icon

Mám ísť do single materstva?

8. sep 2025

Ahojte,
mám 35+ a čoraz silnejšie cítim túžbu mať dieťa. Partnera, s ktorým by som do toho išla, momentálne nemám a ani to nevyzerá, že by sa čoskoro objavil.
V mojom živote je však muž, ktorého poznám dlhé roky, máme veľmi dobrý vzťah a viem, že by bol ochotný mi pomôcť mat dieťa. Pravdepodobne by ale nechcel byť oficiálne otcom.

Uvedomujem si, že dieťa potrebuje otca a že z tohto pohľadu by to nebolo úplne fér. Na druhej strane, dnes už nie je nič neobvyklé, že dieťa vyrastá len s jedným rodičom – a aj tak je obklopené láskou a podporou. A možno časom príde aj muž, ktorý by prijal dieťa a stal sa mu otcom a mužským vzorom.

Som preto na vážkach – ísť do materstva sama, kým ešte mám šancu, alebo čakať na partnera a riskovať, že sa to už nepodarí nikdy?
Budem veľmi rada za vaše názory a skúsenosti ❤️ ak bol niekto v podobnej situácii, ako ste sa rozhodli? Ľutujete svoje rozhodnutie mat ci nemat dieta single? Dakujem 😊

anonym_984455
8. sep 2025

Ja som do toho isla. S prvym dietatom som sama od jeho pol roka a celkom som sa v materstve nasla. Druhe dieta bolo od "darcu". Obe deti su skvele, nic im nechyba. Riadila som sa len heslom, ze treba vyplatu za dvoch ludi. Obe sa podarili hned. Koncom 38r. som spoznala skveleho muza, teraz mam 39, tiez ma deti, vsetky testy mame v norme, avsak aj tak sa nam uz 7 mesiacov nepodarilo. Hlavne mladsie, 6 rocne dieta s nim ma skvely vztah. Takze nelutujem, vlastne si v duchu gratulujem za odvahu, lebo mam prave zivot podla svojich predstav, materstvo ma obohatilo. Je to neustala praca na sebe, ucenie sa o sebe, lepsie pochopenie vlastnych rodicov, robi to z cloveka lepsieho cloveka. Proste materstvo generuje lasku a to je prinos do sveta, tie deti, ktore su lubene, podla mna budu sirit skor dobro ako zlo. A tvoja tuzba hovori o tom, ze ta laska tam uz je a to je zaklad

autor
8. sep 2025
@anonym_af2330

obdivujem, ako sa ľudia, ktorí nie sú schopní vytvoriť si vzťah s dospelým, smelo pustia do výchovy dieťaťa sami

@anonym_af2330 toto je uz co za názor 🫣 nepoznáš dôvody pre ktore nemám partnera. A vôbec to nesúvisí, ze "nie som schopná si vytvoriť vzťah s dospelým" 🫣 je mnoho nezadanych ľudí, ktorí by boli lepsi rodicia než mnoho z tých, ktorí boli schopni vytvorit vzťah s dospelým.

anonym_984455
8. sep 2025

V 35+ by som necakala uz ani mesiac 😉 vela stastia

yoxinka
8. sep 2025
@anonym_956141

@yoxinka ty máš 3 deti a to je obrovský rozdiel.Vyrastala si bez otca a mama tiež nebola ideálna mama a aj tak si mala 3 deti a nemohla si vedieť či sa nerozvedies.Tiez si riskovala nie?

@anonym_956141
Tri deti som mala preto, lebo som vedela, s KÝM si tie deti robím. Nikdy by som nemala deti len preto, lebo ja CHCEM. Keby som nemala takého manžela akého mám a zistila by som pri prvom dieťati, že je ako otec nepoužiteľný, viac deti s ním mať nebudem. Tiež som o deťoch s ním začala uvažovať až keď sa osvedčil ako partner, takže až taký megarisk to nebol.

autor
8. sep 2025
@anonym_984455

Ja som do toho isla. S prvym dietatom som sama od jeho pol roka a celkom som sa v materstve nasla. Druhe dieta bolo od "darcu". Obe deti su skvele, nic im nechyba. Riadila som sa len heslom, ze treba vyplatu za dvoch ludi. Obe sa podarili hned. Koncom 38r. som spoznala skveleho muza, teraz mam 39, tiez ma deti, vsetky testy mame v norme, avsak aj tak sa nam uz 7 mesiacov nepodarilo. Hlavne mladsie, 6 rocne dieta s nim ma skvely vztah. Takze nelutujem, vlastne si v duchu gratulujem za odvahu, lebo mam prave zivot podla svojich predstav, materstvo ma obohatilo. Je to neustala praca na sebe, ucenie sa o sebe, lepsie pochopenie vlastnych rodicov, robi to z cloveka lepsieho cloveka. Proste materstvo generuje lasku a to je prinos do sveta, tie deti, ktore su lubene, podla mna budu sirit skor dobro ako zlo. A tvoja tuzba hovori o tom, ze ta laska tam uz je a to je zaklad

@anonym_984455 ďakujem ❤️ veľmi pekne napísané. A prajem Vam nech sa coskoro tešíte so spoločného dieťatka 🤞

anonym_e65c10
8. sep 2025

Ked si zabezpečená mas bývanie a ma ti kto pomôcť postraxit dieta led to budes potrebovať tak neváhaj a chod do toho. Drzim palce 🍀🍀🍀🙏🏻🩵🩷

autor
8. sep 2025
@anonym_af2330

@anonym_autor a čo povieš tomu dieťaťu? budeš mu celý život klamať? už nikdy nestretneš tohto svojho kamaráta? kamará nikdy ho nestretne, keď mu bude na vedľajšej ulici vyrastať dieťa?

@anonym_af2330 poviem mu pravdu ked na to bude mať vek. Ako to bude s kamaratom/otcom časom, to neviem. Možno bude v zivote. Možno nie. Človek nevie co sa stane o rok ci o päť.

goodidea
8. sep 2025

Mne sa to páči,hlavne vidíš zhruba ten geneticky materiál aký ti poskytne "otec" dieťaťa ...ak sa poznate dobre veľmi dobre tak vieš aj povahové črty ...

anonym_47f55d
8. sep 2025

Chod do toho. Nazory neschopacok, co potrebuju cely zivot chlapa, aby ich zivil a pomoc babiek neries. Zvladnes to ako mnohe ine

jazula
8. sep 2025

Ja som bola v rovnakej situácii. V 36ke som stretla partnera, rodila som tesne pred 40, malú vychovávame spolu a je to fajn 🙂.
Ale poznám babu, ktorá bola na IVF v zahraničí ako single mama (lebo u nás to nejde) a je maximálne spokojná. Fungujú s dcérkou samé 2 a ani jedna nevyzerá, že by tým trpela, malá je úžasná skoro 6r kočka 🙂.

anonym_14e270
8. sep 2025

Fakt chceš do toho ist? Mám kámošky, ktoré rodili v tomto veku a sú z deti stále unavené, nevyspate, tak rady by mali chvíľu svoj kľud a tak skoro ho ešte mat nebudu. A to maju manželov alebo partnerov, ktorí pomáhajú.

anonym_8f9a24
8. sep 2025

@anonym_autor tiez som chcela kamarata poprosit... ale neviem si predstavit, ako by som fungovala po skonceni materskej. Ak mas rodicov a súrodencov, ktori ti pomozu, tak ano. Bez nich to ale nepojde. Alebo len tazko.

anonym_961c47
8. sep 2025

Keď tak o tom uvažujem, ak s tým „ochotným“ máš skoro istotu, že budeš na dieťa sama a nebudeš môcť ani požiadať o alimenty, tak by si to mala radšej risknúť s niekým, kto je ti sympatický a ty jemu. Prinajhoršom sa môžeš rozísť a on bude aspoň platiť alimenty. Vždy lepšie ako tvoj terajší plán. Však daj si ešte rok a ešte trochu pohľadaj. Daj si hlavne pozor, aby si nenatrafila na nejakého narcistu – ak je na začiatku veľmi sympatický a potom zrazu občas nie, alebo ti povie na prvom rande po prvých 30 minútach niečo ako že mu niekto zomrel a podobne... nech sa ti rozblikajú všetky kontrolky. Poznám kopec chlapov, čo tiež hľadajú partnerku v tom veku. Je ich dosť, len musíš byť opatrná.

taisu
8. sep 2025
@anonym_a34418

@anonym_af2330 to ako kazde dieta single matky je nestastne?

@anonym_a34418 dieťa, ktoré matka porodí „pre seba“, aby zaplnila dieru vo svojej osamelosti, je určite nešťastné

anonym_f5859a
8. sep 2025

Nie, nesla. Co mu odpovies neskor na otazky, preco ja nemam otca? Kto to je, kde je? A ver, ze pridu.

anonym_f5859a
8. sep 2025

A ako citam diskusiu, aj rezervu mas malu na to, ze budes sama.

brendaa
8. sep 2025

@anonym_autor ahoj nečítam celú diskusiu, moja známa vtedy 37r.mala vzťah, prišla domov tehotná, on dieťa nechcel... Ona áno, príležitosť mať dieťa ktoré chcela.... Rodičia jej pomohli dnes má krásnu pomaly 23 r. dcéru... nedávno jej zomrela už aj mamka...
Takže autorka rozhodni sa k spokojnosti..

anonym_f5859a
8. sep 2025
@luccija

Áno, išla občas treba byť sebec.Zahras sa nesebecku a túžbu potlačis?to sa nedá, keď raz chces byť mamou, tak chces.O 10 r mozes ľutovať.
Ten pán je ženatý či je šanca, že spolu aj zostanete?Jedno čoho by som sa bála, že o pár rokov bude chcieť dieťa na striedavku a vzťahy medzi vami sa pokazia, nájde si niekoho iného atď...

@luccija je rozdiel byt obcas sebec, ze si vezmes posledny kolac ako ze vedome dieta oberies o otca. Moze ho to poznacit na cely zivot, ze nie je dost dobre, aby o neho otec stal.

fialkafialkovita
8. sep 2025

Ahoj autorka, ja by som určite chcela dieťa aj ako slobodná matka, nič zlé na tom nevidím. Veď ti má aj kto pomôcť, bude obklopené láskou aj zo strany širšej rodiny. Ak by si ešte váhala, daj si preistotu v nejakom centre zmraziť vajíčka.

autor
8. sep 2025
@anonym_f5859a

A ako citam diskusiu, aj rezervu mas malu na to, ze budes sama.

@anonym_f5859a ja som nikde nenapísala akú rezervu mam. Ja som napisala, ze 3 - 4 roky mam pokojne pokrytých dokym sa vratim späť do prace. Neviem ako z tychto slov dokáže clovek odhadnúť sumu na účtoch 😃

anonym_f5859a
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_f5859a ja som nikde nenapísala akú rezervu mam. Ja som napisala, ze 3 - 4 roky mam pokojne pokrytých dokym sa vratim späť do prace. Neviem ako z tychto slov dokáže clovek odhadnúť sumu na účtoch 😃

@anonym_autor rezerva na 3-4 roky je za mna malo, prave aj z dovodov, ze nevies, co moze prist a si na to sama. Moze napr. nastat aj situacia, ze sa do tej prace nebudes moct vratit viac rokov, alebo vobec. Co potom?

rachel36a
8. sep 2025

Ja by som do toho pokojne isla keby nem inú možnosť...je dobre keď ma dieta oboch rodičov, ale dokážeš ho dobre vychovať aj sama...byt sama na diera sa môže srať každej, aj keď ma partnera, ktorý sa časom zo života dieťaťa vytrati

vilma7
8. sep 2025

Ja som bola dlho sama a slobodná, takmer do 39 a takáto myšlienka ma ani nenapadla. Ale možno aj preto, lebo som nemala takého kamaráta ktorý by na toto podstúpil.
A nie, nešla by som.
Ja som rodila v 41 a 43, takze nakoniec sa mi to podarilo aj so svadbou a chlapom, a je to ten najúžasnejši otec akého som im mohla dať...takze pre toto nie.

Áno, na druhej strane vela deti vyrasta bez otca, ale preto, lebo.....lebo im rodicia nezabezpečili spokojne detstvo v rodine.

anonym_f5859a
8. sep 2025
@anonym_f5859a

@anonym_autor rezerva na 3-4 roky je za mna malo, prave aj z dovodov, ze nevies, co moze prist a si na to sama. Moze napr. nastat aj situacia, ze sa do tej prace nebudes moct vratit viac rokov, alebo vobec. Co potom?

@anonym_f5859a pisem z vlastnej skusenosti. Mam deti 2 a viem, co to obnasa. Mame dvaja co robit, aby sme im dopriali co potrebuju a zabezpecili im aj nejaky start. Tak isto som vyrastala bez otca a ziadna vyhra. A mame som to dost vycitala, hlavne v puberte.

anonym_1acaf4
8. sep 2025

@anonym_autor nešla by som do toho, lebo kamarátovi by som v tak dôležitej veci neverila (a ani on mne). Dnes sa dohodneme ako to bude, ale naozaj budú tie sľuby 100% platit o 5/10/15 rokov? Ak sa dohodneme, že v živote dieťaťa nebude, dokážem dieťaťu tajiť pravdu ak ho raz začne zaujímať? Oberiem ho o vzťah s polovicou pribuznych, vrátane nevlastného súrodenca? Ono je to trocha plán ako z filmu (a dobre vieme, že ak by to bol ozaj film, tak cca v polovici by prišiel nejaký ten zvrat…).

Skôr by som zvážila IVF v krajine, kde do toho môže ísť single žena (s tým, že by som bola pripravená raz to aj priznať a vysvetliť svojmu dieťaťu).

Ta mna ale najlepšia možnosť (ak sa bojíš, že deti nestihneš) by bola cielit pri hľadaní partnera na takého, ktorý už deti ma. Síce nebudeš pokrvnou matkou, ale jedného dňa môžes byt veľmi dôležitá v ich živote. A ktovie, možno s takým mužom stihnes aj vlastné babo. Rodit v 40 zas nie je žiadna tragédia, pokiaľ to samozrejme zvláda tvoje telo a nemáš zároveň v hlave nastavenie, že si už stará a že život tu konci v 35.

anonym_00f821
8. sep 2025

Ja? Emočne? Áno. Racionálne? Nie. Maximálne ťa chápem, túžba je moc silná. Jasné že mnohé single mamičky od začiatku to zvládli ale asi ani jedna ti nenapíše, že to bola malina. Ak upustíme od katastrofických scenárov, ktorých si si vedomá tak mne nepríde rozumné si urobiť dieťa “lebo ja teraz chcem!” a dobrovolne ho pripraviť o funkčnú rodinu. Vieš pokojne vychovať dieťa lepšie ako mnohé z plnohodnotných rodín ale štatisticky sa deťom z neúplnych rodín darí v živote menej. Ono ten spôsob ako prišlo na svet môže s psychikou pubertiaka zamávať. Muž nemal nikdy otca a veľmi ho to poznačilo. Aj ak ti rodina pomôže, tak to nebude tak často ako pomáha plnohodnotný partner, ktorý s tebou žije a je otcom. Ja si neviem predstaviť kde by bola moja psychika keby na to nie sme dvaja.
Ale úplne sa viem vcítiť do teba a tvojej túžby, ale dieťatko nie je vec po ktorej túžime, obnáša to celkom dosť vychovať dieťa, ktorému nebude po psychickej ani materiálnej stránke chýbať nič. Každopádne prajem veľa štastia, nech sa akokoľvek rozhodneš.

anonym_d40d37
8. sep 2025

@anonym_autor isla som do toho presne v tvojom veku a nelutujem. Otec dietata za nim obcas chodi. Ja som zabezpecena, mam uzasnu rodinu a este uzasnejsie dieta (ma 1 rok). Zeny, ktore sa v tejto situacii neocitli a maju kompletne rodinky s detmi ti vzdy budu tvrdit, ze by to tak nespravili a poviem ti, ze som si ista takmer k 100 %, ze opak je pravdou keby boli v tejto situacii. Mozno by to nespravili v 35, ale v 40 na beton ;) Prajem stastnu volbu

adabise683
8. sep 2025

@anonym_autor ja som do toho sla sama (IVF v zahranici) a nelutujem ... nie je to lahke samozrejme, ale stoji to za to 🥰

veroonr
8. sep 2025

@anonym_autor urcite nie (milion dovodov), skus pozriet Buddy

anonym_a34418
8. sep 2025
@taisu

@anonym_a34418 dieťa, ktoré matka porodí „pre seba“, aby zaplnila dieru vo svojej osamelosti, je určite nešťastné

@taisu dieta by malo milujucu matku. A teda aj tu citame, ze niekedy je lepsi ziadny otec ako taky ako su tu casto opisovani (alkoholik, manipulator,..).