Ako si poradiť s problematickým dieťaťom v rodine?

agnesaviraghova
6. dec 2013

Milé Mamičke. Nechcem aby ste ma pokladali sa mrchu. Ale musím sa vám priznať že zo srdca neznášam syna svojej švagrinej. Asi je to tým že ho považujem za jedného rozmaznaného, ukričaného a nevychovaného chlapca. Má iba štyri roky a už má slovník ako dospelý a myslím pod tým tie štiplavé slovíčka. Ktoré keď mu tak povediac prepne rozkrikuje po každom jedna radosť. V skutočnosti sa bojím že týmto správaním nakazí aj moju teraz dvojročnú dcérku. Švagrinej sa bojím zveriť pretože ja na syna sama a niekedy je na tom psychicky dosť (labilná)zle a malý jej to niekedy sťažuje. Ale mňa trápi že ten malý si robí čo sa mu zachce a všetko sa mu prepečie, pretože je prvorodený vnúčik a odmalička ho vychovávali v duchu že bude jediné dieťa v rodine. Teraz však vidí v mojej malej konkurenciu a robí všetko preto aby sa pozornosť zamerala na neho. A už to presahuje hlášky typu je to iba detská žiarlivosť atď. Prosím poradte my ako sa vysporiadať s touto situáciou?

luba28
6. dec 2013

odporucam povedat to svagrinej,ci sa bude hnevat,alebo nie,......

iveta71
6. dec 2013

@agnesaviraghova
Rovno hoď reč so švagrinou, nech si ho ukľudní.

silvinuska6
6. dec 2013

ja by som jej tiež povedala svoje a to že malého vychováva sama neznamená že si môže dieťa robiť čo chce veď nejake hranice predsa musia byť

klincek
6. dec 2013

@agnesaviraghova ked sa pri vasom najblizsom stretnuti zacne to dieta spravat ako opisujes, povedz mu z pozicie dospeleho, ze takto sa spravat nepatri. aj opakovane a dorazne..a tak, aby to pocula aj jeho mama. a ak to nepomoze, vezmi malu a odidte. zopakujte to parkrat a mozno sa svagrina dovtipi, preco odchadzate. ak ani to nepomoze, prestante sa stretavat. pokial by sa svagrina priamo opytala, co je vo veci, povedz jej uprimne, ze ti to vadi. hnusnemu spravaniu a nadavkam budes musiet celit popri skolke, skole atd, nemusi to dcerka vidiet a pocuvat uz teraz.

horana
6. dec 2013

Je to destka ziarlivost, to je jasne, ale aj dospelacka. Boj o pozicie. Aj z jeho strany, aj z tvojej. Nuz, to je zivot. Si vacsia, mas sirsie pole posobnosti, viac skusenosti a tak ho isto po case dostanes do patricnych medzi. Aj ked na dieta nepojdes asi rychlo, nakolko by to rodinnu mienku este obratilo proti tebe, tu viac nez kde inde plati ze trpezlivost ruze prinasa. Klud, vytrvalost, jemne napominanie (takto sa nehovori), upriamovat pozornost aj na svoju dcerku...po case si aj okolie vsimne nepatricnost chovania synovca.

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

Problém je však tom že sním boli u detského psychológa a ten im povedal že malý je v poriadku a že je to úplne zdravé a múdre dieťa. Iba mne sa to nezdá že tam asi niečo neni v poriadku keď začne na mamu pokrikovať bosorka jedna zbijem ťa. Alebo na svokru zavri hubu a podobne. A keď mu ja poviem že sa to nepatrí a že je to pre malú zlý príklad malý ma vraždí pohľadom a už som od neho schytala aj že ja mu nemám čo dirigovať nie som jeho matka. Tak vtedy má skoro trafil šlak.

klincek
6. dec 2013

@horana toto je asi rozumnejsie riesenie (ale s mojou povahou tazke-pretazke) 🙂

inak tiez mame v rodine dieta, co potrebuje strhavat na seba pozornost za kazdych okolnosti..inak je slusne, len proste niekedy tak doterne, az to ide na nervy. a fakt je, ze ked uz toho je privela, tak si ju prestavam vsimat..vacsinou trosku skrotne.

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

Nechápem ale prečo si svokrovci nevedia priznať že niekde vo výchove urobili chybu. Že možno aj ich vinou je chlapec taký neurotik. Od detstva všetko riešili hračkami atď. A svokra za všetko viní bývalého zaťa že vraj on je na vine prečo je chlapec taký aký je. Proste oni ho vychovávali tak že si mysleli že daľšie vnúča už nebudú mať a tak sa k malému aj správali. Teraz má moja dcéra dva roky a malý v nej má tú spomínanú konkurenciu. Keď má malá meniny a kúpia jej darček musia kúpiť aj jemu lebo nepochopí že ten deň neni o ňom.

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

@klincek ja som vyskúšala aj to ignorovanie. Ale pravda je taká že čím viac ho ignoruješ tým viac vystrája. A nie vždy to vieš ospravedlniť tým že je to dieťa. Raz sme napr: boli v jednej reštaurácií a tam mu objednali tri rôzne jedlá pretože poriadne neje. Zo všetkého si dal a potom to na protest vypľúval na zem. Prišlo my zle nad tým plytvaním a bola som úprimne rada že moja dvojročná dcéra nevyvádza tak ako ten čo má štyri roky.

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

@iveta71 Asi sa pokúsim sadnúť si s ňou ako ste my poradili. Ale bojím sa čo bude nasledovať potom. Ak sa to dozvie moja svokra budem v rodine verejný nepriateľ číslo jeden.(pretože si dovolím spochybniť výchovu jej dcéry a svokrinú)

luba28
6. dec 2013

asi by potreboval na zadok,....

iveta71
6. dec 2013

@agnesaviraghova
No to nerieš. Ty máš svoju rodinu - manžela a dcéru a nie švagrinu a svokru, takže nie je o čom. Tak do prúdu....

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

Dobre tak do toho pôjdem. A potom sem napíšem svoj úspech či neúspech. 😒 Ale myslím že dosiahnem iba to druhé.

maminuska
6. dec 2013

@agnesaviraghova ja osobne nechápem prečo by si si mala sadnuť ty so švagrinou a svokrou a riešiť ich výchovu . Podotýkam ich , alebo švagrinej , a to sa ťa vôbec netýka. Bývate spolu ? Ste dennodenne v kontakte na pár hodín aby tvoja malá pochytila vzorce správania tvojho synovca ? Ak nie , tak neverím tomu že malá pri tvjom správnom vedení niečo aj pochytí .
Ja napríklad verím tomu že to je zdravý a šikovný chlapec a že z toho vyrastie tak ako napr. môj syn . Ten má teraz 14 a je z neho fajn chlapec .
Na tvojom mieste by som na to jednoducho nereagovala ale nie ho ignorovala. Ignorovať 4 ročné dieťa ja považujem za zverstvo a ani sa nečudujem že potom zvyšuje svoju aktivitu len aby si si ho všimla.

ivkake
6. dec 2013

@agnesaviraghova ja byt na tvojom mieste ale fakt to som ja! ja by som sa nesla rozpravat o nevhodnom spravaní jej syna. Budes ty ta zlá a to mi ver. Ja ti verím že ti lezie na nervy ale musis to predýchat a ked bude mat tvoja dcerka 4 rocky tak aj ona bude chciet byt stredobodom pozorností 😉 Ale rob ako myslíš ale vies ona sa moze urazit ze ako si dovolujes vies ja svojej sestre poviem hned do oci tak chalani su dnes velmi besny a aj na nich pokričím ale na svagrinine to nie. Mna osobne by to urazilo ale ja mam 5 rocnu kocku ktora je živé striebro ale co je to moje striebro ktore si nikdy nedam a to som prísna matka ale pocuvat od inych ake je dieta nevychovane to nie

anabella235
6. dec 2013

@klincek výborná odpoved 🙂

andrejka1974
6. dec 2013

@agnesaviraghova sadni si so svagrinou , viem o com hovorím ma dosť nevychovane deti, otec im všetko dovoli a ked sú u nás no hotová pohroma a moja 5 ročná dcérka sa rada potom opici hoci inokedy je superna ale synovec je len o 8 mesiacov mladší tak sú partia , proste som jej povedala, že u nas sú pravidlá ktoré budú dodržiavať aj jej deti u nej zasa sú jej pravidlá a darí sa to plniť a ver mi ked ich napomeniem tak posluchaju aj mňa

agnesaviraghova
autor
6. dec 2013

Viem možno som ja tá zlá pretože hľadám problém kde asi nie je. Som iba mama čo si robí starosti o svoje dieťa. Proste som stretla aj iné deti ktoré takto nevystrájali. A asi preto nechápem prečo to malý robí. Síce netrávia spolu každý deň ale takmer každý víkend. Už viackrát som pred malým povedala mojej dcére keď začala šaškovať jeho spôsobom že u nás takéto nefunguje my máme svoje pravidlá.Malému sa to nepáčilo a mame sa sťažoval že som na malú prísna. Keď aj som je to moje dieťa a naše pravidlá.Ak sa to niekomu nepáči tak prosím. Ale ja by som sa určite neurazila keby my niekto povedal že mám problémové dieťa. Asi by som sa zamyslela prečo si to myslí a či stým niečo môžem urobiť aby som to zmenila.Lebo ak má dieťa naozaj problém tak sa to ešte v rannom detstve dá riešiť prístupom a podobne, Ale je to osobná vec každého človeka ako to spracuje myslím kritiku ktorej sa mu dostane či už je to dieťa alebo dospelý. Ani my dospelý nekonáme vždy racionálne a niekedy je za tým problém. Iba si na to treba včas posvietiť.Všetko sa dá vyriešiť(treba sa rozprávať a dať možnosť vyrozprávať sa)

zahradka76
6. dec 2013

no ja byt Tebou, tak to urcite neriesim rozhovorom so svagrinou. Otoci sa to proti TEBE a budes mat velky problem nielen s nou ale aj so svokrovcami. Vravi sa, ze dieta je zrkadlom svojich rodicov. Iste vplyva na toho maleho vela veci negativne, napr. to, ze vyrasta bez otca, vychovu ovplyvnuju svokrovci (darceky, rozmaznavanie, vsetko dovolia), jeho matka je na vsetko sama, sama pises, ze je chudera labilna. Ja Ti verim, ze Ti ten maly lezie na nervy, ale nedokazes sa cez to preniest? A ked nieco robi nevhodne, tak mu pekne povedat, nech to nerobi. Samozrejme, ak neposluchne tak aj raznejsie. Je to predsa len dieta. A mozno z toho aj vyrastie a ani Ti to casom nepride na um, ze aky bol kedysi neznesitelny. Predsa len rodina je rodina a ta by mala drzat pokope a treba si udrzat dobre vztahy. 🙂

kaktusik007
6. dec 2013

@agnesaviraghova no pozri... tiez som toto riesila... ako slo o dievca, nebolo vulgarne - iba robilo mojmu synovi zle. A naprieky, uz od malinkata - nicila hracky, vsetko mu vytrhala z ruky -- proste klasicka detska ziarlivost, tiez dvojrocny rozdiel medzi detmi.

Ked som bola u svokry so synom, JA som ju stale napominala - ako nie moc, len ked uz toho bolo prilis... toto nerob, ehnto nerob... ako miestami mi bolo blbe, ale ked uz potom niekto nezakroci ked 4 rocne dieta sace 2 rocne dole schodmi, tak to uz proste mi nedalo a mila mala stvorrocna dostala odo mna vychovne na zadok.

pomohlo - odvtedy sa mi mala vyhybala ako cert kriza a aj svokra ju vzdy ladovala zmiestnosti kde som bola ja s detmi, prec... 😀

a teraz - neviem, uz je to rodina ex, ja neriesim... ale ich deti bezne vyhadzovali vsetko zo skrin a riesilo sa to s usmevom ze ale toto sa nerobi predsa... a hi hi hi , a ha ha ha....

no des, zle mi je z toho este stale ked si na to spomeniem

maminuska
6. dec 2013

@agnesaviraghova niekedy netreba ani chápat prečo to robí , len to jednoducho akceptovať.
Prepáč , ale neverím tomu že by si sa neurazila keby ti niekto povedal že máš problémové dieťa. A čo to vlastne problémové dieťa je ? Kradne, fetuje, je alkoholikom , promiskuitné ? Myslím že ten chlapček nič také nie je. Je len troška odtrhnutý z reťaze.
Hovorím z vlastnej skúsenosti , môj syn bol taký malý spratok . Uvrieskaný , ukričaný , nadával, mal výbuchy hnevu ... a to čo porobil na to už teraz spomíname s usmevom , pretože si vela vecí nepamätá .
Dnes je z neho jeden solídny chlapec, síce plesky plesky puberta, ale zatial v norme 🙂. Teraz mi predvádza divadlo najmladšia a ked sa na to môj syn pozerá ani nechce verit že bol taký a ešte horší .
My nie sme ani s manželom labilný a naše deti ked boli malé boli všetko možné len nie vzorové . Aj psychologické vyšetrenie som so synom absolvovala a bolo v poriadku a bolo mi doporučené len a len vydržať.
Nesnažme sa vtesnať všetky deti do jednej šablony a hlavne do tej našej , ako by to malo vyzerať a ako by sa malo správať cudzie dieťa.

janickacrazy
6. dec 2013

@agnesaviraghova Ja by som to ozaj neriešila, ver tomu, že každej jednej matke, ktorá má trochu hyperaktívnejšie a živšie dieťa padne dosť ťažko, ked sa na neho všetci sťažujú. Ja mám dvoch synov, prvý bol dobručký od narodenia a doteraz s ním nemám žiadny problém a to je v puberte teraz, zato ten mladší je hotová katastrofa občas a aj mne samej niekedy lezie na nervy, ale čo mám robiť? Má úplne inú povahu ako starší, pričom je veľmi inteligentný, ale čo sa týka zvládania emócií, s tým máme ešte stále problémy. Pritom staršieho som vychovávala sama, pri mladšom mám aj manžela, takže tým to určite nebude. Skús si predstaviť, že by si mala nezbedné dieťa, bola by si nanho sama, do toho by ti do výchovy kecali rodičia....nič moc.....a okrem toho dieťa opakuje to, čo počuje...vidím to na našom synovi, raz mu povedala jedna ženská vonku, že je tu bordel....a teraz to v kuse opakuje a nemožem mu vysvetliť, že to je neporiadok 😀 skús to vydržať, on z toho vyrastie

jabadaba
6. dec 2013

@agnesaviraghova problematickym pre koho? Pre teba osobne? Napisat o 4 rocnom dietatku, ze ho vrcholne neznasam je prisilne kafe. Hovori to kto? Mamicka chrumkavuckeho dievcatka? Kazde dieta je ine. Ma slovnik dospelaka? No ma. Zabime ho za to. Je to chlapec. Chlapci su o kus ini, zivsi. Aj ked sa najdu ruzove cicky, ktore nevahaju prefackat chlapca akoby sa nechumelilo a len tak, lebo medvedik! Kazde jedno dieta je skratka ine. Mozno ma slovnik z domu, mozno z okolia. Ideme si tu natierat ruzove motuzy na nos? Ako sa vyjadruju v telke, na ulici? Kadejako. Inteligentne decko pobere tu z toho tam z toho a prask. Je z toho vetna konstrukcia, z ktorej utlocitne damy cvrkaju do gati. Snad sa aj prezehnaju. Kym len hovori to co tu pises tak to nevidim na tolky odpor voci tomu dietatu. Byva aj onakvejsi slovnik, aj to deticky pouzivaju. Aj v skole mojho dietata je taky expert. Ukazuje holu prdel a sexy pi...je bezna vrava. Hm...Smeruje tam svagrinin chlapcek alebo len nafukujeme? Neboj sa, tvoja dcerka toho este pochyti kadetade. Mozno aj ju niekto zacne neznasat. To by sa Ti asi nepacilo, ci?

Skratka nepomozem si, tvoj prispevok ma rozladil. Tusim tu ziarli niekto iny ako to dieta. Mat takuto svagrinu tak utnem rodinne vazby bez vahania. 😝

sisaka
6. dec 2013

@jabadaba trafila si klinec po hlavicke.

jabadaba
6. dec 2013

@agnesaviraghova jo a este k tej diagnostike - bohorovne o niekom povedat, ze je labilny...mas take pekne kvetinkate meno, ale kvetinka je to taka pichlava. 😝

eunomia
6. dec 2013

@jabadaba velmi pekne napisane 🙂

hameeda
6. dec 2013

@agnesaviraghova : no riešila som niečo podobné, deti mojích švagriných neboli príliš ukažkové, nie síce až také ako ty píšeš, to by ma tam s mojími deťmi nevideli ani v sviatočný deň, ale boli proste nevychované, nech si každý vraví čo chce, ale ja nechcem aby sa moje deti správali ako utrhnutý z reťaze, a deti bohužiaľ často chytia len to zlé, ja som to riešila tak že keď sme boli u nich na navšteve moje deti sedeli pri mne celý čas, proste nestraj sa do jej dieťaťa, ustráž si to svoje, jednoducho som svoje deti nepripustila k nim, po dosť krátkej dobe švagrinej deti pochopili že pokiaľ nezmenia svoje správanie v prítomnosti mojích detí tak nemajú šancu sa s nimi hrať, rozprávať, atď. Takže začali byť milšie, slušnejšie, a na normálne moje upozornenie kľudným tonom že to a to si neželám tak hneď pekne reagovali, potom už stačil aj pohľad, a vedeli že ak by začali robiť niečo čo sa mne nepáči tak momentálne stiahnem svoje deti späť sedieť pri mne

maminuska
6. dec 2013

@jabadaba myslím že podstata problému je vysvetlená z jej strany v téme svokry . Vnímanie chlapca je už len jeho dôsledkom .

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/moja-svokra-uz-nevladzem-2/

jabadaba
6. dec 2013

@maminuska hm, zaujimave.

dejnas
6. dec 2013

@maminuska tak tu bude problém celkom niekde inde, než v "nespratnom" chlapčati 😒