icon

Mám dvoch chlapcov, dvojgeneračný dom a nikoho na pomoc

czorky
10. dec 2013

Zdravim vsetky maminy...verim, ze v tom co napisem sa vas najde viacej, no naozaj to uz niekedy nezvladam a potrebujem poradit, mozno podporit 🙂 . Som na MD uz cez tri roky, moj prvy syn ma tri roky a druhy osem mesiacov a oboch mam doma. Starsieho mi nevzali do skolky, lebo mal tri az min.tyzden a u nas je vela deti, tak su prisne kriteria. Mame dvoj gen.dom v ktorom byvame, bohuzial uz sami styria, takze cca 240m4 upratovania. Jedna babka na vychode, ktora ked aj sem tam pridu, venuje 85% casu detom mojej svagrinej, nie nasim. Ked pridu k nam, tak vzdy s neterou, ktora je permanentne chora a nevychovana, takze po celej ich navsteve nam tu ostanu rozbite hracky, bordel, nejaky novy zlozvyk co si priniesla z jasli a naucila ho mojho starsieho syna a bacily...druha babka...hmmm...ta sa pride postazovat a porozpravat, kde kto umrel pri kave takze zasa nic. Manzel je dlho v praci a ked aj pomaha, ze je s detmi, tak ja zas lietam, lebo treba navarit, upratat, oprat, pozehlit..ved to poznate. Starsi syn k tomu tusim vstupil do tej troj rocnej puberty a odpoved "lebo sa mi chce/nechce" pouziva uz skoro na vsetko. Do toho sa zacal v noci aj tri styri krat budit, je jedovaty, papulnaty, ukricany, uplakany a to sme denno denne v kazdom pocasi vonku, aby sa prevetrali. Mensi je zas moc temperamentny a hned dava vsetko na javo krikom, placom a malo spava, v noci aj 6krat papa a to ide spat o dediatej a vstava medzi siedmou, osmou...nastastie medzi nimi problem nie je. Maju sa radi, stiskaju, boskavaju, hraju...neviem, mozno je to najviac teraz pred viaocami, ze mam v hlave kopec veci co treba a bojim sa, ze to nestihnem...ale nevladzem, som unavena, vsetko ma boli, nervozna...a najviac si to odnesie ten starsi, ze na neho kricim, alebo mu dam po zadku. Neviete mi prosim poradit, ci existuje nieco na upokojenie a energiu pre dojciace matky? Uz si ani nepamatam kedy som si naposledy aspon na 5min len tak sadla, bez toho aby som nieco rozliate utierala, vysypane vysavala, cistila zeleninu, skladala pradlo, alebo tak cosi a bojim sa ze takyto stav naozaj nikomu neprospieva...dakujem velmi pekne, za akukolvek pomoc ci radu a prajem krasne Vianoce.

Strana
z2
czorky
autor
12. dec 2013

Moc vam vserkym dakujem 😉

ariadna22
12. dec 2013

@czorky ahoj, ja mám tiež syndróm vyhorenia. ťahám tri materské za sebou, deti 7, 5,5 a 2,5 roka. Je to neskutočne náročné.

lienkafoj
12. dec 2013

@czorky a co sa týka upratovania a Vianoc: moj muz povedal raz svojej poboznej a a silno cistotnej mame na margo toho, ze som neriadila pred Vianocami jak striga na metle: "Ježiško sa narodil v maštali, tak nech sa u nás cíti ako doma... 🙂 "
nie som zástanca bordelu, ale nemám ani záujem žiť v čistučkom múzeu, kde sa nič nesmie... nemám umyté okná? zatiahnem žalúzie a je pokoj..... spusti zo svojich priorít a venuj sa rodine.... deti sa zahrajú aj samé, vylož nohy na stôl, sprav si kávu a 10 min relaxuj. deti to prežijú a ani nepostrehnú, že im nebeháš za zadkom a tebe to len prospeje....

flower2
12. dec 2013

Ahoj, tak zaciatok sa zhoduje so mnou🙂 Tiez mam dvoch chlanov, 3 rocneho a 8 mesacneho🙂 takze si ten detsky vzdor, unavu a vsetko okolo toho viem zivo predstavit.... ja som tiez nezvladala, az kym som si nedupla zacal aosm ich davat skorej spavat, tak aby osm mal avecer pre seba aspon hodinku.... o osmej obe deti spia a ja mam hodinku pre seba, kedy si konecne sadnem a apson veceru mam v klude🙂)) pripadne daku tu cokoladu na upokojeni epo celom dni:D
tak skus si to dako takto zosynchronizovat ak sa da.... bud vecer, alebo rano, ale aspon chvilku si pre seba vranci dna vyhrad, lebo je to na zblaznenie..... ja som starsieho do skolky nedala z financneho hladiska, som s nimi sama, tak sa snazim setrit kde sa da.... drzim palceky!

sonagolisova
12. dec 2013

@horana Vianoce v Jeziskovom style...super ", konecne niekto pochopil o com su vianoce....palec hore.....tohto roku aj my ideme do toho....chcem mat v dome smiech a pokoj ....a nie len stres , zhon a krik na deti...

czorky
autor
12. dec 2013

...vcera som nam kupila asi po 20 rokoch..ak nie viac...zivy stromcek...isla som do tesca nieco nutne pokupit a pred tescom ich predavali, tak mi krasne zavonal pod nosom...viem, ze je to drahe, ze to vela nevydrzi, ale velmi ma to potesilo...uz sa tesim ked ho ozdobime a bude rozvoniavat dom...snad si aj sadnem a budem "cuchat" a spominat na detstvo ked umeliny neexistovali a mozno sa aj zrelaxujem trosku 🙂 ...krasne Vianoce prajem...a uz som si dnes kupila Magne B6...tak uvidime...

ikika
15. dec 2013

@czorky ahoj, pisala som Ti pred par dnami, no prispevok mi niekam zmizol... 😕
Tak skusim to nejak zrekapitulovat... 🙂

Chapem Ta, ze si vycerpana, nestihas vsetko tak, akoby si si predstavovala... je to normalne, hlavne, ked Ti deti nespia najlepsie. Asi kazda sme unavena, ked nema kto pomoct a deti su zive... 😅

Co by som sa ja snazila spravit je, ze by som si cez vikend navarila a pocas tyzdna len vytahovala z mraznicky... a to tak, ze by som si rozdelila na porcie do doz, na dozu oznacit co je to, kolko porcii a kedy to bolo mrazene... takto mozes mrazit rozne masa na stave.

Dalej si mozes do mraznicky narobit domace polotovary... napr. spanielske vtaciky, fasirky (urobis ploche, oblznikove, aby nezaberali tolko miesta) a pod. alebo len surove maso na platky oddelene od seba napr. sackom, aby si mala moznost vyberat potrebny pocet porcii... nemusis ani rozmrazovat, supnes to rovno opiect na panvicu, oprazis, podlejes, pridas ingrediencie podla svojej chuti.

Dalej si mozes namrazit zeleninu, aby si nemusela stale supat a krajat, takto mas cerstvu zeleninu pripravenu na cely tyzden (ak nechces pouzivat mrazenu z obchodu)... mozes si ju pripravit na rozne tvary - napr. nastruhanu cukinu na omacku, nakrajanu cukinu na kocky do zeleninovej polievky alebo na cestoviny so smotanovou omackou...

Aj masovu polievku mozes varit z masa rovno z mraznicky... ja tak robievam v tlakovom hrnci - dam zamrazene maso, vsetku zeleninu, koreniny, samozrejme vodu a dam varit... netreba miesat ani sa s tym viac zaoberat, iba ked zacne vriet, stiahnes ohen a zatvoris ventil.

Este sa maso da aj vysterilizovat v poharoch a mas pripravene, ked treba... aj niektore polievky sa takto daju zavarit - co viem, tak fazulova, kapustnica a pod... len treba zistit, pretoze som si neni uplne ista, ktore suroviny nesmies pouzit pri zavarani, ako napr. muka, smotana... ale aj tu na MK uz bola diskusia o zavarani na dovolenku, takze tu urcite najdes info, ak by Ta to zaujimalo... 😉

Co sa tyka upratovania, neupratovala by som cely dom... predpokladam, ze v 2-generacnom dome mate aj viacere izby, ktore nevyuzivate... tie by som upratovala fakt len tak, aby som zamedzila "systemovym zavadam"...
Pusti k domacim pracam aj chlapcov... sice teraz to bude tazsie a pojde to pomalsie, no v buducnosti akoby si nasla... a budes aj za dobru svokru, ze si naucila chalanov... 😵 😅 😀

Musis mysliet aj na seba trosicku... oddychnut si, ked chalani spia - tiez si pospat alebo dat kafe alebo cokoloadu... aj 5-10 min. spravia vela... 😉
Ak mas moznost, vybehni niekam do materskeho centra alebo proste niekam, aj deti sa zabavia, aj Ty sa dostanes medzi dospelych... drzim palce, nech sa Ti dari. 🙂

czorky
autor
16. dec 2013

@ikika
Ahojky, dakujem velmi pekne za rady, urcite z toho nieco vyuzijem 🙂 ...je to ho naozaj moc, s jedlom az taky problem nemam chclapci su dost polievkovy, takze navarim polievku tak na dva tri dni a hotovo, no a vecera rozteky alebo chlebik a tak...skor to upratovanie a sem tam relax...ale uz sme sa s manezlom dohodli, ze nieco vymyslime a dame si aspon raz za dva tyzdne saunu, alebo tak nieco...co sa tyka upratovania...to mame tazke, bohuzial vyuzivame cely dom, lebo hore mame kupelnu (kupeme tu deticky), WC, nasa spalna (momentalne tam spavam ja s mensim syncekom), spalna starsieho synceka a tretia izba je herna (ale momentalne tam ma manzel gauc a spava tam, dohodli sem sa, ze on bude vstavat k starsiemu ked treba)...a kupili sme mu na vianoce plysoveho medvedika so svetielok na brusku, lebo sme zistili , ze on krici,. lebo mu zhasne nocne svetielko a ked sa preberie zo spanku, tak krici, ze je tma...hentak bude mat pri sebe v postielke macka, ktore si zasvieti a bude snad spinkat 🙂 ...no a dole...chodba, kupelna, WC - pouzivame ked sme dole, lebo tu travime takmer cely den, obyvacka - pouzivame ked mensi spi v dalsej hracej izbe to je druha izba, herna - su tam hracky, TV kde im pustam Fiha tralala a krtka a tak..., tam sa hrame, je tam aj gauc, kde teda ako som spominala malicky spinka (aj teraz 🙂 ), no a potom jedalen, tu ranajkujeme, obedujeme, veceriame...a kuchyna, spajza...takze naozaj nemam co zatvorit, je to neuveritelne, ale naozaj vyuzivame uplne vsetko ....
V skratke, na horne poschodie chodime vecer a v noci a dolu sme cez den ...ale nejak to hadam zvladneme, deti porastu a budu cim dalej samostatnejsi, pride september a starsieho mi hadam vezmu do skolky a bude trosku volnejsie...tak este raz ti moc dakujem a zelam pekne sviatky...

h2
17. dec 2013

@czorky Ahoj, v prvom rade Ti chcem napísať, že máš môj veľký obdiv, že to vôbec zvládaš, lebo ja som na tom veľmi podobne, ako Ty, až na to, že mám o jedno dieťa menej 🙂 , s dvoma si fakt neviem predstaviť, ako by som fungovala. Tak ale dovolím si napriek tomu trošku prispieť nejakou tou radou z mojich skúseností, snáď Ti to aspoň trochu pomôže. Máme dvojgeneračný dom, ja som predtým žila dlhé roky vo svojom elegantnom "starodievockom" 🙂 jednoizbovom byte, ktorý som mala nie, že uprataný, ale vygruntovaný za pár hodín, takže pre mňa to bola obrovská zmena. Ale: jednu samostatnú časť vôbec nevyužívame, iba ak ako sklad nepotrebných vecí, takže tam vôbec neupratujem, dokonca tam ani nechodím, ak nemusím. Skús si z veľkého priestoru urobiť výhodu, nie nevýhodu. V časti, kde bývame, mám tiež jednu izbu navyše, je to hosťovská, ale teda hostia v nej spávajú málokedy, takže je to moja "bordel izba", na veľkej posteli tam mám rozložené prádlo na žehlenie, teraz v zime je tam stále rozložený aj sušiak na bielizeň a žehliaca doska a tak podobne. Syn stále spáva s nami v spálni, takže v jeho izbičke sa len hráva, hračky sú rozdelené na 2 typy: tvrdé a mäkké, ich upratovanie mi zaberie asi 1 minútu, na tvrdé nám veľký plastová box - truhlicu, na plyšákov detský stan, kam ich nahádžem.
Ďalšia vec, ktorú Ti môžem vrelo odporúčať a už som ju sem na MK aj viackrát písala, je, nájsť si vo svojom okolí nejakú kamošku, ktorá je na tom podobne, ako Ty, má deti a je s nimi doma. Ak Ti nemá kto pomôcť, zavolaj si kamošku aj s deťmi k vám na "upratovaciu" návštevu. Ak si perfekcionistka, tak Ti bude možno najprv vadiť, že k vám má niekto prísť, keď nemáte upratané, ale ak je kamoška v rovnakej situácii, pochopí to. Takže, Tvoje deti a jej deti sa spolu zahrajú a vy sa pustíte do upratovania, prípadne len Ty, kamoška zatiaľ postráži deti. Výhodou je, že si doma s deťmi, aj keď ich stráži niekto iný a ešte väčšia výhoda, že kým pracuješ, máš sa s kým porozprávať, uvoľníš sa, odpútaš od problémov a aj práca Ti pôjde ľahšie od ruky. Samozrejme, nabudúce zase pôjdeš Ty s deťmi ku kamoške, nech si aj ona uprace. 🙂 Možno sa Ti to zdá ťažko zrealizovateľné, ale skús to nejakej navrhnúť, uvidíš, bude rada, tých, čo nestíhame, je nás totiž viac... 🙂

livka299
17. dec 2013

@czorky Ahoj ja mám byt cca 90 m2 takže kus menej pratania....ale tri malé deti ktoré sú ako víchor. Veď to poznáš...Ale len dvojnásobný....ja ešte k tomu pracujem na smeny. Keď prídem po práci, doma bordel ako v tanku, kým ich dám spať je 21,00 a začína sa moje upratovanie, žehlenie, a iné blbosti.... Inokedy nie je šanca....
Teraz pre Vianocami som si dala záväzok, že každý deň spravím jednu izbu. Ale ako vidím to už tak bude do Vianoc, lebo tam kde som začala, teraz môžem začať nanovo...

Strana
z2