti tu rozvod, opakovane ti radíme aktívny kontakt so sociálnou pracovníčkou, azylovy dom pre matky s deťmi.
Písala si, že ťa rodičia už odtrhli, zrazu spomínaš nejakú rodinu, ktorá ti s deťmi pomáha.
Vieš, mnoho ľudí má rôzne ťažkosti v živote. Základ však je priznať si, že bez pomoci to nezvládnem a následne byť schopný tú pomoc prijať.
Opakovane som ti inja písala, či si v kontakte so sociálnymi pracovníkmi. Viem, že napr v našom meste robia pre ľudí ako si ty veľa. Nielen ubytovanie v azylovom dome, i dlhodobé, ale následne pomôžu vybaviť možné dávky, nasmerujú v ďalších krokoch, poradia, čo by bolo možné a najrozumnejšie.
Proste keď tých napr 600 eur mesačne nemáš, darmo budeš chcieť také bývanie. Musíš hľadať v rámci svojich možností i tých finančných.
@simca06022011 už som spomínala, prečo nemôžem brigádovať cez prázdniny. Deti by v žiadnom prípade nemohli zostať spolu bezomna. Lebo by sa mohlo stať nešťastie a nevedia si pripraviť jedlo. Okrem toho starší syn má laktózovú a histamínovú intoleranciu, čiže musí mať čerstvo navarené jedlo, nie zohrievané.
Cakas radu. Nech sa paci. Rozved sa ! (To pisem ako katolicka). Lebo muz narobi dlhy a budes este vo vacsich problemoch ako si. Boh ti isto odpusti 😉 Ako matka samozivitelka na invalidnom ta urcite posunu v poradovniku na byt. St syna ved k samostatnosti. On ti musi byt (zial) oporou a pomoct v domacnosti s ml synom a o kratky cas i s financiami. Je nutne ho k tomu viest! Drzim ti palce, nemas to lahke. Urob prvy zasadny krok s rozvodom. Inak sa dalej nepohnes a skoncis ozaj na ulici. A este mi napada oslov charitu
@dvanastka aký je tvoj mesačný príjem a aký vydaj?
@abbey1 cez prázdniny potrebujú ak moji rodičia si vydýchnuť. Sú už veľmi starý a potrebujú svoj pokoj. Mama má rakovinu. Nemôžem ju toľko zaťažovať. Niesu to žiadne výhovorky, aké holá realita. Okrem toho, aj tie deti potrebujú ísť niekde aspoň na kúpalisko, aby im nepreplo z toho sedenia doma. Starší syn bude mať 15 rokov, ale ja osobne nepoznám nikoho, kto by si vedel pripraviť v 15 rokoch jedlo.
rozviesť sa predsa nemusíš pred bohom, ked ti na tom záleží, stačí ked sa rozvedieš právne, chlap ti narobí dlhy, budeš to musieť splácať a skončíš pod mostnom a deti v decáku. Začni riešiť veci pragmaticky a nie že 6000eur mi bude stačiť na 10 nájmov a potom čo. Ved za tých 10 mesiacov by si hľadala dalšie možnosti. V 15tich sa deti dokážu samé o seba postarať, aj o súrodencov.
@lenkasarka môj príjem bez brigády je 760€, s brigádou okolo 860€. Výdaj ako kedy, ale väčšinou väčší ako príjem. Veď len teraz ma stála 300€ škola.
@dvanastka ver mi,že aj deti v 13. vedia piecť koláče a v 15. Si pripravujú jedlo a nie len sebe. Skús syna k tomu viesť. Nech ti pomáha a určite to za krátky čas zvládne aj dám.
@dvanastka no strasna katastrofa, tak cakaj na zazrak. Mam teraz 11r babu a uz davno vydrzi doma sama pol dna uplne v kľude. Jedlo su vyvorky. 15r chalan by si mal vedieť zaklad aj urobit sam. Nachystas im jedlo vecer, ohreje si mladsi a starsi si da niečo iné, počká kym prides. Urcite na to je riesenie. Tolko deti ma alergie a normalne funguju. Cez skolsky rok co jedáva? Ved brigadujes. Nezomrie za tvoju 5h brigadu hladom hadam. Vies co bude nešťastie? Ked ostanes na ulici s nimi. Nie to ze sa naučia samoobsluhe.
@dvanastka pýtala som sa, len preto,aby som sa aspoň pokúsila ti nájsť nejaké ubytovanie, ale ak ti ostáva veľmi malo poprípade ideš do mínusu, tak ja fakt neviem.
@dvanastka A ty myslíš, že deti zdravých zamestnaných matiek nemajú leto a prázdniny? Že ich niekto ofukuje a nenaučí pripraviť si aspoň základné jedlo?
Vieš, čím ďalej čítam tvoje príspevky, tým menej si myslím, že je to choroba. Proste len neustále výhovorky.
I tak držím päste a hlavne prosím zmeň trochu prístup i k deťom. Reálne hrozí, že takto z nich vyrastú ďalšie nesamostatné jedince čakajúce na pomoc.
@lenkasarka ťažko sa mi vedie k tomu syn, keď ja sama variť moc neviem. Bola som nútená variť pre nás až v KC pred 4 rokmi. A mladší syn mi nechce od KC vôbec jesť mäso. Nezje dokopy skoro vôbec nič, čo ja uvarím.
@dvanastka jejda tak čo tie deti jedli tie roky pred tým , keď si nevarila? Ja som v úžase čím ďalej tým viac.
@simca06022011 11 ročná baba keď je sama doma na tom nič nieje. Starší syn bol doma od 9 rokov sám pár hodín. Starší syn sám môže zostať v kľude doma. Ale nie dvaja chalani spolu. To by nedopadlo dobre. Buď by tu niečo podpálili, alebo by mladší vypadol z okna. Poznám si svoje deti a viem čo ten mladší robí, aj keď som ja doma. Čo by ešte robil, kebyže doma niesom.
@lenkasarka deti jedli všetko. U nás varil môj muž
aby im v tom decáku aj lepšie nebolo ... škoda slov.
Chlieb alebo rožok si hádam vedia natrieť, bežne si deti robia desiatu do školy od druhého stupňa. Praženica, špagety, cestoviny s omáčkou atd. možnosti sú
@dvanastka si dospela žena s dvoma deťmi, máš internet. Toľko receptov je jednoduchých a rýchlych na začiatok úplne postačujúcich. Len dodám, že kde je vôľa tam je cesta. Snáď ti neostanu v budúcnosti , len oči pre plač, lebo prístup, aký si zvolila tomu nasvedčuje. Napriek všetkému ti držím palce.
Pane na nebi, tieto témy... Za nič na svete si nedá autorka poradiť, stále výhovorky prečo sa to nedá... Načo vôbec zakladať tému, keď na všetko má výhovorku? A netýka sa to len tejto.
@lenkadenisa myslím, že je tu zbytočné čokoľvek aj napísať
Ked sme ako deti s mamou boli na tom blbo s byvanim, byvali sme na dedine v starom dome (s 2 izbami) v jednej izbe, kde nam majitel lacno prenajal jednu izbu (v druhej si zamkol veci). Ziadna slava zit v jednej izbe, ale bola tam aspon zahrada, ale na par rokov, (kym dostavali druzstevny byt v poradovniku) to muselo stacit. Takze to by mohla byt cesta asi aj pre vas.
Nechapem, ako moze byt niekto unaveny po 15 min upratovania, ak nie ej na voziku. Kvoli detom zatat zuby a postupne pridavat zataz. Tak ako telo si privykne na nicnerobenie a pasivitu, treba ho navyknut na pracu. Pamatam si v 16 na prvej brigade. Po prvej smene, sadnut si na lavicku a clovek nevladal ani dojst domov. Doma ibalgin na svalovicu a spat do prace. O tyzden to uz bolo v pohode.
@lenkadenisa Presne. Čítam to a je mi zle. Tie deti jej mala sociálka vziať ešte ako malé a dať ich normálnym, zdravým ľuďom. Alkoholik a duševne chorá - veď to je zločin na tých deťoch a ešte ju tu niekto ľutuje! Ona nie je schopná postarať sa ani o seba, nieto o ne a aj tak ich zničí a kolobeh neúspešných striskotancov bude pokračovať.

@luccija prečo ťa tak veľmi zaujíma koľko platím za ubytovňu? Ako sa mi tým vyrieši, kam sa za rok mám pohnúť ďalej?