icon

Keď manžel nepomáha

lucyls
16. jún 2016

Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímali názory a skúsenosti ostatných mamičiek, kedže mam prvé dieťa a s manželom sme svoji iba rok a pol. V podstate som zistila, že odkedy sa mi narodila malá nič nestíham,pretože ju vychovávam a starám sa o nu prakticky sama. Manžel mi s nou nepomáha. Naša malá bude mať už rok ale do dnesného dňa ju nevie okupať, nenakŕmi ju, neprebalí (zvlášť ked je pokakaná lebo to sa mu hnusí), keď plače v postielke nevšíma si ju,podla neho je normálne že vreští, vraj každé dieťa vreští (pritom vo väčšine týchto prípadov ide o hlad alebo prečúranu plienku). zistila som že už rok odkedy sa narodila malá moj deň vyzerá úplne rovnako, proste každý deň ten istý ritual. Nemám vobec čas na veci ktoré som mala predtým rada, to je pochopitelné ked sa žena stane matkou, ale je normálne aby ste nemali aspon dve hodiny týždenne pre seba? Pomáha Vám manžel s detmi? Môžete si aspon odbehnuť kaderníkovi na 15 minutove podstrihnutie vlasov alebo nebodaj s kamarátkou na kávu? Som už skutočne zúfala, cítim sa ako slobodna mamička, vždy som si myslela že ked su rodičia dvaja tak by sa mali pri staraní o dieťa striedať,ale toto je ako nočná mora. Som psychicky zničená a vyčerpaná, nevládzem už absolútne nič spraviť a ráno sa mi nechce ani vstávať z postele...ved načo...zase to isté dokola..Rozmýšlam nad rozvodom, pretože toto "spolužitie nikam nevedie, my ako manželia ani nežijeme, nehovoriac o tom že on sa vobec nechova ako otec...Keď mu poviem že nemám vobec cas na nič tak mi odvrkne že ani on...neviem čo robiť, je to normálne že sa jeden otec takto chová? Myslím že to dieťa si takúto ignoráciu a nezáujem z jeho strany nezaslúži, nechcem sa dožiť dňa kedy si začne uvedomovať veci a opýta sa ma prečo hu jej otec nemá rád.

charlie1980
19. jún 2016

A ano, manzelstva zotrvali pred 50r, to je fakt...aj ked muz do krcmy chodil, zene ustedril, o deti sa nestaral resp. nespolupodielal. Ved kam by isla taka ponizovana zena pred 50r, ked byvali so svokrovcami pod jednou strechou a mala 5 deti ? Plus bola moralne odsudena ? Takze ano, casy sa zmenili. Tak ako zeny boli kedysi zeny v domacnosti, dnes im k tomu pribudla este aj praca (viac menej na urovni muza), no domacnost akosi stale ostava na ich pleciach (hovorim o tom neidealnom pripade). Dnes sa zena zbali a ide do haja, lebo ma moznosti. A nebolo by tomu inak ani pred 50r. Lebo pud sebazachovy je najsilnejsi pud.

mijo53
19. jún 2016

@sam2 u teba je to tak, ale u kresťanov je manželstvo sviatok a dieťa dar a v tom je ten rozdiel

mijo53
19. jún 2016

@charlie1980 ja to asi preto tak ťažko chápem, že môj otec nikdy nepil, nefajčil, deti sme mali VŠ a to vtedy neboli sociálne práce alebo sv. Alžbety a vydala som sa do domu, kde ozaj žili 4 generácie: 80 ročná babka, svokor vdovec, ja s manželom a naša dcéra a kým som umyla okna na tom dome, tak v trojizbovom byte ich umyli 3x. Ja som začala študovať neskôr, predtým som pracovala a preto keď som mala promócie, dcéra mala rok, sama som si napísala na mechanickom stroji diplomovku, na poslednom riadku A4 sa zmýlila a začala písať od znova, dcéra ťahala papiere, babka kričala, že čo budeme variť, ale prežila som, dnes na to pekne spomínam

sam2
Odpoveď bola odstránená
charlie1980
19. jún 2016

@mijo53 Vidite...vy ste mali stastie, ze ste mali dobry zaklad. Plus....Sami sme v takomto dome byvali a musite uznat, ze cim viac clenov bolo doma, vzdy sa nasiel niekto, kto by mrkol na deti...ked aj nie zrovna v case Vasej diplomovej prace, Ale vo vseobecnosti ano. Malo to aj vyhody, ja to tvrdim aj teraz....o deti bolo postarane, tak isto o starych clenov pod jednou strechou. Malo to vsetko svoje caro. Aj ja rada na to spominam. No tento sposob zivota je uz davno out....zamysleli ste sa niekedy nad tym, Preco islamisti nedaju prava zenam ? Pretoze zatial ziju to, Co My pred 100rokmi. Ledaze by sa dostali k moci...

charlie1980
19. jún 2016

Tym som chcela povedat, ze korenom tohto "problemu"je emancipacia zien, nie cirkev, nie moralka. Keby mali vymozenosti a moznosti zeny pred 50r, tiez by kaslali na moralku.

trdelnik234
19. jún 2016

baby, kaslime na cirkev a moralne kazanie, autorke to je aj tak figu platne. Ona si musi prezistit, ze ci ten jej partner chce zit v manzelstve alebo radsej ako slobodny chlap. Ak s nou byt nechce, tak nech si ide.

marcelatje
19. jún 2016

no rozpísali ste sa 😀 podla mna je to tu celé jedno velke nedorozumenie. Dokonca som toho nazoru ze aj nepraktizujuci krestan si moze pekne pohovorit s praktizujucim lebo jeden druhemu maju co povedat a mozno sa aj nieco navzajom naucia. Ja napriklad nie vzdy suhlasim s nazorom @mima4 napriek tomu si vsak myslim ze podava triezvejsi pohlad na svet aj ked krestanskou optikou,no je v tom zavan sucasneho zivota lebo ci chceme alebo nie, svet sa od doby napisania Biblie zmenil 😅 ale napriklad aj to s tymi nevydatmi zenami sa celkom trafila 😀 😀 😀 😀 ja to sice poznam tak ze viac menej sa ma snazia ini presvedcit ze svadbu chcem ale nic to nemeni na tom ze nie je zriedkavym javom ze nevydate zeny su stigmatizovane. Aj ked v sucasnej modernej dobe sa to viac menej toleruje stale je vela takych ktorych to trapi.
@mijo53 ja chapem aj teba pretoze realne si nikdy do kontaktu so skutocnym zlom neprisla tak mas zidealizovanu predstavu ze vsetko ide dohovorom. Bohuzial nejde 😒 A teraz nemyslim prave fyzicke tyranie ale napriklad len obycajnu matku ktorej dieta den noc place, unavou pada na hubu a ked prosi muza o pomoc ten jej leziac na gauci odvrkne ze on pomaha dost 🙄 je to hrozne ponizujuce. Ak muz zenu bije mnohe to trpia zo strachu a mozno aj hanby ze by sa okolie dozvedelo co za chruna si uviazali na krk. Mozno by som v podobnej situacii trpela aj ja (neviem to povedat naisto, mozem len predpokladat) no ak by som sa bala ze nieco urobi mojim detom a kazdy vecer by som so strachom cakala co zasa bude a ci mi ich neprizabije to by som na milion percent netrpela. Moja istota mozno prameni z toho ze tiez patrim k zenam ktore nie su financne na muzovi zavisle no ak by som nemala ani cent urobim vsetko preto aby som ich ochranila. Vacsina muzov nie je takych, ale existuju. Parazituju na zenach ktore pri nich trpia. Ak by vsetci ludia sveta mysleli na dobro rodiny situacia je uplne ina. Ak by muz zenu miloval a hoc by v domacnosti nepomahal ona jeho lasku citi v inych veciach a to jej dodava silu. Staci aby sa k nej spraval s uctou a respektom a uz je to o inom ako ked chlap pride domov a nasrato sa spyta zeny co cely den robila 🙄 A keby mi chlap hoc aj kazdy den kvartir od podlahy po strop luxoval a sprava sa ku mne ako k handre nema to upratovanie ziadny vyznam. A opat sa dostavame k ucte, respektu, dovere, laske..........a toho nie je kazdy schopny. Niekedy preto ze ich to nikto nenaucil a niekedy preto ze kvoli vlastnemu egu nevidia ze nicia inych.
Treba si jednoducho priznat ze existuju chlapi pre ktorych je rodina na poslednom mieste. Ziju sami pre seba,svoje zaluby,ine zeny.........a tam, nech by si zena kolena po kost zodrala, pomoci nieto. Alebo mozno sa jeden z miliardy polepsi ostatni nie.

sam2
19. jún 2016

@marcelatje jeden z najlepsich prispevkov, ak nie najlepsi co som kedy na konovi citala.... 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👏👏👏👏👏👏👏👏👏

ajuska111
19. jún 2016

@marcelatje
velmi pekne napisane, hlavne to, ze pani neprisla s nicim takym do kontaktu a ma zidealizovane predstavy.

Ja len nechapem, a to nemyslim na teba marcelatje, ale vseobecne, ze zakladatelka temy chcela poradit a rozobera sa tu viera. Ak je ateistka, musi byt fakt ´ rada ´, ze sa jej prosba o radu takto ´ zvrhla ´

Beriem to zo svojho pohladu, lebo ja som ateistka a toto by ma veru nepotesilo.

marcelatje
19. jún 2016

@ajuska111 pre kazdu diskusiu je prirodzene ze sa ubera nejakym smerom. Nikto dopredu nevie kam pretoze to zavisi od reakcii prispievatelov. Ja sa necudujem ze sa tu objavila viera pretoze mnohi nou skutocne ziju a vedomie ze niekam patria im dodava silu, dokonca im pomaha riesit tazke situacie. Niekto si da frtana, niekto sa pomodli 😅 kazdy sa v dobrej viere snazi ponuknut tu riesenie ktore unho zabera, aj ked sposob nie je vzdy najstastnejsi, alebo je dokonca natlakovy.
To mas ako ked sa niekto spyta co vam pomohlo pri odplienkovani. Kazdy ma inu skusenost a niekedy to moze ist az do extremov. Alebo ak sa budem stazovat na liecbu ktora nezabera. Mozem ocakavat odporucania na alternativne medikamenty, liecitelov, exorcistov ....... jednoducho kazdy odporuci co jemu pomohlo, alebo si to aspon mysli 🙂

marcelatje
19. jún 2016

@sam2 😀 😀 😀 😀 😀 dakujem, no neskormne si myslim ze uz som mala aj lepsi 😀 😀 😀 😀 😀

petra3312
19. jún 2016

@ajuska111 vela tem sa tu zvrhne necakanym smerom, niekto nieco napise, co ostatnych nasrdi, akcia vyvola reakciu a uz to ide....za to nemoze ani mijo53, ktora si tiez myslim, ze vela veci napisala najskor dost nestastne, ale neskor, ked to vysvetlila dalej, tak uz to v podstate nebolo vobec take "fanaticke", ako to vyznelo na prvykrat. A marcelatje ma uplnu pravdu v tom, ze ked nema ziadnu alebo opacnu skusenost, tak pise ako pise ( napr. o tom, ako by sla tyranovi kultivovane dohovarat ).

Ja si napriklad vobec nemyslim, ze je fanaticka. To, co pisala o viere, zakladoch a zasadach, je pravda. Len si treba uvedomit, ze uplne do bodky sa tym da riadit a podla toho zit, ked ma clovek v podstate nekomplikovany zivot, muza, o ktoreho sa moze opriet, zdrave a spokojne deti atd.

trdelnik234
19. jún 2016

@marcelatje
Tak mne sa najviac pacil tvoj prispevok k teme "Manzel ma nechce pustit k rodicom" ci tak nejako, kde si tej babe napisala to prirovnanie o zabe a horucej vode ( ked zabu vlozis do horucej vody, tak vyskoci hned, ale ked ju vlozis do studenej a pomaly budes vodu zohrievat, tak sa v nej pomaly a isto uvari). To bolo za tisic slov a da sa to aplikovat na vela situacii.

marcelatje
19. jún 2016

@trdelnik234 to je milé 😅

Mam tu este inych fanusikou? jou jou ? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

trdelnik234
19. jún 2016

@petra3312

v podstate hej, mozno nie je fanatik, ale naco reaguje v teme na problem, o ktorom vie holy prd.
Nech si skusi predstavit, ze zalozi temu " Klimakterium " (viem, hnusna som 😉 a zacnu jej tam mlade 30 rocne babenky radit tvrdit, ze prehana, ze to nemoze byt take strasne, lebo ich svokry, mamy, tety a susedy sa nikdy na toto nestazovali a uz vobec nie je na verjnom fore, a ze vlastne je to jej chyba, ked toto teraz musi riesit.
Takze asi taku maju pre mna jej prispevky vypovednu hodnotu.
Navyse je to clovek, ktory rad veci v krajsom svetle, nech v skutocnosti su, takze na povazenie.
Inak vazne premyslam, ci sa za tymto nickom neskryva moja teta.

mima4
19. jún 2016

@marcelatje

da si frtana alebo sa pomodliii 😀 😀 😀 😀 😀

marcelatje
19. jún 2016

@mima4 😀 😀 😀 😀 musis uznat ze kazdemu pomaha nieco ine 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mima4
19. jún 2016

@marcelatje no a pri "konbinacii" budem v siedmom nebi 😀 😀 😀 😀 😀

marcelatje
19. jún 2016

@mima4 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

petra3312
19. jún 2016

@trdelnik234 zije dlhe roky v manzelstve, ma deti, je spokojna, stastna, hrda na to, ako zije, myslim, ze ma rovnako pravo vyjadrovat sa k teme ako ktorakolvek ina, ktora tu prispela. Ona si mysli, ze ked napise nieco z principov, ktorymi sa riadila ona, tak to moze zakladatelke pomoct. Podla mna to robi v dobrej viere a dostala tiez riadne nalozene napriek tomu, ze som si nevsimla, ze sama by niekomu nadavala alebo bola neslusna. Ja s nou vacsinou nesuhlasim a pise podla mna velmi naivna, ale musi to byt pani vo veku mojej mamy, v zivote by som si ju nedovolila nazvat hlupou.

A tiez mam pocit, ze je to moja teta 😀.

trdelnik234
19. jún 2016

@petra3312

Ale sesternice asi nebudeme, ze?

petra3312
19. jún 2016

@trdelnik234 myslim, ze nie 😀 lebo sa mi zda, ze si pisala, ze zijes vo Francuzsku, nie?

ajuska111
19. jún 2016

@petra3312
asi je to mojou averziou ( mozno silne slovo) na jej podobnych krestanou, ktori silou- mocou budu ostatnych presviedcat, ze ´ boh je prvy a deti su pozicane ´ a pod. tebe sa nezda, ze by pisala nieco od temy, ked pise, ze by si kolena zodrala modlenim? ja keby som zakladala tuto temu chcem relevantne rady, ako a co mam robit a ne ze vsetko sa napravi modlenim.

prepacte, ak sa dotknem veriacich, ale ja som nebola vychovana vo viere, ani stari rodia nie su veriaci ( vacsinou to byva od prarodicov tato iniciativa), ale mne ani moj rozum nedovoluje byt veriaca.

myslim, ze to tu pisala charlie1980. pani mijo53 si mysli, ze to len dnesne zeny by sa rozvadzali, ale pravda je, ze aj v minulosti boli take, ale bolo to spolocensky nepripustne.
a ona vracia zeny do doby kamennej.

mima4
19. jún 2016

@ajuska111 kazdy ti bude radit podla seba, ako to on sam vnima a o tom to je, sama si vyberas, co je pre teba relevantne alebo nie, ale kazdy tam dava to svoje a utocit na niekoho pre vieru sa mi zda silne.

co sa tyka toho rozumu, rozum dokaze cloveka aj obmedzovat...

marcelatje
19. jún 2016

@mima4 dolezite je mat pri radeni cit. Prepisknut sa to da jednoducho. Ja som mala na VS velmi dobru kamosku a ona bola silne veriaca, napriek tomu sme sa vedeli strasne vela smiat. Zazili sme kopec srandy. No v poslednom case mi posiela vselijake peticie napriklad ze princezna Elsa je lesba ci nieco v tom zmysle 😕 tomuto nerozumiem mozno preto sa mi to zda uz cez 🙄 🙄 🙄 🙄

petra3312
19. jún 2016

@ajuska111 ja som pisala, ze vacsinou nesuhlasim s jej nazormi. Ale respektujem. Ci si myslim, ze zodrat kolena pri motlitbe pomoze? Ktovie 😀 , ale ked som v lietadle a dostaneme sa do riadnych turbulencii, tak sa modlim jeden otcenas za druhym 😀 😀 😀 😀 😀 .

Ja by som to zhrnula skor pod to zname prislovie "pomoz si clovece, aj Pan Boh Ti pomoze". Aj ked sa to moze zdat, s vierou to nema nic spolocne. Zakladatelka si musi sama v sebe poupratovat, zvazit, ci chce dat manzelstvu sancu, zistit, ci je mozne, ze jej muz sa niekedy zmeni a rozhodnut sa. Ja osobne spravaniu jej muza vobec nerozumiem, nechapem, ako niekto nemoze mat rad vlastne dieta, ignorovat ho. Moja mama mi sama povedala, ze chlapi celkovo tu starostlivost o babatka neprehanaju ( aj ked to je samozrejme iba jej skusenost a to, co videla vo svojom okoli, moj muz sa tiez nesiel dvakrat pretrhnut ), ale ja si odmalicka pamatam, ako sme vsetky deti otca zboznovali a moje decko tiez muza lubi, takze to urcite nie je pripad zakladatelky.

mima4
19. jún 2016

@marcelatje 😀 😀 😀 😀

svet krestanov a svet nekrestanov vzdy bude v niecom odlisny, otazne je, nakolko su ochotni ludia tolerovat svoju volbu, ale tolerancia nie je o suhlase, ze je to spravne, ale o akceptovani, ze ten druhy ma pravo zit to co chce zit, tvrdit to co tvrdi a jasne, pokial sa ludia osobne poznaju, maju vzajomny vztah, pristupuju k sebe citlivejsie, ako ked to funguje v anonymite na internete.

ludia, ked chcu si rozumiet, rozumeju si, no kto potrebuje ziskavat nadvladu a utvrdzovat svoju "poziciu", jasne ze devastuje toho druheho... a opat je rozdiel vyjadrovat sa k nazoru cloveka a nesuhlasit s nim a vyjadrovat sa k cloveku.
Ja som rada, ked mozem diskutovat s inteligentnym clovekom, lebo diskusia ma svoj raz, uroven, aj napriek rozlisonosti nazorov..kym jednoduchy clovek ide cestou utoku na osobu.

ajuska111
19. jún 2016

@mima4
som utocila pre vieru??🙂
ja som si povedala iba nazor, tak ako ostatni, aspon dufam🙂

marcelatje
19. jún 2016

vcelku k teme, nie? http://chillin.sk/2016/06/vtip-dna-moja-manzelka/ 😀 😀 😀 😀 😀 😀