Kto je podľa vás skutočná samoživiteľka?
Milé ženy, matky, kto je podľa vás samoživiteľka?
Vyberte jednu odpoveď, ktora je podľa vás správna, nakoľko zjavne mnohé v tom máte chaos a prezentujete ten výraz ako vám vyhovuje.
A ) Žena, ktorá je rozvedená, ale otec dieťaťa platí výživné a aktívne sa podieľa na starostlivosti.
B) Každá žena, ktorá vychováva dieťa bez partnera, aj keď má pravidelnú finančnú pomoc od rodiny.
C) Matka, ktorá je slobodná, no žije s novým partnerom v spoločnej domácnosti.
D) Žena, ktorá poberá rodičovský príspevok, bez ohľadu na to, či má partnera.
E ) Matka, ktorá má dieťa zverené do starostlivosti, ale o dieťa sa striedavo stará aj otec.
F) Žena, ktorá je oficiálne bez partnera, no má stabilný príjem a výživné od otca dieťaťa.
G) Každá matka, ktorá sa cíti na výchovu dieťaťa sama.
H ) Žena, ktorá je evidovaná ako slobodná matka na úradoch, aj keď žije s partnerom.
I) Matka, ktorej partner často pracuje mimo domova, alebo v zahraničí.
J ) Žena, ktorá sama zabezpečuje výchovu dieťaťa aj jeho finančné potreby, bez aktívnej účasti druhého rodiča.
A čo muži? Veď sú aj takí ktorých opustila partnerka/manzelka a sami sa starajú o dieťa/deti
Správna odpoveď je: J) Žena, ktorá sama zabezpečuje výchovu dieťaťa aj jeho finančné potreby, bez aktívnej účasti druhého rodiča. V slovenskom kontexte (právnom aj sociálnom) je samoživiteľka definovaná fakticky podľa reálnej starostlivosti a zabezpečenia dieťaťa, nie podľa pocitov, formálneho statusu či evidencie na úradoch.
Ak druhý rodič platí výživné, stará sa alebo sa strieda v starostlivosti, nejde o samoživiteľstvo.
Zase ten brigádnik, čo zakladá tieto nezmyselné, nič nehovoriace prieskumy? Hádam už zajtra nastúpi do školy. 😉
A, B, C, F, H a J... to smiesne vyzivne od otca je casto taka kvapocka oproti realnym nakladom na dieta, detto aktivne sa podiela na starostlivosti je co? Chodi muz na OCR, berie dieta polku prazdnin, maju striedavku? Ak si odpovedala nie, tak je na to prakticky sama... Rovnako mat noveho partnera neznamena, ze sa stara a zivi to cudzie dieta...
je akoze uplne trapne aby zena ktora berie vyzivne a na par dni v tyzdni si deti berie exmanzel, ktory byva o dve ulice dalej tvrdila, ze je samozivitelka aby vyzerala v ociach niekoho lepsie , ci aby ju lutovali.
A, B, C, F, H a J... to smiesne vyzivne od otca je casto taka kvapocka oproti realnym nakladom na dieta, detto aktivne sa podiela na starostlivosti je co? Chodi muz na OCR, berie dieta polku prazdnin, maju striedavku? Ak si odpovedala nie, tak je na to prakticky sama... Rovnako mat noveho partnera neznamena, ze sa stara a zivi to cudzie dieta...
@anjelicek26 toto uraza skutocne samozivitelky.
Moze si niekto vobec mysliet ze je to ina odpoved ako
J ) Žena, ktorá sama zabezpečuje výchovu dieťaťa aj jeho finančné potreby, bez aktívnej účasti druhého rodiča.
Ved to je uplne jasne, priam vyplyva zo slova SAMOzivitelka…
Jesus autorka. Vzdy budes mat zeny, co su na tom po rozchode "lepsie" a ine, ktore su na tom "horsie", nejdeme sa hrat hru, ktory ex-partner je vacsi debil a horsi otec... ze ta moj nazor "uraza" je len tvoj problem, tak sa nabuduce nepytaj, ze mame vybrat to, co nam vyhovuje, ale len to "tvoje". Mam dost rozvedenych kamosiek na to, aby som vedela, ze tych variant, ako byt na to "sama" je neskutocne vela a ze mat vyzivne nepokryva casto ani 1/5 nakladov, co clovek okolo deti ma.
Jesus autorka. Vzdy budes mat zeny, co su na tom po rozchode "lepsie" a ine, ktore su na tom "horsie", nejdeme sa hrat hru, ktory ex-partner je vacsi debil a horsi otec... ze ta moj nazor "uraza" je len tvoj problem, tak sa nabuduce nepytaj, ze mame vybrat to, co nam vyhovuje, ale len to "tvoje". Mam dost rozvedenych kamosiek na to, aby som vedela, ze tych variant, ako byt na to "sama" je neskutocne vela a ze mat vyzivne nepokryva casto ani 1/5 nakladov, co clovek okolo deti ma.
@anjelicek26 nauc sa citat, je tam napisane vybrat jednu moznost, a nie sa tu snatit prezentovat narcistickym sonetom.
Matku, ktorej exmanzel prispieva napr 50€ mesacne (lebo x dovodov…) chcete prirovnavat k niekomu, kto ma manzela a financuje mnoho nakladov? A teda uz nie je samozivitelka? To nemyslite vazne. Urcite sa to takto neda klasifikovat, ze iba J. Pre jednoduchych je J spravna odpoved, pre tych, ktori chapu vnutorny kontext, vedia, ze sa líši prípad od prípadu (zdravotny stav dietata, vek, socialne podmienky, zdr stav samotnej matky…)
Resp potom nie je samozivitel nikto, lebo vsak dostava urcite prídavok na dieta od štátu 👏 a teda uz ma financnu podporu 🙂
No aktívna spoluúčasť druhého rodiča je diskutabilná, pretože ak otec pošle minimálne výživné, na dieťa kašle a ešte si myslí že ako si žena z minimálneho výživného vyskakuje a financuje svoje potreby tak v mojich očiach je aj taká žena samoživiteľka aj keď z právneho hľadiska asi nie.
Inak matka žijúca s otcom dieťaťa v spoločnej domácnosti nie je osamelá matka ani matka samoživiteľka, je to len nevydata matka
Čiže z tvojich možnosti je to J
je akoze uplne trapne aby zena ktora berie vyzivne a na par dni v tyzdni si deti berie exmanzel, ktory byva o dve ulice dalej tvrdila, ze je samozivitelka aby vyzerala v ociach niekoho lepsie , ci aby ju lutovali.
@anonym_autor hlavne ked to výživné je 50eur, alebo aj menej 😂😂😂😂
Ok autorka je dnes nastvata na cely svet, nechajme to tak 🙄
@anjelicek26 nauc sa citat, je tam napisane vybrat jednu moznost, a nie sa tu snatit prezentovat narcistickym sonetom.
@anonym_autor neurazaj a uvedom si, ze ziadna z tvojich moznosti nie je jedina spravna.
Samoživiteľky neexistujú. Je to vymyslený termín a ženy sa ním rady oháňajú, aby ich ľutovali a získavali výhody. Decko má vždy dvoch rodičov. Tí sa dávajú dokopy dobrovoľne, nútené vzťahy u nás neexistujú. Koho si žena vyberie, toho má a tak sa má aj jej dieťa. Ak jeden rodič zomrie, decko má nárok na sirotský dôchodok. Ak matka otca neuvedie do rodného listu a potom sa sama nedokáže o dieťa postarať, tak je primárne hlupaňa, nie samoživiteľka.
@anjelicek26 Potreba mat posledne slovo, je prave prejavom narcizmu. Ci nie?
@anonym_autor este zalezi, ake vyzivne. Ak dostane 100€ mesacne a otec si dieta vezme na par dni do mesiaca, tak minimalne 90% nakladov dietata mesacne stale pokryva ona. Aj vacsinu prevadzkovej starostlivosti zabezpecuje ona. Alebo si musi vybavit, ze dieta niekto postrazi, ak ona pre nieco nemoze, atd.
Vazne sa nehraj na to, ze ak otec da par eur a na par dni si dieta vezme, tak uz sa stara.
To je vypomoc na urovni obcasnej au-pair. Nie druheho plnohodnotneho rodica.
A Slovensku sa zatial netvarme, ze sa tu muzi zubami-nechtami dozaduju toho, aby mali 90% casu deti oni a starali sa oni (nie ich matka, babka, sestra, teta, krstna, …) a zena si ho naopak iba obcas brala k sebe a davala nan 100-150€ vyzivne.
A uzivala si volny cas podla seba.
Su muzi, co by to prijali, ale drviva vacsina zatial stale dava po ukonceni vztahu prednost svojmu volnemu casu pred dietatom.
Su dobrovolne a radi otcami na 10% uvazok.
Takze povedat, ze uz nie je samozivitelka, ak nepokryva celych 100%, je zla definicia.
To by uz aj 1 cent mesacne od otca jej tento status bral.
Ale uprimne si myslim, ze tvoj problem nie je vseobecny, ale lezi ti v zaludku konkretna zena.
Bud exka tvojho sucastneho (ktorej on plati a teba to picha, lebo kazde to euro mohlo byt pre vas dvoch, pripadne vase spolocne deti, ak su).
Alebo je to nejaka znama, ci pribuzna. Pre ktoru mas pocit vlastnej krivdy.
Takze miesto nicnehovoriacej vseobecnej diskusie povedz skutocne fakty o sebe.
Lebo na vseobecnu diskusiu rozhodne nevies udrzat vlastne emocie (a tie su jasne vysadene proti matkam s detmi, zijucim bez ich bio-otca).
Takze je jasne, ze ta cosi uplne ine k tomuto zenie.
@anjelicek26 Potreba mat posledne slovo, je prave prejavom narcizmu. Ci nie?
@anonym_autor tebe dobre prepína. 😂😂😂
Ale uprimne si myslim, ze tvoj problem nie je vseobecny, ale lezi ti v zaludku konkretna zena.
Bud exka tvojho sucastneho (ktorej on plati a teba to picha, lebo kazde to euro mohlo byt pre vas dvoch, pripadne vase spolocne deti, ak su).
Lebo na vseobecnu diskusiu rozhodne nevies udrzat vlastne emocie (a tie su jasne vysadene proti matkam s detmi, zijucim bez ich bio-otca).
@moonlight1210 Uz nad tym velmi premyslas, staci sa na to pozerat ovela, ovela jednoduchsie. Ale ma logiku co pises, to je pravda.
@anjelicek26 prebehla mi mysľou konšpirácia... autorka má frajera, ktorého ex sa nazýva z nejakého dôvodu samoživiteľkou. a autorka mu to teraz potrebuje silou-mocou dokázať, že to tak nie je, keďže frajer platí ex možno nejaké výživné 😀
no a, autor, ostatné bolo povedané. ak nepovažuješ za samoživiteľku matku, ktorá sama zarába, sama zabezpečuje bývanie, stará sa o seba a deti - sama, má napríklad 3 deti a na účet jej príde mesačne smiešnych 200 eur od bývalého, tak si smiešna. fakt smiešna. pretože zájdi do obchodu a kúp čo i len jedinému dieťaťu napríklad zimnú bundu... topánky, začni živiť pubertiaka, ktorý dokáže zjesť slona a len jedna taška v potravinách ťa vyjde na 50 eur, i viac, ak zabezpečíš mäso, ovocie, zeleninu... stačí, že dieťa (jedno!!) ochorie, hneď za lieky necháš 20-30 eur v lekárni.. takže nie, ak je matka sama, je samoživiteľka. iné by bolo, ak jej náklady na všetko vrátane detí by boli napríklad 1500 eur a 750 jej pošle ex. vtedy samoživiteľkou nie je. tak, ako to máš v bežných spolužitiach (rodinách), kde do rozpočtu na všetko prispievajú obaja rovnako (ba dokonca v mnohých prípadoch viac muž, než žena - matka)....
@moonlight1210 presne toto som mala rozpísané, kým si ty dala príspevok 😀 že autorka musí byť nasraná na niekoho konkrétneho 😀 a tu si prišla niečo dokazovať.
Samoživiteľky neexistujú. Je to vymyslený termín a ženy sa ním rady oháňajú, aby ich ľutovali a získavali výhody. Decko má vždy dvoch rodičov. Tí sa dávajú dokopy dobrovoľne, nútené vzťahy u nás neexistujú. Koho si žena vyberie, toho má a tak sa má aj jej dieťa. Ak jeden rodič zomrie, decko má nárok na sirotský dôchodok. Ak matka otca neuvedie do rodného listu a potom sa sama nedokáže o dieťa postarať, tak je primárne hlupaňa, nie samoživiteľka.
@anonym_b1b618 môžeš nám upresniť, ako sa "ľutujú" samoživiteľky a aké výhody majú z toho, že sa dajme tomu samy takto nazvú? lebo z tvojho primitívneho komentára to takto vyplýva.
@anonym_autor ja som F
A citim sa ako jednorodic samozivitelka
Zivom seba aj dieta, vyzivne nepokryva polovivu nakladov ani zdaleka
Mam stabilnu pracu nie prijem kedze OCR atd moj plat znizuje
To posledne,lebo nema ani vyzivne od muza,a vsetko zabezpecuje ona sama,teda je samozivitelka.
@anonym_b1b618 môžeš nám upresniť, ako sa "ľutujú" samoživiteľky a aké výhody majú z toho, že sa dajme tomu samy takto nazvú? lebo z tvojho primitívneho komentára to takto vyplýva.
@amdornik Ale ma pravdu, ze samozivitelka nie je oficialna terminologia.. takze to moze byt odpoved a, b, c d aj xyz.. kto sa tak nazvat chce, moze sa tak nazvat.. a nazyvam sa tak aj ja.. pretoze vyzivne je tak malicke, na mimoriadne nikdy prispievat nechce a deti idu s nim 2x rocne na par dni 🙂) Moj pocit, ze som na vsetko sama, je opravneny 🙂) a to sa ani nelutujem, ani nestazujem, len konstatujem
@amdornik Napríklad aj tu často pridávajú takéto ženy príspevky a doslova pýtajú peniaze na účty, jedlo... S odôvodnenim, že majú deti a sú samé na všetko. A ženy ich ľutujú, posielajú peniaze aj veci. Samozrejme, že sú to zvyčajne odrby. A majú napríklad dlhšiu materskú dovolenku, v práci nemusia pracovať na smeny, nemusia robiť nočné a podobne. Ak nepracujú, čo je bežný scenár, vedia si vybaviť v škole na dieťa odpustenie rôznych poplatkov, doslova na vlastné vrecko nedajú ani cent. Existujú aj rôzne OZ, ktoré takýmto ženám pomáhajú, napríklad organizujú letné tábory pre deti a podobne, nakupujú trvanlivé potraviny... Zameriavajú sa cielene na deti jednorodičov. Tie výhody sú, len v tom musíš vedieť chodiť a byť takto parazitne nastavená. A mnohé samoživiteľky, zvlášť, ak majú viac detí a každé od iného chlapa, toto dokážu.
@amdornik Ale ma pravdu, ze samozivitelka nie je oficialna terminologia.. takze to moze byt odpoved a, b, c d aj xyz.. kto sa tak nazvat chce, moze sa tak nazvat.. a nazyvam sa tak aj ja.. pretoze vyzivne je tak malicke, na mimoriadne nikdy prispievat nechce a deti idu s nim 2x rocne na par dni 🙂) Moj pocit, ze som na vsetko sama, je opravneny 🙂) a to sa ani nelutujem, ani nestazujem, len konstatujem
@dadis ja súhlasím a mám to podobne. na dnešné pomery výživné smiešne. otec vidí dcéru tak raz za 3 mesiace na 1-2 dni... o všetko sa starám sama. lekári, prípadná OČR (iste, teraz už vzácne, už je v puberte a doma vydrží sama, ale minulý rok - zápal pľúc - bola som s ňou doma, vysoké horúčky, silný kašeľ...), každé "hovno", ktoré treba vybaviť a uhradiť, riešim len a len ja. to výživné je fakt smiešne. takže áno, aj ja sa pokladám za samoživiteľku. do tohto termínu zahŕňam ja osobne celkovú starostlivosť o dieťa, iste, v prvom rade po finančnej stránke. ale ako píšeš, oficiálna terminológia na to neexistuje.
@amdornik Napríklad aj tu často pridávajú takéto ženy príspevky a doslova pýtajú peniaze na účty, jedlo... S odôvodnenim, že majú deti a sú samé na všetko. A ženy ich ľutujú, posielajú peniaze aj veci. Samozrejme, že sú to zvyčajne odrby. A majú napríklad dlhšiu materskú dovolenku, v práci nemusia pracovať na smeny, nemusia robiť nočné a podobne. Ak nepracujú, čo je bežný scenár, vedia si vybaviť v škole na dieťa odpustenie rôznych poplatkov, doslova na vlastné vrecko nedajú ani cent. Existujú aj rôzne OZ, ktoré takýmto ženám pomáhajú, napríklad organizujú letné tábory pre deti a podobne, nakupujú trvanlivé potraviny... Zameriavajú sa cielene na deti jednorodičov. Tie výhody sú, len v tom musíš vedieť chodiť a byť takto parazitne nastavená. A mnohé samoživiteľky, zvlášť, ak majú viac detí a každé od iného chlapa, toto dokážu.
@anonym_b1b618 tak toto je vec, ktorá by mne napríklad ani nenapadla.

Asi by najviac pomohlo, ked napises svoju definiciu. Ako to chapes ty.
Co povies?