icon

Kedy bude súžitie s deťmi ľahšie?

7. jún 2025

Ahojte prosim napiste mi z vasich skusenosti kedy to bude lepsie? Mam 2 rocne a 3 mesacne dieta. To starsie je velmi akcne, hlucne, neposedi, jasi sa a stale vrieska.
Mam vycitky ze nedokazem babatku zabezpecit taky klud, ze sa nonstop starsieho zlakne, ze ho sz strasie, ze je nimstop vyruseny zo spanku. Aj vonku bud mi starsi uteka, alebo stojime na mieste a obzera 5 minut jeden kamienok áebo na ihrislu vyzaduje pozornost a ked sa kocik zastavi tak mladsi je hned hore. Ani mlieko si nevypije v klude lebo starsi nonstop nieco brble. 500x za den mu zopakujem ze musi tichsie rozpravat nie vrieskat, ze nesmie vedla bratovej hlavy skakat ale ziadna zmena.
Mam vycitky ze mladsi nema klud a ze starsiemu vlastne branim byt vesele dieta a napominam ho aj ked vlastne nerobi nic zle len sa tesi a zabava.
Kedy to bude lahsie? :(

Strana
z2
kristinuhro
8. jún 2025

Ahoj. Nó akože fuhá, niektoré odpovede sú riadne povzbudzujúce aká si nezodpovedná, že si si tak rýchlo po sebe urobila deti a iné. Dobre veď každý žije nejako. Za mňa ti môžem povedať, že nečakaj na to kedy sa to zlepší. Môže a nemusí to nastať. Mám medzi chlapcami rovnaký rozdiel a práve majú 3,5 a skoro 2 roky. Neupínaj sa na niečo čo nemusí nastať. Viem že sa mi to lahko hovorí, ale naozaj môžu žiarlit a robit si zle, alebo sa ľúbiť a objímať, alebo robiť aj to aj to 😃 a áno otrepaná rada je buď v pohode. Pretože keď ty si kludná tak sú kludné aj tvoje deti. Deti vycítia každý malý náznak nervozity. Ale to si už určite spozorovala. Som si istá že všetko robíš najlepšie ako vieš, aj keď si z toho na nervy občas. Keď bábo narastie trocha, tak raz musí počkať jeden a raz zas druhý. Mňa každý strasil pred narodením menšieho, že juuuj počkaj ako budú žiarliť lebo aj ich deti žiarlia. A vieš čo? Nie je to u nás také ako u nich. Majú sa radi, chránia sa a áno občas sa mlátia a hryzú, ale keď treba pomôžu si jeden druhému. Skús im viac dôverovať, že to "dokážu". Zapájaj staršieho do starostlivosti, kup si nosítko a ber mladšieho do nosítka aby si sa vonku mohla viac venovať staršiemu a nemať stále kočík na oštaru. Držím palce a prajem ti pevné nervy. Chce to obrovskú dávku trpezlivosti 😃

dominikak4
9. jún 2025

Toto je to najťažšie na Tom celom, to uvedomenie si toho, že na staršie nemáš čas a ani na mladšie nemáš čas a len pendluješ medzi nimi s výčitkami čo si mohla a mala spraviť lepšie. 🤦🙏.Ja mám medzi deťmi 2 roky a 4 mesiace a keby možem vrátiť čas, tak s tým druhým dieťaťom by som počkala. Dcérku som si ako bábo vôbec neužila a syn žiarlil a ja som sa trápila. Najradšej by som sa rozkrájala vtedy. Ani nevieš ako ti rozumiem aj tvojim pocitom.Neboj ako budú rásť, tak si zvykneš. Budeš už taká orazená, že nebudeš všetko riešiť a veľa veci budete robiť spolu s oboma deťmi. Zladíš im režim. Prehrajú sa spolu a zvyknú si na seba a budú revať skôr keď budú bez seba a zvyknú si, že mama sa stará o oboch a musia aj počkať. Inak moja druhorodená je také pokojné a tolerantné decko, ona ten teror brata berie ako samozrejmosť 😂😂🙂. Vôbec nie je upišťaná a ničoho sa nebojí. 👍 A keď spí môžeš aj vŕtať. Jednoducho si na ten rev zvykla. Treba to len prežiť. Deti si zvyknú a ty si nájdeš systém ako ulahodiť obom deťom. Hlavne, že ste zdraví. Ja som si deti striedala, t.j. keď spal jeden mala som čas na to druhé a opačne. Bolo to na úkor môjho odpočinku a domácnosti, ale aspoň som mala čas individuálne na každé dieťa.Kľudne mi napiš SS.

maytee
9. jún 2025

Každopádne musíš si v hlave v nastaviť vďačnosť a to máš ♥️.Mne to veľmi pomohlo. Padali mi slzy zo vzniknutej zúfalej situácie keďže som mala deti v tvojom veku a občas bola situácia zúfalá... Staršia bola ako ohnivá guľa a mladšia ak zaspala už ju budila čiže spala len vonku. Uff bola som unavená ale fungovalo to mala sa vyspala a staršia mala ten stupienok pri kočíku a bolo to super za každého počasia a aj mne ten čerstvý vzduch spravil dobre.
A hlavne tá vďačnosť keď som si pomyslela čo by iné žienky dali keby mali bábätko. A hlavne že sú zdravé a aj divoké a radostné. Teraz majú 5 a 3 a je to doma topka. Úplna paráda hrajú sa spolu tulia aj sa šklbu,ale dôležité je že od malička videli aj moju unavu aj slabosť a dnes vedia,že sú vzácnosťou,že majú súrodenca.

lauricka
9. jún 2025
@ankare

Je to nezodpovednost mať tak rýchlo deti po sebe. Nevenujes sa riadne ani jednému, ani druhému. No čo už. Už len bojuj. Verím, že onedlho to bude lepšie. Držím palce!

@ankare nezodpovednosť má druhé dieťa po dvoch rokoch? To už tu je riadny bizár teda. To ste kde zobrali?

taktotedanie
9. jún 2025

No , treba si lepsie nacasovat prichod druheho dietata za mna je toto podstatne bohuzial este si niekolko rokov pockas a tak ako ta teraz starsie otravuje a nemas cas na mladsie pride obdobie kedy ta to starsie bude potrebovat a to mladsie ta bude otravovat

autor
10. jún 2025
@taktotedanie

No , treba si lepsie nacasovat prichod druheho dietata za mna je toto podstatne bohuzial este si niekolko rokov pockas a tak ako ta teraz starsie otravuje a nemas cas na mladsie pride obdobie kedy ta to starsie bude potrebovat a to mladsie ta bude otravovat

@taktotedanie a precitala si si moj prispevok ci iba komentare niektorych zien??
Ja som sa pytala kedy sa mladsie prisposobi hluku resp kedy starsie bude regulovat hlasitost svojho hlasu….nie kedy sa o ne nebudem musiet starat a poucovanie kedy som si mala nacasovat dalsie dieta.

taktotedanie
10. jún 2025

Necitam komentare ale tak to je 🤷🏻‍♀️

autor
10. jún 2025
@taktotedanie

Necitam komentare ale tak to je 🤷🏻‍♀️

@taktotedanie uplne odveci ale nevadi :D to ze teba tvoje dieta otravovalo tak to neznamena ze deti otravuju vsetky zeny

taktotedanie
10. jún 2025

Nie neotravuje nastastie 🙂

0silvia0
10. jún 2025

podľa mňa si mladší onedlho zvykne, že nebude zaspávať v tichu, chce to len čas a naučí sa zaspávať aj v hluku, oceníš to neskôr.
Ja som mala podobný vekový rozdiel, ale nemala som hlučného a akčného prvorodeného, čiže ja si tento vekový rozdiel neviem vynachváliť, pre mňa super rozdiel.

deinela
21. jún 2025

Na niektoré veci decká v určitom veku proste nie sú pripravené a nepochopia/neurobia, nemajú kapacitu. Musíš proste prežiť.

Zlepší sa to keď budú deti väčšie, ja mám 5 a 2,5 a stále sa to zlepšuje, najmä fyzická údržba sa zlepší a keď budú deti v inštitúciách tak to bude o úplne iných veciach ale už nebudeš riešiť ich fyzické ohrozenie života na každom kroku každý deň - toto ti nepriznajú "experti" so staršími deťmi, ktorí šíria okolo seba smrad na štýl "stále je to ťažké, veľké deti = veľké problémy" a iné nezmysly. A hlavne sa pri starších deťoch viac vyspíš.

darovanie
21. jún 2025

Ja nemám tak blízko deti pri sebe, ja by som to psychicky nedala😉 (a to my sme doma boli 4 deti narodené za 5 rokov😁), ale deti sú tvory naozaj veľmi prispôsobivé. Naozaj. Len chcem, aby si si nemyslela, že svojím deťom ubližuješ alebo ich brzdíš. Si skvelá mamina a robíš čo vieš a toto je len obdobie, ktoré naozaj rýchlo prejde. Môj najmladší mal doma pokoj, veľká sestra v škole, druhá v škôlke a doma nespal nikdy, vždy v kočíku a úplne ožil, keď sa tie dve vrátili poobede domov a bol u nás ten rodinný ruch. Áno, upozorňovať, nastavovať hranice, ale necíť sa zle, keď to nejde podľa predstáv. Niektoré 2 ročné deti potrebujú aj 100 krát niečo zopakovať, kým to v 4 rokoch pochopia🙂

som_realistka
21. jún 2025

Toto by si mala prečítať autorka minulej témy, co mala 6mesacne dieťa a bola naštartovaní na muža ze hned nechce začať robiť na dalsom 😀

katrin21
21. jún 2025

Stresujes sa tym,cim netreba.
Nadych ,vydych, vadi to tebe, su to tvoje " idealne" predstavy. Nie zivot a realita.
Deti su ok , neboj.
A kedy sa to zmeni? Nikto nema vestecku gulu. Niwktore deti nikdy toto nerobia, ine vkuse, dalsie chvilu.🤷‍♀️

katrin21
21. jún 2025

A este .ak budes maleho stale zahriakovat, mozes akurat docielit,ze zacne ziarlit.
Skús to skôr otočiť tak, že mu vysvetlíš, že ak bude tichučko a dobrý a malý zaspí, tak budeš mať čas na neho... a tým ho budeš motivovať,aby nerobil zle, nebudil babatko, mojkal ho a pomahal učičíkat.. a nezobudil bábätko lebo bude čas s maminou venovaný jemu🙃

soldi
23. jún 2025

Mila autorka. Z mojich skusenosti -4 deti v priebehu 7 rokov Ti mozem napisat, ze budenie sa zo spanku je individualna zalezitost.
Cislo 1- spal ako zabity aj ked vedla neho plakalo babatko.
Cislo 2 - budil sa na kazde suchnutie
Cislo 3 - spaval tvrdo
Cislo 4- budila sa na kazde suchnutie.

Ked malo najmensie rok, tak to vzdy bolo omnoho jednoduchsie. Starsi dvaja, ked mali 3 a 1 rok, tak boli najvacsi partaci. Najlepsi kamosi, ja som s tym rozdielom do dvoch rokov maximalne spokojna. Ono je to zahul na zaciatku, ale zlepsi sa to.

Odporucam si najst cas na starsieho. Kedy budete len vy dvaja. Ja som tak vzdy v nedelu chodila s najstarsim plavat do bazena. Len my dvaja. Bolo to velmi fajn.

Ked mas viac deti, vzdy je to na ukor niecoho ineho. Ale ked mas len jedno dieta alebo deti s velkym rozdielom, je to zas na ukor niecoho ineho. Jedina spravna cesta nie je.

Kazdopadne, ked bude mat mensie rok, bude vsetko omnoho jednoduchsie a neviem ako ine zeny to maju, ale ja ked vidim surodenecku lasku, tak sa vzdy rozplyvam od dojatia a nikdy som neolutovala mat tolko deti v takom kratkom case.

Moje deti maju teraz 14,12,9 a 7 rokov a su uzasne. Jasne, ze sa stale niekto s niekym skriepi a hada, ale ked je potrebne sa zomknut a pomoct si, tak su tu vzdy pre seba.

Strana
z2